Tonnetje
Bernard Koekoek
Illustratie: Luis Ricardo Falero
Ton Elias, de hofnar van de VVD, heeft zich nog eens achter de oren gekrabd na de actie van RTL Nieuws. RTL benaderde twee weken geleden alle Tweede Kamerleden met het verzoek openheid te geven over veroordelingen in hun verleden. Dat alles natuurlijk naar aanleiding van de stormvloed aan PVV’ers die over de schreef bleken te zijn gegaan. Van 149 Kamerleden ontving RTL een reactie, alleen Hero Brinkman weigerde te reageren, naar verluidt had dat van doen met principiële redenen, wat in theorie natuurlijk ook voor een PVV’er een argument kan zijn, ook al betreft het de enige PVV’er die voor openheid in de partij strijdt.
Van de 149 ontvangen reacties bevatten zeven een bekentenis, vijf maal bij de PVV, één SP’er – Paul Ulenbelt, te hoog alcoholpromilage bij controle in 1976 – en één VVD’er, Ton Elias. Ook Tonnetje had wat diep in het glaasje gekeken toen hij in 1981 staande werd gehouden, hij kreeg een voorwaardelijke rijontzegging.
Geen haan die daar naar kraait, met uitzondering, zo lijkt het, van Elias zelf. Elias heeft het namelijk nodig geacht om RTL te benaderen met het verzoek openheid van zaken te geven over eventuele veroordelingen van haar journalisten. Niet geheel verrassend heeft RTL dit verzoek afgewezen, Elias zal toch ook niet anders hebben verwacht, maar wat heeft hij hier nou mee willen bereiken?
Elias is zelf ooit journalist geweest, voordat hij zich een zetel in het Haagse verwierf. Een eventuele publicatie van veroordeelde journalisten zou dus betekenen dat hij wederom met naam en toenaam op de lijst zou schitteren. Misschien is de aandacht hem welgevallen en betreurt Elias het overwaaien van de storm, maar erg plausibel is dat niet.
Tussen de regels door valt in de brief van Elias iets anders te lezen. Zijn verzoek om het justitieel verleden van journalisten te openbaren, impliceert dat hij het kennelijk een goede zaak vindt dat dit soort verhalen naar buiten komen. Dat valt te lezen als een compliment voor RTL. Zelfs Kamerleden met een smetje op het blazoen verwelkomen blijkbaar het lichten van hun doopceel. Als Elias niet happy is met de oproep van RTL, is het toch erg vreemd dat hij eenzelfde oproep retour afzender doet. Waarschijnlijk heeft hij dat zelf even over het hoofd gezien, het is op zijn minst wat omslachtig om RTL zo een schouderklopje te geven.
De parlementaire journalistiek dient als controle van de Haagse machthebbers. Door de mensen te informeren over het reilen en zeilen in de Tweede Kamer, kan de kiezer weloverwogen besluiten welke partij hij steunt. Zou deze controle wegvallen, dan rest de kiezer enkel nog campagneretoriek om een mening op te baseren en dan wordt het al snel propagandistisch. Een liberaal als Elias zou daar juist voor moeten waken. De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie heeft alleen al in haar naam een ideaal besloten liggen dat verplicht op te komen voor waarheidsvinding, voor controle van de macht en voor informeren van de bevolking.
Toch heeft het er hier alle schijn van dat Elias een soort misplaatste vergeldingsactie op touw heeft gezet, vanuit een orthodox oog-om-oog, tand-om-tand denken. Opmerkelijk, maar helaas ook veelzeggend over de verhouding tussen de journalistiek en het parlement. Elias benadert de journalistiek als zijn vijand en keert zich daarmee impliciet tegen een democratische gang van zaken. Een belachelijke flater voor ieder Kamerlid, maar zéker voor een oud parlementair journalist. Elias zou beter moeten weten, met deze brief heeft hij een veel ernstigere misstap begaan dan met die borrels van dertig jaar geleden.
Bernard Koekoek is student en bijbeunende journalist. Lees zijn blog (of niet, dat moet u ook eigenlijk helemaal zelf weten).
Algemeen, 03.12.2010 @ 16:09
10 Reacties
op 03 12 2010 at 18:26 schreef Jan van Dijk:
Zo, bijbeunende journalist.
En wie heeft u dan opdracht gegeven om de democratisch gekozen Haagse machthebbers te controleren?
