Kuala Lumpur (2)
Peter Breedveld
We stonden in de lift van het fantastische Mandarin Oriental hotel. Naast ons stond een man. We wachtten tot de deuren zich zouden sluiten, toen er een gehoofddoekte vrouw met een jongetje in beeld kwam. Het jongetje keek de lift in, zag mij en de andere man, en zei toen in het Arabisch tegen de vrouw: “Nee, hier niet instappen.” De vrouw wierp toch snel een blik naar binnen. Ze was erg knap. De deuren sloten zich.
Zo’n verwende snotaap, die een volwassen vrouw wel even vertelt waar ze wel en niet mag gaan. En dan die moslims. Altijd klagen dat ze worden gediscrimineerd, en deze, uit de Golfstaten, doen zelf niet anders, de hele godvergeten dag door. Ze kijken je smerig aan, ze kijken naar je vrouw alsof ze een hoer is, ze ontwijken je alsof je naar stront stinkt, ze groeten niet terug, ze kijken chagrijnig, ze snauwen.
Iedereen zeikt over Amerikaanse toeristen, maar de Khaliji zijn honderd keer erger. Kuala Lumpur barst van de Ugly Khaliji’s. Ze hebben veel geld, maar ontberen elke klasse. ’ s Morgens, bij het ontbijtbuffet, laden ze hun borden onmogelijk vol, bergen eten verslepen ze naar hun tafels. Daar gaan die vrouwen dat achter hun nikaabs naar binnen zitten werken, als Noonoo van de Teletubbies, als buitenaardse monsters in C-films uit de jaren vijftig.
En hun kinderen zijn dik, wanstaltig dik. Brutaal en ongemanierd, bovendien. Zitten we in een Indiaas restaurant, komt daar weer zo’n black moving object binnen met haar complete gevolg van misvormde, lawaaiige freaks, waaronder een brutaal, dik kind dat onmiddellijk de ober begint te ondervragen: “Waar kom jij vandaan? Jij bent Indiaas, hè?” Daarbij met haar vette vingertje naar hem wijzend. Amerikaanse kinderen zijn een stuk beleefder tegen volwassenen.
Zie ik nu Khaliji-vrouwen in een kleine ruimte staan – een winkeltje, de lift, wat dan ook. Dan kom ik er ook even bij. Nadrukkelijk vriendelijk groetend. Ik mag er ook zijn! En als ze daar moeite mee hebben, gaan ze maar weer weg – wat ze dan meestal ook doen. Wal-ge-lijk.
Gistermorgen, in de New Straits Times, las ik het verhaal van Siti Hasnah Vangarama Abdullah, die door een drietal moslimorganisaties voor de rechter is gedaagd omdat ze geen moslim wil zijn. Siti Hasnah is geboren als hindoe, maar haar ouders bekeerden zich tot de islam toen ze nog geen anderhalf jaar oud was. De rechter acht bewezen dat dit betekent dat Siti Hasnah, die korte tijd later in een hindoeïstisch weeshuis terechtkwam, toen ook tot de islam is bekeerd. En ouders hebben volgens de rechter een universeel recht te bepalen tot welke religie Siti Hasnah behoort.
Dat recht weegt voor de rechter en voor die moslimorganisaties kennelijk zwaarder dan het zelfbeschikkingsrecht van volwassen mensen. En aan het koranische voorschrift dat er geen dwang mag zijn in het geloof, hebben de Maleisische moslims overduidelijk ook geen boodschap.
Peter Breedveld, Reizen, 06.08.2010 @ 03:53
16 Reacties
op 06 08 2010 at 07:27 schreef Mas Rob:
Bij het lezen van het bericht over Siti Hasnah schoot me het geval Maria Hertogh te binnen. De overeenkomst is dat ze beiden door hun persoonlijke geschiedenis in conflict kwamen met het stramme recht in Maleisië/Malaya en dat islam daar een rol in speelde. Hiermee houdt overigens de gelijkenis op.
Toch kon ik het niet laten om het even te vermelden omdat de geschiedenis van Maria Hertogh zo uitzonderlijk en tragisch is. Je zou er zo een film van kunnen maken. Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Maria_Hertogh_riots .
Overigens wordt het groeiend Islamitisch fundamentalisme in Zuidoost-Azië weleens de “Malaysian disease” genoemd. Dit zegt genoeg.
op 06 08 2010 at 09:10 schreef smeets:
In Damascus had je deze Khaliji-vrouwen uit de Golfstaten ook. Terwijl hun vrouwen werden afgekocht met wat Gucci, zagen de mannen Damascus vooral als een gelegenheid om van bil te gaan met de blonde Russische prostitutiescene.
De truc bij deze kerels en dames is om de vrouwen zelf na te staren alsof je ze ieder moment kan gaan bespringen. En niet vergeten bij het passeren nog even het Khaliji-kontje te volgen. Die kerels worden daar erg nerveus van.
