Jamal Khashoggi afgeslacht: ‘good riddance’, klinkt het in Nederland
Hassnae Bouazza
Illustratie: Toshio Saeki
Volgens columnist Carolien Roelants kan de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi (spreek uit Gashogji) op een koor van goedkeuring rekenen in de Arabische wereld, waarna ze de Arabische despoten opsomt die als kwispelende honden hun steun aan de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman hebben uitgesproken.
Sinds wanneer staan de Arabische burgers gelijk aan hun regimes? En sinds wanneer is de mening van de staat gelijk aan die van het volk? Hetzelfde volk dat elke dag lijdt onder de repressie die zij opgedrongen hebben gekregen van de democratiebrengers uit het Westen. Van alle mensen die ik heb gesproken in de verschillende Arabische landen, is er geen een die niet walgt van de brute moord op Khashoggi en van de megalomane psychopaat Mohammed Bin Salman die sinds zijn aantreden een gruwelijk ontwrichtende en moordzuchtige politiek voert.
Nee, dan Nederland, waar de moord wel degelijk op een koor van goedkeuring kan rekenen. Terwijl details van de gruwelijke moord binnen sijpelden, maakte Afshin Ellian in Elsevier zich vooral zorgen dat we de ‘islamist’ Khashoggi zouden verheerlijken en Bart Schut van het Nieuw Israelietisch Weekblad twitterde schalks “good riddance“. Een naaste medewerker van Bin Salman opperde naar verluidt “breng me het hoofd van die hond” en in Nederland klinkt het “good riddance“.
Grenzeloze brutaliteit
Dat Mohammed bin Salman door de internationale politiek leiders en zelfs door kritische media als hervormer werd onthaald, is onbegrijpelijk en onverteerbaar. De cosmetische veranderingen die hij doorvoerde, zoals het recht om auto te rijden voor vrouwen en de opening van bioscopen, stonden al langer op stapel dankzij activisten die hij voor het gemak in de gevangenis heeft gegooid. Zijn concurrentie heeft hij eerst vernederd door hen op te sluiten en daarna financieel uit te kleden, onder het mom van ‘corruptiebestrijding’.
Bin Salmans grenzeloze brutaliteit werd goed zichtbaar toen hij de Libanese premier Hariri ontvoerde; hij misrekende zich echter en moest hem alsnog vrijlaten. En Jemen natuurlijk. De verwoesting van het land, het uitmoorden van de mensen aldaar gebeurt met expliciete goedkeuring van de Westerse leiders die wapens blijven leveren en niets doen om de genocide te stoppen.
Dus vergeef me als ik wat cynisch ben over de hogere morele normen van politici en mensen hier die democratie en vrijheid prediken en geweld en onderdrukking legitimeren. Bin Salman kon alleen maar tot deze walgelijke daad komen met de politieke steun van het westen en de vele foto-ops met mensen als Richard Branson en Mark Zuckerberg, die al te graag zaken met hem deden, terwijl de gewone mensen in die regio met lede ogen toekeken.
Zo vertelden vrienden in Soedan me hoe gefrustreerd ze zijn over de militaire steun van Soedan aan de oorlog in Jemen: “Jemenieten en Soedanezen waren van oudsher goed bevriend, maar nu hebben de Jemenieten een hekel aan ons, omdat onze klote regering soldaten heeft gestuurd in ruil voor Saoedisch geld.”
Liever aids dan moslim
Dus nee, er is geen koor van steun onder de mensen in de Arabische wereld voor Saoedi-Arabië, en nee, Khashoggi was geen islamist. En al was hij dat wel, dan nog is er geen enkele rechtvaardiging voor welke kanttekening dan ook. Wie zich daar wel aan schuldig maakt, zoals Schut en Ellian, is net zo verachtelijk als de daders. Het is ook wel ironisch hoe het rechter spectrum met al zijn islamhaat (Schut twitterde al eens ‘ik heb liever aids dan moslim‘- je blijft schuddebuiken met die zelfbenoemde verdedigers van het vrije woord) valt voor de Saoedische propaganda om Khashoggi zelfs na zijn dood nog te besmeuren.
Khashoggi was eerst en vooral een voornaam journalist die zijn sporen had verdiend in Saoedi-Arabië en die zich later in zelfverkozen ballingschap bleef inzetten voor vrijheid in de Arabische landen. Hij was een overtuigd democraat die salafisten tegen zich in het harnas joeg en politici niet ontzag.
Maar er was nog iets: Khashoggi maakte consequent onderscheid tussen regeringen en de mensen, tussen het politieke systeem en het individu. Misschien moeten de media hier daar ook eindelijk eens mee beginnen als het over de Arabische landen gaat, er zal een wereld voor iedereen opengaan.
Hassnae Bouazza is schrijver en journalist, was eindredacteur van en regisseerde Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha.
Hassnae Bouazza, 25.10.2018 @ 06:42