Steun de Afghaanse progressieve underground
Dawud Pirzad
De afgelopen tien jaar is steeds duidelijker geworden dat de populistische woorden over vrijheid en democratie van politici van de beschaafde landen allemaal flauwekul zijn. Al heel lang beseft een groot deel van de wereldbevolking dat deze termen door de grootmachten worden misbruikt om bijvoorbeeld andere landen binnen te vallen. Daarbij is het duidelijk dat het meestal gaat om olie, andere grondstoffen en strategische belangen.
Tientallen jaren hebben de leiders van de wereldmachten vanuit een dubbele moraal gekeken naar de dictaturen van Arabische wereld. Die Arabieren hebben gewoon dictaturen nodig, dachten de westerse politici. En als er dan toch dictaturen zijn, dan liever pro-Westerse dictaturen.
Toen brak de Arabische revolutie uit. Leiders van wereldmachten werden plotseling geconfronteerd met een keuze en moesten, met pijn in hun hart, de kant van de bevolking kiezen. Sommige kozen de kant van dictators, zoals Rusland en China.
Vandaag de dag staan we aan het begin van een nieuw, revolutionair tijdperk. Naast de Arabische revolutie zien we Occupy Wallstreet en massaprotesten in Griekenland en Israël. En er zullen nog veel meer massaprotesten komen.
Een revolutionair proces volgt nooit een rechtlijnig pad. Elke revolutie kent verschillende fases. In de eerste fase komt het volk in opstand en daarna valt, al dan niet na een bloedbad, de gehate dictator.
Alles lijkt dan mogelijk, alles lijkt dan ook gewonnen. Dan volgt het besef dat er niet veel is veranderd en dat de revolutie door de nieuwe poppetjes van de grootmachten werd verraden en dat de massa’s werden bedrogen met vonkende woorden.
Dit bewustzijn start dikwijls bij de jongeren. Zij zeggen dat de revolutie moet worden doorgezet, of dat er een tweede revolutie moet komen. Het is duidelijk dat de Arabische revolutie nog gedeeltelijk in deze beginfase zit. We zullen nog veel meer protesten en revolutie zien.
Laten wij eens kijken naar een ander punt van aandacht, dat door sommige leiders van de beschaafde wereld een frontlinie wordt genoemd. Afghanistan, mijn vaderland, dat bijna twee eeuwen door grootmachten wordt gebruikt als een bufferzone, waarbij de belangen van de de plaatselijke bevolking ver naar de achtergrond werd verplaatst.
De paradox van mijn vaderland kan verklaard worden met de volgende zin: ‘Na 9/11 zijn door de islamofoben de islamisten aan de macht gebracht’. Gedurende de jaren 2001 tot en met 2012 heeft het leger van de NAVO deze islamisten beschermd, die door de bevolking worden beschouwd als moordenaars.
Als we daaraan toevoegen de corruptie, de groeiende export van heroïne naar met name Europa, dan kun je zeggen dat het cynisme van de betrokkenen machten in mijn vaderland Oscars verdient. Wereldmachten hebben in Afghanistan zo’n situatie gecreëerd dat de Afghaanse bevolking weinig alternatieven heeft dan de kant van de Taliban of die van de krijgsheren en islamisten te kiezen.
Er is echter wel behoefte aan een progressief alternatief. Maar de huidige progressieve bewegingen van Afghanistan zijn of meestal gerelateerd aan de oude communistische partij, die een slechte naam heeft, of het zijn groepen die zich onderscheiden door etniciteit, de zogenaamde nationalistisch-progressieve bewegingen.
Het echte progressieve denken groeit echter snel binnen de subcultuur van Afghaanse jongens en meisjes. Ze discussiëren via Facebook, Twitter en andere sociale media met elkaar over belangrijke onderwerpen zoals de islam, de seculiere staat en vrijheid van meningsuiting. Ze komen in kelders en andere geheime plekken bij elkaar om rockmuziek te spelen of te rappen, en om te discussiëren.
Wanneer een revolutie niet voltooid is, is er geen sprake van een geleidelijk proces maar van een hevige strijd tussen revolutie en contrarevolutie. Jammer genoeg negeren de buitenlandse machten de kracht van deze jongeren en blijven ze de contrarevolutie van de krijgsheren en islamisten steunen. In 2014, de NAVO zich uit mijn vaderland terugtrekt, zal de carrousel opnieuw beginnen.