En waarom zou wel in het verleden van democratisch gekozen parlementariers moeten worden gewroet en niet in het verleden van de zelfbenoemde controleurs van die parlementariërs, die zonder enige democratische legitimatie inmiddels veel meer invloed uitoefenen via de media, dan enig parlementariër ooit zal kunnen via het parlement.
op 03 12 2010 at 18:40 schreef Bookie:
Het was maar een column.
op 03 12 2010 at 21:11 schreef MNb:
Welk meetinstrument gebruikt Van Dijk om te kunnen stellen dat journalisten veel meer invloed uitoefenen dan enig parlementariër ooit zal kunnen? Zijn dikke duim?
op 03 12 2010 at 21:53 schreef Bernard Koekoek:
Beste meneer Van Dijk,
Als u de moeite had genomen eerst uw muis te bedienen alvorens in de digitale pen te kruipen was u wellicht op mijn blog uitgekomen. Daar had u dan ditzelfde artikel aangetroffen, mét reactie van Ton Elias zelf en mijn weerwoord daarop. U had dan gelezen dat ik zeker geen tegenstander ben van controle op de journalistiek. Wellicht zelfs had u beter begrepen dat dit wat bezijden het punt is. Het lijkt er op dat u dat nog niet gedaan heeft, maar de mogelijkheid daartoe staat natuurlijk nog altijd open.
Ik beloof u dat ik me ook zal uitspreken wanneer het de journalistiek is die ik over de schreef zie gaan. Hier is dat toch echt dhr Elias, dus richt ik mij tot hem. Immers, een parlementariër die in een soort ‘fittie’ lijkt te duiken met de journalistiek, bedreigd daarmee de persvrijheid. En zeg nou zelf, zit u daar op te wachten?
op 03 12 2010 at 22:54 schreef phansen:
Ton ‘de vetklep’ Elias is zelf ooit journalist geweest, voordat hij met zijn dikke reet in een zetel in de 2e kamer terecht kwam. Ik heb nooit een journalist gekozen, en die vertegenwoordigen mij ook niet.
Jammer genoeg is Elias WEL gekozen, en als zodanig vertegenwoordigt hij JAMMER GENOEG ook mij. Dan heb ik als kiezer ook het volste recht te weten werlke criminelen er allemaal in de 2e kamer rondhangen.
En Elias vind blijkbaar dat hij te weinig in het nieuws is. Dus maakt hij nieuws door zichzelf gigantisch op te blazen. Wat een windbuil, die Elias.
op 03 12 2010 at 23:35 schreef vetklep:
Dat Elias overduidelijk van lekker eten houdt lijkt me niet relevant voor zijn functioneren.
Verder ben ik van mening dat journalisten wel degelijk ggn grote macht hebben, want zij bepalen in grote mate wat wij te horen krijgen. Zij selecteren wat zij relevant vinden en laten weg waar ze ons niet mee willen vermoeien.
op 03 12 2010 at 23:39 schreef Ellen ten Bruggencate:
Ik noemde het een JIJ-bak.
http://vert-el-sels.blogspot.com/2010/12/jij-bakken.html
op 04 12 2010 at 09:45 schreef herman van der helm:
Ik vind het nog steeds jammer dat ervaringen van kamerleden uit het verleden niet mogen meespelen in het heden.
Er zou veel ervaringsdeskundigheid verloren gaan als we iedereen met een smetje zouden wieberen. Juist een partij als de PVV, die er een gewoonte van maakt om iedereen die in de fout gaat meteen of het land uit te willen zetten of het leger op af te laten sturen, is gediend met mensen in hun eigen gelederen die weten hoe het is om een “foutje” te maken.
hier heb ik er een columntje aan gewijd: http://www.freethinker.nl/forum/viewtopic.php?f=23&t=8503
op 04 12 2010 at 11:45 schreef cuartas:
Er is niet een beroepsgroep die zichzelf zo ongelooflijk overschat als de journalisten. Dom, vooringenomen, uiterst treurige feitenkennis, en in de tussentijd vooral proberen om je zo veel mogelijk in te likken bij de polico-goegemeente.
op 06 12 2010 at 12:57 schreef Frits B:
Als ik mij de column van Elias in NRC Handelsblad goed herinner, vroeg Elias zich af welke meerwaarde het had dat journalisten de flutovertredinkjes van Kamerleden gingen opsommen. Als de heren enigszins sportief waren zouden ze dan ook hun eigen pekelzonden eens moeten publiceren. Meer zat er niet achter.