Wat we in 2016 maar niet meer moesten doen
Hassnae Bouazza
Gisteren ook met tegenzin richting het werk gegaan? Alle collega’s een gelukkig nieuwjaar gewenst? Je goede voornemens uitgesproken en meteen weer gebroken?
Heel goed, dan kunnen we het nu hebben over het debat in Nederland en hoe we dat wat draaglijker kunnen maken met tien onschuldige, kleine aanpassingen.
Mama
Hou je moeder erbuiten. Serieus, niemand is onder de indruk van het ‘moeder-argument’, vooral niet als de moeder wordt ingebracht door types die nog sneller van politieke kleur veranderen dan een prostituee van condooms.
Moeders, vaders, overleden dierbaren. Laat hen met rust. Ze kunnen zich niet verdedigen, jou niet publiekelijk corrigeren, doe het dus gewoon niet. Het is zo goedkoop en niemand is geïnteresseerd in je moeder. Vooral omdat we er allemaal een hebben. Probeer het dus gewoon eens met inhoud.
Ego
Haal dat ventiel uit je ego en laat hem eens luchten. Ik snap het hoor, al die trappelende, ongeduldige en extreem ambitieuze mensen die echt denken dat ze de wereld gaan veranderen met hun column of opiniestuk. Gaat niet gebeuren. Je bent slechts een van de vele, vele, vele met een mening.
Je ziet ze zich altijd opblazen, vooral op Twitter, types die net een stuk geplaatst hebben gekregen of een boek gepubliceerd en zich Nabokov, James Joyce of Bob Woodward wanen. Zijn jullie niet, dus temper even die misplaatste hooghartigheid en doe gewoon normaal.
Engels
Je tweets en Facebook posts doorspekken met Engels, vaak ook nog grammaticaal verkeerd. Niet doen. Wat denk je nou, dat The Guardian of New Yorker je gaan ontdekken? Alsof ze daar niet genoeg eloquente mensen van eigen bodem hebben. Je klinkt er ook niet intelligenter of interessanter door. Het is gewoon aanstellerig en dat steenkolen Engels opgepikt van films en series is bovendien niet zo indrukwekkend.
Namen strooien
Je kent ze vast, van die types die hun columns en artikelen volstouwen met wat ánderen hebben geschreven om te laten zien hoe enorm belezen ze wel niet zijn. Gááp. Probeer het eens in je eigen woorden. In diezelfde categorie: mensen die je doorverwijzen naar een schrijver of boek en daarmee de discussie voortijdig beëindigen. Er is altijd wel ergens op de wereld iemand die iets heeft geschreven, maar dat betekent niet dat het dan ook klopt. Verzin zelf eens wat.
Argumenten
Mensen zwartmaken, belasteren, smaad, leugens. Zullen we het eens zonder proberen? Zo moeilijk kan dat toch niet zijn als je zo overtuigd bent van je gelijk. Ik bedoel, waarom je toevlucht zoeken tot leugens als je zo gelijk hebt. Probeer het eens feitelijk te houden.
Mijn en dijn
Alles wat voor jou geldt, geldt ook voor anderen. Dus als jij vindt dat je helemaal apestront mag gaan over andersdenkenden en hen finaal belachelijk mag maken in naam van de vrijheid van meningsuiting, weet dan dat zij datzelfde recht hebben. Vrijheid is namelijk tweerichtingsverkeer. Nee, je bent niet superieur en nee, je hebt niet meer rechten.
In datzelfde licht: als je vindt dat mensen het inhoudelijk moeten houden en niet mogen lasteren of NSB-en bij werkgevers, doe dat dan zelf ook niet. Je hysterische gekrijs verhult heus je hypocrisie niet.
Achtergrond
De culturele en/of religieuze achtergrond of huidskleur van jezelf of een tegenstander inbrengen als argument is achterlijk. Als je het daarvan moet hebben, kun je maar meteen stoppen. Doe dat vooral, dat stoppen. Dat scheelt weer een domme, ongefundeerde mening die weersproken moet worden.