Buitenlandse machten moeten beseffen dat het nog niet te laat is om progressieve bewegingen van Afghaanse jongeren te steunen. Dit kan in de toekomst een belangrijke rol spelen voor de stabiliteit in dit land en in de hele regio.
Dawud Pirzad (Kabul, 1973) studeerde klassieke Russische literatuur en kwam ruim tien jaar geleden als politiek vluchteling naar Nederland.
Dawud Pirzad, 12.07.2012 @ 11:39
43 Reacties
op 12 07 2012 at 17:20 schreef Parwez:
Welke progressieve bewegingen???? Binnen Taliban of zo….
op 12 07 2012 at 19:16 schreef Plakband:
Mooi verhaal maar hoe gaat dat steunen precies in zijn werk. En hoe groot zijn de kansen op succes als een groot deel van de bevolking nog bestaat uit mensen met opvattingen uit de middeleeuwen?
Kijk als we wel iets doen worden “we” beschuldigd van neo-kolonialisme, imperialisme, orientalisme en zo nog wat meer “ismen”. Als we niets doen, krijgen we het verwijt de medemens te laten verrekken. Ik denk dat de Afghanen hun eigen boontjes maar moeten doppen. Lullig voor de studenten, maar Vietnam heeft bewezen dat we de wil van een volk uiteindelijk niet kunnen breken totdat het uit de mensen zelf komt.
op 12 07 2012 at 22:00 schreef Sasha Berkman:
Die steun kun je in dit land alleen maar van de SP en van communisten en anarchisten krijgen.
De rest kun je afschrijven. Ik zie dit als een schreeuw in de ruimte.
Heel veel kracht toegewenst!
op 13 07 2012 at 00:53 schreef M.zwaart:
Ik hoop het voor hun…..
op 13 07 2012 at 02:01 schreef Mark:
Progressieve underground, klinkt wel mooi. Maar, hoe groot is deze stroming, of verzamling subculturen in Afghanistan?
Ik vind progressieve underground wel gaaf, vooral als het gepaard gaat met goede muziek als: http://www.youtube.com/watch?v=jRN19AzMzXE ,
http://www.youtube.com/watch?v=MRXioZ0te30&feature=relmfu ,
en wat te denken van satanisch geinspireerde muziek, iets wat wel erg “underground” zou zijn in een hardcore islamitisch land: http://www.youtube.com/watch?v=gZlgRf4ec1c
Sorry, ouwe sannie, maar goede rock & proto-metal is dus wat ik met “progressief” associeer.
Verder vrees ik dat Plakband geheel gelijk heeft met zijn opmerking, dat je eigenlijk niets goed kunt doen in Afghanistan als buitenstaander. “Underground” zal door de vrome goegemeente in het land wel als “van de kuffar” worden begrepen. Een progressieve beweging, die met de “ummah” en de krijgsheren om reële macht wenst wed te ijveren, zal waarschinlijk in het land zeer snel met de gewelddadige realiteit worden geconfronteerd.
Het spijt me zeer, maar ik denk dat het discours van een virulent islamisme (te) diep verankerd is geraakt in Afghanistan.
Toch oprecht mooi om te zien dat dhr. Pirzad moed houdt.
op 13 07 2012 at 06:14 schreef wol:
Beste Plakband “beschuldigd van neo-kolonialisme, imperialisme, orientalisme en zo nog wat meer “ismen”…. “Ik denk dat de Afghanen hun eigen boontjes maar moeten doppen…
Even eerlijk en realistisch
buitenlandse machten zullen nooit de Afghanen deze kans geven om hun eigen boontjes maar moeten te doppen…
Dus beter als je geschikte mensen steun in plaats van moordenaars en klote Islamieten..
Anders wij (belastingbetalers) zullen deze oorlog eindeloos betalen…
op 13 07 2012 at 06:31 schreef AntiPPV:
Sasha Berkman… Met oorlogen meestal rechtse partijen beginnen zoals bijvoorbeeld fascisten ooit, dat denk ik bij jou heel bekend is…….
“Ik zie dit als een schreeuw in de ruimte.” Soms schreeuwen bij sommige mensen doet pijn…
op 13 07 2012 at 11:03 schreef Sasha Berkman:
Plakband: “We”? Wat heb jij ooit gedaan voor wie dan ook? Je commentaar verraad de typisch dom rechtse attitude van de hedendaagse verwende kaaskoppen die nog nooit iets hebben bijgedragen aan welke maatschappij dan ook.
op 13 07 2012 at 11:15 schreef Yvonne:
Voor plakband, als je Engels kunt verstaan.
Voor Pirzad, wie of wat bedoel je met buitenlandse machten?
http://www.pbs.org/ moyers/ journal/ blog/ 2009/ 10/ web_exclusive_glenn_greenwald.ht
op 13 07 2012 at 14:04 schreef Plakband:
op 13 07 2012 at 06:14 schreef wol:
Tussen 1990 (de exit van de Russen) en 2001 (de inval van de Amerikanen) hebben ze de kans gekregen en je hebt zelf kunnen zien wat ervan gekomen is. En als alle buitenlandse militairen morgen Afghanistan verlaten wordt 1 en dezelfde puinhoop. Of denk je dat de Afghanen dan al bloemetjes rondstrooiens elkaar beginnen te knuffelen. De meerderheid van het Afghaanse wil gewoon niet of durft niet, dus ja..
@Sasha Berkman:
Graag iets meer respect voor iemand die waarschijnlijk jouw uitkering betaalt.
op 13 07 2012 at 14:17 schreef Sabian:
Beste Dawud,
Ondanks de slechte herinneringen aan het streng islamitische Taliban-bewind (1996-2001) zouden de Afghanen de Taliban nu liever hebben dan de huidige regering, die zij terecht beschouwen als corrupt, inefficiënt en te ver verwijderd van lokale en tribale leiders. De Taliban is geen puur Afghaanse beweging. Ze zijn in Baluchistan en Pakistan actief, ook buiten de provincie Waziristan. De Afghaanse Taliban wordt deels in overeind gehouden door Pakistaanse moslim-fundamentalisten en door delen van de Pakistaanse staat. Bovendien zit ook nog een aanzienlijk aantal Arabische strijders bij de Taliban. Het is aan het Afghaanse volk om een keuze te maken. De Afghanen hebben de chronische neiging om hun eigen problemen in andermans schoenen te schuiven. Niet de Amerikanen of de Nederlanders, maar de Afghanen zelf moeten vechten voor hun vrijheid. Willen ze dat niet, dan moeten ze niet zeuren en onder de Taliban gaan leven. Vrijheid is niet gratis. De Talibanisering van Afghanistan kan zich tevens naar de voormalige republieken van de Sovjet-Unie uitbreiden. Het is dus ook in het belang van Poetin dat de moslim-fundamentalisten onder een steen blijven liggen.
op 13 07 2012 at 18:09 schreef Sasha Berkman:
Plakband, sneue lutzer, ik vroeg je wat. Dat je daar geen antwoord op hebt is me duidelijk. Dat je direct er van uit gaat dat ik een uitkering geniet bevestigt mij in mijn aanname dat je een typische domrechtse nietsnut bent. Ik vermoedt dat iedere willekeurige afghaan meer beschaving in zijn pink heeft dan jij in je , ongetwijfelt vadsige lijf.
op 13 07 2012 at 18:33 schreef Yvonne:
Sabian
Ik denk dat deze link beter is dan de vorige.
Bill Moyers Journal . Web Exclusive: Glenn Greenwald | PBS *
Bill Moyers conducts a Web exclusive interview with Glenn Greenwald, about Afghanistan, government secrecy, the economy and his challenge to the editorial staff of …
http://www.pbs.org/moyers/journal/10302009/profile3.html
op 13 07 2012 at 18:37 schreef Plakband:
@saska
Waarom zou ik in godsnaam verantwoording moeten afleggen aan een zielige, agressieve schreeuwlelijk die er zelden in slaagt te reageren zonder te schelden als iemand een andere mening heeft? Zoals ik al zei, je mag al in je handjes krijpen dat ik je uitkering betaal.
op 13 07 2012 at 18:39 schreef Plakband:
@sash
Vertel me eerst maar eens wat jij voor de mensheid doet van mijn belastingcenten behalve hier de Tourette-patient uithangen?
op 13 07 2012 at 23:32 schreef Mark:
Oeps, zien we hier een fittie tussen Sasha en Plakband? Kapnâh! Het is heus niet al te interessant wat jullie van elkaar vinden of menen te weten.
