Liefde en HIV
Peter Breedveld
Van uitgeverij Sherpa, gespecialiseerd in ondergewaardeerde kleinoden, ontving ik onlangs een grote stapel nieuwe stripboeken waarvan ik er nu twee onder de aandacht wil brengen. Ideale strandlectuur, wat mij betreft (ook vanwege het handzame formaat).
In ‘Bijgedachten’ van de Zweed Niklas Asker vindt in een Londense luchthaven een vluchtige ontmoeting plaats tussen een fotograaf, John, en een schrijfster, Jess. John maakt stiekem foto’s van Jess, zij spreekt hem aan en beide blijken op hetzelfde vertraagde vliegtuig uit New York te wachten. Zij omdat haar geliefde daarin zit, hij omdat hij naar New York wil. Het vliegtuig komt uiteindelijk niet en de wegen van Jess en John scheiden zich weer.
De lezer blijft ze echter volgen en ontdekt dat beider levens in het teken staan van een hobbelige liefdesrelatie. John houdt het met de polygame bassiste van een opkomende rockband, Jess is te druk met haar boek om haar geliefde de aandacht te geven waar die zo naar hunkert. Meer moet ik niet verklappen over het verhaal.
Scène uit ‘Bijgedachten’
De kracht van ‘Bijgedachten’ zit ‘m vooral in de melancholische sfeer en de filmische manier waarop Asker zijn verhaal vertelt. Er gebeurt niks wereldschokkends in, het gaat gewoon over de alledaagse pijn van het bestaan op aarde, en waarom dat bestaan, ondanks of dankzij die pijn, toch zo verschrikkelijk de moeite waard is. Askers zwart-witte tekeningen ogen op het eerste gezicht wat vlak, maar ze komen in combinatie met de tekst tot leven.
Het tekenwerk in ‘Blauwe Pillen’ van de Zwitser Frederik Peeters is heel wat energieker, met vette, speelse lijnen. De personages ogen nogal karikaturaal, maar ze zijn allemaal echt. ‘Blauwe Pillen’ is een autobiografische strip over Peeters’ relatie met een door HIV besmette vrouw, Cati, wier zoontje, uit een vorige relatie, eveneens is besmet.
Dat maakt het leven er niet makkelijker op, maar Peeters schuwt de vette emoties. Hij vertelt zijn verhaal onderkoeld, met gevoel voor subtiele humor en met liefde voor de personages. De geleidelijke toenadering tussen Peeters en het jongetje is ontroerend in beeld gebracht en de gesprekken tussen Peeters en zijn huisarts zijn dat eveneens.
Scène uit ‘Blauwe Pillen’
Frederik Peeters: ‘Blauwe Pillen’; uitgeverij Sherpa; 192 pagina’s zwart-wit; prijs: € 19,95 en Niklas Asker: ‘Bijgedachten’; 80 pagina’s zwart-wit; uitgeverij Sherpa; prijs: € 9,95. Deze bespreking is eerder gepubliceerd in Vrij Nederland.
Peter Breedveld, strips, 29.08.2010 @ 11:42