Waarom je je gezondheid niet in houtrook moet laten opgaan
Nu de koude najaarsdagen weer in aantocht zijn, wordt bij veel inwoners van Nederland de open haard of pelletkachel flink opgestookt. Veel Nederlanders hebben echter last van de houtrook die uit de vele schoorstenen komt waaien. Dat is niet verwonderlijk, omdat er naast de vele vuurkorven inmiddels meer dan 1 miljoen houtgestookte installaties in Nederland staan. In Nederland hebben naar schatting ruim 1,7 miljoen mensen last van de schadelijke gevolgen van houtstook. Dat geldt ook voor 55-58% van de 1.2 miljoen astma en COPD patiënten.
De geur van een houtkachel is zeer herkenbaar wanneer men tijdens de koude winterdagen door een gemiddelde straat in Nederland loopt. Wist je dat houtrook heel ongezond is? Ook voor de stoker zelf. Het is een van de grootste fijnstof veroorzakers in Nederland! Fijnstof bevat onder meer formaldehyde en komt diep in je longen en vergroot de kans op allerlei ziekten, waaronder kanker, long- en hartaandoeningen, vooral bij kwetsbare groepen als kinderen en ouderen. Een expert kan het beste de formaldehyde meten .
Het Longfonds voert inmiddels al vijf jaar campagne om houtrook tegen te gaan. Op hun site staat het volgende te lezen: Niemand wil ziek worden door de lucht die hij inademt. Of dat nu luchtvervuiling is uit verkeer, industrie of woonhuizen. Toch worden mensen ziek, ook door de rook uit open haarden en houtkachels. Het Longfonds wil dat voorkomen, vooral bij kwetsbare groepen. Steeds meer organisaties en burgers ageren tegen deze ongebreidelde overlast situatie. GGD Amsterdam wil een totaal verbod op houtstoken! Echte wettelijke maatregelen tegen gezondheidsschade ontbreken echter nog. De Raad van State deed in december 2020 een uitspraak waarin ze liet weten dat er tot op heden geen normen zijn om vast te stellen hoe schadelijk houtrook is.
Omdat houtrook over de gemeentegrenzen heen gaat, zou de gemeentelijke en landelijke overheid wel regels moeten stellen. Het is niet acceptabel dat vooral de stoker wordt beschermd. Iedereen heeft recht op schone lucht, juist in en rond zijn eigen woning. Houtstook schaadt de gezondheid van hele buurten. In houtstook zitten meer dan twintig schadelijke stoffen, waaronder dus het kankerverwekkende fijnstof. Het fijnstof kan het binnenklimaat in je huis zeer negatief beïnvloeden en van belang zijn op een goede luchtvochtigheid in huis. Een optimaal leefklimaat met een goede klimaatbeheersing in huis is voor mensen met last van hun luchtwegen zeer belangrijk. Daarom is luchtvochtigheid in huis meten een element dat zeker niet vergeten moet worden bij de strijd voor frisse lucht.
Geen gas maar ook geen hout
In het verleden is juist het stoken van hout middels bijvoorbeeld pelletkachels door de overheid gestimuleerd en gesubsidieerd. Nu ook heel Nederland van de overheid van het gas af moet vragen veel bewoners in Nederland zich af wat nu? Er zijn genoeg alternatieven zoals warmtepompen en zonnepanelen. Stoken op hout is absoluut een verkeerde keuze. Vaak is het ook lastig om alleen een oplossing te zoeken naar een alternatieve energiebron. Ga bijvoorbeeld met de buurt aan de slag en raadpleeg experts om een luchtvriendelijk alternatief te zoeken.
Foto: Claire Rachel
Ingezonden, 11.10.2021 @ 12:05