Zullen we het ’s hebben over wat de speerpunten van een progressieve “underground” in Afghanistan zouden moeten zijn?
Ik ben geneigd te zeggen dat de levensvatbaarheid van zo’n beweging in het land zelf vrijwel nihil is, maar dhr. Pirzad zal ongetwijfeld hier vaker en dieper over hebben nagedacht.
Derhalve zal het wel aardig zijn om van dhr. Pirzad, en van dhr. Berkman, laten wij zeggen, de “hoopvollen,” te ervaren, waarnaar zo’n “underground” zou moeten streven, hoe het politieke program ongeveer zou moeten uitzien. Dit lijkt mij werkelijk relevant.
op 14 07 2012 at 01:00 schreef wol:
Beste Plakband
Lees maar de nieuwe boek van Dawud Pirzad die in Nederland verschenen, Het is een verhaal die gebaseerd op historische feiten…..waarvan je zou begrijpen dat de Afghanen bijna nooit de kans hadden om voor zelf en voor eigen lot beslissing te nemen…. Er altijd directe en indirecte buitenlandse invloed geweest…( van alle omringende landen)…
op 14 07 2012 at 09:51 schreef Plakband:
@wol
Dat weet ik en daarom stel ik ook dat de Afghanen het dan nu zelf moeten kunnen laten zien. Of ze dat kunnen? Ik ben niet overtuigd.
op 14 07 2012 at 16:11 schreef Sasha Berkman:
Het is zelfs heel erg belangrijk dat ze niet op het westen vertrouwen. De USA is de bron van alle ellende edaar. Het is de USA die die moslim-extremisten groot gemaakt heeft. Alles voor het imperialisme inderdaad, in naam voor de democratie natuurlijk. De grootste misdadigers van deze planeet zitten in de USA. Balkenende en iedereen die de amerikaanse imperialisten steunden in hun oorlogen tegen Irak en in Afghanisten zijn onderdeel van het probleem.
op 14 07 2012 at 19:35 schreef Plakband:
@Sasha Berkman
Sasha, kneus. Je ooit verdiept in wat de Russen in Afghansitan hebben uitgespookt? Vast niet he?
op 14 07 2012 at 21:09 schreef Dawud Pirzad:
Wat bedoelt 1k precies met de rol van de grootmachten?
In Afghanistan bestaan twee waarheden: een waarheid die wij op tv zien, die we graag willen zien en de waarheid die wij niet zien, die ik ‘strategisch belang’ noem.
Al in de 19e eeuw werd door de grootmachten Rusland en Engeland mijn land gebruikt als een bufferzone tussen Rusland en India. De belangen van de plaatselijke bevolking telden niet. De laatste 35 jaar hebben de wereldmachten, de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten zo’n situatie gecreëerd dat de Afghaanse bevolking weinig alternatieven heeft, of ze nu de kant van de Taliban kiezen of de andere kant van de krijgsheren of de islamisten. Ook in de tijd van het communistisch regiem dat met behulp van Sovjet-Unie was opgericht.
Wat heeft Afghanistan dat iedereen er binnenvalt en er de baas wil zijn?
Afghanistan heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in Centraal Azië. Het land is zeker al 2500 jaar een kruispunt van verbindingswegen. De geopolitieke situatie van het gebied is van invloed geweest op de ontwikkelingen van de omliggende landen, zoals Pakistan, India, China en Iran. Wie Afghanistan beheerst, heeft ook de controle over de omringende landen. Bovendien is h
op 14 07 2012 at 21:11 schreef Dawud Pirzad:
Wie Afghanistan beheerst, heeft ook de controle over de omringende landen. Bovendien is het via Afghanistan een korte weg om die gebieden eventueel te kunnen binnenvallen. Zo zijn de Russen mijn vaderland uit strategische motieven binnengevallen, en zo hebben ook de Amerikanen, die er na de Vietnam-oorlog een kans zagen liggen om hun prestige in de wereld te verbeteren, de oorlog van de Moedjahedien tegen de Russen gesteund met geld en wapens. Uiteindelijk wisten ze op die manier de Russische vijand te verzwakken. In de ogen van het wereldwijde publiek waren de Russen uiteraard de schurken en de Amerikanen de redders van de Afghaanse bevolking. Welbeschouwd hebben de Amerikanen dezelfde belangen als de Russen. Hun droom is Afghanistan te beheersen en er eigen militaire bases te hebben.
op 15 07 2012 at 02:50 schreef You On A Gin:
“De grootste misdadigers van deze planeet zitten in de USA.”
Welnee, het zijn de misdadigers met de dikste wapens.
op 15 07 2012 at 11:35 schreef Yvonne:
YOAG
Wie zijn dat dan?
op 15 07 2012 at 12:04 schreef Yvonne:
“Wie Afghanistan beheerst, heeft ook de controle over de omringende landen. Bovendien is het via Afghanistan een korte weg om die gebieden eventueel te kunnen binnenvallen.”
En is de cirkel weer rond.
op 15 07 2012 at 14:16 schreef Pyt van der Galiën:
Welnee, het zijn de misdadigers met de dikste wapens
Dat klopt wel, denk ik. Mensenrechten, ideële overwegingen of de belangen van de lokale bevolking spelen op zijn best een marginale rol in de internationale politiek. Wat dat betreft onderscheidt de VS zich niet van China of de voormalige Sovjet-Unie. Of van Nederland. Wat natuurlijk precies het punt van David’s verhaal is.
Verfrissend cynisme van je, Gin. Complimenten.
We are all just niggers to the rulers of this land. Or any land.
op 15 07 2012 at 15:42 schreef MNb:
“Al in de 19e eeuw werd door de grootmachten ….. mijn land gebruikt als een bufferzone.”
Ik dacht dat die niet zo loffelijke gewoonte wat verder terug ging in de geschiedenis – tot minstens Alexander de Grote.
“een kruispunt van verbindingswegen”
Een schrale troost, maar daar hebben België en Hongarije ook nogal eens last van gehad.
op 15 07 2012 at 20:45 schreef Sasha Berkman:
Wat Pyt zegt. Het was inderdaad een gave opmerking van YoaG.
Neemt niet weg dat de USA de grootste oorlogsmisdadige staat is sinds woII.
op 16 07 2012 at 15:39 schreef Plakband:
@Sasha Berkman
Nou..de communisten doen toch ook leuk mee:
Estimated number of victims
In the introduction, editor Stéphane Courtois states that “…Communist regimes… turned mass crime into a full-blown system of government”. He claims that a death toll totals 94 million, not counting the “excess deaths” (decrease of the population due to lower than-expected birth rates). The breakdown of the number of deaths given by Courtois is as follows:
65 million in the People’s Republic of China
20 million in the Soviet Union
2 million in Cambodia
2 million in North Korea
1.7 million in Africa
1.5 million in Afghanistan
1 million in the Communist states of Eastern Europe
1 million in Vietnam
150,000 in Latin America
10,000 deaths “resulting from actions of the international Communist movement and Communist parties not in power.”
op 16 07 2012 at 20:54 schreef Sasha Berkman:
Plakband: je denkt toch niet dat ik op wat voor domme onzin van jou dan ook ga reageren ofzo?
op 16 07 2012 at 20:57 schreef Sabian:
@ Sasha,
‘Neemt niet weg dat de USA de grootste oorlogsmisdadige staat is sinds woII.’
Wat bedoel je nu precies? De ‘grootste staat’ als in aantallen inwoners die oorlogsmisdaden begaat, of , de staat die de ‘meeste oorlogsmisdaden begaat’. Of de staat die de meeste ‘misdadige’ oorlogen heeft gevoerd..?
op 17 07 2012 at 13:00 schreef Sasha Berkman:
Sabian: Do some factchecking and take your pick.
op 17 07 2012 at 16:14 schreef Sabian:
@ Sasha,
Dat is een bizar antwoord. Ik vraag wat JIJ bedoelt. Niet wat de feiten zijn. Wat bedoel jij nou?
op 17 07 2012 at 17:27 schreef Sasha Berkman:
Sabian: de staat die de ‘meeste oorlogsmisdaden begaat’
op 18 07 2012 at 04:28 schreef Mark:
Ik geloof dat we nu alleen wat ervaren hebben over de historische en geo-politieke problemen van Afghanistan in deze thread.
Ik blijf erbij dat het nu wel eens aardig zou zijn wat een “door ons” gesteunde progressieve underground voor het land kan doen, wat hun eerste speerpunten zouden moeten zijn.
