Home » Archief » Plattelandsperikelen


[04.07.2010]

Plattelandsperikelen

Frans Smeets

sor22
Illustratie: Joaquín Sorolla

Van de week is mijn zoon, een dreumes van twee, door een Vlaamse reus gebeten. Drie diepe sneeën in een piepkleine vinger, hetgeen uiteindelijk resulteerde in drie hechtingen en behoorlijk wat lijmwerk. Frans weet in ieder geval wat er met kerst op zijn menu staat.

Toen ik hier ging wonen, was er in het dorp een huisarts die je kon bellen en waarbij je direct terecht kon voor zulke gevallen. Helaas is de man ermee opgehouden. Maar het oude ‘ingewikkelde’ systeem van bellen, even door de achterdeur van de huisarts naar binnenglippen, is heden ten dage schijnbaar te moeilijk. Ook in dit afgelegen oord hebben ondertussen de management- en spreadsheetfundi’s de macht in de zorg overgenomen.

Mijn zoon had de fout gemaakt om niet om 16.59, maar om 17.01 zijn vinger in het konijnenhok te steken. En dan kun je niet zomaar terecht bij je eigen huisarts die ‘slechts’ negen kilometer verderop zijn praktijk heeft. Nee, ik moest naar de Dokterswacht. Dat was maar liefst vijfentwintig kilometer rijden!

En als zelfs huisartsen het gaan hebben over professionalisering, herinrichting van de organisatie en optimalisering van bedrijfsprocessen, dan weet je het wel.

In de praktijk gaat dat dan als volgt…

Je rent in paniek en onder het bloed met een krijsend kind onder de arm naar de telefoon om vervolgens een antwoordapparaat aan de lijn te krijgen dat je, na een uitgebreide uitleg over de openingstijden, het nummer van de Dokterswacht geeft. “Verdomme, waarom is er nooit een pen hier in huis?!” Moet je nog een keer bellen.

Als je na de melding “dit nummer kost tien eurocent per minuut” de Dokterswacht aan de lijn krijgt, word je allereerst de onvergetelijke vraag gesteld: “Wat is uw polisnummer en de geboortedatum?” (Gegevensverwerking voor de fundi’s heeft altijd een hogere prioriteit dan het doel waar ze hun functie aan ontlenen.) “Wat is er aan de hand”, is de laatste vraag. “Oké, jullie mogen wel langskomen.”

Vervolgens probeer je vijfentwintig kilometer in een bloedhete auto in de spits over lokale weggetjes te racen met een krijsend bloedend kind achterin en ben je na een dik uur, inmiddels hoorndol, bij de wacht aangekomen. En wie schetst mijn verbazing? Mijn eigen huisarts heeft er dienst! Het zou me niet verbazen als hij in de auto voor me naar de Dokterswacht was gereden.

De receptie wordt bemand door iemand met een ‘Hup-Holland-Hup’-T-shirt aan en een beesie op zijn schouder. En dat kun je op zo’n moment echt niet hebben. De dokter zelf voelt zich niet echt thuis in de blijkbaar voor hem vreemde praktijk en weet nauwelijks waar de spullen liggen. Zo zoekt hij samen met een assistent tien minuten naar… steriele handschoenen!

Wanneer ik bij de receptie mijn beklag doe over de afstand die ik moet afleggen om met een kind een arts te zien wordt mij medegedeeld, dat dit nu eenmaal de afspraken zijn. Op mijn vraag hoe dit dan gaat met mensen die niet de luxe hebben om de auto te pakken wordt mij gezegd, dat zij een taxi moeten nemen. Op de vraag hoe mensen die èn geen auto èn geen geld voor een taxi hebben naar de Dokterswacht moeten komen wordt mij verteld, dat er ook nog zoiets als openbaar vervoer bestaat.

Ik heb het uitgerekend: openbaar vervoer vanuit mijn huis zou geeneens mogelijk zijn, omdat er tegen de avond geen bussen meer rijden. Zouden er wel bussen hebben gereden, dan zou voor mij de reisduur meer dan vier uur zijn. Loopsnelheid dus. Hoe dit te rijmen valt met het feit dat volgens de Dokterswacht de Dokterswacht alleen voor spoedgevallen is, is mij dan ook een volkomen raadsel.

