Hoeveel abonnementen heb jij?
Een sim only-abonnement, Netflix, misschien Disney+, een krant, een tijdschrift, internet, tv, de sportschool, een maaltijdboxbezorgservice of een cv-onderhoudscontract – de kans is groot dat je een stuk meer abonnementen hebt dan je in eerste instantie denkt. Gemiddeld hebben Nederlandse huishoudens maar liefst elf verschillende abonnementen waar ze wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor betalen.
Blinde vlek
Het Nibud geeft aan dat abonnementen voor veel mensen een blinde vlek zijn. Niet alleen hebben de meeste Nederlanders geen idee hoeveel abonnementen ze hebben, de helft van de mensen weet ook niet hoeveel geld ze hier maandelijks aan uitgeven. De meeste Nederlanders hebben vijf tot vijftien abonnementen lopen en het aantal aanbieders van abonnementsdiensten groeit in een rap tempo. Dit is een belangrijke aanleiding voor budgetvoorlichter Nibud om te kijken hoe hier mee wordt omgegaan door Nederlandse huishoudens. Nederlanders schijnen erg makkelijk een abonnement af te sluiten zonder zich goed te verdiepen in de voorwaarden. Ook worden contracten niet netjes bewaard waardoor belangrijke informatie niet goed terug te vinden is. Maar liefst 30 procent zit langer aan een abonnement vast dan in eerste instantie de bedoeling was.
Vooral jongeren gevoelig
De drie meest voorkomende abonnementen zijn de mobiele telefoon met internet, het combinatiepakket(internet, tv en telefoon) en streamingdiensten zoals Netflix of Spotify. Jongeren hebben gemiddeld zestien abonnementen, wat flink hoger is in vergelijking met andere leeftijdsgroepen. Zo komen 65-plussers gemiddeld uit op negen abonnementen. Jongeren tot 25 jaar hebben onder andere meer abonnementen op online muziek, streamingdiensten en private leaseauto’s. Om meer grip te krijgen op de uitgaven aan abonnementen heeft het Nibud een checklist ontwikkeld. Hierdoor voorkom je dat je maandelijks te veel geld kwijt bent aan abonnementen die je niet of amper gebruikt. Het valt aan te raden om jaarlijks te checken welke abonnementen je hebt en of de contracten gemakkelijk terug te vinden zijn.
Kosten vallen hoger uit
Het risico met het hebben van een groot aantal abonnementen, is dat je maandelijkse lasten steeds hoger worden. Hierdoor kun je uiteindelijk in de geldproblemen komen of in ieder geval meer geld kwijt zijn aan bepaalde zaken dan je eigenlijk zou willen. Een individueel bedrag kan laag lijken, maar als je je op meerdere streamingsdiensten abonneert ben je hier al snel 50 euro per maand aan kwijt. Tel hier de kosten voor internet en televisie bij op en je komt iedere maand op een groot bedrag aan kosten voor enkel multimediagebruik. Door te weten welke diensten je hebt en hoe je deze gebruikt, kun je ook zien waar kansen zitten om te besparen.
Ingezonden, 01.12.2020 @ 08:51