Dat is ook de reden dat je in Europa dit soort pinguins niet ziet. Ze worden hier bekeken alsof ze een attractie zijn. Heel erg effectief.
Gelukkig is over 10 jaar de olie in de golfstaten grotendeels op. Dan moeten de Khaliji vrouwen en hun verwende obesitas-kids weer werken. Dat wordt lachen..
op 06 08 2010 at 09:47 schreef J.E.Christ:
Wat een schitterend geschreven reisverslag! Werkelijk, Kuala Lumpur zal ik mijden als een melaatsenkolonie maar naar Bali, daar wil ik naartoe!
Wat hebben die vrouwen toch mooie borstjes!
op 06 08 2010 at 11:18 schreef André Richard:
Rellen om een kind tussen twee geloven…
http://en.wikipedia.org/wiki/Edgardo_Mortara
Het komt vrees ik overal voor…
op 06 08 2010 at 16:22 schreef Benech:
Andre: in het geval van Edgardo Mortara was het niet de keuze van de ouders om hem Katholiek te dopen he?
op 06 08 2010 at 16:51 schreef Peter:
André, in Nederland hoef je je niet voor de rechter te verantwoorden als je je wilt laten uitschrijven bij de Nederlands Hervormde kerk, toch?
op 06 08 2010 at 17:51 schreef hj:
Ha, nadrukkelijk aankijken bij ze in de buurt gaan staan, daar schep ik ook een duivels genoegen in als ik eens zo’n sporadische pinguin in niqaab tegenkom. Zelf mogen ze dat natuurlijk helemaal niet in de gaten hebben, ze moeten immers deemoedig naar de grond staren in mannelijk gezelschap.
op 06 08 2010 at 22:53 schreef André Richard:
Benech: “Andre: in het geval van Edgardo Mortara was het niet de keuze van de ouders om hem Katholiek te dopen he?”
Van het dienstmeisje geloof ik… same difference.
op 06 08 2010 at 23:01 schreef André Richard:
Peter: “André, in Nederland hoef je je niet voor de rechter te verantwoorden als je je wilt laten uitschrijven bij de Nederlands Hervormde kerk, toch?”
Afgezien van dat de Hervormde Kerk inmiddels niet meer bestaat :-)
Ik denk dat er genoeg mensen rondlopen die zouden willen dat het wel zo geregeld was. Als er geen rechtbank is waar je je moet verantwoorden, zullen mensen doortrapt genoeg zijn om een andere club te verzinnen.
Wederom… same difference.
op 06 08 2010 at 23:25 schreef Bodewes,J:
‘En aan het koranische voorschrift dat er geen dwang mag zijn in het geloof’
De rest van dat boek lezend vraag je je toch af hoe dat stukje ‘engelse’ humor erin kwam…
op 07 08 2010 at 09:50 schreef Peter:
Jij hebt de rest van dat boek helemaal niet gelezen, Bodewes. Je hebt een paar stukken van Hans Jansen en Wilders gelezen, en verder niks.
op 08 08 2010 at 00:46 schreef Benech:
Lijkt me niet Andre. Je dienstmeisje heeft geen juridische zeggenschap of voogdij over je kindertjes. De gelijkenis is op zijn best oppervlakkig.
op 08 08 2010 at 02:29 schreef Jeanne-Cassis:
Als je wilt, Peter, lees ook eens het nieuwste verhaal van Joost Niemöller op Artikel 7. Misschien is het allemaal toch een klein beetje anders als tot nu toe gedacht. Ikzelf draai langzaam naar een nieuwe visie die -bien étonné de se trouver ensemble- dichter bij Wilders ligt dan mij vroeger lief zou zijn.
op 08 08 2010 at 05:20 schreef MNb:
De overeenkomst lijkt me meer dan oppervlakkig. In beide gevallen werd het belang van het kind volledig ondergeschikt gemaakt aan religieuze wetgeving.
op 08 08 2010 at 07:47 schreef Peter:
Guttegut, ik maak eens korte metten met intolerante moslims en Jeanne-Cassis, voorheen Chevalier, denkt meteen dat er een zieltje te winnen is voor de goede zaak.
Nee, Jeanne-Cassis, ik blijf tegen een verbod op de koran en tegen een gedachtenpolitie, tegen uitzetting van mensen omdat ze moslim zijn en ik vind Joost Niemöller een pathetische ouwe zeur en een prutsschrijvertje, bovendien.
op 11 08 2010 at 13:18 schreef Maarten:
Ook ik heb me geërgerd aan de Arabische toeristen in Kuala Lumpur maar heb m’n humeur niet zo laten verpesten als jij. Waarschijnlijk heb je pech gehad met het moment waarop je KL hebt bezocht, uit je schrijven lijkt het wel alsof je alleen maar Oliesjeik’s met hun gevolg hebt gezien.
Ik heb vooral veel mooie Maleisische vrouwen gezien, met en zonder fleurige doorschijnende hoofddoekjes.
Maar het is natuurlijk ook maar net waar je aandacht voor hebt.