Home » Archief » Zuid-Koreanen laten zien wat democratie is


[05.12.2016]

Zuid-Koreanen laten zien wat democratie is

Remco Breuker

tumblr_lpm998jmje1qlh9eeo1_500
Scene uit Sword of Doom.

Vorig weekend is Zuid-Korea het vijfde achtereenvolgende weekend van massale demonstraties ingegaan. Alleen in Seoul zouden zich bijna twee miljoen mensen in het centrum hebben verzameld om te betogen en andere grote steden toonden soortgelijke taferelen. Ook op het moment van schrijven gaan er weer miljoenen Zuid-Koreanen ondanks de winterkoude de deur uit om het aftreden van de zittende president, Park Geun-Hye, af te dwingen.

Park is verwikkeld geraakt in een steeds groter en ernstiger wordende reeks van schandalen met als kernwoorden vriendjespolitiek, machtsmisbruik, corruptie, grootschalige afleidingsmanoeuvres – nepnieuws met nadere woorden- en aantasting van de democratie. Nog vier procent van de bevolking steunt haar. Zelfs haar eigen partij heeft haar grotendeels laten vallen. Aan het begin van de week heeft Park aangegeven af te zullen treden als het parlement daar om vraagt en voor een ordentelijke machtsoverdracht kan zorgen. Al lijkt dit gebaar voornamelijk symboolpolitiek en tijdrekkerij te zijn.

Noord-Korea

Er staat niet alleen voor Zuid-Korea, maar ook voor de rest van de wereld echt wat op het spel. Zuid-Korea lijkt een ver-van-mijn-bed-show, maar we komen er waarschijnlijk pas achter dat dat niet zo is als het al te laat is. Zo wordt de veiligheidssituatie met betrekking tot Noord-Korea (dat bloed ruikt nu de regeringen in Seoul en Washington verlamd zijn) met de dag penibeler. (De blunder die Trump net heeft begaan door formeel met de president van Taiwan te praten, doet vermoeden dat hij geen kaas heeft gegeten van de verhoudingen in Oost-Azië; dit zal niet de laatste keer zijn dat VS diplomaten een gezamenlijke rolberoerte kregen.)

Tegelijkertijd gaan de demonstraties ook om de onvoorstelbaar verreikende politieke en maatschappelijke invloed van megacorporaties als Samsung en Hyundai (die alles verkopen, van automobiel, flat, tv en computer tot levensverzekering, schooluniform en mobieltje). En misschien wel het belangrijkste: miljoenen mensen gaan elk weekend weer de straat op omdat men zich niet met een berustende zucht neerlegt bij de overwinning van door opgeklopte internetophef gedreven post-truth en post-fact-politiek. Meer dan genoeg dus waar wij ons hier ook mee geconfronteerd zien.

Militaire dictatuur

Zuid-Korea is een land dat zichzelf tegen de harde repressie van een militaire dictatuur in heeft weten te democratiseren. Dit is onder andere bewerkstelligd in talloze studenten- en vakbondsdemonstraties, waarbij geregeld gewonden en zelfs doden vielen. Het traangas dat de politie toen gebruikte tegen de demonstranten is nog steeds berucht. Zo ook het geweld van de kant van de politie. In 1993 werd de eerste echte (dat wil zeggen niet uit het leger afkomstige) president gekozen. Sindsdien is de bewust beleefde democratie een definiërend kenmerk geweest van de Zuid-Koreaanse samenleving.

Demonstreren tegen de staat kent dus een lange en succesvolle traditie in Zuid-Korea. De demonstraties van nu zijn vreedzaam, de zogeheten ‘lichtjesdemonstraties’, omdat iedereen een lichtje met zich mee draagt. Waren de demonstraties van weleer het bijna exclusieve domein van studenten en arbeiders, nu zijn het hele gezinnen die de straat opgaan.

Zuid-Koreanen laten zo zien wat democratie is. Wat een geëigende reactie is om tegen misstanden van overheidswege in het geweer te komen. Hoe de gemiddelde burger democratie in de praktijk brengt in plaats van slechts passief democratisch te zijn.

Vooroordelen

Zuid-Koreanen laten met hun massale demonstraties nog wat anders zien, en dan specifiek aan ons. Ze laten ons zien dat we weinig van het land weten en dat wat we weten van vooroordelen doorwalmd is. Als het nieuws buiten de bestaanbare kaders valt en duiding niet zomaar gevonden is, vallen we of terug op vooroordelen of negeren we het. De vaderlandse media hebben in de krant, op de tv of radio (enige uitzonderingen daargelaten zoals Bureau Buitenland, dat in een heel vroeg stadium al aandacht voor deze zaak had) dan ook nauwelijks aandacht voor wat er in Zuid-Korea gebeurt, ondanks alle serieuze implicaties.

Ik ben afgelopen weken twee maal met serieuze verzoeken door de media benaderd om mijn visie op de gebeurtenissen in Zuid-Korea te geven. Daartegenover staan veel meer telefoontjes over Noord-Korea: over Noord-Korea en Trump, Noord-Korea en afrodisiaca, Noord-Korea en dwangarbeid, en ga zo maar door.

