Van je zusters moet je het hebben
Hassnae Bouazza
Foto: Maxim Vakhovskiy
Vrouwen die klagen over achterstelling, opvliegers, of die zich op de borst kloppen dat ze zo sterk zijn. Uitslag krijg ik ervan. Wie sterk is, doet daar niet ronkend kond van. ‘Zie mij eens sterk zijn! Joehoe, hier! Hi-hieer! Straalt de girl-power je niet tegemoet?!’ Meestal zijn dit vrouwen die hun dagen vullen met klagen, zaniken over hoe erg ze het hebben en hoe goed ze zich staande weten te houden in de grote, boze wereld. Vrouwen die het al een hele prestatie vinden als ze een baan hebben, bijvoorbeeld. Vrouwen die solidariteit preken, maar geen moment aarzelen om hun vrouwelijke collega’s een mes in de rug te steken, om zich te kunnen onderscheiden of in het gevlei te komen bij de mannen.
De roep om meer vrouwen op televisie schaarde ik lang onder het kopje ‘geklaag’. Ik vond dat als vrouwen op televisie wilden, ze daar kansen genoeg voor krijgen. Wie wil, die gaat, en wie niet wil, blijft thuis. Daar kijk ik nu iets anders tegenaan, sinds de virtuele lynchpartijen op Twitter steeds heftiger worden als een vrouw het naar de smaak van het woest twitterende publiek niet goed doet.
Afgelopen woensdag zag ik VVD-leider Mark Rutte in debat met misdaadverslaggever Peter R. de Vries in De Wereld Draait Door. De twee haantjes praatten fel en met stemverheffing door elkaar heen. Ik wachtte geduldig op de twitteraars die één van hen of allebei zou betichten van hysterie, maar niks. Mannen die door elkaar heen blèren zijn geen reden tot irritatie. Pas als vrouwen elkaar aftroeven in een debat, gaan mensen klagen over het ‘kippenhok’ of nog erger, de bitch-fight.
Een dag ervoor ging Twitter nog helemaal los over Petra Grijzen die het volgens velen niet goed deed tijdens het Carrédebat tussen de lijsttrekkers op RTL4. Dat debat heb ik niet gezien, maar de reacties zeiden me genoeg. Ik hekelde het seksisme op Twitter en het waren vooral vrouwen die me erop aanspraken: dat het te makkelijk is kritiek gelijk te stellen aan seksisme en dat ik het eerst maar eens moest zien voor ik oordeelde.
Van je zusters moet je het hebben – en dat zeg ik als iemand die vrouwelijke solidariteit afwijst wanneer dit betekent dat je geen kritiek mag hebben op andere vrouwen. Kritiek is één ding, maar sneren over Grijzens jurk, uiterlijk, stem, blik, hebben niets met inhoud te maken. Speculeren dat Grijzen iemand heeft gepijpt voor die klus is niets anders dan grof seksisme. Daar ga ik niet over polderen of lacherig over doen.
Sinds mijn laatste optreden bij Pauw & Witteman weet ik hoe het is als driekwart van het land op je inbeukt, omdat je hen niet aanstaat. Het gros van hen is te laf of te onbetekenend om ergens voor gevraagd te worden, en dus leven ze zich uit via Twitter en Facebook om nog enige zin aan hun trieste bestaan te geven.
Erger zijn de opiniemakers en prominenten die daaraan meedoen: zolang zij niet het onderwerp van spot zijn, gaan ze nietsontziend tekeer. Ik ken opiniemakers die weigeren plaats te nemen in programma’s uit angst voor kritiek, heel secuur de tegenstanders uitkiezen in hun columns om de kans op een weerwoord minimaal te houden of die spontaan gaan hyperventileren bij de mildste kritiek, maar die desondanks hard en vilein uithalen vanachter hun pc of laptop, want zolang zij de Kop van Jut niet zijn, is het goed.
En dat vind ik dus misselijkmakend. Kun je wel heel sjiek een columpje hier of daar hebben, je gezicht strakgetrokken hebben en nooit eens een scheldwoord gebruiken, maar wie lekker meehakt op mensen die toch al onder vuur liggen, is gewoon laf.
Van Hassnae Bouazza (حسناء بوعزة) verschijnt dit najaar het boek ‘Arabieren Kijken’ bij uitgeverij Ambo. NRC Handelsblad heeft het nu al getipt. Volg haar op Twitter.
Hassnae Bouazza, 06.09.2012 @ 21:15
14 Reacties
op 06 09 2012 at 21:30 schreef Pim Wiersinga:
Goed stuk, Hassnae – met één kanttekening: niet voor DWDD gevraagd worden is geen symptoom van een triest leven 9tenzij je dat je hoogste doel is). Maar dit is bijzaak.
op 06 09 2012 at 22:01 schreef MNb:
Er is weer eens geen speld tussen te krijgen.
op 06 09 2012 at 22:43 schreef gronk:
Mogelijk offtopic, maar ik vind de hele huidige manier van ‘debaten’ waardeloos. Volgens mij was ’t Jan Marijnissen die zei dat-ie in plaats van dit soort gehakketak veel liever een soort van ‘zomergasten’ zag met de lijsttrekker van de grootste partijen, zodat je een idee kreeg wat die mensen bewoog, en waar hun partij -volgens hun- voor stond.
En ik kan ‘m daarin geen ongelijk geven.
op 06 09 2012 at 22:51 schreef rena:
En lang dat het er al in zit dat seksisme. Als kind op de basisschool hoorde ik van een meisje dat het zogenaamd met alle jongens zou doen, dat was wel een afgelikte boterham. Maar jongens met veel meisjes in hun portefeuille zijn stoer en cool. En het blijft dus zo.
Ik erger me altijd kapot aan dat gezeur over hoe bij een vrouw op tv haar haar zit of wat ze aanheeft. De treurigheid…
op 06 09 2012 at 23:02 schreef Maurice:
Ik vond Petra Grijzen hartstikke goed en snap de kritiek niet. Dat je pas iemand bent als je voor een programma wordt uitgenodigd vind ik een zeer oppervlakkige en kortzichtige definitie van ‘iemand zijn’.
op 06 09 2012 at 23:04 schreef hassnae:
Kreun, ik schrijf natuurlijk niet dat je leven niks voorstelt als je niet wordt gevraagd voor programma’s. Dat is absurd.
op 06 09 2012 at 23:07 schreef Rob:
Ik blijf mijn vriendin er op aanspreken dat zij meedoet met dat circus – wat hier in Italie nog een graadje erger is. “Maar kijk nou hoe d’r haar zit! Ze heeft och geld zat om dat goed te laten doen?” is haar vaste kritiek op de voormalig voorzitter van de werkgeversorganisatie Confindustria, Emma Marcegaglia. Mijn vriendin vindt zich feministe. Wees dan verdomme eens blij dat in dit achterlijke apenland een vrouw zo’n plek weet te bereiken! En niet vanwege d’r mooie haar!
op 07 09 2012 at 00:24 schreef Hans Berenstein:
Deze man heeft zich wel degelijk geërgerd aan Peter R. de Vries in DWDD en ik zag meer mannen en vrouwen dat doen in mijn tijdlijn (andere community?). Strekking: ego/haantje en alleen maar 1 punt willen maken zonder te luisteren (typische kritiek op mannen??).
Ik vond Hassnae toen bij P&W niet sterk omdat ze, geleid door emoties, niet meer luisterde en generaliseerde met Oriëntalisme (je krijgt meer achting als je rustig blijft). De troep die volgde van de idioten was belachelijk en inderdaad buiten proportie.
Petra Grijzen kun je goed vinden, maar ik vind dat louter confronteren te makkelijk en saai, vrouw of niet.
Kortom, ik klaag ook maar even verontwaardigd van me af.
Maar wil ook wat voorstellen: niet te veel over anderen zeuren. Anders blijft iedereen over iedereen zeiken en dan verzuren we zo in ons eigen gelijk.
