Home » Archief » Vrijheid van kunst


[31.08.2009]

Vrijheid van kunst

Peter Breedveld

ukiyoe9

‘Zet vrijheid van kunst in de grondwet’, las ik vanmorgen in dagblad Trouw. ‘De PvdA staat er positief tegenover’, stond er in de aanhef van het artikel. Ik dacht, mooi, eindelijk is het zelfs tot de PvdA doorgedrongen dat er actie is geboden tegen de inspanningen van minister van Justitie Hirsch Ballin, die kunstenaars wil vervolgen wegens het kwetsen van bevolkingsgroepen.

Maar nee. De PvdA vindt het een goed idee, zo meldt Trouw, om met behulp van de grondwet subsidies aan kunstenaars veilig te stellen, voor het geval er een regering komt die het liefst helemaal geen geld besteedt aan kunst en cultuur. ‘Vergelijk het met onderwijs’, citeert Trouw het PvdA-Kamerlid John Leerdam, “Je moet er toch niet aan denken dat een regering besluit dat maar aan de markt over te laten.”

Ik weet niet. Wat de PvdA-ministers van ons onderwijs hebben gebakken, stemt evenmin tot vrolijke gedachten. Voorbeelden van staatsgesubsidieerde kunst zie je overal op pleinen, langs wegen en vooral ook in de depots van overheidsinstellingen, en John Leerdam wil dus graag die bruisende creativiteit, die van al die humorloze eenheidsworst afspát, in de grondwet verankerd zien.

Dat is wat Leerdam onder de vrijheid van de kunstenaar verstaat, dat-ie verzekerd blijft van zijn uitkering, zodat-ie godbetert nooit iets zal hoeven maken waar feitelijk vraag naar is. Ik dacht al, wat een omslag heeft deze grote denker gemaakt, aangezien hij twee jaar geleden op de arrestatie van Gregorius Nekschot reageerde door te constateren dat ‘wie de bal kaatst, kan hem terugverwachten.’

Benieuwd of er straks ook voorstellen gaan komen om de hypotheekrenteaftrek tot een grondwettelijk recht te verheffen, en het derde publieke televisienet. Je kunt ’t het komende Kabinet Wilders natuurlijk helemaal moeilijk maken door het immigratiebeleid van de PvdA grondwettelijk vast te leggen, en een grondwettelijke baangarantie voor alle zittende ambtenaren te scheppen. Weet je wat? Vervang de huidige grondwet gewoon door het integrale PvdA-partijprogramma!

Het probleem met John Leerdam is, hij denkt zo klein.

Peter Breedveld heeft geen mening over Laura Dekker – sorry.

Peter Breedveld, 31.08.2009 @ 12:48

[Home]
 

16 Reacties

op 31 08 2009 at 13:22 schreef Henk:

Wel een erg frontale aanval op de persoon van John Leerdam.

Ik lees nergens dat hij subsidies aan kunstenaars in de Grondwet wil hebben, maar subsidies aan Kunst. En dat is heel wat anders.

Kunstenaars kennen een inkomenssubsidie: de WWIK. Kan je na 4 jaar, of eerder, niet op je eigen benen staan, dan moet je maar een ander beroep kiezen of je laten omscholen.

Maar veel belangrijker: waarom zou een journalist, politicus of een cartoonist meer vrijheden moeten hebben dan een gewone burger?
En wie bepaalt dat je journalist, politicus of cartoonist bent?

op 31 08 2009 at 14:11 schreef Benech:

Interessante vragen die je opwerpt Henk. Zeker journalisten hebben volgens de publieke opinie een bijna ongebreidelde vrijheid van meningsuiting. In elk geval is die groter dan die van menigeen. Dit, in combinatie met het bekende verschoningsrecht, dat inmiddels juridisch is vastgelegd, biedt mogelijkheden om op een heel vervelende manier uit te buiten. Stel bijvoorbeeld dat je op je weblog smadelijk lastert over iemand. Dan kan je je volgens het huidige wetsmodel vrijpleiten door te beweren dat je een anonieme bron hebt die je niet wil vrijgeven (met je hand op je verschoningsrecht). Maar ja, zo kan elke weblogbezitter zichzelf journalist noemen en zo kan iedereen smadelijk lasteren terwijl dat momenteel juridisch verboden is. Kan nog heel leuke problemen voor in de toekomst opleveren. Vergelijkbaar een cartoonist.

Vergelijkbaar kan elke man of vrouw beweren dat de smadelijke laster die hij/zij over iemand uitkraamt cabaret is en dat de spreker cabaretier(e) is.

op 31 08 2009 at 14:19 schreef J.Morika:

Het kan korter: Vrijheid van kunst hoeft niet in de grondwet omdat “kunst” te beschouwen is als de uiting van een (artistieke) mening of opvatting. (En dat heeft al grondwettelijke bescherming).

Het enige verschil van kunst met een (andere) opvatting is, dat van kunst soms nog gedacht wordt (of werd?) dat er een bepaald en ge-accepteerd soort van vakmanschap of scholing voor nodig hebt.

op 31 08 2009 at 14:24 schreef Bert Brussen:

Peter Breedveld heeft geen mening over Laura Dekker – sorry.

KUT!

*Verder zoekt*

op 31 08 2009 at 14:27 schreef Peter:

Je mist het punt van mijn verhaal, Henk, en dat is dat de PvdA een nogal absurde notie heeft van het begrip ‘vrijheid’.