Racistische karikaturen

Mijn suggestie om ook iets te doen met Zuid-Korea kon steevast rekenen op hetzelfde antwoord: “Ja, als er echt iets gebeurt in Seoul.” Ik neem aan dat daar Parks aftreden mee wordt bedoeld, een Noord-Koreaanse raketaanval, het uitrollen van Pokemon Go in Zuid-Korea of wellicht een verschrikkelijk uit de hand gelopen demonstratie. Dat er al meer dan een maand echt iets aan het gebeuren is, gaat zo onopgemerkt voorbij. De Korea-verslaggeving werd de afgelopen tijd verder nog verlevendigd door racistische karikaturen van Koreanen dan wel Aziaten in stripvorm in onze nationale kranten, wat weer eens onderstreepte dat we Aziaten maar op één manier lijken te kunnen zien.

 

dirkjan

 

korea2

 

(Ja, alles mag in satire, maar als altijd dezelfde boodschap in satire wordt verpakt en dan bovendien in mainstream media, is het geen satire meer).

Koppige Hollander

Maar de kers op de taart was toch wel de vraag die ik kreeg voorgeschoteld over de vermeende gehoorzaamheid en lijdzaamheid van de Koreaan. Of ik kon uitleggen waarom Koreanen gevoeliger waren voor autoriteit en hiërarchie (een vast gegeven uit de interculturele managementsector) dan de individualistisch denkende, koppige Hollander. Dit terwijl er miljoenen Koreanen aan het protesteren waren tegen hun staatshoofd en de schijnrealiteit die de politiek op de samenleving projecteert.

De VS heeft het murw makende succes van de post-truth politiek laten zien. Iets soortgelijks lijkt op stapel te staan in Frankrijk, in Duitsland, hier. Tegelijkertijd is er op dit moment een maatschappij die en masse in het geweer is gekomen tegen een landsbestuur dat goed voor de bestuurders zorgde, maar niet voor het land. Dat echte problemen aan het oog probeerde te onttrekken door nepschandalen te creëren (ook daar loopt Zuid-Korea voorop: al tijdens de verkiezingen in 2008 werden social media overladen met nepnieuws door bepaalde elementen uit de inlichtingendiensten).

Europese democratieën

Het zou akelig symbolisch (én ironisch) zijn voor de overwinning van post-truth op de media om Korea door aantoonbaar onjuiste vooroordelen te blijven zien en zo te negeren dat er daadwerkelijk strijd wordt geleverd met het machteloos makende cynisme dat de Amerikaanse en de Europese democratieën op de knieën lijkt te krijgen.

En het zal even wennen zijn om dé Koreaan niet meer als knalgele karikatuur met tot overdreven spleetjes geknepen ogen, vooruitstekende tanden en een hang naar gehoorzaamheid te zien, maar als belichaming van democratie in de 21ste eeuw. En toch krijg je het niet veel meer true en factual dan dat.

Remco Breuker is hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden en te volgen op Twitter via @koryoinleiden.

Remco Breuker, 05.12.2016 @ 08:18

[Home]
 

5 Reacties

op 05 12 2016 at 09:15 schreef Haes:

Fascinerend wat er gebeurt in Zuid-Korea en te gek dat we er hier in de mainstreammedia niets over horen.

op 05 12 2016 at 09:22 schreef Carl:

de blunder die Trump net heeft begaan door formeel met de president van Taiwan te praten

De VS is het enige land ter wereld dat wapens levert aan Taiwan, een business die ze jaarlijks vele miljarden dollars oplevert, maar Trump zou de telefoon niet mogen opnemen wanneer de Taiwanese president hem belt om hem te feliciteren met zijn verkiezingoverwinning?

Het blijkt dat Remco heel wat minder kaas heeft gegeten van geopolitiek dan hij zelf denkt.

op 05 12 2016 at 09:24 schreef Frank L.:

Mijn dank gaat uit voor dit uitstekende, en bewogen betoog van Remco Breuker.

Het is een verademing en waarschuwing tegelijk.

Omdat Remco zijn ideeën glashelder uiteengezet heeft, onthoud ik me van commentaar, kritiek, of aanvullingen.

Die zijn niet nodig.

Remco: ik hoop meer van je te lezen!

Groet, Frank.

op 05 12 2016 at 14:10 schreef MarcodB:

wat Frank zegt, met als aanvulling: Remco heeft al eerder bijdragen geschreven voor FN, en die zijn ook boeiend.

op 06 12 2016 at 08:58 schreef Frank L.:

@ MarcodB –

dank je, en de eerdere bijdragen van Remco ga ik opzoeken.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN NOVEMBER

O De lange arm van Tel Aviv

O Mjoenik

O Wierd Duk stuurt een vriendje om bij mijn baas te klagen

O Jij, racist, jíj bent het integratieprobleem

O Nederland gaat op moslimjacht

O Op de bres voor de domme lul

O De onwaardige discipelen van Theo van Gogh

O Maarten Wolterink

O Mag geen nazi zeggen

O Poepen doen we allemaal

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS