Sherlock
Prediker
Sherlock is briljant. Ik doel uiteraard op de detectiveserie die de KRO op dit moment uitzendt. IJzersterke televisieseries maken is de Britten ook wel toevertrouwd: schrijvers Steven Moffat (Jeckyll, dr. Who) en Mark Gatiss (League of Gentlemen, dr. Who) hebben zichzelf echter overtroffen. Geen 19e eeuwse speurneus met kalebaspijp en deerstalker-jagershoed dit keer, maar een experiment: hoe zou Sherlock Holmes er uitzien als hij rond zou lopen in de 21e eeuw?
Dat experiment valt meer dan geslaagd te noemen. Holmes is bij de tijd met blackberry en persoonlijke website; en acteur Benedict Cumberbatch zet hem neer als sexy, hoogbegaafd, excentriek, arrogant, bits, ad rem, kil, wereldvreemd en compulsief – één recensent noemde zijn uitvoering zelfs ‘Asperger-achtig’. De afleveringen zijn naaldscherp en gepolijst gefilmd, en weten de sfeer van Londen met zijn geraffineerde zakenleven en tintelende nachtelijke bedrijvigheid geloofwaardig op te roepen.
Onze speurneus zou uiteraard niet af zijn zonder zijn trouwe partner, dokter John Watson (Martin Freeman), die in de serie wordt geïntroduceerd als een zojuist uit Afghanistan teruggekeerde militaire arts. Dat lost elegant het vraagstuk op waarom hij een pistool bezit en ook nog weet hoe hij er mee om moet gaan. En waarom hij er in toestemt een flat te delen met zo’n onmogelijke parvenu als Holmes.
Vrijwel iedereen neemt vervolgens aan dat ze een stelletje zijn. Wat de twee uiteraard nadrukkelijk ontkennen. Het mag dan de 21e eeuw zijn, maar daarom wil je nog niet dat mensen denken dat homo bent als je het niet bent.
De goede dokter krijgt al gauw de smaak van het boevenvangen te pakken. En waar Watson in de boeken van Conan Doyle opgevoerd wordt als de verteller, houdt hij in de serie een blog bij over Holmes’ belevenissen.
In ‘A Study in Pink’ moet Holmes een reeks mysterieuze zelfmoorden oplossen, en hij neemt dr. Watson mee op sleeptouw om de forensisch patholoog een hak te zetten. Achter de seriemoordenaar doemt de schaduw van Holmes’ aartsvijand op, maar lang niet alles is wat het lijkt.
‘The Blind Banker’ trakteert ons op een staaltje romantische mystiek met een aantal geheimzinnige boodschappen in geheimtaal, die als graffiti zijn achtergelaten voor de slachtoffers van twee onmogelijke moorden. Zijn speurtocht leidt Holmes naar de wereld van Chinatown, de triades en een Chinese circusgroep met een paar bizarre acts.
‘The Great Game’ geeft een knipoog aan de angst voor terroristische aanslagen, wanneer een sadistische bommenlegger een moorddadig spelletje speelt met Holmes. Deze moet binnen een bepaald tijdsbestek een vijftal misdaden oplossen om te voorkomen dat een vijftal slachtoffers wordt opgeblazen. Ondertussen zeurt Holmes’ oudere broer Mycroft (Mark Gatiss), een hoge pief bij MI6, hem aan zijn hoofd om een usb-stick met overheidsgeheimen op te sporen.
Lang niet alle plotwendingen in ‘Sherlock’ zijn even geloofwaardig, maar dat voegt slechts charme toe aan de serie: de hellehond van de Baskervilles die in werkelijkheid een gewoon een kruising tussen een bloedhond en een Mastiff bleek, was tenslotte ook een deceptie. Wat telt is dat Moffat en Gatiss Sherlock Holmes weer fris en enerverend hebben weten te maken. Innovatief is bovendien het gebruik van tekst op het scherm om sms’jes en gedachten weer te geven.
Het enige minpunt aan de serie is dat er slechts drie afleveringen van gemaakt zijn. Elk van anderhalf uur, dat dan weer wel. En Cumberbatch heeft al laten weten dat het wat hem betreft geen kwestie is van óf er nieuwe afleveringen komen, maar wannéér.
Om uw teleurstelling nog groter te maken: de eerste twee afleveringen zijn in Nederland alweer uitgezonden, maar gelukkig is daar het internet. Of wilde u wachten op de herhalingen?
Sherlock, ‘The Great Game’, woensdag 3 november 21:25, Nederland 1
Prediker (oogst van 1976) is verzot op goede detectiveseries.
Prediker, 03.11.2010 @ 20:05
9 Reacties
op 03 11 2010 at 20:13 schreef Bigpete:
We zijn het zowaar ergens over eens. Hoewel volstrekt onrealistisch erg onderhoudend om naar te kijken.
op 03 11 2010 at 20:22 schreef mango:
ik ben normaliter niet zo’n seriekijker, maar je verhaal heeft me geenthousiasmeerd.
Was als teenager weg van Unit 13 (alleen de eerste reeks, seizoen 2 en 3 was een steeds slechter wordende uitmelking) en acht sinds dit voorjaar The Wire een van de grootste kunstwerken van deze tijd. Keek vervolgens Treme (nieuwe reeks van David Simon) steeds de dag nadat het in Amerika werd uitgezonden. Briljant, groots, epos over New Orleans in aanbouw. Van Mulischiaanse proporties.
op 03 11 2010 at 20:24 schreef mango:
vind dit soorten stukken op FN ook prettig omdat het de schrijvers tot mensen, round characters, maakt.
op 03 11 2010 at 23:48 schreef vetklep:
dank voor de tip!
Sherlock zou anno nu wel een enorme snuifsnavel zijn trouwens. Dus vermoeiend en vervelend.
op 04 11 2010 at 00:36 schreef Jona Lendering:
“Watson … die in de serie wordt geïntroduceerd als een zojuist uit Afghanistan teruggekeerde militaire arts. Dat lost elegant het vraagstuk op waarom hij een pistool bezit en ook nog weet hoe hij er mee om moet gaan. En waarom hij er in toestemt een flat te delen met zo’n onmogelijke parvenu als Holmes.”
Ik meen tussen de regels door te lezen, goede Prediker, dat je denkt dat dit een vondst van de makers is. Het komt uit “A Study in Scarlet”. Watson, gewond in de Khyberpas, is op zoek naar een huis en treft Holmes aan, die ook bij Arthur Conan Doyle wordt neergezet als een Aspergerpatiënt. Ik meen eens ergens gelezen te hebben dat Conan Doyle, die arts was, het menstype herkende; toen het later als syndroom werd onderkend, door Asperger dus, wilde men de eer van de ontdekking aan Conan Doyle geven (vgl. het Syndroom van Stendal, dat ook door iemand anders naar de schrijver is vernoemd).
Favoriete zelftypering van Watson: “ik heb ervaring met vrouwen in vier werelddelen op drie continenten”. Dat past om een of andere manier niet bij zijn ietwat sullige imago.
op 04 11 2010 at 14:08 schreef Tjerk:
@Jona Lendering; kijk, zo leer je nog eens wat.
op 04 11 2010 at 18:02 schreef Ellen ten Bruggencate:
Het is even wennen: deze Sherlock Holmes. Maar als fan van de KRO-crimi’s kijk ik toch.
Met het surrealistische had ik in het begin wat moeite. Beetje over de top. Niet Holmes is mijn held, maar Watson.
Ik ben van de oudere generatie en dacht bij de eerste uitzending meteen aan “De Wrekers.”
op 08 11 2010 at 15:03 schreef Molovich:
Zeer veel dank voor de tip. Zo’n knoeperd van een open einde, dat kan niet anders dan een vervolg betekenen.
op 09 11 2010 at 03:27 schreef Tjerk:
Die eerste twee afleveringen vond ik eigenlijk beter.