Zonder rebellen als Rihanna en Munroe Bergdorf gebeurt er geen donder
Hassnae Bouazza
Op de dag dat Rihanna’s veelbesproken cosmeticalijn Fenty Beauty werd gelanceerd, zag ik op Instagram een kritische noot van een beautyblogster over een bepaald merk foundation dat maar vier kleuren had. Dat deed Fenty toch veel beter, schreef ze.
Typisch vond ik dat, de cosmetica-industrie is al die tijd georiënteerd geweest op witte mensen, maar pas als machtige gekleurde vrouwen het witte cosmetica-plafond breken, ziet iedereen het belang daarvan in en doet iedereen alsof-ie dat altijd al had gezien.
Maar waar was iedereen dan al die jaren? Waarom wacht iedereen altijd tot een ander iets doet, waarom doet niemand zelf iets? Natuurlijk, dankzij beroemde donkere vrouwen zijn cosmeticamerken de laatste jaren steeds bewuster en diverser geworden. Die donkere celebrities gebruiken ze al te graag als ambassadeurs. Ook kwamen er cosmeticamerken op die zich specifiek op vrouwen met een donkere huid richten, zoals het Franse Black Up.
Heikel dingetje
En zeker, L’Oréal werkt al langere tijd met vrouwen uit alle landen en wereldstreken, maar dat diversiteit ook daar nog een heikel dingetje is, werd duidelijk toen ze hun eerste transgender model, Munroe Bergdorf, ontsloegen omdat ze zich op Facebook naar aanleiding van Charlottesville uitsprak over wit en geïnstitutionaliseerd racisme. Rioolkrant The Daily Mail nam haar Facebook-bericht over, knipte erin zoals ze dat altijd doen en een rel was geboren.
Op de een of andere manier verwachten mensen dat als je als minderheid een plekje verovert, je alleen nog maar dankbaar moet zijn en je mond moet houden over misstanden.
Rihanna boort met haar cosmeticalijn, die rekening houdt met alle mogelijke huidskleuren, niet alleen een nieuwe markt aan, ze toont ook het wezenlijke belang van diversiteit en inclusiviteit aan. Vrouwen met een tot nu voor de cosmetica onrendabele huidskleur worden door haar gekend en erkend. Iedereen hoort erbij.
Abortusfonds
Het belang van diversiteit beperkt zich niet tot de uiterlijke schijn van de cosmetische wereld of de populariteit van dikke billen en donker haar. Toen de oranje aap Trump als president aantrad en als eerste het recht op abortus terugdraaide, was het minister Ploumen die meteen een abortusfonds oprichtte. Een mannelijke minister zou daar nooit op zijn gekomen.
Daarom heb je mensen als Ploumen nodig met politieke macht, vrouwen als Rihanna met publieke invloed en kwetsbare en ogenschijnlijk niet invloedrijke individuen zoals Munroe Bergdorf en Clara Amfo die het mikpunt zijn van een media-storm en bereid zijn offers te brengen voor hun principes.
Wie wil overleven zal zich erbij neer moeten leggen dat mensen anders zijn, maar niet ongelijk. Het Britse cosmeticamerk Illamasqua heeft nu Munroe Bergdorf gecontracteerd als gezicht: Munroe embodies diversity and individuality; she is not scared to be truly herself. But Munroe doesn’t just stop there. She speaks out about the issues that affect not just her but the rest of our generation, seeking to improve the society we live in.
Marketingtrucje
Amen. We hebben heel veel meer Illamasqua’s nodig voor wie diversiteit niet een makkelijk marketingtrucje is. Diversiteit is geen anomalie of bedreiging, het is de realiteit. Je kunt het maar beter omarmen.
Fenty Beauty kun je bij Sephora bestellen en Illamasqua vind je hier.
Eerder gepubliceerd op Aicha Qandisha. Hassnae Bouazza is schrijver en journalist, was eindredacteur van en regisseerde Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha. Lees vooral ook haar relaas over het racisme op de progressieve redacties waar zij heeft gewerkt.
Hassnae Bouazza, 20.09.2017 @ 07:18
3 Reacties
op 20 09 2017 at 08:44 schreef Dennis:
Bergdorf is de enige die met droge ogen beweerd dat de post uit zijn context is gehaald. Lariekoek.
‘Honestly I don’t have energy to talk about the racial violence of white people any more. Yes ALL white people.’ Daar zit geen woord Chinees bij.
L’Oreal heeft gelijk. En Munroe kan volgende beter gaan vloggen.
op 20 09 2017 at 10:44 schreef Ying-Fu Li:
Dennis-de-pennis, je hebt geen idee waar je het over hebt. Zodra dat ene zinnetje eruit wordt gelicht, wordt het uit de context gehaald. Ik betwijfel dan ook zeer dat je haar hele post überhaupt hebt gelezen.
op 23 09 2017 at 07:52 schreef Nrosa:
Daarbij, volgens de huidige mores mag ze alles zeggen, vrijheid van meningsuiting enzo, tóch?