Menstrueren is vies
Peter Breedveld
Scène uit The Blue Lagoon (Randal Kleiser, 1980).
Seksisme is een groot probleem, daarvan ben ik me terdege bewust. Vrouwen krijgen minder betaald dan mannen voor hetzelfde werk, er is een glazen plafond en geweld tegen vrouwen loopt de spuigaten uit. De wereldwijde femicide heb ik eens de Stille Holocaust genoemd. Dat vrouwen niet altijd en overal veilig over straat kunnen, vervult me met schaamte.
Dat gezegd hebbende, er zijn ook gebieden waarop mannen structureel het onderspit delven. Als het gaat om de voogdijschap over de kinderen bij een scheiding, bijvoorbeeld. Die gaat vrijwel altijd automatisch naar de moeder, en als moeder niet wil meewerken aan de bezoekregeling, heeft vader het nakijken. Niemand die het iets kan schelen. Over seksueel geweld van vrouwen tegen mannen heeft bijna niemand het. Opmerkingen van mannen over het uiterlijk van vrouwen roepen altijd een storm van verontwaardiging op, maar het is helemaal in orde om mannen uit te lachen om hun kaalheid, erectiestoornissen of de grootte (of liever kleinte) van hun piemel.
Droge vagina
Maar ik wil het nu even hebben over de zelfmystificatie van vrouwen. De laatste weken viel het me op dat er weer een groot aantal vrouwenonderwerpen is die volgens vrouwen taboe zijn. De overgang, bijvoorbeeld, zou een taboe zijn. Menstruatie, ook taboe en rond het moederschap heersen eveneens tal van taboes.
Dat is toch om je een kriek te lachen? Over niks wordt door vrouwen zoveel geluld als de overgang, menstruatie en het moederschap. Vrouwen maken er docu’s over, klagen steen en been waar ze maar kunnen over opvliegers en hun droge vagina, over menstruatiepijn, doorlekken en het menstruatieverlof dat ze willen, net als de vrouwen in Spanje. Jonge moeders lullen echt helemaal nergens anders over dan hun baby, de poepluiers, afkolven, tepelkloven, babyhapje, de eerste keer op het potje, hun lekkende borsten, echt, FLIKKER TOCH OP, er zijn geen taboes rond het moederschap.
In de watten gelegd
Een taboe is waarover men het niet heeft, wat onbespreekbaar is. Waar 24/7 onophoudelijk over geluld wordt, is per definitie geen taboe. Een artikel dat onder mijn aandacht werd gebracht, over het taboe van de overgang, ging nota bene over een vrouw die alle begrip kreeg van haar baas toen ze aan de bel trok over haar overgangsklachten: “Hij schrok heel erg van mijn klachten en benadrukte dat ik de tijd moest nemen om te herstellen.” En dan: “Ook bood hij haar een coachingtraject aan.”
Dus je klaagt over de overgang, wordt meteen in de watten gelegd en krijgt nog een coachingstraject ook, en toch is de overgang een taboe? Ik heb goddomme bergen moeten verzetten om überhaupt erkend te krijgen dat ik astma heb en daar flink onder lijd. Astma, dát is pas een taboe!
Nu begrijp ik wel dat die vrouw met haar coachingstraject een uitzondering is, maar ook elders is de overgang geen taboe op de werkvloer. Het artikel meldt dat 57 procent van de vrouwen méér begrip en ondersteuning wil. Daar sloegen veel vrouwen dan ook op aan toen ik op Twitter de vloer aanveegde met de bewering dat de overgang een taboe is. Dat er niet genoeg wordt gedaan voor vrouwen in de overgang, dat de klachten niet herkend worden als overgangsklachten en natuurlijk het onvermijdelijke “O jij weet er natuurlijk alles van want je bent een vrouw in de overgang.”
Nee, muts, ik ben een man die weet wat een taboe is. Niet alles wat niet naar jouw zin is, is een taboe. Vrouwen in de overgang worden niet verstoten, de overgang wordt niet verzwegen, je hoeft je er niet voor te schamen, geen taboe. Er is kennelijk binnen sommige organisaties wat meer bewustwording nodig, dat is alles.
Strikte definitie
Het is een natuurwet dat, wanneer je je met dit soort discussies bemoeit, Stella Bergsma alias EinsteinBarbie achter je aankomt, want de overgang is wel taboe is gewoon wel zo jij weet er niks vanaf want je bent een man en vrouwen moeten altijd maar sexy zijn. Gelukkig kreeg ik versterking van Fréderike Geerdink, die zei ook dat de overgang geen taboe is. Daar wilde Bergsma het dan wel van aannemen. “Als de definitie zo strikt neemt, heb je gelijk”, zei ze. Haha! Als je de definitie van domheid strikt neemt, is Bergsma best wel dom. “Dat is een vis, geen zoogdier.” -“Zoogdier!” -“Vis.” -“Zoogdier!” -“Luister, het beest heeft vinnen en kieuwen en laat haar eitjes buitenbaarmoedelijk bevruchten, het is een fucking vis.” -“Ja, als je zo strikt aan definities hecht, heb je gelijk.”
Natuurlijk neemt ze haar verlies niet. Omdat ik een man ben, mag ik van haar niet aan strikte definities hechten, dat is “dubieus“. Dus kwam ze me dagen later triomfantelijk een artikel onder de neus wrijven waarin beweerd wordt dat menstruatie taboe is.
Instinctieve weerzin
Het gaat over een enquete onder 4127 jongens en mannen tussen 15 en 24 in Brazilië, Indonesië, Uganda en Nederland (niet een superrepresentatief onderzoek dus) en een bepaald percentage, 37 procent in Nederland, vindt menstruatie “vies”, en dus is menstruatie taboe.
Mensen met een baarmoeder, ik heb een schokkende mededeling voor jullie: menstruatie ís vies, net zoals poepen, piesen, kwijlen, snot en oorsmeer dat is. Zijn poepen, piesen, kwijlen, snot en oorsmeer taboe? Neen, maar ik hoef het niet op mijn brood. Bij menstruatie komt er bloed en slijm uit je kut! Alle mensen hebben een instinctieve weerzin tegen afscheidingen van het menselijk lichaam. In Daniel C. Dennetts Consciousness Explained, dat ik net uit heb, las ik een aardig gedachte-experiment: denk aan het speeksel in je mond, slik het nu door. Geen enkel probleem, toch? Maar spuug het nu uit in een glas, en drink het dan op. Walgelijk. U begrijpt wat ik bedoel.
De jongemannen in die enquête vonden ook dingen zoals dat menstruatie een privéaangelegenheid voor vrouwen is. De schrijver merkt beschuldigend op dat vrouwen daar “menstruatieschaamte” van krijgen. Hou toch op. Bestaat poepschaamte ook? Ik heb gehoord van landen waar vrouwen tijdens hun menstruatie afgezonderd in een hut moeten zitten, daar is menstruatie kennelijk taboe, maar in Nederland worden we doodgegooid met reclames voor tampons en maandverband en vrouwelijke kunstenaars die zich insmeren met hun eigen menstruatiebloed en wordt er niet aflatend over menstruatie geouwehoerd, gewoon geen taboe.
Ook een opmerkelijke uitkomst van die enquête: 92 procent van de ondervraagde jongens en mannen wil menstruatie normaliseren. Verzin een list, Tom Poes, zo is het onmogelijk vol te houden dat menstruatie een taboe is.
Gebruikt maandverband
Het probleem voor vrouwen van een bepaald slag is dat niet iedereen eerbiedig op zijn knieën gaat wanneer een vrouw haar gebruikte maandverband op een gouden schaal naar binnen draagt om voor een altaar ter ere van de Vrouwelijkheid te worden geplaatst, zodat we er een likje van kunnen nemen en er wierook en mirre aan kunnen offeren. Heel veel mensen hebben geen zin om constant over menstruatie te lullen of over de overgang, of over je baby. Dat maakt het geen taboe, we erkennen gewoon je godinnelijkheid niet, of we vinden over voetbal of de lotto praten leuker. Vrouwen zijn niet zo overweldigend grenzeloos interessant als ze zelf denken. Het zijn gewoon mensen die heel charmant kunnen zijn en bloedirritant, net als mannen.
En rustig maar, ik ben dol op vrouwen. Aan mannen heb ik een hekel, met hun gemanspread, voetbalobsessie, hun penetrante lichaamsgeur, hun gebrul en overal een wedstrijd van maken, van vrouwen hou ik. Maar menstruatie is geen taboe, en de overgang niet en grote binnenste schaamlippen niet en volgens mij eigenlijk niks wat met het vrouwelijke lichaam te maken heeft. Ja, ik ken Wierd Duk, die is tegen de clitoris, maar die is niet goed wijs.
Seks met kinderen is taboe, verplichte euthanasie na je 75e, mensenvlees eten, vinden dat de beveiliging van Wilders moet worden opgeheven, allemaal taboes. Maar menstruatie is niet taboe. Het is vandaag zelfs International Menstrual Hygiene Day.
Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.
Peter Breedveld, 28.05.2022 @ 14:40