Vrouwen moeten altijd op hun hoede zijn
Noor Labansdochter
Dit is een repliek op het artikel van Peter over #YesAllWomen vanuit het perspectief van een vrouw met een ander perspectief.
Laat ik voorop stellen dat ik ook van flirten houd. De zwoele zomeravonden, een steelse blik, een besmuikte glimlach, het spel van doen alsof je ongeïnteresseerd bent tot je praktisch bovenop hem zit: alle clichés zijn ook op mij van toepassing zodra het weer warm wordt, en mijn kleding luchtig.
Seksueel vernederd
Laat ik daarbij ook voorop stellen dat ik het in het flirtspel gemakkelijker heb. Eén zwoele blik en een “ga je mee naar huis?” is doorgaans genoeg voor een nacht met gezelschap. Ik ga er van uit dat dat voor iedere vrouw geldt; ik ben namelijk verder niets bijzonders qua looks of stijl, en mannen zijn nu eenmaal vaker dan vrouwen seksuele omnivoren (of het wordt van hen meer gepikt). Wij vrouwen hebben dat gemak, ik durf zelfs te zeggen, dat female privilege, mits we redelijke veiligheidsvoorschriften in acht houden.
Daar zit natuurlijk de crux: vrouwen worden op zo’n grote schaal op kleine en grote wijze met seksueel geweld bejegend dat we allemaal wel eens iets groots of kleins op het gebied van seksueel geweld hebben meegemaakt. Dan zijn de agressies jegens mij nog beperkt gebleven. Ik noem ze hier op om mijn punt te illustreren. Dat doe ik niet om zielig te doen: relatief zijn deze vormen van seksueel geweld niet heel heftig. Er worden ook vrouwen verkracht, misbruikt, door hun baas gegrepen, seksueel vernederd of tot prostitutie gedwongen. Ik doe dit om te illustreren waarom #YesAllWomen wel degelijk serieus genomen moet worden.
Kaartjes met liefdesbetuigingen
Toen ik zeventien was, was ik eens zo stoned dat ik niet wist waar ik was. Twee jongens (die ik daarvóór beiden leuk vond, zoals zeventienjarige meisjes dat kunnen) hebben op een studentenkamertje mijn bloesje opengeknoopt en aan mijn borsten gevoeld. Ik kon me niet verzetten, maar ik herinner me het glashelder. “Een dronken vrouw is een engel in bed,” zeiden ze,”maar een stoned meisje al helemaal.”
Een jaar later. Achter de hooischuur heb ik eens een jonge voetballer teleur moeten stellen: Ik was niet aan de pil. Hij stond erop dat ik hem pijpte, want condooms, dat was niks voor iemand van zijn kaliber. Vrij hardhandig greep hij mijn haar. Ik zei liever niet, dat vond hij geen nee. Ik heb niet fysiek gevochten, me alleen verbaal verzet, en het was voorbij voor ik het wist. Het hele jaar daarop kreeg ik nog kaartjes met liefdesbetuigingen van hem.
Piemel in mij
Ik heb eens een treinstel vol mannelijke voetbalsupporters horen scanderen dat er een piemel in mijn vriendin en mij moest. Dat begon ermee dat ze eisten dat mijn vriendin en ik naar hen lachten omdat we mooi waren. We konden nergens heen, we zaten als ratten in de val. Mijn lichaam voelde niet als dat van mij, maar als dat van de meute.
Een feit is, dat de meeste mannen dit soort gedrag nooit vertonen, dat ze beter zijn opgevoed dan dat. Een feit is echter ook, dat de meeste vrouwen wel ervaringen hebben die lijken op de mijne. Tel daarbij op dat vrouwen vaak impliciet (mede-)schuld krijgen van seksueel geweld. “Jij werd toch stoned en je vond die jongens toch leuk?” “Jij was toch verliefd op die voetballer en je hebt hem niet weggemept? Je had steviger nee kunnen roepen of om hulp kunnen schreeuwen.” “Je had toch lippenstift op en de hooligans hebben je niet aangeraakt!”
Diffuse geweldservaring
Daardoor word je een medearchitect van geweld tegen jezelf. Een voorbeeld daarvan is dit staaltje ‘blaming the victim‘. Daardoor ga je situaties uit de weg waarin je in een soort diffuse geweldservaring terechtkomt. Daardoor word je wantrouwig, en wantrouwen is dodelijk voor lust.
