Ramen Meister
Peter Breedveld
Ik heb inmiddels zoveel noedelbars in Tokio geprobeerd dat ik er een dissertatie over kan schrijven. Een bijzondere leerstoel Tokiose Noedels zou mij wel passen. Voor de beste noedelbars moet je bij mij zijn. Mister Noodle, dat ben ik. De Ramen Meister, Son of Soba, de Man from Udon.
Dat mis ik misschien wel het meeste als ik niet in Tokio ben (op de Tokiose vrouwen na): zwetend de waanzinnig verrukkelijke geur opsnuiven van die enorme kommen dampende noedelsoep, de aarzeling om de meesterlijke compositie te verstoren die de lenteui, de nori-vellen, de plakken vlees, de wortel en de shinachiku bovenop de noedels vormen.
Perfecte ramen
Mijn Japanse noedelobsessie is begonnen met de film Tanpopo, een aaneenschakeling van korte, meestal hilarische verhalen over eten, bijeen gehouden door een raamvertelling over een vrachtwagenchauffeur die een vrouw leert de perfecte ramen te bereiden, zoals een kungfuleraar zijn studenten onderwijst.
In deze scene uit Tanpopo legt een ramenmeester uit hoe je het meeste uit je noedels haalt:
Halalle noedels
Ik heb al eerder over noedels geschreven, namelijk op Aicha Qandisha, waar ik mijn favoriete Tokiose noedelbar bespreek en vorig jaar zomer, toen ik samen met Hassnae helemaal naar Harukiya in Ogikubo afreisde, een wijk in het verre westen van Tokio, om een soba te proeven op basis van visbouillon, tegenwoordig vrij zeldzaam in Tokio, want vrijwel alle bouillon (dashi) is van varkensbotten getrokken.
Reden waarom Hassnae de meeste noedelsoep niet eet, al is ze er gek op, maar als ik moslim was zei ik: fuck Allah en zijn maffe regeltjes, dit is even belangrijker. De noedels van Harukiya zijn dus evenwel halal. Wel even zeggen dat ze de plakken geroosterd varkensvlees uit de soep laten.
Lekkere dikke slierten
Ik heb trouwens altijd de termen ramen, soba en udon door elkaar gebruikt. Er is verschil (zie hier voor uitleg) maar ik vraag me af of de noedelchefs het onderscheid zelf wel zo strikt maken. Ik kom vaak in een bar waar groot ‘Ramen‘ op de gevel staat, om dan een kom soba of udon te krijgen.
Eerlijk gezegd hou ik het meeste van udon, omdat dat lekkere dikke slierten zijn, maar voor goede soba of ramen doe ik net zo goed een moord (ik bedoel dat niet letterlijk, Elma Drayer, het is een wijze van spreken).
Kippebouillon met yuzu
Van de week heb ik weer twee sublieme bars ontdekt voor op mijn lijstje bedevaartsplekken. De eerste is Afuri in de wijk Ebisu, waar ze ramen serveren in een kippebouillon die met yuzu op smaak is gebracht. Iedereen weet sinds een jaar of zo wat yuzu is, want je kunt in Nederland in geen restaurant meer eten zonder dat je iets met yuzu krijgt voorgezet.
Varkensvleeshaters moeten hier ook van tevoren waarschuwen dat ze geen vlees in hun soep willen. De bar is vrij ruim voor Tokiose begrippen en minimalistisch ingericht, de bediening is hartelijk (de bediening in nogal wat noedelbars zijn noeste werkers die nauwelijks communiceren – je geeft ze het kaartje dat je bij de deur uit de automaat hebt getrokken en vijf minuten later krijg je je soep, die eet je op en dan ga je weer weg) en de ramen is verrukkelijk. Pittig met een lekker yuzu-zuurtje, knapperige groenten (mierikswortel – vrij apart), beetgare pasta, ei (tussen hard en zacht in – perfect!) en mijn afwijking is dat ik altijd het meest geniet van de nori. Afijn, zie zelf maar, als dit geen reis naar Tokio waard is, weet ik het ook niet:
Smoezelige barretjes
De andere bar heet Nagi en is gevestigd in een verzameling straatjes in de wijk Shinjuku met de naam Golden Gai. Dat moet ironie zijn, want er is helemaal niks ‘golden‘ aan deze gai (straat). Integendeel, het lijkt wel een achterbuurt in Shanghai, of de setting van een sociaal-realistisch drama van Shohei Imamura.
Golden Gai bestaat uit smoezelige, armetierige barretjes en weet ik wat er zich allemaal achter de deuren afspeelt, in één straatje zag ik bij elke deur wat mij een antieke wasmachine leek te zijn. Allemaal nogal viezig ook. Een paradijsje dus voor avonturiers als ik.
Nagi is te bereiken via een smal trappetje dat naar een ruimte leidt waar je je kont niet kunt keren:
Dikke bouillon
De mannen van Nagi maken een bekroonde ramen (dat vertelt althans een bokaal die boven de voordeur hangt) in een bouillon van varkensbotten en gedroogde sardines. Dat levert een lekkere, hartige, dikke bouillon op, vol van smaak en geur. Beslist één van de lekkerste die ik heb gehad. Zalig, alleen de geur al.
Hartstochtelijke liefde
Dezelfde avond dineerde ik in het sjieke restaurant l’Effervescence van de door onder meer Heston Blumenthal geschoolde Shinobu Namae (daarover binnenkort op Aicha Qandisha een stuk) en de gerant wilde alles weten over mijn hartstochtelijke liefde voor Tokio. We kwamen te spreken over noedels en hij protesteerde dat ramen geen ‘washoku‘ (Japanse keuken) is maar Chinees. Een beetje vreemd, want dan is tempura ook niet Japans, omdat het oorspronkelijk uit Portugal komt (en hutspot schijnt een Spaans gerecht te zijn).
Probeer in Portugal maar tempura te krijgen, dan. Alleen in Japanse restaurants!
Als alle lezers van Frontaal Naakt, het enige echte dissidente geluid in Nederland, nou maandelijks twee euro zouden storten, zouden de makers van deze website volkomen autonoom zijn! Stort op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’.
Japan, Peter Breedveld, Reizen, 19.04.2014 @ 08:53
12 Reacties
op 19 04 2014 at 15:52 schreef Rena:
‘k krijg er trek van!
op 19 04 2014 at 21:49 schreef vander f:
Ik kreeg zo’n trek dat ik vanavond udon móest eten,
we kwamen uiteindelijk terecht in restaurant Sanukiya,
niet ver van L’Opera hier in Parijs..
Min of meer per ongeluk, een kennis wees ons op het bestaan van dit, kleine, restaurant.
We waren eerst langs Zen gelopen, zag er echter iets te posh uit, met ook flinke prijzen, Sanukiya zit in het zijstraatje tegenover Zen, 150 meter lopen.
Rij voor de deur toen we vertrokken, gelukkig konden we wel direct aanschuiven. Driekwart van de clientèle bestond uit Japanners, lijkt me ook een aanbeveling,
afijn, heerlijk gegeten!
op 19 04 2014 at 23:18 schreef Hiepokriet:
Dat filmpje!! Wat een heerlijke humor. Zelden zoiets hartverwarmend – grappigs gezien.
Dank!
op 19 04 2014 at 23:20 schreef Hiepokriet:
En wat weer prachtig beschreven. Maar dat spreekt voor zich…
op 20 04 2014 at 00:09 schreef Andreas:
Beste Peter, Frontaal Naakt is in een woord geweldig. Ik kijk meerdere malen per week of er iets nieuws is op je site. In het bijzonder geniet ik van je Japan/Tokyo verhalen. Tijdens het lezen ervan ben ik weer even terug in Tokyo. Ik was twee keer drie weken o.a. in Tokyo, Osaka en Kyoto. Er is zoveel moois te zien en de mensen zijn geweldig. Ik ga zeker nog een keer terug. Ga door met je site en om bij te komen van de NL-beslommeringen, bezoek regelmatig Japan en schrijf erover. Wanneer komt je Japan/Tokyo boek uit?? Ik koop het zeker.
Andreas.
PS: BESLOMMERING =
1) Aangelegenheid 2) Besogne 3) Bezigheid 4) Janboel 5) Kopzorg 6) Moeite 7) Omstandigheid waarin men terecht komt 8) Omslag 9) Rompslomp 10) Slameur 11) Soesa 12) Slommering 13) Trubbel 14) Zware zorg 15) Zorg
op 20 04 2014 at 11:09 schreef Haes:
@Hiepokriet.
Inderdaad, vooral het einde waar de oude man nauwelijks zijn lachen kan inhouden als hij zegt dat het is om het vocht eraf te slaan.
op 20 04 2014 at 23:26 schreef Hiepokriet:
Inderdaad Haes, alsof het nog niet grappig genoeg was… ook nog dat lachje. Toefje op de taart ;)
op 23 04 2014 at 15:46 schreef Maurice:
Smakelijk eten!
https://www.facebook.com/photo.php?v=622650631161940
op 24 04 2014 at 16:32 schreef dewanand:
namaste Peter,
Hier in delft is er een japans restaurant, tegenover de hoven winkelcentrum op de hoek buiten waar de tram stopt. Voor mij en Wieroe is het te duur maar als jij ons trakteert dan gaan wij met z’n drieen. Hebben ze ook Japanse noedelsoep voor lage kaste koelie katten? Anders kan Wieroe wel even gaan smullen in de afvalbak want varkensvlees met gaatjes van de verpopte maden is zijn lekkernij.
in suriname kent men de saouto soep van de Javanen uit Java en dat zou jij ook moeten proeven. Er zitten geen miestukjes in Saouto, wel een kommetje rijst, met ei erin en lekker kippevlees, tauge, en groenten.
dewanand en Wieroe
op 24 04 2014 at 16:42 schreef Peter:
‘Saouto’? Soto! Soto ayam is één van mijn lievelings! Ik ga je niet trakteren op Japans, da’s veel te duur. Maar ik overweeg wel mijn eigen ramenbar te beginnen.
op 24 04 2014 at 16:48 schreef dewanand:
kijk hier Peter, het hele recept, uit java, saouto soep origineel en er zitten ook noedels in. Vraag Hassnae om het te koken voor jou als ze een Marokkaanse Keuken prinses is. Er zit kip in en geen varken.
anders ga je gewoon saouto eten in surinaams/javaans tentje ergens in rotterdam of den haag. ik lust het al een tijdje en moet het in den haag gaan eten binnenkort.
Klassieke Javaanse kippensoep (soto ajam)
http://www.okokorecepten.nl/recept/soep/kippensoep/klassieke-javaanse-kippensoep-soto-ajam
op 24 04 2014 at 16:51 schreef Peter:
Ik heb mijn eigen recept en doe er glasnoedels in. Maar toch bedankt!