Wat is waanzin: roken of corona?
‘Stop de waanzin!’ Dat lijkt me nu eens een goed plan. Het lijkt echt wel of half Nederland gek is geworden. En niet alleen sinds de coronatijd, dit speelt al veel langer. Het lijkt wel of iedere Nederlander er genoegen aan beleeft om met alles twee kampen te creëren. Of het nu gaat om zwarte piet, om corona of wat dan ook.
Onze opinie verkondigen
Waar men vroeger voornamelijk discussieerde over het weer of welke zorgverzekering beter was, is tegenwoordig bijna iedereen zelf ineens arts of viroloog. Misschien omdat we ons met de zorgvergelijker niet meer al te veel in hoeven te spannen. Mensen gingen zich dus focussen op andere dingen, want ‘bemoeien met’ zit ons blijkbaar in de genen en het liefst hebben we er ook nog een duidelijke mening over die we overal verkondigen. Een opinie heet dat en die mogen we hebben want we wonen in een land met vrijheid van meningsuiting.
Antirookbeleid of 1,5 meter
Toch vraag ik me echt af hoeveel mensen die de laatste jaren een fanatiek voorstander waren van het antirookbeleid nu een tegenstander van de coronamaatregelen zijn. Mensen die destijds per se wilden dat de sigaret uit de horeca werd verbannen en tegenwoordig ook het liefst van het terras, vinden namelijk dat hun gezondheid ongevraagd in gevaar wordt gebracht door die nicotinestokjes van de ander. Dus daar moest een eind aan komen. De horeca moest rookvrij worden of dit nu omzet scheelde of niet. Gezondheid ging voor. Belangenorganisaties zoals Clean Air gingen de strijd aan en de overheid ging hier in mee.
Gezondheid gaat voor
En dan waren er natuurlijk ook de tegenstanders, die hielden niet van betuttelen. En er waren mensen die zelfs voorstelden om rookvrije en niet rookvrije horecagelegenheden te creëren. Zodat iedereen zelf kon bepalen of je risico liep. Maar er was geen middenweg. Het roken in de horeca en in de openbare ruimten moest stoppen.
Toen kwam er corona. De intensive care plekken in heel Nederland lagen vol met mensen die geen lucht meer kregen. Alsof ze net 20 sloffen sigaretten achter elkaar hadden weggepaft. Sommige mensen stierven zelfs een gruwelijke dood door corona. De horeca moest dicht. Er waren te veel brandhaarden in kroegen of op andere plekken waar veel mensen bij elkaar waren. Weer een flinke aderlating voor de horeca. Maar de gezondheid ging voor.
Weg met die 1,5 meter!
Er kwamen weer belangenorganisaties, maar dit keer hadden zij een hele andere missie. Er ontstonden namelijk bewegingen die niet meer betutteld wilden worden. Weg met die 1,5 meter en andere maatregelen. Misschien is het dan nu wel een idee om twee soorten openbare gelegenheden te hebben? Een waar wel de corona veiligheidsregels worden nageleefd maar ook plekken waar iedereen er gewoon maling aan heeft? Waar iedereen elkaar gewoon misschien geoorloofd kan besmetten. Maar dit moet dan wel een plek zijn waar iedereen die besmet raakt zelf voor de ziektekosten opdraait, zoals destijds ook door veel anti-rook mensen voor de rokers werd voorgesteld. Als je tenminste aan de beurt komt, want destijds wilde men ook dat niet-rokers voorrang kregen in de zorg.
Is het lot jou goed gezind?
Hoe kan het zijn dat er mensen zijn die van sigaretten roken in de horeca op hun achterste benen gaan staan, maar het blijkbaar geen enkel probleem vinden dat er misschien iemand naast hen in de kroeg staat die jou zo in ademnood kan brengen dat je er misschien morgen niet meer bent? En misschien loopt het voor jou niet zo erg af als je wordt besmet, maar is het lot het dorre hout wat aan de andere kant van die persoon staat iets minder goed gezind.
Waarom dus wel zeuren over het feit dat het roken een aanslag is op de gezondheidszorg, maar wel maling hebben aan het feit dat de verspreiding van corona de hele gezondheidszorg in gevaar brengt?
Ingezonden, 12.10.2020 @ 14:22