Preutsheid
Hassnae Bouazza
Ten tijde van de gruwelijke moordpartijen in het Algerije van de jaren negentig werden tijdens de onderhandelingen tussen het FIS en de Algerijnse regering eisen op tafel gelegd: geen gemengde scholen, geen muziekles en verplichte hoofddoeken voor meisjes. Het land verkeerde in extreme chaos en angst en had een desastreuze economie, maar waar écht eens wat aan gedaan moest worden, waren die veel te moderne, onbedekte meisjes*. Dat was wat het land bedreigde, meisjes zonder hoofddoek.
Nadat vorige week vrijdag de Franse Raad van State het burkiniverbod van tafel veegde, reageerden de Franse burgemeesters doodleuk dat ze het verbod zouden handhaven. Moslima’s moeten (de luimen van) de rechtsstaat dus wel respecteren, maar Franse burgemeesters mogen er hun derrière mee afvegen. Maar dat niet alleen: de Franse laïcité, waar te pas en te onpas mee wordt geschermd, wordt zowaar bedreigd door vrouwen in burkini.
En zo lijkt Frankrijk meer op de Algerijnse extremisten van het FIS dan haar lief is: voor hen moesten meisjes bedekt blijven om het land te redden en van Frankrijk moeten vrouwen zich ontkleden om het land te redden. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand.
Besmettelijk
Schrijver Tommy Wieringa geeft ons in zijn stukje over de boerkini een kijkje in zijn belevingswereld. Preutsheid is besmettelijk, volgens Wieringa. Hij is bang dat als meer mensen in hun onderbroek gaan douchen, hij zich genoodzaakt zal voelen hetzelfde te doen.
Het doet me denken aan de angst onder conservatieve moslims in islamitische landen die gruwen van een open seksuele cultuur en daarom maar homo’s in de kast houden en vrouwen kort want ‘anders is straks iedereen homo en wordt het een en al losbandigheid.’ Alsof mensen slaven van hun seksuele lusten zijn en geen remmingen kennen, geen verstand, geen voorkeuren en eigen waarden. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand.
Mensen projecteren hun eigen angsten en onzekerheden op anderen. Maar feit is: als je seculiere staat gaat wankelen vanwege een handvol vrouwen dat liever bedekt de zee ingaat, moet je misschien je grootheidswaanzin wat naar beneden schroeven. Als je van slag raakt door verlegen mensen die in hun onderbroek douchen, moet je wellicht een ruggengraat kweken.
Kolder
Wat denk je, dat vrouwen in een hoofddoek zich niet ongemakkelijk voelen bij elke warme dag als het halve land hen nastaart en lafjes in het voorbijgaan mompelt ‘het is zeker winter’. Maar ze hechten aan die hoofddoek en dragen hem ondanks de priemende, afkeurende blikken.Preutsheid is besmettelijk, klopt, maar vrijheid net zo.
Dus beste Tommy, als jij hecht aan bloot douchen, moet je gewoon bloot douchen. Je kunt het andere mensen niet kwalijk nemen dat jij niet voor jezelf durft te staan. Wil je dat de Nederlandse stranden vrij blijven voor iedereen? Blijf vooral in je bikini of topless zonnebaden – al liggen er tien burkini’s om je heen. Ieder zijn ding. We hebben niks aan allemaal Halbe Zijlstra’s die klagen dat mensen geen Pasen meer vieren, maar dat zelf ook niet doen.
Waarden verdedig je door ernaar te leven, niet door anderen te beknotten. O, en Tommy, beweren dat ‘de voornaamste sociaal-culturele bijdrage van de islam aan het Westen een hinderlijk soort preutsheid’ is, is aantoonbare kolder, maar wellicht komt dat een volgende keer aan bod.
Hassnae Bouazza is regisseur en eindredacteur van Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha. Vorig jaar heeft ze in Beiroet de Arouwad Award gekregen voor haar stukken over de Arabische wereld. Lees vooral ook haar relaas over het racisme op de progressieve redacties waar zij heeft gewerkt.
Hassnae Bouazza, 03.09.2016 @ 10:29
6 Reacties
op 03 09 2016 at 10:37 schreef Rene:
De vrijheid van vrouwen is nogal beperkt in de islamitische cultuur. De verdediging van Nederlandse waarden tov van de onderdrukkende islamitische cultuur grootheidswaanzin noemen is een gotspe.
op 03 09 2016 at 10:39 schreef MNb:
“Preutsheid is besmettelijk, volgens Wieringa.”
Als man weet TW natuurlijk beter wat er in hoofden van vrouwen omgaat dan die vrouwen zelf.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mansplaining
op 03 09 2016 at 12:40 schreef Anton:
@Rene: met een vinger naar anderen wijzen, om je punt te maken, is serieus niet wijs. Ga er eens kijken en verruim je horizon.
Heel veel succes met de overige drie vingers waarmee je naar jezelf wijst!
op 03 09 2016 at 21:32 schreef MNb:
Eén van die westerse waarden is dat burgemeesters zich aan gerechtelijke uitspraken houden, Rene. Die waarde verdedig jij nou net niet. Daarmee ben jij een groter gevaar voor die westerse waarden dan moslima’s die een ruim uitgevallen badpak aantrekken.
op 04 09 2016 at 14:35 schreef Pim:
Ik wil graag reageren op dit stukje:
“Wat denk je, dat vrouwen in een hoofddoek zich niet ongemakkelijk voelen bij elke warme dag als het halve land hen nastaart en lafjes in het voorbijgaan mompelt ‘het is zeker winter’. Maar ze hechten aan die hoofddoek en dragen hem ondanks de priemende, afkeurende blikken.Preutsheid is besmettelijk, klopt, maar vrijheid net zo.”
Ik vraag me af of vrouwen die een hoofddoekje dragen zich onder welke omstandigheid dan ook ongemakkelijk zouden moeten voelen?
Ik weet uit gesprekken op te maken dat het voornamelijk hun ‘eigen keuze’ is. Zo gesteld lijkt het alsof men altijd en kveral wel iets te zeggen heeft over hun mensen zich in het algemeen kleden. Ik zie daarom geen aangelegenheid om er een probleem van te maken zoals dit nu de discussie is. Anders dan dat we er ons mee willen bemoeien.
op 04 09 2016 at 14:58 schreef sjonnie:
Lekker belangrijk wat mensen die plezier maken op een strand wel of niet willen dragen. Dat daar een rechter aan te pas moet komen is diep triest.
Mijn moeder had in de jaren 70 ook altijd een hoofddoek op als haar vriendin weer eens met krulspelden en haarlak bezig was geweest.
Het enige wat mij tegenstond was die niet te harden stank van haarlak.
Leef en laat leven, tieft op met die bekrompen strontbalen.