Op mijn vraag of een huisbezoek van de dokter niet een stuk efficiënter is, wordt me verteld, dat het ontbreken van vervoer geen reden voor de huisarts is om een huisbezoek af te leggen. U dient zelf voor vervoer te zorgen.

Wanneer ik boos zeg, dat ik volgende keer wel 112 zal bellen, deelt Beesie me triomfantelijk mee dat 112 altijd in overleg men hen staat. Ook 112 zou me niet kunnen helpen.

Help!

Dezelfde nacht nog wordt mijn hond ernstig ziek. Ik bel de dierenarts die tien minuten later voor mijn deur staat.

Frans Smeets heeft de vreemde opvatting dat hedendaagse kunst behalve oeverloos gezwets en geld ook nog schoonheid in zich mag herbergen.

Frans Smeets, 04.07.2010 @ 17:01

[Home]
 

33 Reacties

op 04 07 2010 at 17:27 schreef Kretenzer:

En Frans Smeets heeft overschot van gelijk met zijn vreemde kunstopvatting.

op 04 07 2010 at 19:40 schreef darius:

En de huisartsengroep (en onze overheid) maar klagen dat zoveel mensen zich direct melden bij de spoedeisende hulp in plaats van dat zij eerst naar de huisarts te gaan.
De aandoening van je kind is nog redelijk onschuldig maar ik adviseer je toch om je bij een serieuse aandoening (infarct verschijnselen e.d.)direct naar een ziekenhuis te laten rijden.
112 is nog hopelozer. Een vriend van mij (28 jaar)kreeg een infarct. Zijn vrouw (gelukkig verpleegkundige en thuis op dat moment) herkende de symptomen. Zij belde 112 maar men weigerde te komen. Hij voldeed niet in het “profiel” gezien anamnese, leeftijd. Men vroeg of haar man last had van spanningen, adviseerde blazen in een zakje. De jongen bleek wel degelijk een groot infarct te hebben doorgemaakt en is inmiddels al meerdere malen gedotterd.

op 04 07 2010 at 19:49 schreef Frits:

Er is een groot gebrek aan huisartsen, vooral op het platteland. Dat hebben de lamstralen zelf veroorzaakt door een numerus clausus bij de studie af te dwingen, anders werd de spoeling te dun. Mag de marktwerking zo snel mogelijk ook hier ingevoerd worden?

Ik woon achter mijn huisarts (tuinen grenzen aan elkaar) maar in noodgevallen na vijven moet ik toch echt naar de dokterspost in het ziekenhuis. Stapelgek.

op 04 07 2010 at 20:15 schreef vetklep:

Dat stuk rijden zal inderdaad met dunbevolkt platteland te maken hebben, maar in een stad van enige grootte is de rest van de ergernissen identiek.
Wij hadden vroeger ook een huisarts met praktijk aan huis. Nu moeten we naar zo’n afscheepcentrum, compleet met keuzemenu aan de telefoon, lusteloze troel achter de balie, ontmoedigend meubilair in de wachtkamer en ontwijkend gedoe in de spreekkamer.
Je moet wel op sterven na dood zijn wil je jezelf daar een uur wachten op niks aandoen.

op 04 07 2010 at 20:27 schreef vetklep:

O ja,
En de tijdschriften in de wachtkamer zijn te vergeeld en smoezelig om aan te pakken, het kinderspeelgoed is afgebladderd en smerig en de kussens op de hardhouten banken in de wachtkamer zijn volkomen verkaasd. Als je ernaar kijkt word je al ziek.
Kortom: een voorbeeld van de sovjetsfeer die je kunt waarnemen op alle plaatsen waar de marktwerking is uitgeschakeld bij gebrek aan keus.

op 04 07 2010 at 20:59 schreef Benech:

Vetklep: door bezuinigingen in de zorg kan niet elke huisartsenpost zich meer een abonnement op de Viva, Libelle, Cosmopolitan of de FHM veroorloven.

