Wat we deze Ramadan maar niet meer moesten doen
Hassnae Bouazza
Scène uit Vivre Nu.
Vaste prik tijdens de Ramadan, en daar moesten we maar eens mee ophouden, is de ziekelijke bemoeizucht die, al dan niet aangestoken door de honger en dorst, de kop opsteekt. Laatst zag ik op Facebook een moslima voorbijkomen die niet vast. Ze had een foto van haar lunch geplaatst en jawel hoor, meteen zette een zeikerd een reactie onder de foto: ‘Er zijn hier mensen aan het vasten!’ Daaronder iemand anders: ‘Vast je niet?’
Ja, en? Moet de rest van de wereld stilstaan, omdat ‘er hier mensen vasten’? Moeten andere mensen ook maar niet eten of drinken, omdat ‘er hier mensen vasten’?
Wie wil vasten, doet dat voor zichzelf, en moet daar de rest van de wereld niet mee lastigvallen. Na al die jaren zijn er nog steeds mensen die denken dat het hun het recht is gevrijwaard te blijven van zelfs maar de aanblik van voedsel, omdat zij immers vasten. Waarom? Krijg je zin in eten als je foto’s ziet? Vind je het dan moeilijk? Mooi toch? Zo lever je tijdens Ramadan écht een inspanning, en word je extra beloond door God.
Stomme grapjes
Aan de andere kant van dat spectrum heb je de exhibitionistische niet-vaster die serieus denkt dat het bijzonder is dat hij of zij niet vast. Néén mensen, het is niet bijzonder om niet te vasten. Hordes mensen met een islamitische achtergrond vasten niet en doen daar niet zo zereneus en interessant over. Sommigen baseren er zelfs een carrière als ex-moslim op, of bazuinen overal rond dat ze net gegeten hebben. Gefeliciteerd! Knap! Je hebt zomaar wat gegeten, samen met vijf miljard andere mensen!
En dan heb je nog de stomme grapjes, over de Nederlandse niet-moslims die vragen of je zelfs als het heel warm is echt niet een klein slokje water mag, en hoe vervelend dat is. Ja, dat weten we nou ook wel. Ik dacht eerst ook, ‘wéér die vraag’, maar op een gegeven moment weten we het wel, toch? Die mensen tonen zich in elk geval geïnteresseerd in de belevingswereld van moslims. Ik bedoel, weten al die quasi-geïrriteerde moslims waar Pinksteren voor staat? Vragen ze ooit aan hun collega’s naar hun kerstmaaltijd?
De plotselinge en tenenkrommende heiligheid van sommige moslims tijdens de Ramadan is ook ondraaglijk. Die adviezen aan elkaar ‘laat je buren delen in de iftar‘. Wat is dat voor opdringerigheid? Misschien zitten die buren wel helemaal niet te wachten op een kopje harira of schaaltje koekjes. Sterker, heel veel mensen zitten überhaupt niet op je te wachten omdat je een moslim bent en niet van zuiver Arisch bloed. Doe toch niet zo naïef.
Schedel lichten
En dan komen we op een ander hardnekkig dingetje tijdens de Ramadan: het geblèr, gekrijs en gestampvoet van al die types die hun omgeving graag van vreemde smetten vrij houden (behalve als ze goedkope groenten bij de Turk kunnen krijgen) en helemaal leeglopen omdat Rutte moslims een fijne Ramadan wenst, de Albert Heijn halal producten verkoopt en moslims openlijk hun ervaringen delen.
Stop er een kurk in. Sla met je hoofd tegen de muur. Laat je opnemen. Doe íets, laat je schedel lichten, maar echt, je hoeft je onderontwikkelde minderwaardigheid niet zo trots rond te paraderen. Daar heeft niemand wat aan.
Eerder gepubliceerd op Aicha Qandisha. Hassnae Bouazza is regisseur en eindredacteur van Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha. Vortig jaar heeft ze in Beiroet de Arouwad Award gekregen voor haar stukken over de Arabische wereld. Lees vooral ook haar relaas over het racisme op de progressieve redacties waar zij heeft gewerkt.
Hassnae Bouazza, 07.06.2016 @ 06:55
11 Reacties
op 07 06 2016 at 08:38 schreef MarcodB:
Correctie, Hassnae!!!
>Misschien zitten die buren wel helemaal
>niet te wachten op een kopje harira of
> schaaltje koekjes.
Deze goede buur en verre vriend is met iedere schaal koekjes heel blij ; -)
op 07 06 2016 at 08:54 schreef André Richard:
Wat grappig. Dit is het eerste jaar dat ik echt niks gemerkt heb van het begin van de ramadan. (behalve het stukje van Jan Dijkgraaf in de Metro vanochtend dan, maar dat is satire)
op 07 06 2016 at 08:57 schreef Murat:
Moet eerlijk zeggen dat dit jaar Ramadan ook mij is ontschoten. Best genant eigenlijk.
op 07 06 2016 at 09:05 schreef arjan:
Eens met elke zin :)
op 07 06 2016 at 10:13 schreef MNb:
“meteen zette een zeikerd een reactie onder de foto.”
Zwakkeling. Heeft hij de wilskracht niet van eten af te blijven als hij een foto ziet? Ik heb het twee of drie keer gedaan. Je kon vlak voor mijn neus eten, geen enkel probleem.
op 07 06 2016 at 10:42 schreef Wim Raven:
Een Marokkanse kennis van mij was nogal een stevige drinker. In Ramadan liet hij de whisky staan en beperkte zich tot bier. Zo doet iedereen wat hij kan en wil. God zal die geste toch ook waarderen?
op 07 06 2016 at 13:22 schreef Robin:
“Zo lever je tijdens Ramadan écht een inspanning, en word je extra beloond door God.”
Die inspanning overdag klopt, maar de beloning door god, is nog maar de vraag.
op 07 06 2016 at 14:10 schreef Thomas E:
Nee hoor Robin, die beloning is een zekerheid. Iedereen is namelijk zijn eigen god, dus je geeft jezelf gewoon een schouderklopje als je het volgehouden hebt.
op 07 06 2016 at 19:16 schreef Beukman:
Ha, fijn stukkie. Iedereen zoekt zelf maar uit hoe die het doet of hoe die het niet doet. Wie zich desondanks tóch met een ander gaat lopen bemoeien, kan de tering krijgen.
Dit soort oprukkende bemoeizucht beperkt zich trouwens niet tot de ramadan. Zulk gezeik heb je overal, en het lijkt wel alsof het erger wordt.
op 07 06 2016 at 19:22 schreef John de Beer:
Weer een goed stuk voor de mensen. Dankjewel Hassnae, Ramadan Mubarak en/of eet smakelijk!
op 07 06 2016 at 22:24 schreef dewanand:
ok Hassnae,
stof tot nadenken hier
Rama is de Hindoe held uit de Ramayan, een epos, van HEEL lang geleden in Lanka, waar Hanuman woonde met zijn apenvolk.
ontleed krijg je dit:
Ramadan = RAMA + DAAN
Daan is een soort gift geven uit onbaatzuchtigheid in een Hindoe tempel aan de pandit na de religieuze dienst.
Nou dus:
Ramadan betekent Daan voor Rama geven.
maw
Ramadan is ahw erg Hindoeistisch gebruik geweest uit Pre Islamic periode van de regio in Mekka en Medina toen iedereen daar hindoeistisch was of joods.
Hindoes hebben veel soorten van vastenperiodes in vele variaties en spijssoorten, vb ekadasi.