Laten we wat goed gaat ook benoemen en het goede zo groter maken. Dat helpt ook.
op 07 09 2012 at 08:57 schreef Peter:
Dat jij je hebt geërgerd, maakt geen flikker uit, Hans Berenstein. Jij doet er niet toe, jij bent irrelevant, je bent een onbetekenend, vermoedelijk autistisch mannetje dat in zijn eigen wereldje leeft.
Waar het hierboven om gaat, is dat als een vrouw op televisie precies hetzelfde doet als een man, zij een lawine van seksistische bagger over zich heen krijgt en die man niet.
En dat Hans Berenstein zich wel aan Peter R. de Vries heeft geërgerd, doet daar niets aan af.
Hassnae luisterde bij P&W wel degelijk. Het was Bart Schut die niet luisterde, die nooit luistert en die systematisch de argumenten van zijn tegenstander verdraait.
Dat Hans Berenstein te dom en te onderontwikkeld is om te begrijpen waar het over gaat als Hassnae Schut van oriëntalisme beticht, is niet haar schuld. Het is een inhoudelijk commentaar op Schuts volstrekt idiote beweringen over Marokko en Marokkanen.
Iedereen zou zich wild hebben geërgerd aan het gezuig van Schut, velen deden dat ook, maar sociale media als Twitter worden nou eenmaal gedomineerd door achterlijke Hans Berenstein-achtige gremlins.
op 07 09 2012 at 09:37 schreef vetkleppert:
Een televisie is bedoeld om mee te kijken. En inhoud is alleen maar geluid.
op 07 09 2012 at 14:33 schreef Brenda van der Veer:
Op de bühne zijn we tolerant en verdraagzaam, geëmancipeerd en ruimdenkend. Dat spel spelen wij zo overtuigend dat wij daar zelf in geloven. Backstage zijn we zo reactionair als een aftandse kerkrat zonder dat wij dat zelf zien. Van jouw zusters moet je het hebben.
op 07 09 2012 at 22:10 schreef Hans Berenstein:
Jij bent voor mij niet anders dan GeenStijl of R. de Vries als je zo doet als om 08:57 vandaag. Je stelt jezelf dan boven anderen en claimt de waarheid in pacht te hebben met hoogstens je eigen kring als klankbord. En dat is dan reden om te beledigen. Daarmee kwets je me niet.
Hassnae had misschien wel gelijk met orientalisme, maar zoiets komt al snel over als een doooddoener, zeker omdat ze claimt te strijden tegen vooroordelen.
Jullie strijd is volgens mij oprecht en ik zie dat veel mensen hier er volop in meegaan. Maar niet iedereen heeft dat in die mate. Ik heb meer nodig dan gedeelde verontwaardiging over bijvoorbeeld ongelijkheid tussen mannen en vrouwen om een betoog heel sterk te vinden.
op 07 09 2012 at 22:22 schreef Peter:
Ik stel mezelf boven types als jij, inderdaad. Zombies. Een verspilling van zuurstof en van mijn energie.
Wat je verder uitkraamt, slaat nergens op. Het is dom gezwatel. ‘Hassnae had misschien wel gelijk met orientalisme, maar zoiets komt al snel over als een doooddoener, zeker omdat ze claimt te strijden tegen vooroordelen.’
Whatever. Wij nemen afscheid.
op 10 09 2012 at 21:27 schreef Carolien Geurtsen:
Ik word zo blij van dit stuk Hassnae omdat je het allemaal zo helder verwoord en kan tegelijk wel janken omdat het te ook te triest voor woorden is, dat het zo wáár is !!!!
Ik verdraag het al heel lang niet meer hoe de hanen bekvechten en elkaar af willen troeven zonder te luisteren en werkelijk de tijd te nemen om het debat áan te gaan, en precies hetzelfde viel me op over Petra, totaal oneigenlijke argumenten.
Maar jij hebt het hierboven allemaal al gezegd!