In het geval van Rodger speelt daarbij nog iets anders. Vrouwen krijgen vaak verwijten die gaan over hun hele vrouw-zijn. “Vrouwen willen klootzakken en geen aardige jongens als ik,” welke vrouw heeft niet haar hele sekse zo beschreven gehoord?
Ontmenselijking van vrouwen
Dit zinnetje is in de loop van de jaren getransformeerd naar een ware industrie, die gefrustreerde “aardige jongens” leert dat je op bepaalde knoppen kan drukken en dan liggen de mooiste vrouwen aan je voeten. Deze zogenaamde Pick Up Artists schrijven boeken en geven seminars over hoe simpel vrouwen te manipuleren zijn.
Deze mechanische omschrijving van vrouwen zorgt voor ontmenselijking. We zijn geen individuen meer met eigen wensen en vrije wil. Ontmenselijking is een vrijbrief voor geweld: in feite was de wanhoopsdaad van Rodger, naast het geweld van een gestoord individu, het ontmantelen van een groep kapotte machines. De mechanische manier waarop hij vrouwen beschrijft in zijn video zijn hiervan getuigen.
Verbaal geweld
Een minder verstrekkend voorbeeld van dergelijk verbaal geweld vind je hier. Hoe ongemakkelijk voel je je bij deze voicemails? Ik, jonge vrouw, behoorlijk. Dit soort gezeik moet je als vrouw regelmatig aanhoren, waarbij het snel van vriendelijk naar opdringerig kan gaan, en van opdringerig naar gewelddadig.
Lang niet #YesAllMen doen dat, maar #YesAllWomen lopen hiermee in hun achterhoofd als je in vol-vriendelijke intentie een vrouw keurend bekijkt en complimenteert terwijl je de enige twee passagiers in het treinstel bent. Uit haar ooghoek kijkt ze vast waar de noodrem zit.
Opdringerige engerd
Niet omdat ze je niet vertrouwt, maar omdat het kleine risico dat je wel een opdringerige engerd bent potentieel een groot gevaar is en ze altijd heeft geleerd dat het haar schuld is als er iets gebeurt. “Had je maar niet aardig moeten reageren op het compliment,” hoor je je vriendinnen toekomstig al zeggen, “Je wéét hoe lustmoordenaars daarop reageren, naïef kind dat je er bent.” Dat is schadelijk voor vrouwen èn welwillende mannen.
Ik ben een vrouw. Ik begeer mannen. Ik schaam me daar niet voor, maar ik ben er wel voor gestraft door goedbedoelende commentatoren.
Noor Labansdochter accepteert complimenten over haar jurk met een glimlach en voelt zich gevleid als je naar haar billen kijkt. Haar lichaam is en blijft echter het hare, ook al moet ze daar soms voor vechten.
Gastschrijver, 03.06.2014 @ 07:05
33 Reacties
op 03 06 2014 at 07:22 schreef Rena:
Precies! Er zijn best veel dingen die ik daarom in m’n eentje niet doe, uit de weg ga. Ik ga ’s avonds niet alleen een avondwandeling over de hei maken bijv.
En die bijna agressieve voorvallen? Plenty! In de laatste metro naar huis? Dat er verderop in het treinstel een vent zich gaat zitten aftrekken met een groet grijns op z’n gezicht.
Alleen ’s avonds op de fiets door het Vondelpark?
Altijd speelt het risico, die angst in je achterhoofd. Je bent een vrouw en je bent loslopend prooi.
En zo jammer, want inderdaad, een beetje flirten is leuk.
op 03 06 2014 at 07:38 schreef Marco Meijer:
Goed geschreven Noor. En goed dat het geplaatst is. Ik las laatst “de oorlog tegen vrouwen” van Nikki French. Een soort van inconvenient truth voor mannen. Ben er nog over aan het nadenken.
op 03 06 2014 at 08:03 schreef Haes:
Goed stuk, Noor, zoals niet anders te verwachten was van jou.
