Münire Manisa en de Armeense genocide
Abraham beth Arsan
‘Ik ben links en niet extreemrechts. Kijk maar op Google’, schrijft Münire Manisa op Joop.nl. De extreemrechtse knuffelcolumniste krijgt van Joop.nl bijna wekelijks om onverklaarbare redenen alle ruimte om de ideeën van Erdogan te verspreiden.
In haar stuk ‘Wat heeft terreurorganisatie PKK te zoeken op Nederlandse bodem?’ schrijft ze over de PKK en, haar woordkeuze, de ‘kwestie’ van de Assyrische/Armeense genocide. In een reactie heb ik haar uitgenodigd om met onafhankelijke bronnen aan te tonen dat de PKK kinderen vermoordt, zoals de Turkse staat, het leger en de staatsmedia al bijna veertig jaren beweren.
Maar tot op heden heeft Turkije noch Manisa onafhankelijke bronnen kunnen leveren voor dergelijke beweringen. Vooral de MHP, algemeen bekend en erkend als extreem rechts-nationalistische partij, houdt deze beweringen al jaren in stand. Ook de ontkenning van de genocide wordt vooral door extreemrechtse partijen en figuren in Turkije volgehouden. Manisa bezigt dus standpunten van dergelijke bewegingen, partijen en personen. De taal van Manisa lijkt verrekt veel op die van meneer Erdogan. Ja, dan ben je inderdaad niet links of rechts, maar extreemrechts.
Als slaaf tewerkgesteld
En dan haar krokodillentranen in haar stuk ‘Zo worden Turkse-Nederlanders steeds opnieuw gekeurd’ over de vragen die zij van journalisten zou krijgen over de erkenning van de Assyrische, Armeense en Griekse genocide. Zij zegt constant door journalisten gevraagd te worden of zij de genocide erkent of niet. Zelfs als de discussie over een lantaarnpaal gaat, krijgt zij deze vraag voorgeschoteld.
Zij maakt onbewust een karikatuur van een rampzalig stukje geschiedenis van haar voorouders. Dat is zeer pijnlijk voor de nabestaanden, waaronder ik. Ik ben met de verhalen van mijn oma opgegroeid en mijn andere oma is ten tijde van de genocide als slaaf tewerkgesteld.
Maar dat deert Manisa blijkbaar niet. Zij vindt het vervelend dat zij in haar comfort-zone wordt gestoord door vragen van journalisten over de genocide. Dat Manisa en andere Nederlandse Turken wordt gevraagd naar hun standpunt ten aanzien van de genocide is niet onterecht. Zelfs de ‘linkse’ Manisa durft namelijk nog steeds te spreken van een ‘kwestie’ en suggereert dat historici nog steeds uitsluitsel moeten geven over de ware toedracht van de Armeense genocide. Het ‘linkse’ meisje van Joop vergeet voor het gemak dat onafhankelijke historici dat allang hebben gegeven. Zij spreken ondubbelzinnig van een genocide.
Op Erdogan gestemd
Tenslotte hebben journalisten terecht nog een reden om bekende Nederlandse Turken vragen te stellen over hun standpunt ten aanzien van de genocide. Een groot deel van de Turken in Nederland heeft op Erdogan gestemd. Het is algemeen bekend dat zijn aanhangers in Nederland vaak klakkeloos zijn statements over de genocide overnemen. Dat is zeer zorgwekkend. Journalisten dienen aan een dergelijke zorgwekkende ontwikkeling aandacht te besteden. Anders zou de journalistiek zich schuldig maken aan politiekcorrect handelen. Wij zijn het er in Nederland in elk geval over eens dat dát een gepasseerd station is.
Abraham beth Arsan is freelance journalist en als Assyriër een nabestaande van de slachtoffers van de Armeense/Assyrische/Griekse genocide.
Gastschrijver, 26.02.2018 @ 08:15
1 Reactie
op 26 02 2018 at 11:09 schreef Peter:
Dreigen en drammen en Turkse staatspropaganda bedrijven? Leesfrontaalnaakt@gmail.com