Smeets: doet me denken aan mijn ouders die een keer samen naar de huisarts gingen. Omdat mijn moeder meeliep met mijn vader, werd er “dubbel consult” gerekend.
De keer erna moest mijn moeder in haar eentje naar dezelfde engerd. Nadat ze langer dan 10 minuten bij hem zat, werd er ook dubbel consult gerekend. Immers, als je langer dan 10 minuten bij de huisarts zit, ben je langer dan de huisarts geacht wordt te besteden aan een patient en wordt er dus sowieso een hoger tarief aangeslagen, en bewijs jij als simpele burger maar dat het klopt. Immers, de verzekeringsmaatschappij dekt het wel.

op 04 07 2010 at 21:59 schreef Rena:

Ook in onze stadse dorp Hilversum heb je zulke praktijken.
Op 24 dec. werd ik opeens heel erg ziek, ik mocht naar de huisartsenpost in…Blaricum, over de snelweg, oeps welke afslag is het ook alweer? Voorbijgereden! Via Naarden teruglussen.
Gelukkig waren we er al eens eerder geweest dus hadden we wel geld voor het parkeren meegenomen! Na onderzoek toch maar een foto laten maken om longembolie uit te sluiten. Dat kon niet in Blaricum, ik was immers inwoonster van Hilverdorp, dus terug naar het ziekenhuis in H.
Daar werd ik vrij snel geholpen, kerstavond, allemaal lieve jonge artsen in opleiding. Niks gevonden, ‘gewoon’ heftige acute soort griep, 3 dagen van de wereld met boven de 40 graden koorts ondanks de paracetamollen. Leukste kerst ooit…

op 04 07 2010 at 22:01 schreef Rob:

Helemaal waar, en wat doen we er aan ? Nada alleen betalen. En wat er gedeclareerd wordt, niemand weet het ! Op afspraak, krijg je tien min.is merkbaar waneer de tien min. om zijn. Prof.dhr Smalhout schreef eens, als er bij het vliegverkeer net zoveel fouten werden gemaakt als in de ziekenhuizen, bleef er geen vliegtuig in de lucht ! Saludos Cordiales. Rob

op 04 07 2010 at 22:03 schreef mariska:

Ik ken iemand die in het ziekenhuis bevallen was, verder alles goed. Een week later kwam de huisarts ongevraagd op bezoek. “Wat aardig en zorgzaam” dacht ze. Enige tijd later viel er een vette rekening voor een huisbezoek in de bus!

op 04 07 2010 at 22:24 schreef Jona:

Zou het een idee zijn dit geval voor te leggen aan de inspectie?

op 04 07 2010 at 22:38 schreef vander F:

@Jona,
sneeën in vingers zijn geen noodgevallen hoor,
hoe pijnlijk en akelig het ook kan zijn.

op 04 07 2010 at 22:52 schreef Smeets:

Van der F,
Eigenlijk zijn de dokterswachten voor tussengevallen. Te erg voor morgen, en te te weinig voor 112. Je moet alleen zelf de diagnose stellen.

Jona,
Er is natuurlijk een klachtencommissie. Ik weet nu al wat de uitkomst zal zijn. “Alle protocollen zijn correct…bla bla…
Ik ben in ieder geval niet de enige.
http://hveen.ndcvbk.nl/archief/20070426-16-dokterswacht.htm

op 04 07 2010 at 23:31 schreef vander F:

Ik heb hier in Deventer geen klagen,
alles werkt(e?) prima,
de laatste jaren 2 flinke noodgevallen meegemaakt en die werden snel en efficiënt afgehandeld.
Een keer op zondag binnen een kwartier de dienstdoende huisarts op bezoek,
een keer midden in de nacht, ook binnen een half uur thuis, en 1 x 112, dat was wat overdreven maar de buurman was nogal geschokt en had gebeld voordat ik het door had.

Maar dat is dus in de stad.

op 04 07 2010 at 23:34 schreef Smeets:

Van der F,

Dat werkt hier dus alleen met de dierenarts.

op 05 07 2010 at 10:30 schreef vetklep:

Ik krijg weleens het vermoeden we allemaal slachtoffer zijn van de hypochonders, aandachtsjunkies, en chronisch verveelden die een doktersbezoek als een gratis uitje zien.

op 05 07 2010 at 10:42 schreef Smeets:

Vetklep,

De oplossing is in zicht. Ik lees net dat oom agent nu de leiding over de huisartsen heeft.

http://www.dokterswacht.nl/index.php?id=738

Ik denk dat het niet lang meer duurt voordat er een gesloten camarasysteem komt om de lastige patienten via gezichtsherkenning te weren.
De zorg wordt steeds beter.

op 05 07 2010 at 13:01 schreef Marthijn Uittenbogaard:

Waar is Bromsnor gebleven?
Waar is de assistente van dokter Van der Ploeg?
En waar zijn Derrick en Jessica Fletcher?

Ach ja.

op 05 07 2010 at 13:34 schreef babs:

Ik zie ook wel voordelen.
-Buiten normale werktijden van de huisarts moet je altijd naar hetzelfde adres. Dat adres hoor je als ouder gewoon te kennen. Ken je het niet, dan ken je altijd wel iemand die het kent: elke andere ouder.
-Op dat adres zit dan altijd een arts die wakker is en verpleging die wakker is. Bovendien is er bij spoedgevallen die tegelijkertijd optreden altijd een achterwacht beschikbaar.

Kan me voorstellen dat het op het platteland minder goed werkt, 25 km is inderdaad absurd, maar een vaste, altijd bemande huisartsenpost in de stad voor diensten lijkt me een verbetering tov vroeger. Vroeger kreeg je een antwoordapparaat dat per dagdeel van het weekend uitlegde wie er dienst had en op welk adres die persoon praktijk hield. Moest je om op zondagavond een dokter te zien eerst naam, adres en telefoonnummer horen van wie er vrijdagavond en zaterdag dienst hadden. Dan belde je zondagavond zo’n dienstdoende arts uit zijn bed en zo iemand moest dan met de slaap in zijn ogen een kootje weer aan de vinger naaien. Op het platteland woont zo’n dienstdoende arts ook niet persé dichtbij overigens. Ook vroeger niet. Wel kon je wellicht vaker buiten officiele tijden toch terecht. Bij sommigen. Maar ik laat me vrijdagavond liever niet helpen door een arts buiten dienst. Wie drinkt er op vrijdag na werktijd niet een biertje?

Op het platteland wonen heeft voordelen en nadelen. Dat alles ver weg is en onbeschikbaar als je het nodig hebt, is zo’n nadeel. Dat je je eigen Vlaamse Reus kunt opeten is daarentegen een heel groot voordeel. Maar je kunt niet alles hebben.

op 05 07 2010 at 13:57 schreef Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten:

In Amsterdam is het net zo’n toestand hoor. Zo kon ik na twee keer bellen naar de centrale doktersdienst eindelijk met helse pijnen in een taxi om twee uur zondagmorgen van vanuit West aan de Wibautstraat terecht. Kilometertje of 6. Ik kreeg recepten maar geen medicijnen want die waren daar niet(!). En nu? Nou, de dichts bijzijnde geopende apotheek was in Diemen! En ik had net genoeg cash bij me voor de terugreis met de taxi. Het gevolg was dat ik tot 12 uur ’s middags over de grond heb liggen krioelen van de pijn tot ik eindelijk de volgende dag in de Leidsestraat mijn medicijnen kon gaan kopen.
Nu heb ik die acute kwaal wel vaker waaronder eens in Jakarta. Binnen een half uur stond er een arts mét medicatie aan mijn bed. Binnen 20 minuten was ik van de pijn af.

op 05 07 2010 at 14:00 schreef Dr. Oetker:

Heb het allemaal met grote belangstelling gelezen. Zowel de meer negatieve als de relativerende commentaren.

Ik ben oud genoeg om te weten dat het vroeger gemoedelijker, goedkoper, en met veel meer improvisatiekunst verliep; gek genoeg kon dat zonder twee auto’s per gezin, zonder internet, en zonder mobieltjes. En zonder betaalnummers. En zonder Beesies.

Ik leg jullie de volgende keuzes voor: komt het door:

1. te veel marktwerking
2. te weinig marktwerking
3. overmaat aan regel- en bedilzucht
4. menselijke heb- en gemakzucht
5. onverschilligheid
6. anders, nl.:

zeg het maar. Combinaties zijn uiteraard mogelijk.

op 05 07 2010 at 14:38 schreef mariska:

@ dr oetker:
Dit is waarschijnlijk ook een factor: http://www.dejaap.nl/2010/07/zegevierend-vrijheidsfundamentalisme/

op 05 07 2010 at 15:05 schreef Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten:

Ik zal wel oud worden of zo maar wat Smeets hier beschrijft, de kaalslag aan voorzieningen op het platte land, is in alle sectoren zo. De dorpswinkels zijn verdwenen en op gevreten door de Albert Heijns, Blokkers en andere eenheidsworst, Waar is de SRV-man nog? Wist u dat in de Hondekoppen van de NS vroeger een restauratierijtuig zat met koffie en broodjes? Achter het boemeltje van Roodeschool naar Groningen hing een rijtuig voor fietsen. Dat hoorde er bij. Moet je nu eens proberen! Buurtbussen met vaste trajecten door de dorpen werden belbussen die je standaard een uur van te voren moet bellen en je de grand tour geven om eerst alle andere passagiers af te leveren. Je kan nog beter gaan lopen inderdaad. In een dorp MOET je een auto hebben tegenwoordig. Tegenwoordig doen sommige taxi-bedrijven de ambulance en de brandweer er maar bij. Zelfs in plaatsen met 30.000 inwoners moet de politie tegenwoordig 30 kilometer verderop uit Groningen komen. Nu is mijn vraag: Waarom kon dat toen wel?

op 05 07 2010 at 15:42 schreef Smeets:

Babs,

Op zich valt voor het systeem nog wel iets te zeggen. Probleem is natuurlijk wel weer dat je alleen op afspraak kunt komen. Dan moet de receptioniste gaan bepalen of je kwaal ernstig genoeg is om te komen.

Dr. Oetker,

Ik hou het op 3 met als gevolg 5.
Met betrekking tot 1 en 2 zou ik zeggen dat een duidelijke keuze voor een van de twee zou helpen.

Van Frikschoten,

Dat dingen veranderen is logisch. Een SVR-wagen is gewoon uit de tijd.
Maar waarom de overheid geen efficiente basisvoorzieningen weet te regelen in de tijd van het internet en de mobiele telefoon is me een raadsel. Ik besef me terdege dat als de electriciteit nu uitgevonden zou worden, ik de komende 100 jaar niet op het net aangesloten zou worden.

op 05 07 2010 at 15:47 schreef yurp:

@Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten

Ik vraag me datzelfde vaak af, de overheidsuitgaven zijn in de afgelopen tien jaar met 170% gegroeid, wat je ervan terug ziet is echter alleen maar afgenomen. Waar blijft dat geld toch? Hoe kan het dat de vorige generatie met één salaris een huis, kinderen en vakantie konden financieren terwijl dat tegenwoordig met z’n tweetjes amper te bolwerken is? Ergens zit een geldafvoer waardoor ons geld wegvloeit, nu nog vinden waar precies.

op 05 07 2010 at 15:51 schreef Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten:

@Smeets
Dat was met de ontdekking van de gasbel in Slochteren wel anders hoor. Hoefde je geen 100 jaar wachten op een aansluiting. Het alternatief voor de SRV is dat buurtsupers in grotere dorpen bezorgen voor een paar Euro. Het verschil is er twee keer 5 kilometer voor moeten fietsen als jezelf geen vervoer hebt of het spenderen aan een belbus. Dan was een rijdende winkel toch een uitkomst.
Maar je punt dat de overheid geen basisvoorzieningen weet te regelen is omdat juist die overheid haar handen hier vanaf heeft getrokken. En dan krijg je dit.

op 05 07 2010 at 16:07 schreef Rob:

In Jakarta ben je een vet betalende toerist. In Nederland ben je nummer 3450603. Dat is het verschil, VanFrikschoten.

Je staat er versteld van hoeveel moeite er moet worden gedaan voordat politici ervan doordrongen zijn dat zulke zaken nu eenmaal belangrijker zijn dan pakweg een JSF. We hebben zo’n dertig, vijfendertig jaar met de F-16 gevlogen. In al die jaren hebben we één vijand uit de lucht gehaald. Iets zegt me dan dat een goede, snelle en accurate gezondheidszorg ietsje belangrijker is dan een paar vliegtuigen die je vrijwel nooit gebruikt.

Als je dan ook nog bedenkt dat de Duitsers en de Italianen tot zeer kort geleden nog met toestellen vlogen die veel ouder waren dan onze F-16s (de F-104 Starfighter en de F-4 Phantom), dan weet je al helemaal zeker dat men in Den Haag de prioriteiten niet op een rijtje heeft.

op 05 07 2010 at 16:22 schreef Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten:

@Rob
Zo duur is dokter Andy niet hoor. Bovendien zie ik me niet als toerist als ik bij familie ben. Ook daar komt de dokter langs zolang je maar betaalt. Dat gaat in contanten daar er geen verzekering is. Voor wie blut is maar dringend hulp nodig heeft gaat men met de pet rond onder familie en in de kampung. Dat is dus de andere kant: geen systeem. Dus regelen we het zelf. We zitten in Nederland er nu net tussen in. En veel betalen èn geen hulp.

op 05 07 2010 at 16:37 schreef vetklep:

Wat yurp zegt!

op 05 07 2010 at 16:40 schreef Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten:

Zo werd ik eens gestoken door een onzichtbaar beest op een vulkaan. Bulten als eieren zo groot op het lijf. Met zwaailicht en sirene in de bedjak naar het islamitische hospitaal in Yogya. De bloedsporen lagen er op de vloer maar ik was wel meteen aan de beurt. En de dienstdoende arts weet alles van tropische ziekten veroorzaakt door insecten. Mijn bloed was manis en niet pedas en daar houden die beesten van. Twee hasjzakjes pillen kreeg ik direct van ‘m mee en contant afgerekend (normaal tarief). Binnen 48 uur was de allergie over. Terwijl ik hier eens van vrijdag morgen tot aan zaterdagavond bezig ben geweest om antibiotica en imodium te krijgen tegen voedselvergiftiging…

op 05 07 2010 at 16:57 schreef G!:

Zullen we de verzekeringsmaatschappijen de schuld geven?

op 05 07 2010 at 17:08 schreef Dr. Oetker:

Yurp en van Frikschoten hebben gelijk. Waar is dat afvoerputje waar de Euro’s in wegstromen?

op 05 07 2010 at 17:17 schreef babs:

Smeets,
Eens met je stelling dat tussen 1 en 2 een duidelijker keuze gemaakt moet worden en dat de ellende het gevolg is van 3, met 5 tot gevolg daar weer van (over de cijfertjes van Dr Oetker).

Vroeger had elke huisarts ook al een assistente of erger nog, een vrouw. Tegenwoordig hebben die assistentes een aardige opleiding en weten ze prima wanneer er wel en wanneer er niet doorgeschakeld moet worden. Vroeger werd je afgescheept door assistente of vrouw van zonder enige opleiding of training. Of de arts had een vrouw/assistente die alles doorverbond, wat de behandeling van de patient waar de arts op dat moment mee bezig is natuurlijk niet ten goede komt. Ook een arts die zich elke nacht 4x uit bed laat bellen voor wissewasjes (vroeger deed elke arts elke doordeweekse nacht dienst voor eigen praktijk), heb ik liever niet als behandelend arts op mijn afspraak van 9.15.

En al die artsen die elke doordeweekse nacht voor een spoedgeval klaar moesten staan, zouden die nou nooit een wijntje drinken voor het slapengaan?

Bel je dus een wellicht dronken en in elk geval slaapdronken arts uit zijn bed om je vinger er weer aan te naaien. Ik rijd nog liever 25km om naar een dokterpost met iemand die weet dat hij de hele nacht moet werken.

Wel had je vroeger mannen die 100 uur per week draaiden en thuis een vrouw hadden die al het andere deed dat nodig was voor een familie/huishouden. Tegenwoordig moeten veel beroepen binnen een familiebastaan met gedeelde huishoudelijke verantwoordelijkheid passen. Daar hoort een werkweek van hooguit 50 uur bij. Huisartsen hebben zich naar mijn mening uitstekend aan de nieuwe omstandigheden aangepast, met huisartsenposten, huisartsen onder één dak, efficientere nachtdiensten e.d.. Daardoor zijn opvallend veel nieuwe huisartsen vrouw. En dit zonder enige positieve discriminatie of andere idiotie.

op 06 07 2010 at 19:16 schreef Yezkilim:

Volgende keer gewoon de dierenarts bellen voor zo’n snee.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN OKTOBER

O Het grote anti-Joodse haatcomplot

O De Blitzkrieg tegen de critici van Jan van de Beek

O De mondsnoerende feiten van Hein de Haas

O De hoogopgeleiden hebben het weer gedaan

O De Charlatan regeert

O Wilders bedreigt een burgemeester

O Goede Joden, slechte Joden

O Chris Kuch en de Wetenschapper

O Swingen is het nieuwe Tupperware

O Regeerprogramma über Alles

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS