Noa, Dante en Peters heksensabbath
Peter Breedveld
We zitten weer op La Jenny, al zei ik vorig jaar dat ik het er wel gezien had na zoveel jaren. Ik wilde naar Spanje, maar de kinderen wilden La Jenny. En het ís hun vakantie, dus.
We hebben wel een paar uitstapjes naar Spanje gemaakt. Het eerste naar San Sebastian, één van mijn favoriete Spaanse steden. We waren er vorig jaar ook al, werden overrompeld door de Spaanse hartelijkheid, de goedlachse barmannen en – vrouwen die zich op mijn kinderen stortten, ze achter de bar haalden, met ze op de foto wilden. De rumoerige gezelligheid, de superieure tapas, die hier pintxos heten, want we zijn in Baskenland.
Platgereden vogeltje
Dit jaar gingen we via een omweg. De eerste tweeënhalf uur over Franse tolwegen, wat dodelijk saai is, maar eenmaal over de Spaanse grens slingert de weg zich langs dichtbeboste bergen en wordt het mooi. We stopten in het dorp Bera, zo’n typisch Baskisch bergdorp met van die witte huizen met zichtbare bruine dwarsbalken in de muren en houten balkonnetjes met bloembakken op de balustrades, vol rode bloemen. Een riviertje waar stenen bruggetjes overheen zijn gebouwd, kronkelt door het dorp heen.
Er was niet veel te doen, en dat voor een zaterdag. Niet eens een markt. Op het marktplein stond een leeg podium, dus misschien zou het dorp ’s avonds tot leven komen. We zagen een platgereden pad en een platgereden vogeltje.
Het was bloedheet en we liepen zoveel mogelijk in de schaduw van perenbomen en huizen naar de dorpskern, waar een café was met een terras. Er zaten wat Spaanse families te tetteren. We bekeken de kaart, bestelden cola’s, witte wijn, een langoustinesalade en hamburgers met alles erop en gingen op het terras zitten.
Slaperige dorpjes
De salade was oké, de hamburger de lekkerste die ik in tijden had gegeten. Er zat bacon op en ui en kaas en een gebakken ei, waarvan de dooier langs mijn vingers droop. Een nachtmerrie voor een cardioloog, een openbaring voor wie met MacDonald’s is opgegroeid.
Opeens naderde een kleine optocht het terras. Het waren een stuk of vijf mannen en vrouwen met trekharminoca’s en hun gevolg. Ze speelden vrolijke muziek en gingen het café binnen. Daar begon iedereen te dansen. Het leek me een folkloristische dans te zijn. Het was erg leuk. Een scène die je in een 19e-eeuwse reisroman van Washington Irving verwacht.
Dít, dacht ik, is Spanje. Slaperige dorpjes waar het meteen feest is als er meer dan twee mensen bijelkaar komen.
Naakte vrouwen
We reden verder. Ik ging op zoek naar het dorp Etxalar, waar Rik Zaal ons Baskisch-Keltische grafzerken had beloofd. Ik kon het dorp niet vinden, zelfs niet met de hulp van de supersonische boordcomputer van mijn huurauto, die me zelfs waarschuwt als de bandenspanning niet op peil is. We kwamen terecht in Zugarramurdi, de onheilspellend klinkende naam van een dorp waar heksengrotten zijn.
Ik was jaren geleden al eens in Zugarramurdi geweest. De grotten zijn een enorme prehistorische grot waar een ondiepe rivier doorheen stroomt, van waaruit je tal van kleinere grotten in kunt. In de zestiende en zeventiende eeuw werden er heksensabbaths gehouden. Ik weet niet of dat bijeenkomsten waren van vrouwen die hun eigen menstruatiebloed vereerden en vegetarische recepten uitwisselden of sabbaths zoals Goya die heeft afgebeeld op zijn ‘Zwarte Schilderijen’, met naakte vrouwen die de Duivel vereerden en kinderen offerden. De Spaanse Inquisitie zal het laatste hebben gedacht, want in 1610 werden er veertig heksen opgepakt, waarvan er twaalf op de brandstapel eindigden.
