Méér vrije feestdagen, niet minder!
Peter Breedveld
Scène uit The Blue Lagoon (Randal Kleiser, 1980).
Volkskrant-journalist Julien Althuisius wil de christelijke feestdagen afschaffen omdat ze ‘niet meer van deze tijd zijn‘. Dit gezeur hebben we de laatste jaren steeds rond deze tijd (Hemelvaart, Pinksteren), kijk maar. De teneur is steeds dezelfde: Nederland is niet christelijk meer, niemand weet meer wat Pinksteren is, afschaffen die hap. Rond kerst zit iedereen dan weer te zeiken dat de moslims onze christelijke feestdagen willen afschaffen, maar daarover schrijf ik in december wel weer een stukje.
Dat niemand weet wat Pinksteren is (of Hemelvaart) wordt ook elk jaar uitgebreid in vrijwel alle media betreurd, met uitleg van de betekenis van Pinksteren (of Hemelvaart). Dat nog steeds niemand weet wat Pinksteren is, lijkt daarom vooral bewijs van mijn stelling dat iedereen een extreem domme lul is. Verbeter dus het onderwijs, in plaats van Pinksteren af te schaffen.
Weet iedereen trouwens wel wat woensdag en donderdag betekenen? Laten we die ook afschaffen. Die namen verwijzen naar een tijd zelfs vóórdat Nederland christelijk werd, dus dat zegt écht helemaal niemand meer wat. En het Rijksmuseum, dat hangt vol met christelijke allegorieën en bijbelverwijzingen. Begrijpt geen hond, weg ermee. De Dom in Utrecht, Onze Lieve Vrouwebasiliek in Maastricht, maak er parkeerplaatsen van. Zuiver onze taal van christelijke uitdrukkingen: ‘godsgeschenk’, ‘steen des aanstoots’, ‘zondebok’, niet meer van deze tijd.
Alles wat herinnert aan vroeger, aan de christelijke bodemlaag in onze cultuur, moet weg.
Egoïstische reden
Althuisius heeft ook een hele prozaïsche, egoïstische reden om Pinksteren af te willen schaffen: de deadline voor zijn column was erdoor vervroegd en daardoor kwam hij in tijdnood. Hier toont zich die rare, paradoxale mix van doorgeschoten individualisme en militant conformisme die de Nederlandse cultuur kenmerkt: elke individuele Nederlander vindt dat iedereen zich moet aanpassen aan zijn specifieke levensstijl. Het viel heel erg op tijdens de corona, dat iedereen in Nederland vond dat iedereen zich aan de maatregelen moest houden, maar dat het maatregelen moesten zijn die toegesneden waren op zijn individuele dagritme, thuissituatie en werktijden. “Ik hoef ’s avonds na acht uur niet op straat te zijn, dus wat heb jij zo laat nog buiten te zoeken?” En: “Wel alle eenmanszaken dicht, maar niet de kinderopvang, want dan zit ik de hele dag met mijn kinderen over de vloer.”
Als we nou allemaal alleen nog maar deden wat mij goed uitkomt, dan zou het leven een stuk aangenamer zijn.
Onbenut arbeidspotentieel
Volgens Althuisius heeft Nederland teveel vrije dagen, maar dat is onzin. We hebben er minder dan de meeste andere Europese landen. Toch zit het aantal vrije dagen een groeiend leger van columnisten en Zuidas-types vreselijk dwars want, zoals hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen onlangs tweette bij een overzicht van het gemiddelde aantal werkuren in Europa, waaruit bleek dat Nederland het laagste gemiddelde had: ‘Zo ziet onbenut arbeidspotentieel eruit’.
Onbenut arbeidspotentieel? We zijn mensen, vriend, geen paarden, geen arbeidspotentieel. We werken om te leven, en niet andersom. Wij bestaan niet om de economische vijfjarenplannen van types in blauwe pakken met bruine puntschoenen te verwezenlijken. Ik haat de gedachte dat ik in het park op een bank een boek zit te lezen en er een type als Van Mulligen langsloopt dat denkt: “Hmm, onbenut arbeidspotentieel, jammer, die had ook ergens de economie draaiende kunnen houden.”
Ik weet wel iets wat niet van deze tijd is: feodalisme. Als je mensen alleen nog maar ziet als arbeidspotentieel is dat feodalisme. Wat houden wij nou helemaal over aan al dat gewerk? Je wordt gevangengehouden in een ziekmakend pand, gebullied en vernederd, je krijgt er allerlei lichamelijke en psychische kwalen van en je kunt er net een woensdagse gehaktbal, een Netflix-abonnement en met héél zuinig leven een paar weekjes in een toeristenhel van betalen, terwijl je baas zijn zakken laat vullen en zelf op de golfbaan staat. En GroenLinks van: “Vleestaks! Vliegtaks! Suikertaks! Sekstaks! Alleswathetlevenleukmaakttaks!”
Neofeodalisme
Blijf van onze vrije dagen af, ja ook jij, zogenaamde progressieve linksmens, iedereen laten zien hoe verpletterend in orde je bent door te kermen dat we tweede Pinksterdag maar moeten inruilen voor een vrije Suikerfeestdag, of een Keti Koti-dag.
Rot op. Ik wil Kerst, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart én met Suikerfeest en Keti Koti vrij, en verder met Loofhuttenfeest, Dag van de Arbeid, Saih Bin Sakam-dag, Oogstfeest, Allerheiligen en verzin er nog maar een paar. Meer feestdagen, niet minder. Feestelijke onderbrekingen van de grauwe sleur van het neofeodalisme, dat is wat we nodig hebben.
Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.
Peter Breedveld, 08.06.2022 @ 08:31