Zo weten we hoe oud wijn is
Bij wijn praten we vaak over de leeftijd van de wijn. Voor veel wijnen geldt dan ook hoe ouder hoe beter. Maar wist je wel hoe oud wijn eigenlijk is en hoe we dit eigenlijk allemaal weten?
Eeuwen oud, dat vermoeden had je natuurlijk al. Op oude schilderijen zien we de wijn al terug. En ook op muurtekeningen staan vaak verwijzingen. Daarnaast weten we uit Bijbelverhalen dat wijn werd gebruikt om de woorden van Jezus te gedenken. Toch is wijn nog veel ouder dan dat.
Terug naar 3000 v. Chr.
Als we afgaan op afbeeldingen uit het oude Egypte kunnen we concluderen dat er al vanaf 3000 v.Chr. wijnbouw in Egypte was. Met de vondsten van amforen (aardewerk kruiken) en wijnpers in Griekenland weten we dat rond het jaar 2000 jaar v.Chr. druivenstok naar Griekenland is gekomen. Een 500 jaar later (1500 v. Chr. dus) zou de verspreiding van wijnranken naar Zuid-Italië zijn gegaan en van daaruit werd door de Romeinen de kennis en ontwikkeling naar de rest van Europa gebracht.
Maar wijn bestond al veel eerder. Met de vondst van oude potscherven in Georgië weten we dat er al zo’n 8000 jaar v. Chr. wijn was. Op de gevonden scherven zaten namelijk resten van wijnsteenzuur. Ook in Mesopotamië (Irak) zijn kruiken met deze sporen gevonden. Deze kruiken waren zo’n 7000 jaar oud. Met de vondsten weten we dat de kennis over wijn en wijnbouw door handel met Libanon en Palestina in het Oude Egypte terecht gekomen is.
Overal in de wereld
Denken we bij wijn vooral aan Frankrijk en Italië, is er tegenwoordig overal in de wereld wijnbouw te vinden. plaats. Wel zijn Frankrijk en Italië nog steeds de grootste wijnproducenten, gevolgd door Spanje en jawel, de Verenigde Staten. Maar ook in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk groeit d wijnbouw en denk je dat in Scandinavië, de uitvinders van de Rains rugzak, het klimaat niet geschikt is? Dan moet je weten dat op het schiereiland Kullaberg, vlak aan zee één van de oudste boerderijen omgebouwd tot is tot een heuse wijngaard.
Hoe je wijn moet bewaren
De eerste wijnen werden niet in flessen maar in Amforen bewaard. Deze kruiken in aardewerk werden in die tijd gebruikt om graan of vloeistoffen te bewaren. Maar voor wijn waren ze eigenlijk te poreus. Om dit op te lossen werd er hars aan de wijn toegevoegd. Een ander voordeel daarvan was dat tegelijk ook de houdbaarheid van wijn hiermee verbeterde.
Tegenwoordig weten we dat bewaren in kruiken niet het meest ideaal is. Om de smaak ten volle te behouden, moet je de wijn ook op de juiste temperatuur bewaren. Hiervoor gebruik je het beste een speciale wijnklimaatkast. Een normale koelkast is namelijk niet constant van temperatuur en ook te laag in temperatuur. Een wijnklimaatkast integreren in je keuken kan ook. Dan kies je een inbouw wijnklimaatkast.
En als je weet dat we gemiddeld 20.3 liter wijn per persoon drinken per jaar, dan is zo’n wijnklimaatkast dus niet zo’n heel slecht idee. De meeste kasten hebben trouwens 2 temperatuurzones zodat en je witte en je rode wijn altijd op temperatuur zijn.
Ingezonden, 22.10.2020 @ 17:15