Jantje Beton
Yezkilim
In de onlangs gehouden huis-aan-huis collecte voor de actie Jantje Beton, ten behoeve van speeltuintjes voor kinderen in de stad, leverde in dorpen meer op dan in de stad. Hoe zou dat komen? Zo vraagt men zich af. Nogal logisch, denk ik dan. Woon je in een dorp, dan heb je medelijden met de stadsmens, en zeker met het stadskind! Maar heb je er zelf voor gekozen om in een stad te wonen, dan heb je dat natuurlijk niet. Een collecte ten behoeve van disco’s en bioscopen voor zielige dorpskindertjes zou waarschijnlijk omgekeerde resultaten geven.
En hoe bedoelen ze dat eigenlijk, in dorpen wordt meer gegeven dan in steden? Per huishouden, ja, maar wordt er wel bij elk huishouden aangebeld en doet iedereen wel open? Nee, natuurlijk niet. Het zal wel aan mij liggen, maar je kunt toch pas een vergelijking maken als je de opbrengst deelt door het aantal keren dat je te woord wordt gestaan?
Maar nee, ze gaan het onderzoeken. Met de opbrengst van de collecte zeker?
Yezkilim is een full-time allround compulsief obsessief probleemoplosser, met als specialiteit radicale onderwijshervormingen. Daarnaast is ze wiskundeleraar.
Yezkilim, 21.07.2010 @ 13:03
18 Reacties
op 21 07 2010 at 13:45 schreef vander F:
Misschien is in een dorp het ‘verschijnsel’ solidariteit nog enigszins aanwezig,
als vanzelf.
Waar gemeenschapszin nog van nature aanwezig is.
op 21 07 2010 at 14:35 schreef yurp:
Misschien omdat je de persoon met de collectebus uit het dorp kent en door de dwingende sociale controle geen ‘nee’ kan zeggen of te weinig kan geven. Voor je het weet is de gehele afdeling van de bond van plattelandsvrouwen en de pastoor/dominee ervan op de hoogte.
op 21 07 2010 at 14:45 schreef Yezkilim:
Yurp, Vander F, zoals ik al schreef is het bij Jantje Beton vanwege het gekozen goede doel logisch, en is het in het algemeen, vanwege de manke vergelijking, nog maar de vraag of het waar is, maar het zou natuurlijk waar kunnen zijn. Inderdaad, sociale controle en solidariteit.
op 21 07 2010 at 15:39 schreef yurp:
mijn stukje was niet bijzonder serieus Yezkilim, slechts een reactie op de dorpssentimentaliteit van vander F waarbij mensen elkaar nog groeten op straat en de deur niet op de knip hoeft. Thuis heb ik nog een anzichtkaart, waarop een kerk een kar met paard enz.
op 21 07 2010 at 16:02 schreef Rob:
Heeft nog niemand gereageerd met de absolute Wilderiaanse waarheid omtrent deze vraag? In de steden wonen moslims en die zijn niet solidair.
Zo, dat hoeft dan niet meer gezegd te worden. Over tot de orde van de dag.
op 21 07 2010 at 16:11 schreef Yezkilim:
Goh, Yurp, ik stel me dorpjes nog steeds zo voor. Maar ik weet het, ze schijnen er tegenwoordig ook auto’s te hebben.
op 21 07 2010 at 20:05 schreef Smeets:
Hier een plattelandsbewoner en ex-stadsbewoner.
In Amsterdam kreeg ik nooit iemand aan te deur om te collecteren. Hier woon ik midden in de bushbush en werkelijk elk lichaamsdeel komt voorbij.
De opbrengst is groter omdat er gewoon meer collectanten zijn. Ga in Amsterdam maar eens op die bellen drukken. Daar begint geen hond aan. Het is architectonisch alleen al een stuk moeilijker. En hoe ga je aan iemand die slecht Nederlands spreekt uitleggen wat Jantje Beton is.
op 21 07 2010 at 20:50 schreef yurp:
Nou Yezkilim, wellicht dat je ergens diep op het platteland nog wel van die dorpjes vindt. Maar Zoetermeer, Alphen a/d Rijn, Nieuwegein, Culemborg, Lelystad enzovoorts vallen in het onderzoek ook onder de dorpen en ik weet niet hoe het daar met de solidariteit en gemeenschapszin zit.
op 21 07 2010 at 23:06 schreef mariska:
@ smeets
Herkenbaar, bij ons aan de deur is het ook druk druk druk.
Wij zijn waarschijnlijk ook nog eens de enigen die nooit aan geen enkele collecte geven en dat zonder smoesjes zeggen. Zo’n salaris van de directeur van de hartstichting…. Mijn vriend heeft ooit eens opgetreden op een feest van fondsenwervers en toen ik zag wat een industrie dat was was de schaamte bij mij helemaal weg. Grote schok voor die arme collectanten. http://www.fondsenwervers.nl/
op 22 07 2010 at 00:02 schreef vetklep:
wij hebben zo’n sticker van nietaandedeur.nl bij de bel. En dat scheelt toch zeker drie keer per week voor Jan Doedel naar de deur sloffen. En het geergerd afpoeieren van goedbedoelende dreutelkeutels die komen inzamelen voor de kapitale grachtenpanden en vorstelijke salarissen van allerlei goeie doelen.
Mochten we ooit behoefte voelen naast alle belasting nog een extra donatie te doen, dan zijn we mans genoeg dat zonder zeuren aan deuren te regelen.
Verder wat yezkilim zelf zegt. En daar zou ik aan willen toevoegen dat Amsterdam naast het uitgaan ook al alle relevante kunst en cultuur heeft.
op 22 07 2010 at 03:48 schreef MNb:
Daarom kun je het beste in de buurt van Amsterdam wonen. Na het genot van uitgaan, kunst en cultuur kun je de stad weer verlaten. Dat heb ik altijd bijna net zo plezierig gevonden.
op 22 07 2010 at 07:31 schreef Smeets:
Mnb,
Ik woon op 180 kilometer van de stad. Voor mij is dat nog steeds “in de buurt”. Om de een of andere reden vervliegen afstanden als je op het platteland gaat wonen. Ik rij nu zo even op en neer voor een of ander gebeuren. Ik vind het altijd zo opvallend dat juist de ringbewoner zo verschrikkelijk inmobiel is.
op 22 07 2010 at 07:31 schreef Smeets:
Mnb,
Ik woon op 180 kilometer van de stad. Voor mij is dat nog steeds “in de buurt”. Om de een of andere reden vervliegen afstanden als je op het platteland gaat wonen. Ik rij nu zo even op en neer voor een of ander gebeuren. Ik vind het altijd zo opvallend dat juist de ringbewoner zo verschrikkelijk inmobiel is.
op 22 07 2010 at 08:01 schreef mariska:
@ Vetklep
Zo ongeveer de enige ideële organisatie die de allergrootste problemen in arme landen(overbevolking, corruptie) niet groter maakt dan ze al zijn is http://www.mybody.nl/projecten_artikel/rh_for_all
En verder steun ik met mijn koopgedrag een dierwaardig leven voor koeien en kippen (koop alleen biologisch) en eerlijke handel (Max Havelaar etc).
op 22 07 2010 at 10:45 schreef hj:
vander F: Misschien is in een dorp het ‘verschijnsel’ solidariteit nog enigszins aanwezig,
als vanzelf.
Waar gemeenschapszin nog van nature aanwezig is.
Wat een belegen cliché. En zo onwaar.
op 22 07 2010 at 10:46 schreef hj:
Dat naaktlopen is trouwens best relaxed, maar waarom zou je in godsnaam in je blote leuter op de fiets gaan zitten? Voor het comfort hoef je het niet te doen lijkt me..
op 23 07 2010 at 00:32 schreef vander F:
@hj,
geen belegen cliché hoor,
ik ben opgegroeid in een Gronings kudtdorp,
maar dat is zo ongeveer tot 1978,
met Yurp’s bijdrage ‘Voor je het weet is de gehele afdeling van de bond van plattelandsvrouwen en de pastoor/dominee ervan op de hoogte.’ is dat dorpsbeeld wel concreet,
was,
ooit.
op 23 07 2010 at 13:39 schreef Angela:
@ Rob… hahahahahahaha!!!