Zo word je leraar zonder lerarendiploma
Ben je geïnteresseerd in het onderwijs, maar heb je geen lerarendiploma? Simpel gezegd kun je zonder het nodige papiertje niet voor de klas staan. Maar, niet getreurd: je hoeft niet per se terug naar de schoolbanken. Met een zij-instroomtraject kun je beginnen aan een nieuwe carrière in het onderwijs, juist als je daar eigenlijk niet de benodigde opleiding voor hebt!
Kun je leraar worden zonder lerarendiploma?
Het antwoord is dus simpel: nee, zonder diploma kun je niet voor de klas staan. Maar laat je hierdoor niet ontmoedigen, want er is een alternatieve route. Met een zij-instroomtraject kun je zonder initiële lerarenopleiding toch je onderwijsbevoegdheid te behalen. Deze aanpak is vooral populair onder mensen die later in hun leven besluiten de switch naar het onderwijs te maken. Bijvoorbeeld omdat het altijd een droom was om in het onderwijs te werken, omdat ze toe zijn aan een nieuwe uitdaging, of omdat het in hun huidige branche wat minder goed gaat.
Wat is een zij-instroomtraject?
Zij instroom onderwijs is een aantrekkelijke optie voor wie al in het onderwijs werkt. Het tweejarige traject wordt namelijk gefinancierd door de overheid en je gaat direct betaald aan de slag als leraar of lerares. Voordat je eraan begint, onderga je wel een geschiktheidsonderzoek. Hierin wordt bepaald of je direct voor de klas kunt staan en welke scholing en begeleiding je nodig hebt om het traject succesvol af te ronden.
Wanneer ben je geschikt voor zij-instroom in het onderwijs?
Voor het zij-instroomtraject zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zo dien je een HBO- of WO-opleiding te hebben afgerond, maatschappelijke ervaring te bezitten en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te kunnen overleggen. Ook moet je minimaal vier dagen per week beschikbaar zijn, waarvan je er 3 of 4 voor de klas staat en 1 dag besteedt aan studie. Toewijding is dus een must om het zij-instroomtraject binnen twee jaar te doorlopen, het is niet iets wat je er zomaar even bij doet.
Hoeveel dagen sta je voor de klas?
Zoals we eerder al noemden, sta je bij het zij-instroomtraject 3 of 4 dagen per week voor de klas. De overige dag benut je voor studie en verdere ontwikkeling. Dit betekent dat je gedurende het hele traject minimaal 4 dagen per week beschikbaar moet zijn. De totale duur van het traject bedraagt ongeveer 2 jaar. Soms kan het dus best pittig zijn, maar als je zeker weet dat je in het onderwijs aan de slag wilt, dan is het waarschijnlijk je beste optie.
Ingezonden, 30.01.2024 @ 17:09