Ook het dragen van wollen sokken kan de energierekening omlaag brengen
Beeld: Ekaterina Krusanova via Unsplash
Besparen op de gasrekening is trending topic. Gasloos koken, gebruik maken van een warmtepomp en het huis zo optimaal mogelijk isoleren moeten de energierekening omlaag brengen. De paradox is dat een groot aantal van die maatregelen een gat slaan in de portemonnee. De aanschaf van zonnepanelen, warmtepompen, dubbel glas en pellet kachels zijn flinke investeringen. Die kosten terugverdienen vraagt om een langetermijnplanning. Er is een positieve, comfortabele en duurzame oplossing die meteen resultaat oplevert: het dragen van wollen sokken. Kan het zo eenvoudig zijn? Ja, dat kan.
Wie nu denkt in oubollige geitenwollen sokken, zoals ze in klompen en sandalen werden gedragen, heeft het mis. Dé wollen sok is hipper dan ooit en past uitstekend bij een nieuwe duurzame en energiezuinige lifestyle. Zo kan op een eenvoudige manier de energierekening omlaag worden gebracht. Uit de praktijk blijkt namelijk dat de thermostaat maar liefst twee tot drie graden lager kan om eenzelfde gevoel van warmte te bewerkstelligen dankzij het dragen van echte wollen sokken. Koude voeten zijn er namelijk vaak de oorzaak van dat het lijf maar koud blijft. Het beste voorbeeld is misschien wel in slaap willen komen als je koude voeten hebt. Dat lukt zelden. Daarom is ‘onderaan beginnen’ met het verwarmen van het lichaam de beste remedie. Dat geeft meer warmte dan slechts het dragen van een dikke trui.
Wollen sokken om de voeten effectief te verwarmen
Het is mogelijk om op de markt een paar wollen sokken aan te schaffen, oma er een paar te laten breien of een set sokken uit de bak bij een warenhuis te graaien, maar voor wie werkelijk de voeten effectief wil verwarmen én er trendy uit wil zien, is de moderne ecowollen sok een musthave. Zo wist het bedrijf Soxs de onverwoestbare grijze wollen sok in een zeer modern jasje te steken zonder afbreuk te doen aan het origineel. En met als belangrijkste doel de voeten optimaal warm te houden op een betaalbare en duurzame manier.
Deze sokken, gemaakt van schapenwol, hebben een optimale isolerende functie. Zelfs als er vocht bijkomt, blijft het de isolerende werking behouden. Schapenwol kan maar liefst een derde van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen. Dan nog behoudt wol zijn isolatiewaarde. Hoe dat kan? Bij het dragen van wollen sokken zorgt de stilstaande lucht tussen de vezels ervoor dat de lichaamswarmte wordt opgenomen en doordat stilstaande lucht niet geleidt, wordt het vastgehouden. En dankzij die hoge vochtopname die eerder werd genoemd, zijn zweetvoeten ook nog eens uitgesloten.
De minst kostbare energiebesparende maatregelen
Wollen sokken zijn dan ook een laagdrempelige manier om te helpen de stookkosten laag te houden. Samen met een reeks eenvoudige en niet kostbare ingrepen, kom je dan binnenshuis al een heel eind. Denk bijvoorbeeld ook aan een warme wollen trui of vest en het kiezen voor energiezuinige apparatuur in huis. Het kan voordeliger zijn om een nieuwe koelkast aan te schaffen dan de oude energieslurpende koelkast te laten repareren. Meer voorbeelden zijn het zoveel mogelijk drogen van de was aan de lucht want een wasdroger gebruikt veel energie. Was bovendien op een lage temperatuur en kies voor een volle trommel. Laat apparatuur niet op de stand-by stand staan. Het scheelt in de energiekosten als je deze echt helemaal uitzet als je ze niet gebruikt. Sluit gordijnen op tijd, laat opladers niet onnodig in het stopcontact zitten en laat nergens onnodig licht branden. Kies bovendien voor spaarlampen en douche niet onnodig lang. Kortom; wees je bewust van stroom- en gasgebruik. Het is een kleine moeite. En maak er een gewoonte van om je in de kille en koude maanden lekker warm te kleden en te allen tijde te kiezen voor warme voeten. De aanschaf van een paar pure wollen sokken is immers een fluitje van een cent.
Ingezonden, 23.09.2022 @ 09:58