Rellen in Barcelona
Peter Breedveld
We wisten dat er zou worden gestaakt in Barcelona, want we moesten onze vlucht terug naar Nederland verzetten (wat we helemaal niet erg vonden). Maar ik dacht daarbij aan overheidspersoneel, het openbaar vervoer, postkantoren enzovoort. De restaurants zouden wel doordraaien, verwachtten we. De winkels zouden wel open blijven. Staken is een luxe die alleen zéér succesvolle ondernemers zich kunnen permitteren.
Maar dat was buiten de waard gerekend. Het ging gisteren niet om een vreedzame staking, maar om een massale protestdemonstratie tegen de ‘kartels’, tegen het ‘grootkapitaal’. En het grootkapitaal, dat is in Spanje iedereen die ’s morgens om vier uur broodjes staat te beleggen om die in zijn stalletje tot ’s avonds laat aan de toeristen te slijten. Wie het gisteren waagde om toch zijn winkeltje open te doen, kon een boze menigte verwachten, en een steen door z’n ruit.
En daarmee verspeelden de actievoerders eigenlijk meteen mijn sympathie. Groot gelijk dat je geen zin hebt om ‘de rekening te betalen voor de fouten van de kartels’, zoals ik op een spandoek las, maar daarvoor moet je bij de overheid wezen en, vooruit, de banken. Niet bij de ploeteraars, de ondernemers, die zich een dag zonder omzet niet kunnen veroorloven. Wier zaak zomaar naar de ratsmodee kan worden geholpen omdat hen verboden wordt te werken.
Door types die, naar het zich liet aanzien, zelf nog nooit een dag in hun leven hadden gewerkt. Toen we ’s morgens het grote warenhuis El Corte Inglés niet in konden omdat daar een massa mensen stond te toeteren, vonden we het grappig, en hebben we een paar foto’s gemaakt van de demonstranten en de politie, die een cordon om het warenhuis had gevormd. Verderop gingen we een filiaal van El Corte Inglés binnen, waar de demonstranten al snel voor de ingang stonden te schreeuwen. We voelden ons belegerd, als vluchtelingen in een zombiefilm. Bewakers leidden ons door een nooduitgang weer naar buiten. Overal zagen we winkeliers snel hun rolluiken naar beneden doen, zodra door het lawaai de komst van de massa werd aangekondigd.
We hadden afgesproken met een vriend in het beroemde en fantastische café Els Quatre Gats. Dat was gelukkig open, zij het enigszins besmuikt. Daarna dwaalden we wat door de stad, net als de andere toeristen. We hebben een prachtige gotische kerk bezocht, de Santa María del Mar. Vanuit de haven, die de demonstranten nog niet hadden bereikt, hebben we de taxi gepakt naar een van de rijke wijken van Barcelona. Daar hebben we goddelijk geluncht in het restaurant ABaC van de geniale chef Jordi Cruz, maar daarover later meer.
Taxichauffeurs durfden het centrum niet meer in, vertelden de obers van ABaC, uit angst voor de actievoerders. Vorig jaar gebeurde hetzelfde en werden veel winkels vernield. “De politie keek alleen maar toe”, zei een ober.
Terug in het centrum troffen we een grimmige sfeer. Overal waren containers in brand gestoken, pinautomaten vernield, etalageruiten ingegooid. De politie stond inderdaad alleen maar van grote afstand toe te kijken. Het hele Catalunyaplein, waar we logeerden, stond vol demonstranten. We hebben ons ertussen gemengd, maar toen we oog in oog stonden met een rij ME’ers, die door de mensen om ons heen steeds harder werden geprovoceerd, besefte ik dat het spoedig matten ging worden. Ik pakte Hassnae bij haar hand en we zijn ons hotel in gevlucht.
Vanuit onze kamer hadden we een perfect uitzicht op het plein. We konden zien hoe types met stenen naar de politie gooiden, er klonken knallen en al snel werden er door de ME charges uitgevoerd. De hele massa kwam in beweging. Onder ons stoven mensen alle kanten op. We zagen een rolstoeler racen alsof z’n leven ervan afhing. Een overmoedig type wilde met een ME’er op de vuist en kreeg harde klappen van drie, vier ME’ers. Daar omheen wel tien cameramensen die de afranseling vastlegden. Er werd geschoten door de ME, maar ik kon niet zien waarmee.
Het zal een minuut of tien hebben geduurd, toen was het plein in bezit van de politie. Nadat we, toen het stof was gaan liggen, tapas waren gaan eten op het plein voor de Santa María del Mar, moesten we een ME’er met mooie bruine ogen, het enige wat er van haar te zien was, toestemming vragen naar ons hotel te lopen. Ze vroeg een collega of ons hotel wel echt bestond.
Toen vanochtend vroeg de taxi naar het vliegveld namen, was alles weer rustig. Het viel me op dat de scooters en fietsen, die op het plein waren gestald, door iedereen met rust waren gelaten.
Peter Breedveld, 30.03.2012 @ 10:50
62 Reacties
op 30 03 2012 at 11:20 schreef babs:
Heb gisterenochtend mijn stiefdochter en een collega naar hun werk gebracht in de Corte Ingles. Was grappig, want in Sevilla was er eigenlijk niks aan de hand. Het had iets treurigs, die oude mannen die met hun idiote rechten medeverantwoordelijk zijn voor 5.000.000 werklozen, meest jongeren, die boos op fluitjes blazen met als doel hun rechten te houden ten koste van de jongeren.
Een paar uur later zag ik ze weer, in het café, allemaal aan het bier. Het café werd kennelijk niet geacht ook in staking te zijn.
Wat ik heel opvallend vind: in het TVE-nieuws werden de problemen in Barcelona afgedaan als klein en alleen veroorzaakt door enkele buitenstaanders. Nu vertrouw ik TVE sowieso al niet helemaal, maar werkelijkheid en staatsjournaal blijken nog veel verder uit elkaar te liggen dan ik al vermoedde. Hadden wij maar de NOS.
op 30 03 2012 at 11:49 schreef Michiel:
Mijn spaanse collega’s vertelden me dat geprotesteerd werd tegen de nieuwe arbeidsrechtwet, waarin bijvoorbeeld staat dat je na 9 dagen ziekte ontslagen kan worden zonder opgaaf van redenen. Dat lijkt me flinke actie waard.
op 30 03 2012 at 12:28 schreef babs:
Doe daar eens een bron bij Michiel. Ik kan het hier niet specifiek terugvinden.
http://es.wikipedia.org/wiki/Reforma_laboral_en_Espa%C3%B1a_en_2012
Tenzij je bedoelt dat iedereen altijd ontslagen kan worden. Ja, maar dat is niet gratis. Werknemers mogen ook altijd ontslag nemen overigens en een beetje wederkerigheid lijkt me normaal.
Ik heb een Spaans contract en ik ben persoonlijk niet heel blij met de nieuwe regels. Een paar jaar geleden moest mijn bedrijf nog iets van 2 jaarsalarissen betalen om van mij af te komen, dat wordt heel veel minder. Daar staat tegenover dat ik heel blij ben voor de generatie na mij. >50% werkloos en als ze werk hebben dan is het voor 600 tot 800€ per maand, nadat er ruim 50K€ pp aan onderwijs ingestopt is. Die verspilling van energie en talent doet me meer pijn dan het verdampen van mijn eigen potentiële ontslagpremie.
op 30 03 2012 at 12:32 schreef Bigpete:
Mijn vrouw was toevallig ook voor zaken in Barcelona, gelukkig is ze met opzet woensdag teruggevlogen ipv de geplande donderdag omdat niet zeker was of er gevlogen zou worden. Als ik het zo lees een goede beslissing…
op 30 03 2012 at 12:34 schreef Bigpete:
@Michiel
Vreedzame actie is prima, rellen, intimideren, stenen door de ruit en de ME provoceren horen daar niet bij!
op 30 03 2012 at 12:40 schreef Rene Koeman:
Helaas ontsporen terechte protesten vaker in idioot en stompzinnig geweld door kuddegedrag. Hard aanpakken die raddraaiers, maar laat niet na te demonstreren tegen zulk onrecht.
op 30 03 2012 at 12:43 schreef Sasha Berkman:
“Het had iets treurigs, die oude mannen die met hun idiote rechten medeverantwoordelijk zijn voor 5.000.000 werklozen, meest jongeren, die boos op fluitjes blazen met als doel hun rechten te houden ten koste van de jongeren.”
Wat ben je toch een naar mannetje babs. Het zijn niet de werknemers die verantwoordelijk zijn voor de huidige ellende.
op 30 03 2012 at 13:08 schreef Peter:
Sterke fotoreportage van The Guardian. Speciale aandacht voor foto nummer 6:
op 30 03 2012 at 13:19 schreef Sasha Berkman:
Voor wat achtergrond: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/03/30/fotos-spanjaarden-betogen-en-staken-tegen-besparingen
op 30 03 2012 at 13:21 schreef babs:
Het zijn in Spanje wel degelijk de vakbonden die verantwoordelijk zijn voor de huidige ellende, samen met de socialisten.
(Ik vind ‘naar mannetje’ een groot compliment als het door Sasha wordt gebezigd)
ME provoceren mag natuurlijk altijd, BigPete, die hoort in je rijtje niet thuis. Provoceren is iets anders dan bekogelen.
op 30 03 2012 at 13:24 schreef Peter:
Nou, dat vind ik dus niet. Ik stond even tussen de mensen die de ME’ers provoceerden, dat zijn de ME’ers op de achtste foto hierboven. Je ziet het niet, maar die keken dus naar een enorme ZEE van mensen die hen hadden ingesloten, en die steeds dreigender werd.
Het was zéér intimiderend. Het was geen gemoedelijk samenzijn of zo. Mensen hadden hun kinderen bij zich. Totaal onverantwoordelijk.
op 30 03 2012 at 13:27 schreef Sasha Berkman:
Nu weten we weer eens waar babs staat.
http://www.demotix.com/news/1067272/police-beat-students-riots-valencia
De demonstranten hebben alle recht om de politie te haten.
De politie noemt hen “de vijand”.
http://www.frontaalnaakt.nl/archives/aardappel.html
op 30 03 2012 at 14:06 schreef Rene Koeman:
Bij de broodoproer in Amsterdam in de vorige eeuw, of het oproer in 1905 in Sint-Petersburg was het niet anders Peter. Ook daar liep iedereen, inclusief kinderen, mee. Ook in Syrië, Libië is en was het niet anders, evenals in Egypte vorig jaar.
Ik heb dat nooit begrepen: waarom neem je je kinderen mee in situaties waarvan je kunt verwachten dat ze uit de hand kunnen lopen.
op 30 03 2012 at 14:09 schreef matxil:
Ha, was je ook in Barcelona?
Ik liep mee in de demonstratie gisteren en heb wat opmerkingen over je verhaal. Je hebt gelijk wat betreft de gebeurtenissen op Plaza Catalunya (en Urquinaona). Je hebt ook gelijk dat in Spanje stakers vaak mensen die wél willen werken dat hen proberen te beletten (met meer of minder geweld en bedreigingen).
Wat in je verhaal een beetje ondergesneeuwd blijft (begrijpelijk overigens want je kan ook niet alles zien) is dat de werkelijke demonstratie was omgelegd en niet meer via Plaza Catalunya liep. Die demonstratie waar vele 100 duizenden (volgens de vakbonden) of 10 duizenden (volgens de politie) meeliepen, was vreedzaam. Daar liepen kinderen, volwassenen, gepensioneerden, (ik was er met vriendin + haar ouders) met hun terechte kritiek op de plannen van de huidige regering.
Het is inderdaad jammer dat er in parallel ook een groep rotzooitrappers bezig waren. Dit des te meer omdat hiermee het vaak buitengewoon gewelddadig optreden van de politie, ook bij vreedzame demos, altijd gerechtvaardigd zou kunnen lijken. Dat was het misschien gisteren, maar in vele andere gevallen het afgelopen jaar zeker niet.
op 30 03 2012 at 14:09 schreef Leo Schmit:
Ik mis een foto van de ME’ster met die mooie bruine ogen.
In Jakarta was het gisterenavond ook matten bij Salemba, voorlopig is de schade beperkt: 2 motorfietsen van Brimob en een auto in de fik.
Op mijn kantoor vlakbij Salemba heeft een contingent van 100 militairen bivak gemaakt. Ze spelen een potje voetbal, de geweren staan klaar.
Dit vanwege de voorgenomen verlaging met 30% van de brandstofsubsidie. Dit zou de staat 18 triljoen Rupia (18 miljard USD) opleveren.
Na een week protest door PDIP aanhangers, ook gesteund door enkele kleine partijen zijn nu plotseling nog twee partijen om; Golkar en PKS zullen dit besluit nu ook tegenhouden, hetgeen een meerderheid in het parlement oplevert (DPR). De brandstofsubsidie (vergelijk met onze hypotheekrenteaftrek) blijft gehandhaafd.
Deze partijen zijn zeker niet omgegaan vanwege het straatprotest. De regering olv Patij Demokrat was voornemens om een deel van de winst te benutten voor directe inkomenssteun voor arme huishouden (ipv motor- en autobezitters). Indonesie telt nog steeds 30 miljoen straatarme huishoudens. Deze steun wordt door andere partijen opgevat als het kopen van stemmen voor de verkiezingen in 2014.
op 30 03 2012 at 14:35 schreef matxil:
@babs Hoe je kunt beweren dat de crisis in Spanje veroorzaakt is door de bonden en de socialisten is me een enorm raadsel. Als je zou zeggen dat de crisis in Spanje harder is aangekomen dan in andere landen o.a. wegens de incapabele en corrupte politici (links EN rechts) die niet alleen hun eigen zakken rijkelijk gevuld hebben maar ook de gedoemde bouwindustrie en bankkrediet luchtbellen hebben gecreeerd zou ik je gelijk geven.
op 30 03 2012 at 14:50 schreef Sasha Berkman:
Overigens moet je ook niet vergeten dat bij iedere massademonstratie politie-provaceurs rondlopen die vaak als eerste geweld gebruiken om de boel te laten escaleren om symphatie voor de demonstranten te voorkomen en om grof politiegweld te legitimeren.
http://www.youtube.com/watch?v=RssUiH9SXo0&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=KXYq_HslRW8&feature=relmfu
op 30 03 2012 at 15:29 schreef Mirwais:
“De politie gebruikte rookbommen en rubberen kogels die ze op de grond afschoten. De kogels kaatsen zo tegen de benen van de betogers.”
Meer achtergrondinformatie over de hervormingen en bezuinigingen in Europa, zeer de moeite waard:
http://www.presseurop.eu/nl/content/article/1679861-europa-wordt-paradijs-voor-werkgevers
op 30 03 2012 at 15:33 schreef babs:
Corruptie door links en rechts is zeker ook een probleem, Matxil, maar de totaal inflexibele arbeidsmarkt is dé hoofdrede dat niemand in Spanje een eigen zaak begint. Wie wel voor zichzelf begint doet dat liefst zonder personeel. Wie wel met personeel moet werken, doet dat grotendeels zwart, omdat niet aan alle regeltjes te voldoen valt. Gevolg is dat zakenmensen in Spanje vaak halve criminelen zijn.
De inflexibele arbeidsmarkt is in eerste plaats de schuld van de vakbonden. Net als de achterlijkheid van het onderwijs trouwens.
Voorbeeldje: als jij iemand zoekt en ik vind zo iemand en vraag 10€ voor die dienst, dan overtreden wij in Spanje de wet. Dankzij vakbonden en socialisten.
Voorbeeldje: leraren die (met behoud van salaris) vakbondswerk mogen gaan doen, noemen zich ‘bevrijden’.
Feitje: vakbonden worden in Spanje door de staat gesubsidieerd.
op 30 03 2012 at 15:52 schreef Sasha Berkman:
Overigens Babs, dat ik je een naar mannetje noemde komt door je ronduit narcistische manier waarop jij bv SP stemmers dom noemt en de ongefundeerd stelligheid waarmee je de schuld van de crisis bij de slachtoffers legt, de manier waarop jij een generatiekloof suggereert.
Je lijkt te streven naar een werkelijk fascistische staat waarin individuen ondergeschikt zijn aan de wensen van het o zo sociale bedrijfsleven. Je spuugt op iedereen die zich verzet tegen het neo-liberale gedachtengoed.
Je bent geheel feitenvrij maar volstrekt overtuigt van je eigen kromme visie op dingen, je praatjes dienen slechts de uitbuiters en de heersende kliek neo-liberalen.
op 30 03 2012 at 16:34 schreef babs:
Sasha,
Ik heb het niet op mensen die gratis lunches verwachten. Maar de mensen begrijp ik nog. Waarom niet proberen, zeg nou zelf. Ik begrijp die staking dus best, maar het is niet mijn staking.
Ik spuug op mensen die er hun levensvulling van maken mensen wijs te maken dat het allemaal uit kan, die gratis lunches.
Ik haat diep bedrijven die afhankelijk zijn van overheidshulp. Met name banken.
Verder zíjn SPers gemiddeld dom, alleen PVVers zijn dommer. En mensen met een vaste baan (die iets verliezen door de flexibilisering) zijn niet slachtoffers, dat zijn de werklozen en voor hen is de flexibilisering gewoon goed nieuws. En mensen met een vaste baan zijn gemiddeld >40 en werklozen gemiddeld <30, hoe is dat geen generatieconflict?
op 30 03 2012 at 17:33 schreef MNb:
“Nou, dat vind ik dus niet.”
Ik ook niet. Als student heb ik twee keer meegedaan aan de onderwijsstakingen van de jaren 80; oa een druk kruispunt bezet middels sit-down.
Dan weet je dat MEers de opdracht hebben je weg te halen. Het is hun werk. Dat is geen reden om te gaan matten; toen het daarop uitdraaide ben ik weggelopen en naar huis gegaan.
Het verhaal van PB is hetzelfde. Als je een beetje oplet weet je wanneer je weg moet wezen.
op 30 03 2012 at 17:37 schreef Sasha Berkman:
Je maakt er dus een strijd tussen werkenden en werkelozen van. Je bevestigt alles wat ik zeg over wie gedient is bij jouw praatjes.
op 30 03 2012 at 17:44 schreef Thomas E:
Iedereen moet wakker blijven in zijn job, ook als werknemer. Je mag nooit verwachten dat je goed zit in een organisatie als maar eenmaal binnen bent. Je moet beseffen waar de winstgevendheid van het bedrijf zit en je daarvoor inzetten. Want als je de slagkracht van zo’n organisatie collectief gaat ondergraven, dan ondergraaf je daarmee direct je eigen werkgelegenheid. Ben je het niet eens met het beleid, dan moet je proberen om daar invloed op te krijgen óf vertrekken. Ook als werknemer ben je je eigen kleine ondernemertje en geen dummy die gepamperd moet worden.
op 30 03 2012 at 19:27 schreef Ralph van der Geest:
Dat is het trieste altijd: de terechte woede richt zich altijd tegen de verkeerden.
En dat weet dat schorriemorrie in het Catshuis ook…
Blij dat jullie niks is overkomen.
op 30 03 2012 at 19:43 schreef Sasha Berkman:
Gewoon een fascistoide ratrace dan maar?
http://www.youtube.com/watch?v=BSXYTNq2fyw
op 31 03 2012 at 03:24 schreef vander F:
@Sascha Berkman,
gatver wat een pathetisch filmpje en nog suggestief ook,
alsof honderdduizenden gehandicapten bij een sociale werkplaats hun bezigheid hebben.
op 31 03 2012 at 12:12 schreef Sasha Berkman:
Van der F: Hoeveel duizend zijn acceptabel voor jouw? Overigens wordt er gesproken over 100.000 den die de armoede in gejaagt worden en dat klopt gewoon als een bus. Er wordt keihard gewerkt om heel nederand om te bouwen naar een sociaal darwinistische neo-con staat.
op 31 03 2012 at 12:30 schreef Pyt van der Galiën:
Wat is er mis met dat filmpje? Het is een effectief stukje propaganda. Al die rechtse types die een klacht indienden bij de Reclame Code Commissie worden hierbij overigens nog bedankt voor de gratis publiciteit. Rutte grijnst sinds dat filmpje ook een stuk minder. Dat alleen is al winst.
Wat de staking in Spanje betreft: dat was een politieke staking. Natuurlijk probeer je dan het hele land plat te leggen. Hopelijk realiseren de Nederlandse vakbonden zich dat het poldermodel en de naoorlogse consensus dood zijn en versnelt na Griekenland, Spanje en Engeland ook in Nederland de ‘vlucht uit het politieke midden’ zich.
Wat uiteraard niet wegneemt dat het smashen van buurtwinkels zo ongeveer het meest stompzinnige is dat je kunt bedenken.
op 31 03 2012 at 13:08 schreef Sasha Berkman:
“Wat uiteraard niet wegneemt dat het smashen van buurtwinkels zo ongeveer het meest stompzinnige is dat je kunt bedenken.”
Pyt: er is veel te doen over de inzet van stillen in Spanje tegenwoordig. Ik sluit niet uit dat Grote Piet’s collegas hier een belangrijke rol in gespeelt hebben.
op 31 03 2012 at 13:18 schreef matxil:
Het smashen van buurtwinkels maar ook banken, het beursgebouw en “El Corte Inglés” is inderdaad stompzinnig. Maar bij een jeugwerkloosheid van meer dan 40%, kan je niet vermijden dat daar ook gewelddadige idioten tussenzitten die hun frustraties willen afreageren. Daar kan je dan ME op afsturen (vandaar ook dat regeringen nooit bezuinigen op politie of defensie) en in de pers de schuld afschuiven op “de socialisten”. Maar daar gaat het probleem niet mee weg. Een land zonder toekomst creeert haar eigen vandalen.
op 31 03 2012 at 13:51 schreef Rene Koeman:
Ik heb naar aanleiding van een column hier een tijd geleden over de spaanse burgeroorlog, waar volgens mij vooral Matxil en Babs veel zinnige verwijzingen plaatsten, op youtube een serie daarover bekeken.
Wat Sasha insinueert over ‘stillen’ die zouden provoceren, acht ik niet volledig onmogelijk, maar wel vergezocht. Zoals eerder gezegd, is er een jeugdwerkloosheid van 40% en dat trekt radicale anarchisten aan. Ik zie een parallel met de situatie in Catalunia in de jaren dertig toen er ook veel social en politieke onrust was.
Er is nu geen beweging gelijk aan de Falange of Franco. Maar als dit domme volk zo doorgaat met het terroriseren van de middenstand uit schijnbaar debiele vernielzucht, zou er zomaar een heel enge tegenbeweging kunnen komen.
op 31 03 2012 at 14:11 schreef Sasha Berkman:
Rene kijk naar de filmpjes die ik op 30 03 2012 at 14:50 postte
op 31 03 2012 at 14:19 schreef Thomas E:
Spanje is min of meer in dezelfde val getrapt als Griekenland. Teveel rekenen op toerisme en huizenhonger van buitenlanders. Al jaren groeide de Spaanse toeristen- en OG-industrie maar door, dus als jongere kon je er altijd – geschoold of nauwelijks geschoold – een baan in vinden. En anders wel in aanverwante industieën (bijv toeleveringsbedrijven). En ineens is daar die dip in de wereldeconomie, die ook nog de belangrijke Spaanse landbouw- en machinesexport raakt. Tja, dan is er geen eigen aardgas, olie of gespecialiseerde kenniseconomie om op terug te vallen. Dan gaat het ineens héél hard down the drain.
op 31 03 2012 at 14:34 schreef Rene Koeman:
Oké, Sasha, dat zouden duidelijk wel stillen kunnen zijn. Wat ze overigens zouden hebben geprovoceerd blijft voor mij onduidelijk in die filmpjes. Ik zeg niet dat ze dat niet hebben gedaan, leer mij de stillen kennen, ik heb ze meegemaakt in de jaren 80 tijdens scholierenprotesten. En dat was nog de zachte nederlandse rechercheur die zachtjes je uitlachte, of de ME-er die riep dat die mij zo wel zou pakken. Zeg maar de Hero Brinkmannen.
Maar wat me bijstaat is die foto van die vrouw in haar winkel, die waar haar raam bekogeld was en waar ze in huilen en afschuw naar keek. Zo maak je geen vrienden, toch? Ze (een deel van de demonstranten) pakten de mensen die ook maar net het hoofd boven water kunnen houden. Zo dwing je de middenstand hun heil te zoeken bij bewegingen waar we dat niet willen. Dat is stom: zij zijn ook slachtoffer. Niet de vijand.
op 31 03 2012 at 14:49 schreef matxil:
@Thomas E: je slaat de spijker op de kop.
@Rene Koeman. Die groep rellentrappers staat in geen verhouding tot de honderduizenden demonstranten die vreedzaam protesteerden, noch tot de duizenden politici die middels het verkopen van bouwvergunningen jarenlang hun eigen zakken spekten en nu de rekening bij het volk leggen. Nogmaals, die rellenschoppers deugen niet en terreur is altijd fout, maar het is ook jammer dat de media meer oog hier voor heeft dan voor het legitieme protest tegen de uitholling van de rechtspositie van werknemers.
op 31 03 2012 at 14:53 schreef Peter:
Sorry Matxil, maar nu bagatelliseer je. Hassnae en ik kwamen het centrum inlopen en zagen brandende containers en kapotte etalageruiten. We liepen een straat verder, en zagen een uitslaande brand. Een straat verder weer een uitslaande brand. Een straat verder weer. Overal vernielde pinautomaten en ingegooide etalageruiten. Een slagveld op het Catalunyaplein.
De media heeft daar niet ‘meer oog’ voor, het was overal en onontkoombaar.
op 31 03 2012 at 15:04 schreef Pyt van der Galiën:
@Rene
Dan stap ik op de fiets om in het voetspoor van George Orwell in Barcelona mee te vechten aan de zijde van de anarchisten. Jammer genoeg hielpen de Stalinisten en sociaal-democraten in eendrachtige samenwerking in ’36 -’38 de revolutie om zeep.
@Sasha
Een rituele kloppartij met de collega’s van Grote Piet is een slap surrogaat voor een politieke strategie. Hoe spectaculair het ook is.
op 31 03 2012 at 15:33 schreef MNb:
Het zou fijn zijn als geheel links die les, zoals verwoord door PvdG, eens zou leren. Ik besefte dat 30 jaar geleden al, toen ik nog jong en rebels was.
Zoals ik al schreef: die MEers doen gewoon hun werk. Dat je een beetje eigenaardige mentaliteit moet hebben om zulk werk te doen is iets anders.
Voor die provocerende stillen moet ik eerst bewijs zien. Dat die hier en daar een steen door de ruit kunnen gooien geloof ik meteen. Dat die een spoor van vernielingen op touw kunnen zetten of een massale vechtpartij geloof ik beslist niet meteen; dat zou veronderstellen dat veel te veel demonstranten het IQ van een schaap hebben.
op 31 03 2012 at 15:45 schreef Sasha Berkman:
Pyt: dat ben ik volledig met je eens.
op 31 03 2012 at 15:46 schreef Rene Koeman:
En toch MNb, dat veel demonstranten het IQ van een schaap hebben, is al vaker aangetoond. Niet zozeer alleen demonstranten, maar vooral massa’s. Vergelijk het met het by-stander fenomeen.
Individueel gedragen mensne zich zoals je mag verwachten, maar in een (grote) groep worden het vaak schapen.
op 31 03 2012 at 15:56 schreef Sasha Berkman:
Nog een pathetisch filmpje voor van der F:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XEpjUjMwzOY
over de inzet van politieprovocateurs, deze tekst is al weer een jaar oud.
http://wearechange.be/nieuws/politieprovocateurs-als-wapen-van-de-politiestaat
Overigens wat Rene Koeman zegt klopt ook helaas.
Kijk ook nog ens naar het artikel op http://www.frontaalnaakt.nl/archives/aardappel.html over de fascistische praktijken en attitude van de hermandad in spanje de afgelopen tijd.
Blijft natuurlijk dat trashen van buurtwinkeltjes gewoon dom is en moreel verwerpelijk.
op 31 03 2012 at 16:48 schreef Jan van Dijk:
Elk verzet tegen arrogante authoriteiten moet worden toegejuicht, totdat het je eigen vakantieplezier dreigt te vergallen.
op 31 03 2012 at 16:50 schreef Peter:
Zo is dat, nooit andermans argumenten in de weg laten komen van je eigen vooroordelen. Altijd gaan voor de verdachtmaking, de diskwalificatie. Lul.
op 31 03 2012 at 17:54 schreef Sasha Berkman:
“Naar Spaanse normen (een context met een relatief lage syndicalisatiegraad) was de deelname aan de staking uitmuntend. Het zou gaan om een opvolging van 77 procent, met daarbij 97 procent in de industrie, meer dan 70 procent in het onderwijs en de overgrote meerderheid van de transportsector. Enkel in de dienstensector en onder ambtenaren was er een kleinere opkomst. Openbaar vervoer functioneerde meestal met een minimumdienst, wat niet-stakers ook de kans gaf om toch te werken en zo de impact van de staking te verkleinen.”
http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/03/30/spaanse-algemene-staking-een-land-plat-voor-niets
Ook het fenomeen politie-infiltraties wordt genoemd.
op 01 04 2012 at 14:22 schreef Herbert:
@babs, je kletst. De huidige crisis in Spanje is veroorzaakt door het ontploffen van de vastgoedbubbel die door banken zwaar overgefinancieerd werden, die vervolgens omvielen en door de overheid gesteund moesten worden.
En projectontwikkelaars lijken me in het algemeen geen socialisten vakbondsleden.
Dat gewone mensen de crisis moeten betalen veroorzaakt door rechtse zakkenvullers, dat maakt de gemiddelde Spanjaard zo kwaad.
op 02 04 2012 at 09:12 schreef babs:
Herbert,
De hele vastgoedbubbel heeft een tijdje verbloemd dat er in Spanje een structureel probleem is met de arbeidsmarkt. Het één sluit het ander niet uit.
Corruptie, door Matxil genoemd, is ook een serieus probleem. Ook daar moet iets aan gedaan worden.
Het belachelijk slechte onderwijs (behalve hoger technisch onderwijs) is ook een probleem.
De grootte van de overheid is ook een probleem.
Aan het klappen van de vastgoedbubbel is niet veel te doen, blijft over corruptie, arbeidsmarkt, onderwijs en overheidsgrootte. Voor veranderingen aan de laatste drie is een conflict met vakbonden nodig. Daarmee zijn de conservatieve babyboomvakbonden (UGT, CCOO) deel van het probleem.
(Vakbond CGT (Pyts vrienden) is een ander verhaal. Hun oplossing is de mijne niet, maar ze zijn niet deel van het foute systeem als UGT en CCOO)
op 02 04 2012 at 15:09 schreef Sasha Berkman:
babs, en de staatsschuld? en het onverkoopbare ontroerend goed? De krimpende economie? Allemaal op te lossen door de vakbonden te bestrijden? Je lult als een neo-liberale agent.
Je “babyboom” etiket suggereert weer een generatiestrijd, naast de door jouw eerder genoemde schijntegenstelling tussen werkenden en werkelozen. je praat rechtse ideologische poep. Zeg gewoon dat je vakbonden wilt afschaffen, dan ben je ten minste eerlijk.
Feit is dat deze door rechts gecreerde crisis wordt gebruikt om de maatschappij om te toveren in een neo-liberale ratrace jungle.
Overigens heb jij jouw kansen in he leven te dannken aan die babyboom generatie, je bent dus een ondankbare egoistische hond.
op 02 04 2012 at 15:44 schreef babs:
Sasha,
-De staatsschuld in Spanje is niet zo’n groot probleem, het begrotingstekort wel. Bezuinigingen hebben dus nog zin in Spanje (itt Griekenland, Italië, VS)
-Onroerend goed sterk in waarde gezakt. Dat is an sich geen probleem. Probleem is dat mensen en bedrijven daardoor hun schulden niet kunnen aflossen, maar dit geeft problemen tussen schuldenaars en banken. De overheid heeft daarin slechts een beperkte rol.
-Ik wil de vakbonden niet afschaffen, wel hun corrumperende subsidie intrekken. Ik zou zelf staken als ik serieus denk daarmee een beter contract te kunnen afdwingen.
-De crisis komt inderdaad van rechts (nml banken het recht geven geld bij te verzinnen). Het systeem moet dood, maar dat is een ander verhaal. We hebben het hier over speelruimte binnen het systeem en daarin spelen Spaanse vakbonden en Socialisten een kwalijke rol en de rechts-conservatieve regering eigenlijk een vrij positieve rol.
op 02 04 2012 at 16:18 schreef Herbert:
@Babs,
De vastgoedbubble en voor de speculatie heeft niets te maken met de arbeidsmarkt maar alles met speculeren en slecht toezicht. En dat gebeurde toevallig wel in de tijd dat de Partido Popular aan de macht was. Zelfs de kleine spaarbanken werden opgejut om mee te doen. En juist daar zat nu het spaargeld van de middenstander en de boeren in. Ze vielen bij bosjes. Net zoals de Landesbanken in Duitsland.
Banken als Banco Santander en Banco Bilbao zaten daar veel minder in. Die wisten meer.
op 02 04 2012 at 16:35 schreef babs:
Herbert,
Sterker nog: de vastgoedbubbel is uitgevonden door de regering Aznar (PP / rechts conservatief).
De socialisten hebben het daarna ook 8 jaar laten gebeuren, dus zijn hierin niet vrij van schuld.
Maar ik zei dus al: door de bubbel leek er een tijdje geen probleem te zijn. Dat blijkt nu slechts schijn, Spanje is terug bij af, wel met veel extra huizen, maar ook met een niet terug te betalen privé-schuld.
Nu moet Rajoy (PP) dus doen wat Aznar (PP) niet kon/durfde. En dat is het opruimen van de corrupte rommel die de buitenechtelijke zoon van Alva (privé-school-socialist) heeft achtergelaten.
op 02 04 2012 at 19:38 schreef Sasha Berkman:
Het is heel simpel
[img]http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/525546_351225761580354_340064169363180_855390_440668501_n.jpg[/img]
op 02 04 2012 at 20:12 schreef Thomas E:
Sasha, als de punten van bovenstaand pamflet in Spanje doorgevoerd worden, kan El Celler de Can Roca z’n deuren wel sluiten. Dan wordt het voor de nu-nog-vermogenden gewoon pollo con patatas. Of paella sin carne. That’ll learn them :)
op 02 04 2012 at 20:20 schreef Sasha Berkman:
Goed genoeg toch?
fijne avond nog. Ik ga beginnen aan seizoen 1 van Treme. Aanrader!
http://www.imdb.com/title/tt1279972/
op 04 04 2012 at 21:02 schreef Sasha Berkman:
Wat is er verkeerd aan deze eisen dan?
op 05 04 2012 at 13:14 schreef babs:
Verkeerd?
4 van de 5 eisen leiden tot meer overheid, er is al te veel overheid.
Wil je in Spanje iets doen aan het verschil tussen rijk en arm, dan is herverdeling van land nog het beste.
op 06 04 2012 at 19:55 schreef Sasha Berkman:
Een duidelijke neo-liberale (facts-free) stellingname. Klasiek.
op 08 04 2012 at 01:20 schreef Sasha Berkman:
Griekse Grote Pieten in aktie.
http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/04/07/politiegeweld-in-athene-wordt-steeds-drastischer
op 08 04 2012 at 13:01 schreef Gerda zegerius:
Dus,als ik het goed begrijp Babs,heb je als er geld moet worden weggehaald bij de rijken een grotere overheid nodig??
op 09 04 2012 at 22:48 schreef Gert:
Waarom vinden velen het hier blijkbaar goed dat men pinautomaten en banken vernield? Is het niet dankzij de banken dat de gewone arbeider, de gewone bediende, de zelfstandige met zijn eetkarretje zijn zuur verdiende geld veilig kan opslaan? Is het niet dankzij de banken dat je, je een huisje kan permitteren? Bedenk maar eens wat er gebeurd zonder banken. Middeleeuwse toestanden misschien? Waar de de gewone man een slaaf is en nooit iets kan opbouwen?
op 10 04 2012 at 18:02 schreef babs:
Gert,
Als jij denkt dat je door de bank verzonnen geld veilig is, slaap lekker verder. Hoe doet je pensioenfonds het eigenlijk? Het zijn precies de gewone spaarders die gedwongen worden geld in pensioenfondsen te stoppen, die op hun beurt gedwongen worden dat geld slecht te investeren (en er ook niet met hun hart inzitten, want het is toch hun geld niet) en die daarmee indirect betalen voor degenen die de grootste kredieten tegen de laagste rente hebben: banken, villabewoners, multinationals. Indirect betalen, bij elk nieuw krediet neemt de geldhoeveelheid toe, waardoor de koopkracht van het bestaande geld afneemt.
Gerda,
Nee, dat begrijp je niet goed.
Spanje dit jaar nog uit de Euro denk ik. Spanje laat zich niet als Griekenland mangelen. Dat hoop ik althans.
op 12 04 2012 at 11:09 schreef keest:
Bekijk dit verslagje maar eens, dat beantwoordt je vragen volgens mij: http://globaluprisings.wordpress.com/2012/04/11/barcelona-march-29th-general-strike/