Luisa komt uit de kast
Luisa Batista Samora
Illustratie: Takato Yamamoto
Al jaren let ik op wat ik eet. Niet om af te vallen, hoewel dat tot zeker tot mijn dertigste wel het geval was, maar uit milieu- en gezondheidsoverwegingen. Ik eet zo min mogelijk (half)fabrikaten en ik lees de informatie op verpakkingen, want E-nummers en dingen als palmolie zijn de duivel, dat weet iedereen.
Vier maanden geleden ben ik vegetarisch gaan eten. Dat hang ik niet aan de grote klok, hoor. Tot vandaag dan in dit blog. Ik ben wie ik ben, ik doe wat mij goeddunkt en wat ik wil. Ik ben vegetariër geworden, omdat ik de bioindustrie verafschuw. Ik wil niet meewerken aan de marteling waar miljoenen dieren dagelijks aan blootstaan. Een marteling die door mensen overal ter wereld wordt uitgevoerd. Zoals je kunt zien in deze video. Viewer discretion advised. Oftewel: niet geschikt voor teerhartige zieltjes.
Eigenlijk wil ik veganist zijn, want melk, boter, yoghurt en kaas zijn producten van diezelfde bioindustrie. Ook zou ik leer en wol moeten afzweren. In de praktijk blijkt dat echter niet zo eenvoudig. Ik wil wel, maar soms kan het niet. Nu ik dit opschrijf, besef ik dat het wel kan. Het is alleen lastig.
Angstige stier
Je moet anders gaan koken, want je kunt niet zomaar vlees of vis uit je voeding schrappen. Mensen die mij kennen, weten dat ik koken haat – omdat ik het een opgave vind om elke dag weer iets te moeten verzinnen. En het kost veel meer tijd om het klaar te maken dan om het op te eten.
Daarnaast moet je andere dingen inkopen. En mensen die mij kennen, weten dat ik boodschappen doen vreselijk vind. En die andere dingen zijn vaak duur(der), meestal omdat er nu eenmaal minder vraag naar is.
Daarbij woon ik op het platteland in Portugal, waar het grootste deel van de bewoners een hond aan de ketting heeft staan – een hond die dag en nacht, het hele jaar door, alleen is, buiten leeft en geen aandacht krijgt. Waar men een varken in een schuurtje achterin de tuin heeft – een varken dat altijd alleen is, nooit buiten komt, en geen daglicht te zien krijgt, behalve als de deur even opengaat als het voedertijd is. Waar men voor amusement van het publiek – gesteund door politici en uitgezonden op televisie – nog steeds een verwarde angstige stier in een arena door nationale ‘helden’ laat kwellen en opjagen en pesten.
Biologische boeren
In de supermarkt is het dus vaak zoeken naar iets wat ze niet hebben, en in de meeste restaurants hebben ze nog nooit van vegetariërs gehoord. Een omelet dan maar. Met kaas. Veganisme? Wat is dat voor vies woord?
Natuurlijk zijn er in de steden wel restaurants of andere eetgelegenheden waar vegetarische gerechten op het menu staan, net zoals er in Portugal ook biologische boeren zijn, maar in mijn omgeving heb ik ze (nog) niet gevonden. Behalve mijn buurvrouw, wier kippen overdag door haar enorme tuin scharrelen en van wie ik eieren en af en toe een kip krijg.
Koken is leuker
In de afgelopen drie maanden, waarin ik zo veel mogelijk een veganistisch dieet heb gevolgd, ben ik vijf kilo afgevallen. Zomaar. Niks voor gedaan. Alleen zo min mogelijk dieren (dus ook geen vis) of dierlijke producten zoals kaas en melk geconsumeerd.
Koken is tot mijn verrassing leuker geworden. Het is een uitdaging en ook een avontuur gebleken om allerlei andere voedingsmiddelen en vleesvervangers te ontdekken. Zo had ik bijvoorbeeld nog nooit van aquafaba gehoord, en ik vind sojaburgers nu zo fantasieloos!
Eten is een belangrijk onderdeel van het leven. Niet alleen maar noodzaak. Lekker eten is genieten. In je eentje fijn voor de televisie of met een boek, of met je geliefde, je familie en of vrienden. Het bereiden van dat eten zou geen saai dagelijks terugkerend corvee moeten zijn.