Klink misschien erg sceptisch, maar het feit dat dhr. Pirzad enkel nog over de vermeende oorzaken van de situatie in hedendaags Afghanistan heeft uitgeweid, zou erop kunnen wijzen dat ook hij geen werkelijk concrete voorstelling heeft van wat zulk een progressieve beweging kan bewerkstelligen.
Misschien is het toch aardig daar een beetje meer op in te gaan?
op 18 07 2012 at 21:34 schreef wol:
NAVO moet stoppen de moordenaars en islamieten steunen, dan de progressieve bewegingen zullen vanzelf groeiend … Dat is heel simpel…..
op 18 07 2012 at 23:55 schreef Sasha Berkman:
De enige manier voor ons om wat voor mensen dan ook in afghanistan te helpen is te zorgen dat de NATO kapot gaat.
op 19 07 2012 at 23:18 schreef Mark:
Wol en Sasha,
Ik vind het erg fijn dat jullie zo positief kunnen blijven over hoe Afghanistan zich ten goede kan ontwikkelen nadat de NATO rechtsomkeerd zal hebben gemaakt.
Ik ben zelf pessimistischer. Mijn zwartgalligheid is niet erg aangenaam voor degenen die de moed erin houden, en daar ik nauwelijks iets weet over Afghanistan zie ik geen reden mijn pessimisme nader te duiden.
Misschien zou dhr. Pirzad nog iets meer kunnen zeggen over hoe een progressieve underground tot bloei kan komen in het land, en welke rol het kan vervullen aldaar?
op 20 07 2012 at 16:33 schreef Yvonne:
De alfabetiseringsmissie van slim rechts?
Nederlandse F-16’s bombarderen in Afghaanse provincie
DEN HAAG – Nederlandse F-16’s zijn zondag ingeschakeld om Italiaanse militairen, die in de West-Afghaanse provincie Badgis werden aangevallen, te helpen.
Foto: NU.nl/Robert van der Zee
De gevechtstoestellen gooiden enkele bommen af, meldde het ministerie van Defensie dinsdag. Het bombardement maakte een einde aan de aanval.
Eerder in de week werden Nederlandse F-16’s ook al te hulp geroepen in Badgis en de provincie Herat. Ze voerden toen in beide gevallen een zogeheten ‘show of force’ uit om vijanden af te schrikken. Ook vuurden ze lichtkogels af.
In Mazar-e-Sharif zijn vier Nederlandse F-16’s gestationeerd. Die ondersteunen de politietrainingsmissie in Kunduz.
http://www.nu.nl/binnenland/2861065/nederlandse-f-16s-bombarderen-in-afghaanse-provincie.html
op 20 07 2012 at 19:04 schreef Sabian:
Ik Afghaanse buren, allen binnen gekomen via asielrecht. Een jong gezin waarmee we op elkaars kinderen passen af en toe. Mijn directe bovenbuurman is een Afghaan, een jonge twintiger en hij heeft inmiddels nog 2 [onderhuurders] Afghaanse jongens bij hem inwonen. Wat ik er van zie zijn deze mensen naar Nederland gekomen om ‘de middeleeuwen’ te ontvluchten. Die moeder weigert om zelfs maar een hoofddoek om te doen. De bovenburen paffen er een slof Marlboro per week doorheen en de drank is niet aan te slepen. Kortom, zeer westers in de zin van hedonistisch willen leven. Dat er meer Afghanen moeten zijn zoals hen lijkt me logisch. Mijn overtuiging is dat uiteindelijk de islam zelf de allertaaiste handrem is, ongeacht en los van de lokale cultuur.
op 20 07 2012 at 20:15 schreef Sasha Berkman:
Sabian: de politieke islam is een reactie op het westerse imperialisme, in Afghanistan zijn de moslimfacisten zelfs geïnitieerd, militair getraind en bewapend door de USA
op 21 07 2012 at 21:53 schreef You On A Gin:
@ Sasha Berkman
Iets genuanceerder. Interessant (en niet al te lijvig) leesvoer:
Het hoofdstukje Islam en Imperialisme door Ruud Peters
dare.uva.nl/document/187925
(is een downloadlink naar een .pdf)
op 13 11 2012 at 14:33 schreef Rik:
Mooi verhaal!