Home » Archief » In het echt zijn ze heel aardig


[10.11.2015]

In het echt zijn ze heel aardig

Hassnae Bouazza

yamamoto4
Illustratie: Takato Yamamoto

‘Maar in het echt zijn ze heel aardig’. Iedere keer als ik die zin uitgesproken hoor, krijg ik uitslag. Het slaat namelijk altijd op mensen die zich online misdragen maar te laf zijn om voor hun weerzinwekkendheid uit te komen. Als je hen dan in het wild ontmoet, blijken ze timide, het allemaal niet zo te bedoelen en ‘ach het is maar internet’ en meer van dat soort onzin.

Maar daar doe ik dus niet aan. Ik maak geen onderscheid tussen het echte en het online leven. Wie zich online als een schoft tegen me gedraagt, hoeft in het dagelijkse leven geen hand van me te verwachten.

Virtuele mombakkes

Welke malloot heeft dat eigenlijk bedacht, dat het heus niks voorstelt als je online belasterd wordt, bedreigd, aangevallen door schuimbekkende meutes opgehitst door laffe types die schuilen achter hun virtuele mombakkes? Want het is niet erg als er allerlei troep over je voor eeuwig op internet staat? ‘Het is maar internet’?

De gretigheid waarmee bepaalde types op anderen inhakken en hele theorieën rondpompen over de ‘gevaarlijke ander’ is verbluffend. Online monsters zijn het, mensen die (vaak, maar zeker niet altijd), verscholen achter anonieme maskers, op maximale schade mikken terwijl zij veilig blijven. Als je hen betrapt, gaan ze huilen dat hun account gehackt was, beweren ze spijt te hebben dat ze zich lieten meeslepen, verdedigen ze zich met ‘jij bent ook geen lieverdje’, of ‘ach het is maar internet’. Of ze wissen snel de gewraakte tekst.

Uit-de-pas-lopers

Het is niet waar dat internet andere regels kent dan het echte leven. Virtueel of niet, het is net zo ordinair en schadelijk als het vroegere dorpsplein waar roddels over de tong gingen en uit-de-pas-lopers werden buitengesloten.

Dus nee, als je niet in staat bent om online je primitieve, destructieve en hatelijke geldingsdrang te beteugelen, ben je af. Ik ga daar niet het gesprek mee aan. Ik schud geen handen en ga ook zeker niet uitzoeken waarom zij zo reageren.

Dat soort korte-rokjes-argumenten laat ik over aan de apologeten, want ik kan met de beste wil van de wereld niet begrijpen waarom online wangedrag minder erg zou zijn.

Eerder gepubliceerd op Aicha Qandisha. Hassnae Bouazza is regisseur en eindredacteur van Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha. Deze zomer heeft ze in Beiroet de Arouwad Award gekregen voor haar stukken over de Arabische wereld. Lees vooral ook haar relaas over het racisme op de progressieve redacties waar zij heeft gewerkt.

Hassnae Bouazza, 10.11.2015 @ 08:25

[Home]
 

9 Reacties

op 10 11 2015 at 10:30 schreef Naomi:

Mee eens Hassnae, ook ik ben volkomen terecht af, roep ik van achter mijn virtuele mombakkes. Het enige wat ik kan doen is je mijn excuses aanbieden.

op 10 11 2015 at 10:45 schreef MNb:

“Ik maak geen onderscheid tussen het echte en het online leven.”
Ha, ik wel. Maar ik gebruik mijn vriendelijke karakter in het echte leven ook niet als excuus voor mijn onaangename gedrag op internet. Integendeel, als de virtuele werkelijkheid anders is dan het echte leven zit daar ook een netiquette, virtuele moraal of hoe je het ook wilt noemen aan vast. En daar kun je dan geen dingetjes uit het echte leven voor gebruiken en helemaal niet als schaamlap. Dan is inconsistent en hypocriet.
Dus als iemand een lid van de virtuele tegenhanger van de Storm Afdeling is – de Roze Khmer – dan maakt het juist vanuit dit gezichtspunt nul komma niks uit hoe hij/zij in het echte leven is. Wees flink en kom er voor uit dat je een virtuele hufter bent. Dat is aan de Roze Khmer uiteraard teveel gevraagd.
Ik ben precies één keer geband en heb geen enkele reden om te piepen. Ik ben een paar keer gecensureerd en dat is het volste recht van de bloggers.

op 10 11 2015 at 11:08 schreef Geza:

Ik krijg een beeld voor ogen van zo’n hondenmens, met een krankzinnig blaffend, happend en kwijlend monster aan de riem, met dolle rode oogjes. “Hij doet niks hoor”, zeggen ze dan vriendelijk.

op 10 11 2015 at 13:37 schreef Haes:

@Geza

“Normaal bijt hij nooit.” Nou, mij dus wel. Zal het wel weer aan mij liggen, volgens de hondenterrorist.

op 10 11 2015 at 19:22 schreef Anoniem:

En na het bijten de gore moed hebben om te zeggen, ‘dat heeft hij nog nooit gedaan’..

op 10 11 2015 at 22:08 schreef vander f:

En terecht,
iemand afbranden, beledigen en valselijk beschuldigen van vanalles en nog wat op het onvolprezen internet, en vervolgens met droge ogen beweren ‘dat je ’t niet zo bedoeld had’ of niet serieus nemen want etc. online bla is werkelijk belachelijk.
Ik zal zelf nooit iets neerschrijven wat ik niet serieus meen, ik zou mezelf niet serieus nemen als dat niet zo zou zijn, nogalb logisch in mijn ogen maar dat werkt blijkbaar niet zo bij andere mensen.
Bij veel mensen is blijkbaar de indruk ontstaan dat het internet een soort paralelle wereld is met geheel eigen wetten en mores, los van de treurige ‘echte’ wereld.
Een wonderlijke houding die dus tot veel ellende leidt en dat voor alle betrokkenen.
Ik hoop niet dat dat verder doorzet, en we verzeild raken in een steeds verder ‘anomiseren’ van mensen, nogal creepy vooruitzicht
Nu gebruik ik zelf een alias maar die gebruik ik dan ook overal, altijd, sinds m’n eerste stapjes op het net. Men kan mij dus aanspreken op uitspraken van vander F, ik heb nog nooit een ander alias gebruikt, never.

op 11 11 2015 at 07:53 schreef Thomas E:

Inderdaad, in het pre-internet tijdperk had je ze ook al: de schuttingbekladders, de scheldende in-de-pen-klimmers, de pleemuur volschijters, de anonieme-briefjes-droppers, de stokerige pamflettisten, noem ze maar op.

Maar toen moesten ze er iets meer moeite voor doen. Nu zitten ze een press-button verwijderd van hun slachtoffers.

op 11 11 2015 at 11:38 schreef vander f:

@thomas,
niet alleen meer moeite voor doen, het bereik was ook gering, het bleef beperkt tot plee bezoekers en verjaardagsgasten. En bleef niet ‘eeuwig’ hangen zoals nu wel op het internet.
Geen besef van bereik, impact en hardnekking aanwezig blijvend na te lezen.
Mensen hebben blijkbaar een kleine leefwereld, weinig besef van de ander, zich eenvoudigweg niet kunnen verplaatsen in anderen, buiten je eigen denkkader treden en beseffen dat anderen er andere even valide denkkaders op na houden

op 12 11 2015 at 13:29 schreef Kees T.:

Vroeger was het net zo erg, maar dan ging het via papier. Bij het bestuderen van archieven van politieke partijen valt het me telkens op hoe grof en ongenuanceerd het was wat mensen aan politici en politieke partijen stuurden. Dezelfde bagger als nu, maar dan op papier, zonder dat Jan en alleman er kennis van kon nemen en voor de eeuwigheid in het archief.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN OKTOBER

O Het grote anti-Joodse haatcomplot

O De Blitzkrieg tegen de critici van Jan van de Beek

O De mondsnoerende feiten van Hein de Haas

O De hoogopgeleiden hebben het weer gedaan

O De Charlatan regeert

O Wilders bedreigt een burgemeester

O Goede Joden, slechte Joden

O Chris Kuch en de Wetenschapper

O Swingen is het nieuwe Tupperware

O Regeerprogramma über Alles

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS