Striptekenaar Ramón Esono Ebalé vrijgelaten
Anita Brus
Eergisteren is Ramón Esono Ebalé vrijgelaten, “blij en woedend”, volgens de eerste berichten, na bijna een halfjaar op grond van valse beschuldigingen vast te hebben gezeten, in een van de ergste gevangenissen van Afrika, in zijn geboorteland Equatoriaal Guinea.
De beelden gingen door merg en been nadat hij een dag eerder op 16 september was opgepakt in gezelschap van twee Spanjaarden in de hoofdstad Malabo. Aanvankelijk hadden de agenten hem te verstaan gegeven dat ze alles wisten; dat ze al die karikaturen van hem wel gezien hadden op internet en hem daarom vasthielden. De twee Spanjaarden werden al meteen vrijgelaten en dat zouden ze met hem ook doen na een verhoor.
In plaats daarvan toonden ze hem in deplorabele toestand en zonder weerwoord op tv, met zogenaamd vals geld aan zijn voeten en een lulverhaal over witwaspraktijken waaraan hij zou hebben meegedaan met een bende die regelmatig naar Equatoriaal Guinea zou zijn teruggekeerd.
Heftige karikaturen
In werkelijkheid woonde hij al sinds 2011 met zijn Spaanse vrouw in Paraguay en had hij nooit meer een voet op Equatoriaal Guineese bodem gezet. Officieel omdat zij een baan kreeg in Paraguay, maar zeker ook omdat zij op de vlucht waren geslagen na bedreigingen die zij hadden gekregen vanwege zijn heftige karikaturen tegen het regime.
Omdat hij de rest van zijn familie achter moest laten, die eveneens werd bedreigd door de aanhangers van de dictator en president van het land, verscheurde hij uit woede zijn paspoort. Maar omdat hij dat op een gegeven moment toch weer nodig had en zijn familie miste, waagde hij de sprong in het diepe en keerde hij vorig jaar augustus terug naar Equatoriaal Guinea.
Haarlemse Stripdagen
En dat liep dus nogal verkeerd af. Nadat hij op tv was verschenen, sloten ze hem op zonder dat er een proces volgde. Dat proces kwam er tot slot toch onder internationale druk van Amnesty International, EG Justice en een reeks organisaties van stripkunstenaars die in kranten en op sociale media bijna dagelijks een tekening publiceerden om hem vrij te krijgen.
Zijn advocaten wisten uiteindelijk op 27 februari een vrijspraak te forceren, waarna ze hem gisteren vrijlieten.
Binnenkort zijn er lezingen en zal het werk van Esono Ebalé worden geëxposeerd tijdens de Haarlemse Stripdagen.
Anita Brus is docent in de Spaanse taal/literatuur/kunst en schrijft over Afrikaanse kunst in het Spaanse kunsttijdschrift Revistart. Zij publiceert ook teksten in het Spaans en in het Nederlands op haar eigen weblog. Lees het verbijsterende relaas over haar domrechtse date. Volg haar op Twitter..
Anita Brus, 09.03.2018 @ 10:37