Op zoek naar een afkickkliniek in het buitenland? Dit is wat je moet weten!
Foto: Marc-Olivier Jodoin via Unsplash
Afkicken. De eerste stap is gezet. Toegeven dat je een probleem hebt. Dat je hulp nodig hebt. Ongelooflijk dapper! Iets wat veel mensen je waarschijnlijk niet na zullen doen. Dat is iets waar je echt al enorm trots op kan zijn. Toch begint hier het gevecht vaak pas. Je moet eerst de lange wachtlijsten bij onze ggz-instellingen doorstaan en vervolgens moet het afkicken nog beginnen.
Opvallend genoeg kiezen steeds meer mensen uit Nederland ervoor om in het buitenland af te kicken. Er zijn talloze klinieken in Zuid-Afrika, Thailand en andere verre landen waar je terecht kan voor verslavingszorg. Genoeg reden dus om ons hier meer in te verdiepen. Want waarom zou je ervoor kiezen om af te kicken in het buitenland? En wat moet je absoluut weten voordat je deze sprong in het diepe waagt?
Hoe kies je een afkickkliniek in het buitenland?
In Nederland word je vaak door je zorgverlener doorverwezen naar de juiste instelling om af te kicken. Maar hoe werkt dat eigenlijk als je naar het buitenland gaat? In de meeste gevallen regel je dit dan immers zelf.
Bij het kiezen van een afkickkliniek in het buitenland is het van essentieel belang om voldoende kennis over de eigen problematiek en de aangeboden zorg te hebben. Elke afkickkliniek heeft vaak weer een eigen expertise en behandelingsmethoden. Het is belangrijk dat deze aansluiten bij wat jij nodig hebt.
Het is daarom belangrijk om de verschillende instellingen te vergelijken. Laat dit eventueel door een zorgverlener of familielid doen als je hier zelf niet toe in staat bent.
Met name Zuid-Afrika is een veelgekozen land om af te kicken. Dit komt vooral door hun expertise en professionele behandelingscentra. Ze zijn effectief gebleken in hun behandelingen en hier hebben al heel wat Nederlanders profijt van gehad. Een goede voorbereiding is wel cruciaal. Laat je dus goed informeren alvorens je een keuze maakt.
Waarom afkicken in het buitenland?
Maar waarom zou je ervoor kiezen om af te kicken in het buitenland als dit ook in Nederland kan?
De voornaamste reden is dat de wachttijden vaak veel korter zijn. Bij een verslaving is het belangrijk dat hulp zo spoedig mogelijk wordt gegeven. Als dat in Nederland niet kan, is uitwijken naar het buitenland een goed alternatief. In veel gevallen is een directe start zelfs mogelijk.
Daarnaast geeft het je ook de mogelijkheid om even een geheel nieuwe start in de volledige anonimiteit te maken. Je stuit minder snel tegen triggers die je hier in het dagelijks leven wel tegenkomt. Door afstand te nemen, kom je meer tot jezelf en kan je je echt volledig focussen op het herstel.
Dingen om rekening mee te houden
Als je kiest voor verslavingszorg in het buitenland, zijn er wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Zo kunnen de kosten sterk variëren per land en is niet zeker dat je iets of hoeveel je vergoed krijgt. Dit zal je eerst moeten uitzoeken.
Daarnaast kan er ook sprake zijn van een taalbarrière. Zoek daarom eerst uit welke talen er gesproken worden. Zo voorkom je dat je minder goed kan communiceren, hetgeen je herstel ook weer in de weg staat.
Ingezonden, 06.02.2025 @ 07:56