Pygmee
Multatuli
Illustratie: Thé Tjong-Khing
Ik zal u vertellen hoe de nederigheid in de wereld is gekomen.
Pygmee was klein van statuur, en hield er van, over anderen heentezien. Dat lukte zelden, omdat hy zo klein was.
Hy ging op reis, en zocht mensen die kleiner waren dan hy, maar hy vond ze niet. En z’n begeerte om heentekyken over anderen, werd al heviger en vuriger.
Hy kwam in Patagonië waar de mensen zo groot zyn dat ‘n kind, terstond na de geboorte, heenziet over z’n vader.
Dit beviel Pygmee niet… in een ander. Maar uit wanhoop om mensen te vinden, kleiner dan hy, bedacht hy ‘n middel. Hy vond ‘n deugd uit, die voorschreef als eerste beginsel: wie groter is dan Pygmee, moet zich bukken tot onder de gezichtslyn van Pygmee, en de nieuwigheid vond ingang. Alle Patagoniërs werden deugdzaam.
Als iemand door rechtopgaan zondigde tegen de “eerste beginselen” van Pygmees deugd, werd hy op eigenaardige wyze gestraft. Al wat gebogen was en deugdzaam, sprong de hardnekkige om de hals, en trok hem naar beneden, tot zyn hoofd het peil bereikte van Patagonische braafheid.
En wie heel Patagonië op z’n schouders droeg zonder deugdzaam te worden, werd te-pronk gesteld met ‘n bordje waarop ‘n Patagonisch woord geschreven stond, dat eigenlyk betekent: deze man stond Pygmee in de weg.
Dat woord vertaalt men in ‘t Hollands met: hoogmoed.
Multatuli (1820 – 1887) is de grootste Nederlandse schrijver aller tijden en ’s werelds eerste blogger. Iedereen zou de dag moeten beginnen met het lezen en contempleren van één van zijn Ideën.
multatuli, 08.10.2011 @ 12:07
9 Reacties
op 08 10 2011 at 15:30 schreef horatius:
Het gekke is dat de Pygmee nog steeds ontbreekt in onze uitgebreide collectie etnische minderheden.
Het wordt hoog tijd dat met name GroenLinks hier wat kritische Kamervragen over gaat stellen aan Gerd Leers.
Om over de Eskimo’s maar te zwijgen…
op 08 10 2011 at 17:36 schreef MNb:
Pygmeeën en Inuit zijn te intelligent om met iemand als Horatius in één land te willen wonen.
op 08 10 2011 at 19:23 schreef horatius:
@MNb,
Dan hebben ze een punt. Want het is hier al overvol ondanks ontkennende geluiden van Gerd Leers, minister van massa-immigratie en Generaal Pardon voor illegalen en andere geluksbeproevers.
Volgens sommige prominente leden van de Linkse kerk is de multi-etnische samenleving pas volledig geslaagd als ook de Hottentotten en de Papoea’s (compleet met peniskoker) deel uitmaken van de huidige al omvangrijke collectie.
Overigens zouden ook de Pygmeeën in de verleiding kunnen komen hier hun domicilie te kiezen als zij het partijprogramma van de PvdA onder de ogen zouden krijgen. Huisvesting desnoods in Madurodam en verder volledige verzorging van de wieg tot het graf.
Hun Zorgpremie wordt betaald door de uiterst gastvrije Oude Nederlanders en met de Kindertoeslag zit het ook wel snor.
Kortom: hier is nog een wereld te winnen voor de Linkse Gutmensch.
Laat die Wilders maar lullen en gedogen want de maakbare samenleving pakken ze ons niet meer af.
Dat weten de Bulgaren en Roemenen inmiddels ook, dus zet u zich maar schrap in uw goed beveiligde woning in een riante buitenwijk.
In 2014 komen ze in grote aantallen onze economie op poten zetten.
U bent gewaarschuwd!
op 08 10 2011 at 19:44 schreef Peter:
Wat een aaneenschakeling weer van domrechtse huurfrasen. Wat een klakkeloos gepapegaai, wat een totaal fantasieloze woordenbrei, gespeend van elke intelligentie.
Wil ik dit gelul dag-in, dag-uit op mijn site? Wil ik imbeciele hufters als Horatius, nog een anonieme lafbek ook, toestaan mijn site vol te schijten, als loopse Pavlovhondjes reagerend op elk steekwoord dat ze doet denken aan de afgeragde stokpaardjes van plaszak Wilders?
Neen, dat wil ik niet. Ik kap ermee, ik ga deze patiënten niet langer eindeloos hun riedeltjes laten afdraaien op deze plek.
Het stuk van Multatuli gaat niet over de multiculturele samenleving, niet over de maakbare samenleving, zelfs niet over Pygmeeën, ongelofelijke domme lul.
Oprotten nu. Ga maar leeglopen op één van de vele PVV-rukkers-sites, of in de reactieruimte van de Krant van Zwakzinnig Nederland.
Maar. Niet. Meer. Hier. Vies vuil smerig stuk stinkend schorem dat je d’r bent.
Zo. Dat was lekker.
op 08 10 2011 at 23:29 schreef MNb:
Ja, zoiets had ik eigenlijk willen schrijven, maar dat durfde ik niet goed. Dus bedacht ik maar een one-liner.
Al heb ik wel het sterke gevoel dat het stukje van Multatuli over Horatius gaat.
op 09 10 2011 at 00:12 schreef Beukman:
Geniaal verhaaltje, en los daarvan immer actueel! En een fraaie tekening van TTK naar een sprookje van een andere geniale schrijver: de Deense HCA.
A propos TTK zegt in een interview, dat elders op deze site staat, het volgende:
Ik ontdekte dat een tekening krachtiger wordt als je de kijker zelf laat invullen wat de tekenaar weglaat.”
Al bladerend in Ideën (geheel online en zelfs als pdf te downloaden) komt het me voor dat Multatuli een meester was van het weglaten.
Weglaten leidt tot invullen; fraai staaltje in de reactie hierboven te lezen.
op 09 10 2011 at 05:35 schreef You On A Gin:
Stof tot nadenken. Is het niet fijn, wanneer je brein zo gekieteld wordt? Multatuli is echt fantastisch. Zou dat wonderscherpe inzicht van de man voor een belangrijk deel geslepen zijn door hetgeen hij in zijn leven getuige van is geweest? Ik denk van wel.
op 09 10 2011 at 11:12 schreef Pyt van der Galiën:
Kleine aanvulling op Beukman: ook de Max Havelaar is tegenwoordig integraal te lezen in de “digitale bibliotheek van de nederlandse letteren”(dbnl). Vrijwel alle pareltjes uit de (oudere) Nederlandse literatuur en heel veel obscuur maar fascinerend werk dat tot voor kort diep begraven lag in stoffige bibliotheken, kan daar gevonden worden. Zéér aanbevolen om in te sneupen op een regenachtige zondagmiddag: http://www.dbnl.org/
op 10 10 2011 at 17:36 schreef Jack L.:
Bij mij wint het Handorakel van Baltasar Grácian het op een neuslengte van de Ideeën van Multatuli; Idee 138 is bijvoorbeeld een beetje te lang voor bij het ontbijt, terwijl het Handorakel slechts uit compacte stukjes bestaat. (zie voor Gracian http://lachlan.bluehaze.com.au/books/gracian_translations.html ).
Dat neemt niet weg dat de Ideën van Multatuli welheel erg geniaal zijn.