Home » Archief » Tussen treuren en haten


[27.12.2015]

Tussen treuren en haten

Tayfun Balçik

kerst5

In mijn vorige stuk zei ik dat 2015 ondanks alles hoopgevend was. ‘We blijven doorgaan, hoe lelijk de werkelijkheid ook is.’ Daarmee doelde ik o.a. op de Turks-Koerdische bijeenkomsten die we – Koerden, Turken, Hollanders en Armeniërs – sinds oktober organiseren. We zijn vier keer bij elkaar gekomen. Drie keer voor publiek en één keer besloten, om aan een gezamenlijk stuk te werken. De aanleiding voor de bijeenkomsten is het geweld tussen de Turkse staat en de Koerdische PKK.

Het initiatief kwam voort uit incidentele gesprekken tussen betrokken individuen. Individuen die veel over ‘de andere kant’ te vertellen hadden, maar dat eigenlijk nooit face to face MET elkaar hebben gedaan. Dit is ergens logisch. Er is veel angst, pijn en woede. En dat mensen daar niet over willen praten, is te begrijpen. Zo zei een Koerdische deelnemer dat praten over het conflict door sommige Koerden als ‘spugen in het gezicht’ wordt ervaren:

“Eerst vermoorden ze ons, en daarna willen ze erover praten?”

Rauwe momenten

Een zindering ging door mijn lijf toen ik dat hoorde. Want deze ‘ze’ heeft betrekking op mij, niet als individu, historicus of voetballer, maar als toevallige lid van een groep: ‘de’ Turken. Gelijk maakte ik er een notitie van. Ook deze – van iemand die de Turkse onderdrukking aan den lijve had ondervonden, schreef ik direct op:

“Ik haatte Turken. Ik haatte zelfs de T van Turken.”

Pure emotie! Bij zulke rauwe momenten weet ik: deze bijeenkomsten zijn hard nodig. Meer Turken, geredeneerd vanuit mijn perspectief, zouden dit van dichtbij moeten meemaken.

Andere uitspraken schieten door mijn hoofd. Zo vertelde een Turkse dame over een vrouw die in Diyarbakir wordt gediscrimineerd, alleen maar omdat ze getrouwd is met een Turkse politieagent. “Ook met Turkse nationalisten moet de dialoog gevoerd worden”, vond zij. Juist met Turkse of Koerdische nationalisten zou ik er aan willen toevoegen.

Gestorven soldaten

Voor sommigen was dit echter een brug te ver: “Van Koerden worden sociaal gewenste antwoorden verwacht, bijvoorbeeld als het gaat om slachtoffers aan Turkse kant. Dan moet je doen alsof je net zo verdrietig bent als wanneer jouw dorpen worden gebombardeerd door de Turkse luchtmacht.” Weer anderen vonden dat je best mag treuren om gestorven soldaten. “Het systeem en individuele mensen zijn twee verschillende dingen. Je kunt zowel de staat veroordelen en pijn voelen voor omgekomen soldaten. Het blijven mensenlevens.”

We spraken in het Nederlands. Tijdens de pauzes viel op dat ook in het Turks of Koerdisch werd gecommuniceerd. Alsof het een manier was om de harde Hollandse woorden te verzachten met de taal van onze moeders. Het is sowieso wennen geblazen. Mensen met diametraal verschillende visies op het conflict werken aan iets wat hun zou moeten binden.

‘VOOR VREDE EN TEGEN GEWELD’ schreef ik tijdens de eerste bijeenkomst op een flip-over. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe ga je om met mensen die geweld goedkeuren, omdat er toch “terroristen” worden “geneutraliseerd”? We beseffen dat we extremisten wellicht nooit bereiken. Het doel is dan ook om een plek te creëren voor gematigde stemmen. Een plek waar Turken en Koerden hun hart kunnen luchten. Een plek waar we misschien ooit samen een traan zullen laten voor mensen die in de kracht van hun leven zijn gestorven.