Je verwoordt precies wat ik vaak aanvoel als man. Ik voel mij ongemakkelijk als ik in een trein kom waar een vrouw alleen zit, zeker ’s avonds. Niet omdat ik bang ben, maar omdat ik het gevoel krijg dat zij op haar hoede is voor mij. Ik krijg dan altijd de neiging om me zo ver mogelijk van haar te houden. In een coupé aan de andere kant van het stel gaan zitten, lezen en dergelijke, zodat ze maar niet het idee kan krijgen dat ik op haar “aas”.
op 03 06 2014 at 08:46 schreef machiel:
Ik ben het eigenlijk zowel met dit stuk als het stuk van gisteren eens, ze sluiten perfect op elkaar aan. Al geef ik wel onmiddelijk toe dat als man ik niet altijd bewust ben van de hoeveelheid gezeik op zijn best en gewelddadig gedrag in het ergste geval waar vrouwen mee te maken krijgen.
En die link naar “Dimitri the Stud”, …., wow!
op 03 06 2014 at 11:24 schreef Haes:
Dat had ik eigenlijk ook nog willen zeggen, wat Machiel zegt.
En die Dimitri had ik ook nog niet geluisterd. Wat een creep zeg. Wat denkt hij met die benadering te bereiken, met zijn zes of zeven keer per dag benaderd worden door vrouwen? Het is wel een hele gunst, hoor, als hij interesse in je heeft. LOL
op 03 06 2014 at 12:09 schreef Olav:
Marco:
Ik las laatst “de oorlog tegen vrouwen” van Nikki French.
Marilyn French. Nicki is een zangeres ;-)
op 03 06 2014 at 12:26 schreef Peter North:
Vertel eens iets meer over wat die twee jongens met je gedaan hebben toen je stoned was. Was je vol overgave? Hadden de jongens alleen je borsten betast of ook ergens anders? Is begeerte geen compliment?
op 03 06 2014 at 12:45 schreef dewanand:
ach kijk, vrouwen die niet begeert willen worden als prooien moeten een bordje op hun kop hangen van:
‘Begeer mij vandaag niet, ben offline, morgen pas online’.
Mannen zijn mannen, gelukkig maar he, wat is een wereld zonder mannen? Elke vrouw droomt van een beestman in bed die haar de keuken in mept en haar knuffelt terwijl ze kookt. Meiden willen een man die als een man eet.
Kijk als alle meiden zo waren, als deze bruine droommeid in de twee kopjes van alle mannen dan zouden er zeker geen oorlogen meer zijn:
Round and brown meid:
http://gallys.realitykings.com/rb/1237/?id=bustypassion
Als man ben je verdoemd, slachtoffer van je hormonen (testestoron, zielig he) en dus verminderd toerekeningsvatbaar na een verkrachting of aanranding, ja sorry rechter mijn balklier werkt te hard, en mijn ding stond hele dag al op dertien voor twaalf, gereed om een gat onwettelijk te naaien.
Hoffelijkheid is wel iets wat vrouwen leuk vinden van een man.
Biologisch gezien is het natuurlijk dat je als man een vruchtbare meid gaat bejagen. Dit is onoplosbaar gewoon, anders moet je alle mannen castreren en ontmannen. Gezonde vruchtbare meiden lonken altijd naar potente mannen.
dewa en wieroe
op 03 06 2014 at 13:13 schreef Brenda van der Veer:
Blaming the victim. Er zijn verschillende manieren om het slachtoffer het gevoel te geven dat het haar (of zijn) schuld is, zoals: ‘het ligt aan jouw uitstraling’, of ‘jij bent de enige die daarover klaagt.’ Dimitri the Stud brengt de ‘psychobabbel’ in stelling: ‘But nobody says call me, hands a person a business card and doesn’t return calls. It’s extremely passive-aggressive. You should actually look that up, Passive-Aggressive Personality Disorder.’ Niet alleen stelt Dimitri zichzelf als het slachtoffer van een gestoord persoon voor, hij zet zijn doelwit onder druk om op zijn avances in te gaan.
Het magisch realisme volgens Dimitri the Stud. Hij denkt dat hij betoverd wordt door de schoonheid van degene die hij lastig valt, alsof zij een heks is, om vervolgens door haar gekwetst te worden. Het gebeurd echter allemaal in zijn eigen hoofd.
op 03 06 2014 at 13:30 schreef @Raspoetin69:
Wel iets om over na te denken. Als man staan we vaak te makkelijk NIET stil bij de impact die we kunnen hebben op vrouwen die noodgedwongen altijd alert moeten zijn, want die ene man zal maar net.. Ook iets waar ik mij als vader van een nu nog jonge dochter erg zorgen over maak.
