Zomertijd
Jona Lendering
Illustratie: Raphaël Collin
“Een paar dagen en dan ben je eraan gewend”: dat heb ik de afgelopen dagen dus een paar keer gehoord als de zomertijd ter sprake kwam. Het is op zich al een verbetering dat mensen zeggen dat aanpassen wel meevalt, want dat betekent dat ze tenminste niet meer komen aanzetten met argumenten vóór de zomertijd.
Die zijn er immers niet. De New Scientist somde de problemen dit weekend allemaal nog even op. Lees maar hier: dat er energie zou worden bespaard, is kwestieus en de nadelen zijn reëel. De verandering van dagritme vergroot bijvoorbeeld het risico op hartaanvallen. Meer informatie hier. Die nadelen zijn bovendien al heel lang bekend: dit stuk op Kennislink is alweer negen jaar oud.
Hilarisch verhaal
Maar je bent er dus, zo luidt het laatst-overgebleven argument, na een paar dagen wel aan gewend. En ook dat is dus onwaar. In zijn boek Het innerlijke uurwerk – ik besprak het hier – vertelt de Duitse slaaponderzoeker Till Roenneberg het welbeschouwd hilarische verhaal over het onderzoek dat is gedaan naar de invoering van de zomertijd. Dat onderzoek duurde een week en toonde dat de mensen zich gemiddeld inderdaad aanpasten. Wat er na die week gebeurde, was daarom maar niet meer onderzocht.
Ten onrechte. U voelt al waar de crux zit: bij het woord “gemiddeld”. Zoals bekend zijn er mensen met een vroeg en een laat slaapritme. Wie laat uit de veren is, is niet lui, maar heeft domweg een late biologische klok. Je zou verwachten dat deze groep moeite heeft met het vooruitzetten van de klok in de lente, en zo’n vermoeden kun je testen door te registreren op welk moment mensen op hun vrije dagen opstaan. Toen men dit onderzocht en verder keek dan die ene week, constateerde men dat de nachtmensen zich na een maand nog altijd niet hadden aangepast. Hun ritme was compleet zoek. Wat de onderzoekers echter eveneens ontdekten, was dat ook ochtendmensen hun activiteiten na een maand nog altijd niet volledig hadden aangepast aan de veranderde tijd. De eerste week gaan we gemiddeld een eind met de zomertijd mee, maar daarna stokt de aanpassing.
Volksgezondheid
Kortom: de zomertijd heeft geen voordelen, heeft wel levensgevaarlijke nadelen en is ook al niet iets waar je wel aan went. Een overheid die de zomertijd handhaaft, beschadigt de volksgezondheid – maar de overheid lijkt zich om hartaanvallen niet te bekreunen en kijkt al negen jaar de andere kant op. Ik vrees dat ook deze petitie weinig zal uithalen, al beveel ik die wel van harte bij u aan.
PS
Ik lees pas nu de weekendbijlage van De Volkskrant, met daarin een “Klopt dat wel?” over Fins onderzoek naar beroertes, die vaker zouden optreden na de tijdwisselingen. Dat onderzoeksresultaat ligt er, maar er zijn nog wat kanttekeningen mogelijk. En passant wordt opgemerkt dat er geen verband is – althans in Finland – tussen zomertijd en hartinfarcten. Ik heb geen idee of dat het hierboven aangehaalde hartaanvallenonderzoek weerlegt of nuanceert.
Jona Lendering heeft een nieuw boek uit: Israël verdeeld. Hij is ook betrokken bij een nieuw oudheidkundig tijdschrift, Ancient History Magazine, waar ik goede verhalen over hoor. Dit stuk is gejat van zijn eigen website. Daar gaat het verhaal ook nog verder.
Jona Lendering, 29.03.2016 @ 07:19
16 Reacties
op 29 03 2016 at 07:29 schreef G.J. Brethouwer v/h Cactus:
Wat een gezeur, één uurtje eerder opstaan.
Man, man, man.
Wat moeten mensen die in vijf ploegendienst werken wel niet denken nu.
op 29 03 2016 at 08:51 schreef gerard:
liever wintertijd afschaffen – kon ik niet aangeven bij de petitie
op 29 03 2016 at 10:07 schreef yurp:
Met de zomertijd is het lekker laat licht ’s avonds.
op 29 03 2016 at 10:26 schreef cRR Kampen:
Handig, licht om half vijf ’s nachts.
Maar het ernstige feit is natuurlijk de sterfte van zo’n vijftig procent aan jetlag.
op 29 03 2016 at 10:36 schreef domoor:
vooral de kids hebben last van een jetlag.en hoe bedoel je mensen in ploegendienst. ipv zeven uur beginnen (zomertijd) om zes uur beginnen(wintertijd).
waarom blijven ze gewoon niet van die klok af. het levert in z’n geheel niks op. ook dat je steeds een uur verschil hebt ten opzichte van andere landen is verwarrend. en één uur extra vasten in de ramadan in de zomer.
blijf gewoon van de klok af.
op 29 03 2016 at 11:31 schreef cRR Kampen:
Ik heb erg te doen met al die mensen die elke week fatale lasten ondervinden van het vrijdagavond een uur later naar bed gaan en de zaterdag uitslapen… We moeten terug naar de zevendaagse werkweek!
op 29 03 2016 at 12:27 schreef Sasha Berkman:
Ook ik ben erg blij met het uurtje langer licht ’s avonds.
op 29 03 2016 at 12:35 schreef babs:
https://www.youtube.com/watch?v=br0NW9ufUUw
op 29 03 2016 at 12:45 schreef domoor:
cRR
en jij dan met de zweep aan de lopende band om die “zwartjes” eens aan het werk te zetten.
ze trekken immers toch maar steun van de samenleving.
en op koningsdag mogen we een dag vrij om braaf te applaudisseren voor de koning en de dochter van één van de leiders van de dictatuur in een ver land hier vandaan.
in het vorige stuk van Peter was dat immers onze rol. paternalistisch erkenning krijgen van het autochtone deel. we snakken ernaar
op 29 03 2016 at 13:12 schreef Lex:
Ik ben een avondmens en vind de zomertijd juist geweldig, dan is het lekker laat licht ’s avonds. Ik zou veel liever de wintertijd afschaffen.
op 29 03 2016 at 13:35 schreef Thomas E:
Vredestijd, oorlogstijd, etenstijd, vastentijd, paartijd, leeftijd, bedtijd, recordtijd, oogsttijd, regentijd, looptijd, altijd.
Wintertijd/zomertijd pffff… ik denk dat ik me nog maar even omdraai.
op 29 03 2016 at 13:42 schreef domoor:
maakt niet uit waar ze de klok op vast zetten. ik zou zoveel mogelijk de lijn van het vaste land van West Europa aanhouden.
op 29 03 2016 at 14:54 schreef Mario:
Ik doe geen online meuk. Dat laat ik liever over aan ‘pollfuckers’. Polls en peilingen zijn dan ook nogal lachwekkend, m.i.
Maar die overschakeling van tijd mag zeker wel weg. De vele vogels in je tuin, die hun vroege ochtendconcert beginnen, hoor je toch wel (werkelijk sorry, stadsluitjes! ;-)
op 29 03 2016 at 19:04 schreef Joost K.:
Dit gaat voornamelijk om de fysieke gesteldheid bij tijdswisselingen, maar hoe zit het met de geestelijke gesteldheid? Depressies schijnen weer vaker voor te komen bij korte dagen, dan is het weer zo gek nog niet dat de klok een paar uur voorruit gaat. Heb er zelf ook altijd een hekel aan als het al donker is om 16:00 in de winter, geef mij de zomertijd maar.
op 30 03 2016 at 05:40 schreef william55:
Sasha Berkman:Ook ik ben erg blij met het uurtje langer licht ’s avonds.
Tot oktober een uurtje minder demoniseren en haat prediken, lijkt mij niets voor jou.
op 30 03 2016 at 11:28 schreef domoor:
maar wel weer een uurtje extra racismetijd voor jou william … in WW2 waren er mannen van 55 die William heetten. er zijn Williams geweest die joodse mensen de gaskamers in hebben gejaagd. er zijn ook witte mannen van 55 die pogroms op de roma en sinti hadden gepleegd.
william55 neem afstand.. sterker nog verander je man.
NEEM AFSTAND!!#!!!! TOEEEEEEEE NEEM AFSTAND!!!!! AFSTAND NEMEN WITTE 55 JARIGE WILLIAM…