Doorgefokt vlees
Als mensen mij vragen hoe ik toch zo slank blijf, en dat op mijn leeftijd(!), antwoordde ik tot voor kort: genen en Zumba. Nu voeg ik daaraan toe: en geen vlees eten.
Maar wat eet je dan, vraagt men belangstellend. Er wordt geknikt, en voordat ik ben uitgesproken, komt het weerwoord. “Ja, inderdaad, verschrikkelijk. Maar… ik zou nooit zonder vlees kunnen”; “Mijn man lust alleen vlees en aardappelen”; “Het is zo ingewikkeld”. En men komt met argumenten die ik zelf ook al gaf: het is ingewikkeld, duur, lastig… En men is bezorgd om de gezondheid. Om mijn gezondheid, natuurlijk. Niet die van zichzelf. Want geen vlees eten is ongezond, denkt men.
Vlees is niet per se gezond. Het doorgefokte vlees, vol hormonen en antibiotica, het bewerkte vlees, het vlees dat het overgrote deel van de mensheid in veel te grote hoeveelheden tot zich neemt, is niet gezond. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft vleeswaren aan de lijst van kankerverwekkende stoffen toegevoegd, en tal van onderzoeken hebben uitgewezen dat de moderne (westerse) mens verkeerde voeding tot zich neemt. Google gerust nog maar wat.
Werkende mens
Iedereen heeft wel een buurman of familielid dat bijna honderd is geworden terwijl hij/zij alles deed wat god-of-wie-dan-ook heeft verboden. Volgens mij heb ik alle argumenten die er te verzinnen zijn al eens gehoord.
Maar tijd… tijd is toch wel het voornaamste waar de gemiddelde werkende mens te kort aan heeft. Geen tijd om “dat allemaal uit te zoeken, om uren in de keuken te staan”. Men heeft immers “wel wat beters te doen”. In Nederland kun je boodschappen thuis laten bezorgen, mensen! In bijna elk gehucht is wel een eco-winkel te vinden. En als je vlees niet wilt missen, kun je naar de biologische slager.
Zoete lekkernij
Soms reageert iemand bijna vijandig of met afkeer. Het leek wel kots, was een reactie op een foto op Facebook van een zoete lekkernij die ik aan het bereiden was. Eh… Deeg van kikkererwten met cranberries en chocolade ziet eruit als kots? Een bak met gehakt wel eens goed bekeken? Laat ik verder maar niet uitweiden.
Natuurlijk zijn vega’s geen verdwaasde goeddoeners die met bomen knuffelen, er ongezond uitzien, geitenwollen sokken en sandalen dragen, uit hun mond stinken en verder sowieso gewoon helemaal van het padje zijn. En we proberen onze vleesetende mede-aardbewoners geen schuldgevoel aan te praten. Nou, ja, in ieder geval niet allemaal.
Deze wannabe vegetariër/veganist probeert gewoon haar kleine beetje aan een betere wereld bij te dragen.
Luisa Batista Samora is tolk/vertaalster, zumba-instructrice, juwelenontwerpster en stoer wijf. Ze is naar Portugal geëmigreerd maar u kunt haar gewoon blijven volgen (behalve hier op Frontaal Naakt) op Twitter.
Luisa Samora, 12.11.2015 @ 08:04
38 Reacties
op 12 11 2015 at 09:48 schreef chipo:
Ik Hartje Luisa.
op 12 11 2015 at 10:43 schreef Rena Breed:
Ik vind dat je het goed doet Luisa. Voorbeeld doet volgen. Mijn moeder zou trots op je zijn. ;)
op 12 11 2015 at 10:52 schreef Bertje:
Luisa
Ik ben al zo een dikke 25 jaar vegetariër en probeer zo min mogelijk dierlijke producten tot me te nemen.
Dat er mensen zijn die met vijandigheid reageren herken ik.
Of misschien heb je ook al mee gemaakt dat de “hardcore” vleesvreters opeens discussies met je aan willen gaan en je wijzen op allerlei soort onhebbelijkheden op een fanatische wijze waar de gemiddelde xenofoob nog een puntje aan kan zuigen.
“he maar je draagt wel ledere schoenen…” en meer van dit soort flauwekul. (ik zeg dan altijd “ja maar die eet ik nooit op”)
Wat ik zeggen wil is, ik vind het geweldig en laat je niet gek maken en ga geen discussies aan met hardcore vleesvreters.
Heeft geen zin en je wordt er zo moe van joh.
De kut smoejes die ik door de jaren heb moeten aanhoren, van vlees eters die hun gedrag proberen te vergoelijken ontstijgen over het algemeen het basis school nivo niet.
He en leuk dat je koken hebt ontdekt als iets aangenaams en spannends.
op 12 11 2015 at 14:44 schreef Thomas E:
Ik heb bewondering voor jullie, echt véél respect voor jullie daadkracht; zelf ben ik nooit verder gekomen dan mindering én de keuze voor ‘biologisch’ (idiote term trouwens; dier- en milieuvriendelijk is beter).
Verder steun ik elk initiatief dat de intensieve veehouderij/landbouw wil terugdringen. ’t Is eigenlijk slappehap, ik weet het.
op 12 11 2015 at 15:19 schreef Tim:
Nog een kleine stap en je bent vegan :) Go for it. :)
Er is een hele actieve laagdrempelige Nederlandse facebookgroep die sterk gericht is op mensen die op het randje vegetarisme/veganisme balanceren.
https://www.facebook.com/groups/135270816629201/
Voor de harde in-your-face-logica wat betreft veganisme zijn er de abolitionisten, qua stijl en overtuigingskracht zouden ze op FN niet misstaan.
https://www.facebook.com/abolitionistapproach/?fref=ts
Vega(n)(‘)s dragen trouwens doorgaans geen geitenwollen sokken.
Succes!
op 12 11 2015 at 16:28 schreef oehoe:
Jumbo verkoopt plantaardige kaas -wilmersburger- en geloof me die is even verslavend als kaas gemaakt van moedermelk.
op 12 11 2015 at 17:09 schreef MNb:
“De kut smoejes die ik door de jaren heb moeten aanhoren”
Ik vind vlees – niet alles – gewoon lekker. Is dat ook een kutsmoesje?
Overigens heeft Suriname geen bio-industrie, is Surinaamse kip lekkerder, kleiner en taaier dan Amerikaanse en eet ik ook wel eens vers geschoten vlees uit de jungle. Kaaiman valt tegen.
op 12 11 2015 at 17:22 schreef machiel:
Ik vind het heel knap en heb er veel bewondering voor. Ik kom nog niet verder dan “er over denken”, wat natuurlijk ontzettend slap is. Nou ja, ik kies wel eens voor ecologisch vlees, maar ik zet er grote vraagtekens bij in hoeverre dat werkelijk om dieren gaat die een minimaal waardig leven hebben gehad.
op 12 11 2015 at 18:04 schreef sjonnie annoniem:
Gewoon zelf dieren houden zoals kippen en konijnen.
Goed verzorgen en dan zelf slachten.
Maar goed, vleesch behoort steriel verpakt vanuit het schap in de supermarkt verkregen te worden, niet te vreten.
op 12 11 2015 at 18:37 schreef Bertje:
Mnb
Grappig dat je het zegt.
Ik vind nou net “ik vind vlees lekker” nou net geen kutsmoesje mits je bereid bent tot zelf vangen en slachten van het beest.
Anders is het een kutsmoes.
;-)
op 12 11 2015 at 18:42 schreef oehoe:
Vanuit het tofoeknagerskamp, nee veganisten zijn niet extreem, de eier- en zuivelindustrie is dat, je kunt er gerust een Godwin op inzetten: http://veganstrategist.org/2015/11/03/screw-the-middle-of-the-road/
op 12 11 2015 at 20:10 schreef Chris:
Wij staan momenteel aan de top van de voedselketen. Dus eet ik diertjes gewoon omdat het kan, punt. Als mensen vegetariër of vegan willen zijn heb ik daar geen moeite mee. Als men mij een goede smakelijke vegetarische maaltijd voorzet, ook geen moeite mee.
Minderen? Heb ik uit calorische overwegingen iets gedaan. “Biologisch” of “Eerlijk”? Bij gelegenheid als het me uitkomt, maar ik ben niet meer begaan met dieren dan met de gemiddelde banaan.
Ik heb geen andere reden nodig om zo’n beetje elk dier wat me voor de voeten komt op te eten dan dat het me lekker lijkt en ik nieuwsgierig ben. Da’s inclusief bepaalde insecten, wormen, reptielen, vogels en zo’n beetje alle zoogdieren die je kunt bedenken.
Dat hoeft niet te betekenen dat ik stroperij voor een stuk ivoor, marteling of onnodig lijden voorsta. Kortom, er zijn gewoon vleeseters die dat doen omdat ze dat willen en kunnen. Punt.
En ja, als alle supermarkten morgen verdwenen zou ik inderdaad m’n Old Hickory slagersmes aan m’n gordel hangen en een composite boog kopen om zelf te voorzien in m’n consumptie-karkassen van divers pluimage. :)
Als het zelfbewust is of kan schaken eet ik het liever niet, maar nood kan wet breken.
op 12 11 2015 at 20:39 schreef babs:
Beetje,
Wat nou zelf slachten? Ga eerst eens je eigen computer bouwen voor je reageert.
Luisa,
Ik hoor van kennissen die geen alcohol drinken ook wel eens dat ze daar negatieve reacties op krijgen. Bizar. Je moet in sommige kringen echt overal gezellig aan meedoen om niet uitgesloten te worden.
Zelf voel ik geen medelijden met dieren en heb ik er moeite mee dat er wel gedemonstreerd wordt tegen stierenmishandeling, maar niet tegen de kiloknaller en al helemaal niet tegen mensenmishandeling. Daar staat tegenover dat ik wéét dat veel mensen echt voor dieren voelen. Logisch dat die mensen geen dieren willen eten.
op 12 11 2015 at 20:45 schreef Sasha Berkman:
Ik vind vegetariers vaak fijne mensen, ik ben het ook jaren geweest totdat ik een relatie kreeg met een vrouw met een kind. Zij vond dat dat kind zo nu en dan vlees moets eten. Ik kon dus kiezen tussen mee eten of zelf mijn aparte potje koken.
Veganisten zijn extreem gestoorde lieden volgens mij. Heel moralistisch ook in mijn ervaring en inderdaad niet te beroerd om vergelijkingen met de holocaust te maken.
De mens is een omnivoor en heeft het nodig om bepaalde stoffen tot zich te nemen die alleen uit dieren te halen zijn. Ze moeten dan ook aan de supplementen.
Ook het feit dat Soja bv vaak uit Israel komt en dus ten koste gaat van onschuldige mensenlevens houdt ze nooit echt bezig.
Ik zie het als een extreme vorm van zelf-bevestiging. Ik heb ook medelijden met de kinderen van dergelijke types.
Nogmaals, vegatarisch is niets mis mee, er is inderdaad heel veel mis met de bio-industrie. Dat zeg ik trouwens ook tegen mensen die tegen ritueel slachten zijn, onze bio-industrie is vele malen erger.
op 12 11 2015 at 21:13 schreef sjonnie annoniem:
Waarom zou je vegetariër moeten worden als je tegen de bioindustrie bent,bertje?
Zelf fokken of jagen en slachten is ook een optie die de “moderne” mensch blijkbaar vergeten is.
Dierlijke eiwitten zijn ook te verkrijgen uit sprinkhanen of meelwormen, om maar iets te noemen. Is dat ook “zielig?”.
op 12 11 2015 at 21:19 schreef Roland:
Beetje genant, maar ik eet biologisch vlees omdat ik het meestal lekkerder vind.
Overigens mag iedereen natuurlijk eten en niet eten wat hij of zij wil, met de argumenten die werken: financieel, gezondheid, smaak, nabijheid van de winkel of ‘zelfs’ moralisme.
En zoals je kunt discussiëren over kleding, haardracht of lichaamsversiering kun je ook discussiëren over de eetkeuzes die iemand maakt.
op 12 11 2015 at 21:25 schreef Bertje:
Sjonnie
Gewoon zelf kippen en konijnen houden en ze niet slachten is ook een optie.
“maar ik vind vlees lekker……”
Ja en ik vind een mooie meid van 24 jaar ook erg lekker….maar daar begin ik ook niet aan omdat ik geleerd heb mijn luste te controleren.
En dat is de crux, de grote truc, controleer je zinnen of doe tenminste een poging daartoe.
Dus Thomas E. niet zo bescheiden hoor nergens voor nodig.
Amen…..
;-)
op 13 11 2015 at 00:12 schreef Tim:
De reageerders hier laten zich wel kennen.