Typisch, dat je dan in detail het verschil tussen kunstsubsidies en de WWIK gaat zitten uitleggen.

op 31 08 2009 at 14:38 schreef Henk:

Nee, niet typisch. Je stelt dat er subsidies gaan naar kunstenaars volgens het voorstel van Leerdam, terwijl dat niet zo is. Het gaat naar de kunst in zijn geheel toe. Daarin sla je de plank mis.

op 31 08 2009 at 14:43 schreef Peter:

Nee, jij slaat de plank mis door over subsidies te neuzelen. De PvdA slaat de plank mis door ‘vrijheid’ te verwarren met geld voor kunstenaars, kennelijk volgens het adagium van Dostojevski dat geld gedrukte vrijheid is.

Er worden kunstenaars vervolgd en bedreigd, het lijkt mij dat John ‘wie de bal kaatst kan ‘m terugverwachten’ Leerdam zich over iets anders druk zou moeten maken dan staatssubsidies voor kunst.

op 31 08 2009 at 14:45 schreef BigPete:

“Kunst”wordt gemaakt door “kunstenaars” Henk…
Subside aan kunst=subsidie aan kunstenaars

op 31 08 2009 at 14:48 schreef Peter:

Precies. Maar wat mij alarmeert, is dat Henk zich totaal niet druk lijkt te maken over de opvattingen van Leerdam over wat vrijheid is. Hij vindt het erger dat ik Leerdam ‘frontaal aanval’ en de verschillende vromen van kunstsubsidie zomaar op één hoop gooi.

op 31 08 2009 at 14:52 schreef Henk:

@Benech.

Volgens mij heeft een journalist geen verschoningsrecht maar mag hij een in speciale gevallen aan bronbescherming doen.

op 31 08 2009 at 14:59 schreef Chaimae:

Benech,

Nu doe je het lijken alsof journalisten aan de lopende band gebruik maken van de verschoningsrecht. Naar mijn weten kan je slechts in bepaalde gevallen gebruik maken van deze recht. maar ik kan er ook naast zitten hoor.

op 31 08 2009 at 15:06 schreef Henk:

@Peter,

Jouw hele verhaal hang jij op aan subsidies.
Wat Leerdam bedoelt, tenminste dat lees ik er uit, is dat hij de kunsten wil veilig stellen. In de Grondwet zal dan zoiets komen te staan als:”Kunsten zijn een voorwerp van aanhoudende zorg” o.i.d. Zoiets ze je in de Grondwet.

Maar veel beter is dat het artikel over de vrijheid van meningsuiting veranderd wordt in de vrijheid van expressie.

Want net zoals ik al eerder stelde: wie bepaalt dan wie een kunstenaar is? Krijgen we dan een of ander orgaan die dat bepaalt? Krijgen we dan cartoonisten die wel als kunstenaar betiteld worden met meer rechten en cartoonisten met minder rechten? Dat lijkt me wat te kras.

@Benech: subsidie die naar Kunst gaat hoeft niet perse naar de kunstenaar te gaan.
Als het Rijksmuseum alle Rembrandts ter wereld wil tentoonstellen, zal er een hoop geld voor moeten komen. En dat geld gaat echt niet naar de kunstenaar. Eerder naar de verzekeraard en de transporteur. En de eigenaar.

op 31 08 2009 at 15:11 schreef Peter:

Ik hang mijn verhaal niet op aan subsidies, Henk. Ik hang het op aan de vreemde opvatting die Leerdam heeft van vrijheid. Ik verwijs naar de uitstekende stukken van Frans Smeets op deze site voor een discussie over wie bepaalt wat kunst is en wie kunstenaars zijn.

op 31 08 2009 at 15:46 schreef Benech:

Henk en Chaimae, het gaat er ook niet om dat dit aan de lopende band zou gebeuren of dat verschoningsrecht alleen in speciale gevallen toegestaan is. Het gaat erom dat iedereen zichzelf kan uitroepen tot journalist en daar gebruik van kan maken. De speciale gevallen waar Chaimae graag de behoefte aan heeft, schrijft de wetgever niet voor en de lopende band van Henk is niet nodig. Waar het om gaat, is dat je hiermee smerige spelletjes kan spelen.

op 31 08 2009 at 18:08 schreef Jan van Dijk:

Vrijheid van kunst, van godsdienst en van journalistiek, onschendbaarheid van parlementariërs en van de koningin, niet te vergeten: Wie dan nog gepakt kan worden vanwege een “uiting” , dat moet toch wel een grote sufferd zijn, want als je je al niet als freelance jounalist kunt presenteren, en zelfs geen religieus excuus weet te verzinnen: je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het kunst noemen.

op 01 09 2009 at 06:06 schreef J.Morika:

Ik snap nog steeds niet wat die politici en journalisten ermee te maken hebben (die van: “waarom zou een journalist, politicus of een cartoonist meer vrijheden moeten hebben dan een gewone burger?”). Het lijkt alsof niet begrepen wordt dat het begrip “vrijheid” hier cruciaal is. Als dat begrip iets voorstelt of werkelijke betekenis heeft, dan omvat ‘vrijheid van meningsuiting’ m.i. alle andere soorten vrijheid want als het recht van de burger op vrije meningsuiting gegarandeerd is, dan geldt dat nog steeds als die burger daarbij ook een beroep heeft.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN DECEMBER

O Moslimjager Bente Becker gaat achter allochtone normen en waarden aan

O Het anti-evangelie van Wierd Duk

O Een verstandig mens en een hufter

O Een blauwdruk voor etnische segregatie

O De SP was nooit niet racistisch

O Hooligans hoeven niet te integreren

O Ionica’s favoriete boeken van 2024

O Waarom Luigi Mangione een halve volksheld is

O Niet mijn kind

O Strangers on a train

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS