Hoe is het eigenlijk om je vrouw te voelen?
Peter Breedveld
Illustratie: Guido Reni.
Het wordt laagdrempeliger gemaakt voor non-binaire mensen en trans mensen (kijk, ik schrijf ’trans’ netjes als bijvoeglijk naamwoord, zoals het moet, hoewel het tegen mijn taalgevoel indruist en de logica erachter me totaal ontgaat) om zich te laten registeren met het geslacht waartoe ze volgens hun eigen gevoel horen, dat is dus niet per se het geslacht waarmee hun ouders ze hebben laten registreren. Dat weet ik omdat Jan Kuitenbrouwer er 273 stukken over heeft geschreven en omdat mijn Twitterbubbel bij elk nieuw stuk opnieuw uit z’n dak gaat. Zelf ben ik emotioneel niet heel erg betrokken bij het onderwerp, behalve dan dat ik vind dat hoe minder de zelfbeschikking van mensen wordt beknot, hoe liever het me is.
Nu zijn er veel mensen, waaronder Kuitenbrouwer, die bang zijn dat mannen en trans vrouwen met een piemel zich met hun vers verworven v’tje in hun paspoort toegang verschaffen tot de dameskleedkamers van sportclubs en zwembaden om zich aan cis-vrouwen te vergrijpen, of gewoon om te gluren.
Dat is een boel moeite om te doen als je vrouwen ook gewoon ’s avonds op straat kunt aanranden, of in de trein, of op kantoor of live op televisie zonder dat ook maar iemand er wat van zegt. Het is hoe dan ook een non-probleem dat niet zou zijn opgevoerd als alle kleedkamers genderneutraal zouden zijn geweest, zoals ik al jaren en jaren serieus bepleit. Je lost er tal van problemen mee op.
Iemand met een piemel
Dat gezegd hebbende, er wordt nogal wat van mensen gevraagd die hun hele leven zijn geïndoctrineerd met rigide opvattingen over geslacht en gender en hun hele leven is voorgehouden dat vrouwen apart moeten van mannen, als ze opeens iemand met een piemel in de dameskleedkamer moeten dulden. Daar is mijns inziens veel te weinig geduld voor, maar ik heb iets dergelijks in de zomer van 2020 geschreven en kreeg toen de hele transactivistische beweging én de intersectionele fascisten over me heen. Een maand of zo later zei een zwarte queer activist, Naomi Pieter, precies hetzelfde in NRC Handelsblad en toen mocht het wel.
Maar whatever, ik zeg wat ik wil. Als je daar niet normaal op kunt reageren, is dat jouw probleem.
Penis en een balzak
Er is iets dat me zeer intrigeert aan de hele genderkwestie en dat is de claim van trans vrouwen dat ze zich vrouw voelen. Niet dat ik wil bestrijden dat ze zich vrouw kunnen voelen, maar ik vraag me af hoe je dat eigenlijk weet. Ik vraag me af hoe trans vrouwen én cis-vrouwen die zich vrouw zeggen te voelen dat eigenlijk weten. Ikzelf ben een man, maar dat is iets dat me mijn hele leven is verteld. Ik heb geen idee hoe het is om me man te voelen. Wat word ik verondersteld te voelen? Ik weet hoe het voelt om een penis te hebben en een balzak (met ballen erin, natuurlijk), maar verder voel ik me in alles Peter Breedveld, niet een “man”.
Ik ben daarover gaan nadenken omdat in dit filmpje van de mij verder onbekende Magdalen Berns een trans vrouw wordt opgevoerd die er uitziet als een archetypische man, met baard, geen geslachtsveranderende operatie heeft gehad en dat ook niet wil, maar die zegt zich vrouw te voelen, omdat ze graag vrouwenkleding draagt. Ze sleutelt aan auto’s en beweert dat vrouwen ervan opkijken een andere vrouw een auto te zien repareren. En laatst stond in de Volkskrant een serie foto’s van non-binaire en trans mensen met korte interviews erbij waarin één van hen zegt zich vrouw te voelen omdat ze veel met haar gewicht bezig is.
Mij komt dat nogal beledigend voor, om zulke rolbevestigende clichés aan te dragen waarvoor een cis-man gelyncht en gecanceld zou worden. Hetzelfde als dat je zou zeggen dat je je vrouw voelt omdat je niet kunt inparkeren, of omdat je geen bal kunt gooien.
Echte man
Ik geloof niet dat iemand op aarde weet wat het is om je vrouw te voelen, of man. Je kunt immers niet weten hoe andere vrouwen of mannen zich voelen, je kunt het hoogstens vragen. Je kunt alleen weten hoe het is om jou te zijn. Ik heb nog nooit aan een andere man gevraagd hoe het is je man te voelen, maar ik hoor mensen er van alles over beweren, en veel mensen, mannen en vrouwen, hebben me gezegd dat ik geen echte man ben omdat voetbal me niet interesseert, ik gespeend ben van competitiedrang, geen Audi van een Mitsubishi kan onderscheiden, in slaap val bij The Fast and the Furious en ook niet geobsedeerd ben door tits and explosions (dat is een Bowie-referentie).
Ik heb wel mijn hele leven gehoord dat ik een man moet zijn. “Ben jij nou een stoere jongen?” vroegen mijn moeder en tantes (altijd vrouwen) vaak aan mij. Blijkbaar niet, dacht ik dan. “Wees een man”, “verman je”. Vrouwen zullen ongetwijfeld hun hele leven de vrouwelijke equivalent van die opmerkingen te horen hebben gekregen. Daardoor onstaat er een vrij uniform beeld van wat een vrouw moet zijn en wat ze moet willen, en dat zal onvermijdelijk sterk beïnvloeden wat vrouwen, ook trans vrouwen, denken dat het is je vrouw te voelen.
Bandbreedte vergroten
Die Magdalen Berns, ze zal ongetwijfeld een boel mensen razend maken (ik weet dat ze in 2019 is overleden), maar ze stelt tenminste één goede vraag. De trans vrouw in dat filmpje, Alex, zegt dat ze “de bandbreedte wil vergroten van wat het is om een vrouw te zijn”. Berns vraagt waarom Alex de bandbreedte niet vergroot van wat het is een man te zijn. Dat wil ik ook wel weten, waarom je ophoudt een man te zijn omdat je een rok en panties draagt en op hakken loopt. Ik vermoed overigens het antwoord wel te weten.
Ik begrijp ook waarom iemand als Alex zich liever omkleedt in de dameskleedkamer dan bij de heren. Ze is daar simpelweg veiliger. Onder vrouwen is het veiliger dan onder mannen, dat is gewoon zo. Met vrouwen erbij is het altijd veiliger, nog een reden om alle kleedkamers en doucheruimtes genderneutraal te maken.
Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.
Peter Breedveld, 12.02.2022 @ 12:38