Zo wordt 3D printen gebruikt in de muzieksector
3D printen is de wereld langzaam maar zeker aan het overnemen. Het wordt ondertussen al in veel industrieën gebruikt voor allerlei verschillende toepassingen. Het heeft inmiddels ook de muzieksector bereikt, wat eigenlijk best logisch is. Door 3D printen Den Haag te gebruiken kun je namelijk veel producten creëren, dus waarom zou je niet muziekinstrumenten kunnen produceren met zo’n speciale printer? Toch kun je eigenlijk nog veel meer met deze techniek dan het maken van een gitaar. 3D printen kan dus ook op andere manieren gebruikt worden in de muziekindustrie, zoals je hieronder kunt lezen.
Elektrische gitaar
Zoals net al genoemd is, kan een 3D printer ingezet worden voor het produceren van een elektrische gitaar. Salvatore Capuano kan dit beamen. Hij houdt niet alleen van muziek, maar ook van techniek. Deze twee passies kon hij dus combineren door een elektrische gitaar te 3D printen. In het instrument plaatste hij draaiende versnellingen, wat eigenlijk alleen maar mogelijk is met een 3D printer. Met traditionele technieken zou dit niet lukken. Om dit onderdeel te kunnen printen maakte hij gebruik van een materiaal genaamd Polyamide. In totaal kostte het Capuano ongeveer een uur om de versnellingen in de gitaar te plaatsen, dus helemaal niet lang.
Bladmuziek
Het maken van muziek moet in principe mogelijk zijn voor iedereen, maar helaas is dit niet altijd het geval. Een muzikant met een visuele beperking zal bijvoorbeeld moeite hebben met het lezen van de bladmuziek. William Aquite en Kim Yeaji hebben dit probleem weten op te lossen. Zij studeerden samen aan de University of Wisconsin en hebben er samen voor gekozen om 3D printen in te zetten voor het verbeteren van de leesbaarheid van de bladmuziek voor mensen met een visuele beperking. Aquite en Yeaji hebben dit gedaan door de bladmuziek te verhogen. De muzikanten met een visuele beperking kunnen het dus aanraken en zo voelen ze de noten.
Aanpasbare koptelefoons
Een voordeel van 3D printen is dat het bedrijven de mogelijkheid geeft om hun producten te laten personaliseren door de klanten. Dit is precies wat LOCONOISE doet, wat opgericht is door Jose Cunyat. Hun items kunnen gebruikt worden door muzikanten, maar ook door liefhebbers van muziek. Ze creëren namelijk aanpasbare koptelefoons met behulp van 3D printing. Op deze manier kan de klant de koptelefoon zelf ontwerpen. Hierbij kunnen diverse kleuren, afbeeldingen, vormen en meer gebruikt worden.
Ingezonden, 16.10.2020 @ 16:30