Toch draag ook ik vaak zonder me dat te realiseren bij aan die angst. Bijvoorbeeld als ik als buschauffeur een gewoon vriendelijk praatje maak met een meisje dat als enigste in de bus zit of door net iets te vaak in mijn binnenspiegel te kijken (wat ik overigens als automatisme sowieso tig keer per rit doe..)
Laatst liep ik met een opleider door de gangen van een conferentieoord toen ons een vrouw tegemoet kwam. Uit beleefdheid deed ik een stap naar buiten zodat de vrouw vrij baan kreeg. Toen de vrouw weg was zei de opleider “dat doe je nooit meer Alexander”, ik was mij van geen kwaad bewust waarop de opleider uitlegde dat door mijn actie ik haar in feite dwong tussen ons door te lopen wat voor een vrouw heel intimiderend kan overkomen… Zijn gelijk bewijst Noor hier met haar stuk..
op 03 06 2014 at 14:07 schreef Thomas E:
Eigenlijk zouden alle mannen vanaf hun puberteit aan de testosteron-regulerende medicatie moeten. Zet de waarden standaard op bijvoorbeeld 12 nmol/L en de wereld is van veel ‘mannenoverlast’ verlost. Nauwelijks nog oorlogen, minder fysiek geweld, minimaal seksueel geweld, veel minder ergerlijk haantjesgedrag.
Vanaf het 50ste levensjaar zouden de waarden weer wat omhoog kunnen om de gezondheid en vitaliteit intact te houden. Maar helaas bestaat een dergelijke, goed uitgeteste pil nog niet.
Het zou wel een stukkie saaier worden, maar oké je kan niet alles hebben.
op 03 06 2014 at 14:38 schreef cRR Kampen:
“Peter North” git ur ass south.
op 03 06 2014 at 15:34 schreef wiske:
Prima stuk! Hoog tijd voor het herintroduceren van de ridderlijkheid en gentlemenship als mannelijke waarden.
Zo wordt het in ieder geval helemaal niks;
http://www.bbc.com/news/world-asia-india-27635363
http://www.motherjones.com/politics/2014/05/guns-bullying-open-carry-women-moms-texas
op 03 06 2014 at 16:20 schreef dewanand:
Ik ben het eens met deze uitspraak, van deze Fnaakt denker en poster:
op 03 06 2014 at 14:07 schreef Thomas E:
‘Eigenlijk zouden alle mannen vanaf hun puberteit aan de testosteron-regulerende medicatie moeten. Zet de waarden standaard op bijvoorbeeld 12 nmol/L en de wereld is van veel ‘mannenoverlast’ verlost.’
Ja Thomas E, als jonge tienerman ben je een grote testosteron BOM, die alle meiden wil bespringen, in suriname zeiden mijn neger vrienden ook van ‘mo jump a meid’, ‘ik ga die meid bespringen’, en dit is typisch de surinaamse macho cultuur. Zwarte surinamers kunnen samen niet fatsoenlijk vergaderen zonder haantjesgedrag, of elkaar af zeiken en intimideren, maakte ik zo vaak mee.
Dus alle jongens aan de Testosteron PIL, verplicht zodra hen schaamhaar te lang is.
Die 12 nmol/L voor testosteron die Thomas noemt kan een veilige waarde zijn vanuit wetenschappelijk oogpunt. Stoffen die de aanmaak van dit hormoon kunnen afremmen zijn er zat. Wel verandert een jongetje zonder dit hormoon in een Shemale met klein piemeltje en is hij verwijft. Dus volgens de ‘wet van Behoud van Ellende’, zal ook dit leiden tot nieuwe ellende.
Ach, een wereld zonder idioten zou saai zijn.
op 03 06 2014 at 17:25 schreef MNb:
Een mannelijke +1 van mij.
op 03 06 2014 at 20:55 schreef Thomas E:
“de wet van Behoud van Ellende”
Hahaha leuk!
op 03 06 2014 at 21:08 schreef Marco Meijer:
Ook de foto bij dit artikel is apart. Man en vrouw kijken vrolijk, ze lijken plezier te hebben. Maar de manier waarop hij haar vasthoudt ziet er niet bepaald vriendelijk uit.
Is dit het moment waarop vrolijk stoeien omslaat in iets onaangenaams?
Vraag: hoe zou het er uitzien als een vrouw een man zo zou vasthouden ?
op 03 06 2014 at 21:16 schreef Eric Bremer:
Wat een genuanceerd en goed uitgebalanceerd betoog.
Het zet absoluut aan het denken en ik realiseer me dat mijn handelen richting vrouwen bepaald wordt door hoe ik mijzelf in die positie zie (ongevaarlijk, vriendelijk, voorkomend), maar dat eerdere ervaringen van vrouwen hun perceptie van mij sterk kunnen inkleuren.
Weinig aan te doen, vrees ik, maar zeer spijtig voor de vele vrouwen die hierdoor hun vermogen ontspannen en onbevangen de ander tegemoet te treden, verloren hebben.
Sorry voor mijn te vele botte en onbehouwen seksegenoten.
op 03 06 2014 at 21:48 schreef Olav:
Ik las deze ergens:
You say not all men are monsters?
Imagine a bowl of M&Ms.
10% of them are poisoned.
Go ahead, eat a handful.
Not all M&Ms are poison.
#YesAllWomen
Lijkt me helder.
op 03 06 2014 at 22:20 schreef gronk:
Laat ik daarbij ook voorop stellen dat ik het in het flirtspel gemakkelijker heb. Eén zwoele blik en een “ga je mee naar huis?” is doorgaans genoeg voor een nacht met gezelschap.
‘With great power comes great responsibility.’ En dat valt niet altijd mee.
Ik heb toch al de nodige keren meegemaakt dat een zzp’ende verzekeringsagente bij het doornemen van een offerte net een of twee knoopjes van haar blouse teveel openhad. En ik vraag me dan af of ze nou echt denkt dat een goed argument is (of twee goede argumenten zijn ;)). Of dat ik door zo’n actie opeens een andere keuze zou moeten maken. Maar die vrouwen worden natuurlijk *gedwongen* om dat te doen, want zonder inkijk verkopen ze niks aan mannen. Ofzo.
op 03 06 2014 at 22:25 schreef Peter:
Vervang ‘men’ in je gedichtje eens door ‘Muslims’, Olav. Of ‘Jews’. Realiseer je dan dat die regels zijn ontsproten aan het brein van een extremist.
op 03 06 2014 at 22:53 schreef Olav:
Peter:
Vervang ‘men’ in je gedichtje eens door ‘Muslims’, Olav. Of ‘Jews’.
Als je het niet erg vindt doe ik dat niet, want dan klopt m.i. de analogie niet meer of krijgt het een andere (ongewenste) lading.
op 03 06 2014 at 23:02 schreef gronk:
Het helpt trouwens wel om jezelf te realizeren dat ‘#YesAllWomen’ iets amerikaans is. En van wat ik daar van oppik zit d’r echt wel iets niet lekker in de man/vrouw-verhoudingen. Ten opzichte van de misogynie van reddit’s /r/mensrights en wat d’r op amerikaanse gaming/IT-bijeenkomsten gebeurt zijn de ‘keuken’-grapjes op dumpert kinderspel. Dat wil niet zeggen dat d’r geen alledaags sexisme is in nederland, maar eehhh.. context.
Neem iets simpels als ‘wie betaalt de rekening bij een date’? Hier in .nl is dat simpel: ieder voor zich, geen verplichtingen. VS: Paying for things is not just the gentlemanly thing to do, it also indicates that you are responsible, steady and well-established. Women like that; it helps them decide whether or not you are relationship-ready.
op 03 06 2014 at 23:03 schreef Peter:
Volgens mij klopt de analogie met ‘men’ ok al niet. Mannen zijn geen M&Ms. Je neemt er geen ‘handje’ van. Dat gedicht is echt totaal van de ratten besnuffeld.
Maar goed, kennelijk mogen mannen worden ontmenselijkt in de strijd tegen de ontmenselijking van vrouwen.
op 03 06 2014 at 23:12 schreef Olav:
Het is geen gedicht, het is een reactie op de (soms nogal verongelijkte) #NotAllMen reacties op #YesAllWomen.
Elke vrouw op deze planeet heeft ervaring met mannen die eerst aardig lijken maar even later toch door de mand vallen. Ontmoet er tien en er zit altijd wel een engerd bij. Eric Bremer hierboven legt het ook netjes uit.
Dat is geen extremisme, dat is empatische redelijkheid.
op 04 06 2014 at 07:03 schreef Peter:
Je bent nu op dezelfde manier aan het redeneren als de Marokkanenhaters, Olav.
Laat mij dan maar weer de bigger man zijn. Al heb ik veel nare ervaringen met onbetrouwbare vrouwen, en al hebben alle mannen die ik ken, nare ervarimngen met onbetrouwbare vrouwen, toch kijk ik daar niet elke vrouw op aan.
En ik zal het wel uit mijn hoofd laten ze te vergelijken met giftige M&Ms.
op 04 06 2014 at 07:45 schreef gronk:
Die vergelijking met marokkanen vind ik wel terecht. Als een bedrijf marokkanen weigert aan te nemen omdat ze vervelende ervaringen hebben gehad met marokkaans personeel, dan staat heel politiek-correct nederland op z’n achterste benen. Want discriminatie. Maar #YesAllWomen dat iets soortgelijks post over mannen, niks aan de hand.
op 04 06 2014 at 09:58 schreef cRR Kampen:
“Maar goed, kennelijk mogen mannen worden ontmenselijkt in de strijd tegen de ontmenselijking van vrouwen.” zei Peter. Inlijsten!
op 04 06 2014 at 13:22 schreef Olav:
Bij de vergelijking met de M&Ms gaat het helemaal niet om ontmenselijking. Ook worden mannen helemaal niet voorgesteld als giftige M&Ms. De analogie gaat over kansen en waarschijnlijkheden. Nee, niet alle M&Ms in de schaal zijn giftig. Maar de kans dat je er één tegen zal komen als je met die M&Ms omgaat is wel 100%. En je weet vooraf niet welke.
Vanuit de gemiddelde vrouw gezien zijn bovendien haast alle mannen een tikje groter en sterker en agressiever dan zij en alleen daarom al potentieel gevaarlijk. En er heerst bovendien een mentaliteit in de menselijke samenleving die mannen nog te vaak weg laat komen met ongepast, intimiderend gedrag en soms erger. Dit is toch geen omstreden vaststelling lijkt me.
Dus een heer die graag contact wil leggen met een dame doet er goed aan daar in zijn gedrag rekening mee te houden. Om haar zich veilig te laten voelen. Dus je niet opdringen, geen impertinente “complimenten” geven als je iemand niet al kent, niet zeiken of protesteren als je afgewezen wordt, enz.
Dit zou common sense moeten zijn wat mij betreft. Andersom, van vrouw naar man, geldt natuurlijk hetzelfde maar daar is het probleem toch minder groot.
op 04 06 2014 at 16:23 schreef Thomas E:
“Maar de kans dat je er één tegen zal komen als je met die M&Ms omgaat is wel 100%.”
Zoals je het hier stelt, Olav, klopt jouw 100% statistisch niet. Je zegt niet hoeveel handjes M&Ms er genomen worden, hoe groot die handjes zijn, en of de vermenging evenwichtig heeft plaatsgevonden.
Zo heb je als vrouw gelukkig ook geen 100% kans dat je een ‘monster’ (zie jouw gedicht) tegenkomt.
op 05 06 2014 at 00:46 schreef Asmodee:
https://www.youtube.com/watch?v=3TGMERMYAOo
‘Ze maken ons kapot meneer’
op 09 06 2014 at 19:12 schreef Paul:
Ook een aardig inzicht: http://youtu.be/VzvznuTNZDM
op 20 06 2014 at 10:41 schreef Sofia van der Linde:
Typisch dat de mannen het gespreksonderwerp naar zichzelf zetten.
Willen jullie het wat persoonlijker en menselijker? Prima. In het algemeen:
Mannen (die op vrouwen vallen) zijn het meest bang om afgewezen te worden door vrouwen
Vrouwen zijn vooral bang dat een man hun verkracht en vermoord.
Niet leuk om te horen maar het is wel zo.
Als je de verkeerde man uit naiviteit vertrouwd kan je dat op aanranding, verkrachting of erger komen te staan en dan krijg je zelfs van veel zogenaamde feministische vrouwen nog de schuld.
Ja, als man kun je ook verkracht worden, maar de dader is dan meestal ook een man. Ja, er bestaan vrouwelijk zedencriminelen, maar dat zijn er in verhouding veel minder.
Ik ken geen man die ’s avonds doodsbang over straat loopt omdat hij vreest door een of meer vrouwen te worden verkracht en vermoord. Ik ben dat gejengel van mannen over vrouwen die op hun hoede zijn dus een beetje heel erg zat
Ja, ik loop wel zonder angst in het donker door het Vondelpark , maar ik ben van nature zo atletisch dat ik even sterk ben als een gemiddelde man van mijn lengte. Ja, dat maakt het verschil.