Leven onder Turken

Ben ik te optimistisch? Ik weet niet. De tijd zal het leren. Vaak denk ik aan wat psycholoog Ervin Staub in 2008 tijdens een zomercursus in Toronto zei: “It has to come close to feel, to open yourself and start to cry. Only when people cry, the healing will start.

Het geweld heerst nu in Turks-Koerdistan. Hoe dichtbij moet het nog komen, voordat Turken en Koerden samen gaan rouwen om hun doden? Vorige week ben ik 31 geworden. Ik heb met mijn familie een taartje gegeten. Maar net als bij Suikerfeest heersen dubbele gevoelens. Ik ben blij dat ik in een veilig land leef. Aan de andere kant stoort het me dat zo veel mensen zwijgen.

Een Armeense deelnemer verwoordde het heel koel: “We hebben het geweld in het oosten geaccepteerd. Pas als het geweld ook het westen bereikt, zullen mensen hun mond open doen.” Hij vertelde daarna een verhaal over hoe het is om als Armeniër in Amsterdam-Oost te leven onder Turken: “Angst is er altijd geweest. Als ik naar de Turkse bakker ga, vraagt men (een Turks gebruik om te socialiseren, TB) altijd waar ik vandaan kom. Dan zeg ik: ‘Uit het oosten van Turkije’. Er valt dan vaak stilte. Mensen vragen me of ik Koerdisch ben. Dan zeg ik: ‘Nee, ik ben Armeens’. Hun gezichten vertrekken. Daarom antwoord ik vaak omzeilend, om die discussies niet te voeren.”

Heel begrijpelijk, maar misschien zijn we zoals we zijn omdat we die discussies nooit samen hebben gevoerd. Veel liefde uit Amsterdam-West.

Tayfun Balçik is historicus, gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Turkije en die van Amsterdam-West. Hij heeft een Facebook-pagina.

Tayfun Balçik, 27.12.2015 @ 13:33

[Home]
 

11 Reacties

op 27 12 2015 at 15:37 schreef Thomas E:

Ik vind dit soort initiatieven heel prijzenswaardig. Je moet ergens beginnen, waarom dan niet in het buitenland.

Tegelijkertijd geeft dit ‘buitenland-aspect’ een zekere vrijblijvendheid aan zo’n initiatief. Je woont niet in het land zelf, je verzoeningsideeën zijn wat makkelijker en misschien wat gratuiter. En samen heb je altijd nog de autochtone Nederlanders om je tegen te keren. Het is een beetje als voetbal op TV waar ex-profs, bij wie de oude rivaliteit al flink bedaard is, met elkaar een bekerwedstrijd becommentariëren.

op 28 12 2015 at 18:48 schreef Edwin Vink:

@Thomas,

Er is niets meer gratuit op deze pagina dan uw nogal makkelijke commentaar op dit stuk. De culturele strijd tussen de partijen vind niet alleen plaats in Turkije, maar in mindere heftigheid ook in Nederland. Dat dit initiatief makkelijker zou zijn omdat de betrokkenen in het buitenland zouden wonen neemt u maar gewoon aan.

Ook hier in Nederland zijn de wonden bij de betreffende groepen diep. Daarnaast leest u niet goed. Het stuk geeft aan dat er ook Nederlanders bij betrokken zijn. Uw aanname dat het makkelijk zou zijn om Nederland of de Nederlander dan makkelijk als bliksemafleider zou kunnen leiden is dan ook ronduit onzin.

Heel frappant vind ik het dat u precies 1 zin over heeft over hoe positief u het wel niet vind. Daarna gaat u vol over tot een lompe op niets gebaseerde aannames. Wat maakt dat u denkt dat deze initiatieven niet in Turkije bestaan? Waarom denkt u dat dit heeft te maken met de gesprekken over begrip en verzoening die er tussen de verschillende groepen in Nederland worden gevoerd?