@Chris
“Kortom, er zijn gewoon vleeseters (verkrachters) die dat doen omdat ze dat willen en kunnen. Punt.”
@Babs
“Zelf voel ik geen medelijden met dieren.”
Ok, dus het gaat erom of Babs medelijden voelt. En als Tim geen medelijden voelt met zwervers mag hij een zwerver een pin door zijn kop schieten?
@Sasha
“De mens is een omnivoor en heeft het nodig om bepaalde stoffen tot zich te nemen die alleen uit dieren te halen zijn. Ze moeten dan ook aan de supplementen.”
Dit geldt enkel en alleen, en écht enkel en alleen, voor B12. Wat je eigenlijk zegt is dat de hele bio-industrie alleen dient als voedingssupplement-industrie voor niet-veganisten.
Niet-dierlijke eiwitten zijn trouwens prima te doen. Bewijst onder andere wereldkampioen boksen (zwaargewicht) David Haye.
op 13 11 2015 at 00:23 schreef oehoe:
Voor Sasha Berkman: https://i.imgur.com/mR7sNiu.jpg
op 13 11 2015 at 09:06 schreef Thomas E:
@Babs
“Zelf voel ik geen medelijden met dieren.”
Je moest eens een kijkje nemen in varkensflats, legkippenbatterijen, de gemiddelde veewagen, of kettinghonden bij jou in het binnenland van Spanje. Als je dan nog steeds met droge ogen beweert dat je geen medelijden voelt met dieren, ben je een scheefgegroeide autistische zielepiet.
op 13 11 2015 at 09:20 schreef Bertje:
Sjonnie
Insecten zijn zeer eiwitrijk dat klopt.
En het gaat mij niet om “zielig”.
Ik ben een lange tijd terug gestopt met het onderscheid maken tussen “leven” elk wezen wat leeft is voor mij belangrijk.
Dat ik als mens aan bepaalde soorten leven een andere waarde toedicht dat maakt mij als mens nu net mens.
Dit echter is nog geen rede voor mij althans om dieren te eten het tegendeel eerder.
Ik zie het als mij morele plicht om zoveel mogelijk alles wat leeft te beschermen. Binnen de mogelijkheden die ik als mens heb.
my two cents
o en veganisten zijn Lief ik wil ze altijd aaien en knuffelen en soms kan ik ze wel opvreten…..
op 13 11 2015 at 10:30 schreef babs:
Dan ben ik een autistische zielepiet, Thomas, ik kom regelmatig in de binnenlanden. Kettinghonden, wilde honden en katten, nog levende konijnen in vallen, verslonsde kippen, katten die ratten vangen of babykonijntjes, jonge duiven uit het nest plukken om op te eten. Het valt me op, maar het doet me allemaal weinig. Het doet me meer als ik mensen in vuilnisbakken naar bruikbare spullen zie zoeken, daar ben ik kennelijk een hele rare in.
op 13 11 2015 at 10:41 schreef Mario:
“‘biologisch’ (idiote term trouwens; dier- en milieuvriendelijk is beter”
Dit inderdaad. Van die waanzinwoordjes.
En voor de rest: eet smakelijk, allemaal.
op 13 11 2015 at 10:57 schreef MNb:
@Bertje: “Anders is het een kutsmoes.”
Wat voor verschil maakt het voor het dier of ik het zelf vang en slacht of een ander voor me laat doen? Niets? Dan zal jouw hyporcriet christelijk moralisme me aan mijn zitvlak oxideren
“controleer je zinnen”
en wel hierom. Dit is alleen voor religieuze warhoofden als jij een deugd op zichzelf. Voor verstandige mensen is het een noodzakelijk kwaad. Ik mag hopen voor je partner dat jij niet 24/7 je zinnen controleert, want anders komt ze ernstig tekort.
Itt Babs ben ik wel degelijk begaan met het lijden van dieren. Dieren lijden echter niet meer als ze op mijn bord liggen.
“elk wezen wat leeft is voor mij belangrijk.”
