Naaktlopen in tijden van crisis
Peter Breedveld
Het is mijn indruk dat het naturisme de laatste jaren weer wat populairder aan het worden is. Ik zie vaak artikelen in life-style-bladen en ook kranten door journalisten die voor het eerst vakantie vieren in hun nakie, vrijwel altijd positief, en er zijn onlangs ook wat serieuze boeken over verschenen. Afgelopen zomer besprak ik Vivre Nu van de Franse filosoof Margaux Cassan en, nauw aan naturisme gerelateerd, Naked Feminism van Victoria Bateman.
Onlangs verscheen het stripboek, maar als u zich er prettiger bij voelt, wil ook wel graphic novel zeggen, Nudism comes to Connecticut van het echtpaar Susan Schade en John Buller, die zich normaliter toeleggen op kinderboeken. Blijkbaar onvermijdelijk gaat het bij de meeste stripboeken over naturisme om platte onderbroekenlol, vergeef me de in deze context ongepaste term, maar zo heet dat, al zijn er een paar goede, waaronder Peau Neuve van Elise Griffon.
Nudism comes to Connecticut is licht van toon maar neemt het onderwerp serieus, en bovendien is het gebaseerd op ware gebeurtenissen. De opa van Susan Schade, Frank Mallett, een Amerikaanse diplomaat die in Europa kennismaakte met het naturisme, toverde een landgoed, dat hij niet ver van New York bezat, in de jaren dertig om tot een naturistenterrein waar mensen in hun blootje konden zonnen, zwemmen en volleyballen. Op de website van Schade en Buller staan wat foto’s en beschrijvingen van het terrein, de Mattakeunk Cabin Colony.
Vage zaakjes
Het is niet eens het interessantste wat er over Mallett te vertellen valt, want uit het begin van het boek blijkt dat hij zich tijdens de Eerste Wereldoorlog bezighield met allerlei vage politieke en financiële zaken in Rusland. Er waren al klachten over grensoverschrijdend gedrag met vrouwen, en daarom werd hij door de Amerikaanse regering ontslagen. Maar dat wordt door Schade en Buller allemaal in een paar bladzijden afgehandeld.
Met zijn Hongaarse vrouw keerde hij uiteindelijk terug naar Amerika, waar hij zijn naturistenterrein begon, of “nudistenkolonie”. Om redenen die mij nooit helemaal duidelijk zijn geworden, spreken ze in Amerika niet van naturisme maar van nudisme. In Europa wordt door naturisten een beetje neergekeken op nudisten, want die zou het alleen maar om het naaktlopen gaan, terwijl naturisten claimen dat naaktlopen slechts onderdeel is van een hele levenswijze die draait om respect en harmonie.
Ook die nudistenkolonie was omgeven door allerlei financieel gegoochel, want Mallett had het geluk die grond (en het huis erop) te bezitten, vlak na de Wallstreet-crash, die het begin van een wereldwijde economische crisis inluidde. Maar om van zijn bezit te kunnen leven, gaf hij aandelen uit en konden nudisten lid worden of een beetje mede-eigenaar, ik snap daar niet zoveel van, want geldzaken zijn mijn forte niet.
Amoureuze bedoelingen
Het werkte uiteindelijk allemaal niet, want Mallett raakte alleen maar dieper in de schulden en moest zijn club ergens halverwege de jaren 30 weer sluiten. Maar tot die tijd bloeide het nudisme er op en was er sprake van een echte nudistengemeenschap waar de leden elkaar ook vermaakten met muziek, poëzie en zelfgeschreven toneelstukken. Het lijkt een gezelschap geweest te zijn van bovenste middenklassers met bohemièn-achtige pretenties, voor wie naakt zijn een gevoel van vrijheid gaf.
Schade en Buller lijken de pretentie te wantrouwen dat die naaktheid puur spiritueel was, want sommige van hun personages schijnen ook erotische of amoureuze bedoelingen te hebben. Mallett zelf was niet wars van voyeurisme en ook in Amerika, waar hij samenwoonde met de moeder van zijn drie dochters, hield hij er net als in Europa meerdere relaties op na. Niet tot plezier van zijn vrouw, en op zeker moment woonden ze gescheiden van elkaar in hetzelfde huis, overigens zonder enige animositeit. Hoewel zij niks met het nudisme had, steunde ze zijn ondernemingen op dat gebied, terwijl hij haar hielp met haar zaken in zelfgemaakte jam en andere voedingswaar.
Seksuele spelletjes
Hun drie dochters waren wèl enthousiast over het naaktlopen, en ze deden volop mee met de activiteiten op de club. Ik vind dat fascinerend, want dit waren niet de jaren 70, maar de jaren 30, waarin preutsheid de norm was en het voor jonge mensen moeilijk geweest moet zijn zich aan de geldende normen te onttrekken. Aan de andere kant bestaan er aardig wat Amerikaanse films uit die tijd over nudisme, waarin je echte nudisten schaamteloos naakt hun dingen ziet doen voor de camera. Er blijken toch altijd heel veel lagen onder het heersende beeld te zitten dat je over een bepaalde tijd gepresenteerd krijgt.
Geroddeld werd er in de omliggende dorpen natuurlijk wel over de nudistenkolonie, en het werd Mallett teveel toen hij leden spelletjes zag doen die naar zijn smaak teveel een seksuele lading hadden, zoals een spel waarbij de deelnemers elkaar een appel moesten doorgeven zonder hun handen te gebruiken. Bang voor schandalen blies het hele naaktfeest af. Snel daarna kreeg zijn kolonie ook financieel een nekslag.
Ongewone club
Nudism comes to Connecticut is een vaardig geschreven en getekende strip, zwart-wit met een paar steunkleuren, in een stijl die doet denken aan die van Dr. Seuss (die trouwens ook een boek over nudisten heeft gemaakt). Aangenaam en vriendelijk, niks provocatiefs of shockerends, gewoon een fascinerende geschiedenis van een wat ongewone club mensen.
Is het Vrije Woord u écht lief? Steun me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL24 ASNB 8832 6749 39 (N.P. Breedveld, ASBN Rijswijk), BIC ASNB NL21.
boeken, naturisme, Peter Breedveld, Strips, 13.10.2023 @ 08:07