Om daarnaast het vergelijk te trekken met een potje voetbal vind ik ronduit beschamend

op 28 12 2015 at 20:01 schreef Thomas E:

Geachte heer Vink, het was geenszins mijn bedoeling om het initiatief van Tayfun te downplayen. Ik ben begonnen het te prijzen zoals u ook al opgemerkt had. Mijn kanttekening gold slechts het feit dat de verzoenende gesprekken hier plaatsvinden en niet in Turkije. Als ik een vergelijking mag maken die wat serieuzer is dan het inderdaad wat ongelukkige voetbalvoorbeeld: Joden en Palestijnen kunnen buiten Israël zo eensgezins zijn als ze willen, in Israël veranderen zij er de politiek niet mee.

op 29 12 2015 at 19:02 schreef Edwin Vink:

Dat is een aanname die u doet die nergens op gestoeld is. Buiten dat is dat de insteek van deze gesprekken niet. Leest u de links ook even. Wat verwacht u nu dat ze doen? terugverhuizen naar Turkije, want dan is het niet makkelijk en gratuit? U insinueert een gemakzucht die niet aanwezig is, en doet bijkans het initiatief af als zinloos omdat het geen directe invloed op de politiek aldaar zou hebben. Dat is de insteek dus ook niet, en dat had u kunnen weten als u het stuk en bijbehorende links had gelezen. U kunt nog zoveel voorbeelden aanhalen, maar ze slaan nergens op. De gesprekken zijn bedoeld om de spanningen tussen de groepen in Nederland te verminderen of in ieder geval een dialoog op te starten. Uw kanttekening “downplayed” wel degelijk het initiatief wat er is gestart. U noemt het zelf “Tegelijkertijd geeft dit ‘buitenland-aspect’ een zekere vrijblijvendheid aan zo’n initiatief. Je woont niet in het land zelf, je verzoeningsideeën zijn wat makkelijker en misschien wat gratuiter.” als dat niet downplayen is dan weet ik het niet meer.

op 29 12 2015 at 20:39 schreef Thomas E:

Ik heb mijn mening gegeven, meer heb ik er niet aan toe te voegen, beste Edwin. Als je mijn punt niet wil oppikken en graag met je boze vingertje blijft zwaaien, dan wens ik je verder een goedenavond.

op 29 12 2015 at 22:14 schreef Tayfun Balçik:

Beste mensen, no need for hard feelings. Bij de volgende bijeenkomst (ergens in februari, Utrecht) kunnen jullie zelf zien hoe het er aan toegaat. Peace!

op 29 12 2015 at 23:11 schreef Sasha Berkman:

bestrijd MHP invloeden, steun de legitieme eisen van het Koerdische volk. Het is niet moeilijk.

http://afa.home.xs4all.nl/comite/lakaf/h3.html

op 30 12 2015 at 01:48 schreef Sasha Berkman:

Ik heb nog een leuke: Verzet je tegen de samenwerking van de MIT en de AIVD

sterkte

op 30 12 2015 at 13:12 schreef Thomas E:

Tayfun, laat even weten waar en wanneer, dan kom ik. Ik zal me van tevoren goed inlezen in de historie en de controverses – al zal ik als buitenstaander nooit de échte emoties invoelen.

op 30 12 2015 at 16:36 schreef Tayfun Balçik:

Prima!

op 03 01 2016 at 20:50 schreef Sasha Berkman:

From Gazi to Gezi

Grassroots strijd in Turkije.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN OKTOBER

O Het grote anti-Joodse haatcomplot

O De Blitzkrieg tegen de critici van Jan van de Beek

O De mondsnoerende feiten van Hein de Haas

O De hoogopgeleiden hebben het weer gedaan

O De Charlatan regeert

O Wilders bedreigt een burgemeester

O Goede Joden, slechte Joden

O Chris Kuch en de Wetenschapper

O Swingen is het nieuwe Tupperware

O Regeerprogramma über Alles

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS