Home » Archief » Ionica’s favoriete boeken van 2024


[30.12.2024]

Ionica’s favoriete boeken van 2024

Ionica Smeets



 
In 2024 las ik zoveel boeken dat ik het soms bijna gênant vind, maar je moet toch wat met je linkse hobby’s in deze tijden. Hierbij een selectie van mijn favorieten van dit jaar, eerdere edities vind je hier.

 

Miranda July – All Fours

 


 
In de zomer las ik vlak na elkaar drie boeken waarin een vrouw van middelbare leeftijd het helemaal gehad heeft met haar leven en losbreekt uit de sleur (alledrie die boeken kreeg ik overigens aanbevolen, misschien waren het hints). Veruit de beste van de drie was All Fours van Miranda July, waarin de hoofdpersoon in plaats van op een roadtrip te gaan, neerstrijkt in een motel vlakbij haar huis – en die kamer episch laat herinrichten (en ze beleeft ook nog een merkwaardige affaire met een jongere man). Zoals al het werk dat ik ken van July is dit boek weird, maar op een heel goede manier. Als ik de komende tijd van huis wegloop, dan kun je me waarschijnlijk vinden bij de Van der Valk in Sassenheim.

 

Johan Goossens – Op Grindr blijf ik 34

 


 
‘In lichtheid zitten evenveel lagen als in zwaarmoedigheid’ zei Paulien Cornelisse dit jaar in een mooi interview over haar werk. Ik moest daarbij ook denken aan de columns van Johan Goossens. Die zijn ongelooflijk grappig, mede doordat Goossens zichzelf vaak in nogal onhandige situaties weet te manoeuvreren en daar schaamteloos over vertelt. Daarbij merk je bijna niet hoe goed en gelaagd Goossens schrijft en hoe vakkundig hij zelfs de zwaarste onderwerpen nog met lichtheid weet te brengen. ‘Ik heb soms de neiging om dingen te onderschatten’, schrijft hij droogjes als hij een getraumatiseerde asielzoeker uitnodigt om een weekend bij hem te logeren en dat loodzwaar blijkt te zijn.

 

Edward van de Vendel – Kom nog even naar mij kijken straks

 


 
Voor het poëziegeschenk van dit jaar schreef Edward van de Vendel tien gedichten voor volwassenen, rond het thema van de poezieweek: thuis. Ik hield al erg van Edwards gedichten voor kinderen en jongeren, maar dit zijn gedichten om in te wonen. Over het koninkrijk dat je deelde met een ex-geliefde, ouders die aftakelen, heimwee en vrienden als vuurvliegjesverschijnsel. Alle grote thema’s en vragen zitten in dit kleine boekje met mooie illustraties van Annet Schaap. Het gedicht Adem, over zijn moeder vind ik misschien wel het mooiste.

 


 

R.F. Kuang – Babel

 


 
Eerst las ik Kuangs Yellow Face, dat begin dit jaar overal in dikke stapels lag – een slimme satire over de literaire wereld. Erg goed – en ik kocht ook de eerdere boeken van Kuang. Babel is mijn favoriet – een fantasy-roman die zich afspeelt in een Oxford rond 1830. Maar in deze versie van de wereld wordt de Britse macht gedreven door magische zilveren blokken met daarop een vergelijkbaar woord in twee talen – en de magie komt van wat er verloren gaat bij de vertaling van dat woord. Kuang schrijft over grote thema’s: kolonialisme, kapitalisme en de ingewikkelde rol van de academische wereld hierbij. En dat dan met interessante personages en een spectaculair plot. Ze was 26 toen ze dit schreef. Ongelooflijk.

 

Ann Patchett – These precious days

 


 
Een vriend was verbouwereerd dat ik nog nooit iets van Patchett had gelezen, dus dat heb ik maar eens ingehaald. Haar romans die ik las vond ik goed, maar haar essays vond ik geweldig. Over vriendschappen, familie, boeken, relaties, de dood – en steeds met rake observaties en veel zelfkennis. Ik bedank de vriend die me op Patchetts werk wees en ga hetzelfde doen bij anderen. Want zoals zij schreef: ‘As every reader knows, the social contract between you and a book you love is not complete until you can hand that book to someone else and say, Here, you’re going to love this.’

 

George Saunders – Vos 8 – Een furhaal (vertaling Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes)

 


 
Op twee boeken die ik achter elkaar las, stond een enthousiaste aanbeveling van George Saunders – en toen noemde Bibi Dumon Tak zijn boekje dan weer als één van haar favorieten. Op haar aanbeveling las ik de (inderdaad geniale) vertaling van Bindervoet en Henkes. Een vos heeft zichzelf ‘mens’ geleerd en vertelt over zijn leven en hoe hij naar de mensen kijkt – en dit alles is min of meer fonetisch opgeschreven, in spreektaal: ‘Ja, ja wij sein Vosse, hallo vriende, we hebben net jullie Winkul Sentrum bewondurt, gefilleseteert durmee!’ Ik las het boekje op een zomeravond en dacht er daarna nog heel vaak aan terug.

 

Matt Madden – 99 ways to tell a story

 


 
Al in 2006 maakte Madden deze variant op Raymond Queneau’s klassieker Exercices de style. Madden tekent 99 keer hetzelfde kleine, onbeduidende verhaaltje als een strip van één bladzijde. Een man zit te werken op zijn laptop, staat op, loopt naar de gang, vanaf de trap roept iemand ‘Hoe laat is het?’, hij geeft antwoord, loopt naar de koelkast en vraag zich terwijl hij daarin staart af ‘What the hell was I looking for anyway?’. En dit dan 99 keer, met allerlei perspectieven, hommages, referenties en (jawel) stijlen. Van dit boek kocht ik dit jaar meer dan tien exemplaren om weg te geven (waaronder één voor Peter van Frontaal Naakt, ha) – omdat het zo inspirerend is om te zien hoeveel je kunt doen met weinig. Ik kreeg er zin van om zelf nieuwe dingen te maken en ik hoop dat anderen dat ook krijgen.

Ionica Smeets is hoogleraar wetenschapscommunicatie in Leiden

boeken, Ionica Smeets, 30.12.2024 @ 12:11

[Home]
 

1 Reactie

op 30 12 2024 at 12:11 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN NOVEMBER

O De lange arm van Tel Aviv

O Mjoenik

O Wierd Duk stuurt een vriendje om bij mijn baas te klagen

O Jij, racist, jíj bent het integratieprobleem

O Nederland gaat op moslimjacht

O Op de bres voor de domme lul

O De onwaardige discipelen van Theo van Gogh

O Maarten Wolterink

O Mag geen nazi zeggen

O Poepen doen we allemaal

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS