U hebt geen recht op gratis vermaeck
Elzelien van der Starre
Illustratie: Kondoh Akino.
Eerste paasdag was er “Brekend Nieuws” op Twitterland. Het betrof het nieuws dat onder andere de podcast ManManMan van Domien Verschuuren en de Zelfspodcast van Sander Schimmelpenninck en
Jaap Reesema naar Podimo gaan verhuizen.
Zelf moet ik bekennen dat ik niet zo’n luisterkind ben van de Zelfspodcast, heb het geloof ik negen keer geluisterd, wel aardig, maar een beetje studentikoos gekwebbel, niet voor mij weggelegd, maar dat geeft niet, is een kwestie van smaak en interesse. De podcast van Domien Verschuuren heb ik helaas helemaal nog nooit beluisterd, dus je kan hier wel uit concluderen dat ik nog niet echt een luisterend oor heb voor podcasts, al vind ik de podcast van Jelle Brandt Corstius wel fijn om naar te luisteren wat betreft de oorlog in Oekraïne.
Maar goed, een hoop gedoe op Twitterland want deze podcasts kunnen niet meer gratis beluisterd worden en als je deze toch wilt blijven luisteren, moet je de app van Podimo downloaden. Met andere woorden, de podcasts van Sander en Jaap en die van Domien verdwijnen achter een betaalmuur. Sander en Domien reageerden op den Twit, de een wat vriendelijker dan de ander, maar ja ook dat is Twitterland. Zij waren vooral wat verbaasd over het feit dat enkele luisteraars nou niet echt blij werden van het feit dat hun favoriete podcast alleen te beluisteren viel via een app waarvoor ook nog betaald moet worden. Persoonlijk was ik hier niet zo verbaasd over, want dit is Nederland ten top.
Zijn wij Nederlanders verwend?
Ja, wij Nederlanders zijn een verwend volkje. Voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en kwaliteit verwachten. Eigenlijk nog het liefst alles gratis. Kijk maar eens naar een willekeurige All Inclusive-vakantie, bij het dinerbuffet drie keer opscheppen, want hé, we hebben er toch voor betaald, niet dan? Maar achteraf klagen dat het eten niet te vreten was. Hemeltergend, dit gedrag.
Of als Peter Breedveld of Chris Klomp geld vragen voor hun stukjes op de eigen website. Nee, je mag daar geen geld voor vragen. Wij willen dit alleen gratis lezen. Dat deze beide heren hier tijd in investeren om het stukje te schrijven, de website moeten betalen, kortom arbeidsuren maken, deert niet. Wij gaan niet betalen voor jouw hobby, lijkt het wel.
Zijn podcasts niet gewoon een hobby?
Maar ik dwaal af. Waar ik mij in de comments vooral over verbaasd heb, is het feit dat men ervan uitgaat dat dit een uit de hand gelopen hobby is, dat is begonnen op een zolderkamertje met wat simpele apparatuur en een microfoon. Nee beste mensen, er staat een heel team achter het maken van een podcast: editors, geluidsmensen en ja, je moet ook een beetje handig zijn met de computer. Het zijn dus niet alleen de presentatoren die de podcasts maken, al helpt het natuurlijk wel als je een vlotte presentator hebt.
Een ander argument was ook, zo proefde ik het een beetje, Domien en Sander hebben al genoeg geld, dus je doet het maar gratis. Waarom vraag ik me dan af, waarom moeten zij dat gratis doen? Ik heb in de tweets daar niet echt een antwoord op gezien, behalve dan misschien jaloezie, en het feit dat Sander met een adelijke titel vermoedelijk wat meer vermogen zal hebben. Maar is dat dan een reden om een podcast maar gratis aan te bieden? Naar mijn idee niet.
Jammer voor Spotify
Het volgende argument dat ik las, was dat men al Spotify had, dus men had geen zin in de zoveelste app waarvoor betaald moet worden. Hier kan ik op zich wel inkomen, maar Spotify betaalt de podcastmakers niet. Dus heel leuk dat Spotify dit gratis op zijn platform zet, maar als je dan vervolgens de makers van podcasts niet betaalt, maar bijvoorbeeld wel de platenmaatschappij waar artiesten en bands onder contract staan, is dat natuurlijk een beetje vreemd (geef mij trouwens één voorbeeld van een band of artiest die is doorgebroken via Spotify. Ik kon zelf niet op een naam komen).
Persoonlijk vind ik dat Spotify niet is ingesprongen op de nieuwe trend van podcasts en dus behoorlijk heeft zitten slapen. Tja dan komt er een ander bedrijf dat wel wat ziet in podcasts en de makers wel wil betalen en dat ontwikkelt daar een app voor waarmee je voor een klein bedrag per maand je favoriete podcasts kan luisteren. In the end willen we toch allemaal betaald worden voor het werk wat we doen. Jammer voor Spotify denk ik dan.
De vergelijking waar mijn broek echt van afzakte, was de vergelijking met Sander en de Kloof. Niet iedereen kon vijf euro betalen voor een podcastdienst en dat had Sander Schimmelpenninck toch wel zelf gezien, dus waarom nu ineens geld vragen voor zijn boterham met pindakaas. Lieve mensen, daar ging Sander en de Kloof helemaal niet over, het ging over of rijken bereid waren om meer belasting over hun vermogen te betalen, zodat iedereen het wat beter krijgt en gelijke kansen heeft. Daarbij rijst de vraag natuurlijk of mensen die moeten rondkomen van een bijstandsuitkering al deze apps als Spotify, Netflix, HBO etc. überhaupt wel kunnen betalen.
Betalen voor nieuws/educatie
Dit is natuurlijk de hamvraag. Ben je bereid om voor nieuws, blogs of podcasts te betalen. Als ik dit op mijzelf betrek, zeg ik ja. Als ik een goed verhaal lees en er wordt een Tikkie gevraagd, wat is ertegen om iemand daarvoor te betalen? De schrijver heeft er ook tijd in gestoken om het te schrijven, maar wij zijn dus dat verwende volkje en lezen liever alles gratis, ongeacht de vraag of de schrijver van het stuk hiermee zijn/haar boterham verdient. Dan had je maar een echt beroep moeten kiezen, is het motto. Nieuws is niet gratis, is het nooit geweest. Vroeger, toen de digitale snelweg er nog niet was, had je de papieren krant, daar betaalde je ook abonnementsgeld voor.
Beste mensen, wat ik wil zeggen: je bent niet verplicht om een abonnement te nemen op Podimo of wat voor app dan ook. Staat nergens in de wet, dat dit moet. Wil je het niet, prima, geen probleem, download je de app niet, maar verwacht niet dat alles maar gratis blijft omdat jij geen zin hebt om te betalen. Zo werkt dat helaas niet meer.
Ga ik zelf de Podimo-app downloaden?… Uiteraard, ik blijf natuurlijk gewoon een Nederlandse, hè. Lekker 90 dagen gratis uitproberen of ik het wat vind. Vind ik het wat, misschien ga ik er dan toch voor betalen.
Elzelien van der Starre werkt als secretaresse bij een accountantskantoor.
Gastschrijver, 22.04.2022 @ 09:29