Geen mening
Iets niet weten, is geen schande, integendeel. Geen mening hebben evenmin. Sterker, hoe minder holle meningen, hoe beter. Probeer het eens uit: ‘ik weet het niet’ zeggen, of ‘ik heb geen flauw idee’. Het zal je leven een stuk vereenvoudigen en je hoeft niet langer als een dolle bezetene informatie te googlen om kennis te veinzen.
Zinloos
Onthoud dat alles wat je zegt en doet uiteindelijk niks betekent. Is misschien deprimerend voor de ego’s, confronterend voor de idealisten, maar je kunt maar beter realistisch zijn en onder ogen zien dat de kans dat er daadwerkelijk door jouw inbreng wat verandert zeer minimaal is.
Humor
Probeer in godsnaam wat humor uit. Natuurlijk, smaken verschillen en zo, maar een beetje meer incasseringsvermogen helpt, een beetje relativering, een beetje zelfspot. Dat verongelijkte, ontevredene kennen we nou wel. Je hoeft echt niet overal van overstuur te raken of gevoelig op te reageren. Laat eens een ophefje schieten. Lach eens iets weg.
Tu quoque
Voor jullie beginnen te krijsen dat dit stuk dan ook niks uithaalt en dat ik naar me eiguh moet kijken: tazzz.
Eerder gepubliceerd op Aicha Qandisha. Hassnae Bouazza is regisseur en eindredacteur van Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha. Deze zomer heeft ze in Beiroet de Arouwad Award gekregen voor haar stukken over de Arabische wereld. Lees vooral ook haar relaas over het racisme op de progressieve redacties waar zij heeft gewerkt.
Hassnae Bouazza, 05.01.2016 @ 08:15
8 Reacties
op 05 01 2016 at 15:09 schreef yurp:
Hoera voor Hassnae!
op 05 01 2016 at 16:48 schreef sabaroth:
Ik snap ze allemaal behalve mama,je bedoelt als iemand zegt zo ben ik opgevoed?
Voor de rest mee eens
op 05 01 2016 at 21:23 schreef John de Beer:
Bravo Hassnae!
op 05 01 2016 at 21:55 schreef Maurice:
Meningen zijn nu zo veelvuldig virtueel aanwezig, dat ze inwisselbaar geworden zijn. Aanrader is om een mening eerst te laten bezinken ipv de waan/hype van de dag over te nemen: misschien dient zich ondertussen nieuwe informatie aan.
Wat ook helpt is een ander standpunt dan van ons eigen in te nemen, om deze te testen op validiteit door kritiek.
Ik ben overigens wel benieuwd wat een debat met broer Hafid zou opleveren.
op 06 01 2016 at 01:11 schreef Joost K.:
Goed stuk! Zojuist het programma : “Prem draait door” bekeken waarin S. van der Linden doodleuk in – en dezelfde zin stelt dat werkelijk alles gezegd mag (lees: moet) worden, MAAR (daar is die!)het woord islamofoob mag niet meer gebezigd worden. Wel aardig is dat S. een alternatief aanbood: islamcritici, verleent men meteen ook een bepaalde deskundigheid mee….dus wel zo handig. Vooral rond het islamdebat zullen er altijd wel figuren blijven die denken het monopolie te hebben op wat wel en niet gezegd mag worden.
1 ding blijft echter ook in 2016 voor mij als een paal boven water staan:
“Beledigingen zijn de argumenten van diegene die ongelijk hebben”.
op 06 01 2016 at 05:49 schreef Kazonga:
En niet langer meningen presenteren als’feiten’, door vaker zinsneden toe te voegen als ‘dat/dit vind ik’ en ‘dit/dat meen ik’… Maakt het minder de zweem hebben van gelijk hebben.
op 06 01 2016 at 07:38 schreef Kees Bronkels:
Soms zijn meningen gewoon waar, Kazonga. En soms zijn ze gewoon onwaar, zoals het gemiddelde domrechtse gebral.
op 06 01 2016 at 09:40 schreef Herman:
Atheisten, christenen en andere gelovigen: laten we de discussie stoppen. We gaan in vrede een paar seizoenen Seinfeld kijken en wachten af. Kijken we dan wiens patent op de waarheid terecht was.