Kinderen offeren
De grot wordt bereikt, nadat je bij de ingang een kaartje hebt gekocht, na het afdalen van een lange trap door een bos, langs hellende weilanden met paarden en rammen. Het zweet gutste langs mijn lijf en hoofd toen we eenmaal beneden waren, bij de luidruchtig stromende rivier waarlangs een smal, moeilijk begaanbaar pad loopt. Deze plek is totaal ongeschikt voor wie slecht ter been is. Het pad is een oude smokkelroute voor illegale waar naar of van Frankrijk.
In de grote grot was het niet moeilijk ons zo’n heksensabbath voor te stellen. De ruimte is ook zeer geschikt voor rave-party’s. Er stond een enorme afgeplatte rots die, vertelde ik mijn jongste zoon, diende als altaar om kinderen te offeren. Er stonden zelfs twee reusachtige ovens. We vonden zowaar een stuk bot dat heel goed van een kind kon zijn. We kropen de kleine grotten in, zover als we konden. Ik voorop, het gekrijs van kwaadaardige heksen imiterend. Verderop hoorde ik andere vaders hetzelfde doen.
Scherpe haarspeldbochten
Toen we elke hoek van elke grot hadden verkend, klommen we weer naar boven. Ons toegangskaartje was ook geldig voor het heksenmuseum, verderop in het dorp, maar we waren te verhit en bezweet voor museumbezoek. We hebben een verfrissing gedronken op een terras voor de kerk en reden verder, want ik had een bord ontdekt dat in de richting van Etxalar wees.
De weg werd steeds smaller en kronkeliger, met steeds scherpere haarspeldbochten. We klommen en klommen, het werd best eng af en toe, maar na elke bocht volgde weer een nieuw spectaculair uitzicht. Ik hoopte vurig dat we geen tegenliggers zouden ontmoeten, maar we bleven alleen. Totdat een groep koeien ons de weg versperde. Ze gingen netjes, maar op hun dooie gemak, voor ons aan de kant. Een kalf keek me emotieloos aan.
We kwamen in Etxalar. De Keltische grafzerken stelden niet heel veel voor. De kerk waarvoor ze stonden, was dicht. Maar Etxalar is een mooi dorp met Middeleeuwse gebouwen, een rivier die onder die gebouwen doorstroomt en bewoners die je zonder uitzondering groeten.
Vanuit Etxalar zijn we naar San Sebastian gereden. Daar is veel te doen. Naast de geweldige tapasbars is er een fraaie kathedraal, een nog veel mooiere kerk, een reusachtig Jezusbeeld bovenop een fort op een heuvel, waarin een (niet overdreven interessant) museum is gevestigd en vanwaar je uitkijkt op de mooie baai van San Sebastian, met een zandstrand en bootjes en restaurantjes er omheen.
San Sebastian is vooral übergezellig. Toen we aankwamen, zagen we meteen al een optocht van trommelaars in traditionele kledij. Mannen met alpino’s en vrouwen in lange rokken, mannen en vrouwen met die kenmerkende rode halsdoek. Hun getrommel was opzwepend en imponerend, hun vrolijkheid aanstekelijk.
Er was kennelijk een feest gaande, want dergelijke optochten waren overal en het was poepiedruk in de stad. Op een plein stond een tent waar honderden trommelaars stonden, maar er hingen spandoeken met uitsluitend Baskische teksten waar ik niks van begreep. Er speelde ergens een hardrockband op een dak. Voor ik het wist, was het al tien uur geweest en moesten we ons haasten naar de auto, met drie uur terugrijden voor de boeg.
Aangehouden door de politie
In Frankrijk werd ik bij een tolpoort aangehouden door de politie. Die vroeg me het hemd van het lijf. Waar ik geweest was, waar ik naartoe ging, wat ik in San Sebastian had gedaan, wat ik in Le Porge ging doen, of die auto van mij was, waar ik ‘m had gehuurd. Mijn ondervrager loerde naar binnen, naar mijn kinderen. Ik beantwoordde als een dociel burgertje alle vragen, maar ik vond het eigenlijk een behoorlijk inbreuk op mijn privacy. Ik werd toch nergens van verdacht?
Een week later, toen we terugkwamen van Pamplona, werden we weer aangehouden. Toen stond er groot ‘Douane’ op het gele vest van mijn ondervraagster. Dit zal dus een maatregel zijn tegen de smokkel van vluchtelingen.
Is het Vrije Woord u écht lief? Steun dan het jubilerende (tien jaar!) Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.
Peter Breedveld, Reizen, 30.07.2015 @ 11:03
12 Reacties
op 30 07 2015 at 11:25 schreef Daan:
Zes uur van je vakantiedag in de auto zitten om toch in Spanje te zijn is niets voor mij. Viel La Jenny net zo tegen als de vorige keer? Toen ik het filmpje zag leek het me een leuke plek, maar als je je enkel bij het zwembad nog op je gemak voelt is de lol er snel af..
op 30 07 2015 at 11:30 schreef Niek Holtzappel:
Dank voor deze leuke reportage. Ik heb Baskenland nu ook op mijn wishlist gezet.
op 30 07 2015 at 16:05 schreef cRR Kampen:
“Ik werd toch nergens van verdacht?”
En het verhaal daarvoor. Dit soort dingen noteer ik wel. Het kan nl. best zijn dat je ervan verdacht wordt Peter Breedveld te zijn, die het weleens waagt wat kritisch te zijn over racisme enzo.
No kidding.
op 30 07 2015 at 17:41 schreef babs:
Of de huurauto heeft gps en geeft automatsch je locatie door en je bent in verdachte Baskische dorpen geweest. Zo veel vragen… je bent toch geen neger?
op 30 07 2015 at 17:48 schreef MNb:
“San Sebastian, één van mijn favoriete Spaanse steden”
Terecht – dik 100 jaar geleden werden daar een paar fantastische schaaktoernooien georganiseerd.
“vertelde ik mijn jongste zoon, diende als altaar om kinderen te offeren.”
Hoe reageerde hij op dat macabere weetje?
op 30 07 2015 at 20:59 schreef vander f:
mwoah, cRR,
last van paranoia?
de douane stond vandaag bij de péage in Vierzon ook iedereen te bevragen, vooral dikke Audi’s en Mercedessen werden aangehouden, geen idee waarom, ik mocht ongezien doorrijden.
op 31 07 2015 at 09:42 schreef cRR Kampen:
vanderf, meer voorzichtigheid. Als ik last van paranoia had hield ik allang m’n smoel dicht over: het Midden-Oosten, de klimaatverandering en het vrouwenzelfmoordterreurbataljon van de PKK dat eind vorige eeuw werd opgericht. Dan scheld ik natuurlijk ook iedereen verrot die het waagt dat feit ergens te vermelden.
op 31 07 2015 at 09:43 schreef Anoniem:
Vrije wereld, vrije handel ,toch? Men ging tabak kopen in luxemburg, op de terugweg aangehouden, wat men in luxemburg was wezen doen ? Huh, houden ze echt alle nummerborden bij?? GPS??
op 31 07 2015 at 10:34 schreef John de Beer:
Leuk en interessant verhaal Peter, je hoeft je daar niet te vervelen!
op 31 07 2015 at 13:06 schreef Sasha Berkman:
CC Kampen, er is hier maar een die scheld en dat ben jij.
op 01 08 2015 at 00:02 schreef Leo Schmit:
Fijn verslag van de rit in Baskenland. Ik denk dat PB terecht waarschuwt tegen de wederoprichting van’road blocks’ en ‘check points’s. Hier gaan we nog veel meer van zien
Einde vrijheid.
Het was een mooie tijd. Misschien zijn er nog sluiproutes.
op 02 08 2015 at 10:10 schreef vander f:
Ok.
Gister het land weer binnen gereden, en die verdomde camera’s aan de grens zijn toch wel irritant.
Zo’n geniepig onopvallend blauw flitsje.
Krijg altijd de neiging even te zwaaien naar het vogeltje, ‘dag jongens, daar zijn we weer’
F*cking Big Brother.