Stop dan met het gebruik van antibiotica en het schoonmaken van je keuken, want bacteriën zijn ook levende wezens. Stop bovendien helemaal met eten – groente leefde ook voordat het uit de grond werd gehaald. Jouw schepper heeft het met zijn ziekelijke gevoel voor humor nou eenmaal zo geregeld dat je andere levens dood moet maken om zelf in leven te blijven.
op 13 11 2015 at 12:08 schreef Thomas E:
Oké Babs, wat jij opsomt klinkt afschuwelijk, maar dat heeft nog de geur van een hard, primitief mensenbestaan. Wat ik in feite bedoel, en ook gerelateerd aan het onderwerp van dit stuk, is de afgestompte mechanische wijze waarop wij in ons welvaartslandje met onze consumptiedieren omgaan. Als serieartikelen in een fabriek worden ze ‘vervaardigd’. Het liefst zouden we ze direct na een lopendeband opfokproces automatisch verpakt in de schappen kwakken. Producten dus, van geplande geboorte tot geplande dood.
op 13 11 2015 at 12:41 schreef Bertje:
Mnb
Zoals je drommels goed weet geloof ik niet in een schepper.
Yep ook bacteriën leven maar ik kom er niet onderuit om deze dood te maken anders ga ik en mijn familie erzelf aan.
Onze familie staat voor het eten altijd even stil en uiten onze dankbaarheid aan moeder aarde.
En he als ik je godver de godver moet uitleggen waar het verschil in zit tussen zelf doden en domweg consumeren dan is het met je ethisch vermogen wel erg droef gesteld.
Mijn mooie en lieve vrouw komt niks te kort hoor maar wat heeft sex dan precies te maken met controlle der zinnen. Ouderwetse ideeën hou je erop na zeg.
op 13 11 2015 at 13:02 schreef Tim:
@MNb
Hoe kun je met droge ogen een ander een warhoofd noemen met standpunten als: “Stop dan met het gebruik van antibiotica en het schoonmaken van je keuken, want bacteriën zijn ook levende wezens.”
Even een simpel lesje logica: alle honden zijn dieren, maar niet alle dieren zijn honden.
Analoog: alle dieren zijn organismen, maar niet alle organismen zijn dieren.
Een bacterie is een organisme, maar heeft geen centraal zenuwstelsel en is onmvermogend pijn te voelen, dit in tegenstelling tot dieren.
Nog meer wartaal: “Jouw schepper heeft het met zijn ziekelijke gevoel voor humor nou eenmaal zo geregeld dat je andere levens dood moet maken om zelf in leven te blijven.”
Inderdaad, er zullen veldmuizen voor mijn worteltjes dood zijn gegaan. Rechtvaardigt dat nihilisme? Rechtvaardigt dat de georganiseerde massaslachting van zoogdieren? Rechtvaardigt dat een massaslachting van zwervers?
Volg eerst een lesje logica en/of biologie voordat je het internet met je wartaal bevuilt.
op 13 11 2015 at 13:26 schreef Sasha Berkman:
*popcorn*
op 13 11 2015 at 13:50 schreef Chris:
@Tim: Die van die verkrachters was een laag bij de grondse straw man. Als je geen fatsoenlijk argument in kunt brengen tegen wat ik zeg, gelieve dan gewoon je bakkes te houden. :)
op 13 11 2015 at 14:47 schreef Tim:
@Crhis,
dan leg ik het even uit. Geen probleem.
Als jij aankomt met ‘aan top van de voedselketen’ als argument, kun je dat adagium doortrekken naar tal van andere maatschappelijke issues. Een voorbeeld kan zijn dat mannen die in staat zijn vrouwen te verkrachten, dat mogen doen. Mannen, zo zou je kunnen beweren, staan aan de top van de spierbundelketen.
Het ‘might-makes-right-argument’ is geen houdbaar moreel standpunt, indien je geen nazi of nihilist bent, en ik ga er maar voor het gemak van uit dat je dat niet bent.
@Sasha. *popcorn* is wel het meest coherente wat ik tot nu toe van je heb gelezen.
op 13 11 2015 at 16:30 schreef Sasha Berkman:
Tim: alleen weet je niet waar ik het over heb :)
op 13 11 2015 at 16:36 schreef babs:
Thomas,
Ik wantrouw die massaproduktie, ik vermoed dat het op termijn slecht voor ons is en daarom eet ik er zo min mogelijk van (ik eet weinig vlees en 95% is scharrel of wild), maar medelijden met de dieren in een varkensflats voel ik niet. Ook ben ik voorzichtig die massaproduktie te veroordelen, want ze heeft eten goedkoper gemaakt dan ooit, waardoor relatief minder mensen dan ooit honger lijden.
Ik juich toe dat er vegetariërs en veganisten zijn en dat veel mensen nadenken over wat ze eten, maar ik ben niet direct voor het verbieden van varkensflats.
op 13 11 2015 at 16:54 schreef Thomas E:
Babs,
Niet alleen slecht voor onze lichamelijke gezondheid, maar ook voor onze morele gezondheid vrees ik. Denk bijvoorbeeld aan al die honderdduizenden dieren die geruimd moeten worden als er weer eens een ziekte uitgebroken is. We moeten oppassen dat we de onnatuurlijke megastallen niet net zo gewoon gaan vinden als de nazi’s indertijd de vernietigingskampen.
op 13 11 2015 at 17:56 schreef sjonnie annoniem:
Micro organismen behoren tot het plantenrijk. Onmisbaar voor de mens. E-Colie in onze darmen, mitochondriën in onze cellen et cetera.
Wie de natuur zijn gang wil laten gaan kan beter “met een stukje touw naar zolder gaan”.
Mensen zijn totaal nutteloos voor het voortbestaan van deze aardkloot.
op 13 11 2015 at 21:40 schreef Bertje:
Babs
“Ook ben ik voorzichtig die massaproduktie te veroordelen, want ze heeft eten goedkoper gemaakt dan ooit, waardoor relatief minder mensen dan ooit honger lijden.”
Aantoonbare onzin en geneuzel in de ruimte.
Je bedoelt natuurlijk dat wij hier in het Westen onze te vetten pensen nog vetter kunnen vreten door goedkoop vlees. Ten koste van miljoenen dieren en onze planeet en niet op de laatste plaats ten koste van miljoenen andere mensen.
Of ga je nu met drogen ogen beweren dat de varkensflats bedoeld zijn om de wereld hongersnood te bestrijden nee toch he.
Nee de vleesindustrie dient maar een doel onze absurde wens naar vlees bevredigen koste wat het kost.
Hele regenwouden worden ontbost zoadat we soja kunne laten groeien voor diervoeding.
We laten koeien vlees vreten, pompe onze kipjes vol met antibiotica en als de WHO dan met een vernietigend raport komt over onze vlees consumptie gaan de vleeseters met hun vingers in de oren staan en roepen : niet waar, niet waar.
Ik heb niet zoveel met mensen die me toe juichen omdat ik geen vlees eet.
Thomas
We vinden het al gewoon vrees ik.
Het boeit vele mensen geen hol en als ze het wel boeit dan niet bij het eten a.u.b.
op 13 11 2015 at 22:06 schreef sjonnie annoniem:
bertje, toon maar aan dat Babs neuzelt.
Verder dan wat infantiel gezwatel kom jij nooit.
Amen.
op 13 11 2015 at 22:21 schreef Tim:
Bertje heeft volledig gelijk. Als internationaal econoom (ja, dat is mijzelf beroepen op mijn autoriteit) kan ik daaraan toevoegen dat de vraag naar ‘inputvoedsel’ om al onze veedieren te voeren zo groot is, dat het ontegenzeggelijk leidt tot een stijging van de wereldvoedselprijzen. Voor ons westerlingen geen probleem, aangezien we slechts een heel klein gedeelte van ons inkomen aan voedsel uitgeven, voor arme sloebers uit de derde wereld wel een probleem, omdat zij een groot gedeelte van hun inkomen aan voedsel uitgeven. Er zijn in absolute aantallen nog nooit zoveel mensen geweest die honger lijden.
Deze logica werkt natuurlijk alleen wanneer we meer voedsel/voedingswaarde in onze veestapel stoppen dan wat we eruit halen. En dat doen we. Met een factor 8 tot 10.
De zegeningen van de voedselproductie voor de westerse wereld: obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.
op 15 11 2015 at 10:13 schreef Anton:
Herkenbaar verhaal van luisa. Ben zonder moeitevan 115k naar 93k gegaan door vlees 95% teschrappen en bijna geen zuivel meer.
Redenen zijn hetzelfde: milieu, eigen gezondheid en bioindustrie.
Ben er overigens alleen maar lekkerder door gaan eten. Genoeg te ontdekken