Het Westen moet Oekraïne dwingen concessies te doen
Aniel Orie
Niets is menselijker dan te vallen voor de propaganda die rondgaat over de oorlog in Oekraïne. Of het nu komt van de kant van Rusland of van de kant van Oekraïne. Ik zag de afgelopen dagen weer een barrage van nieuws voorbij komen. Nergens zie ik een antwoord op de vraag hoelang deze oorlog nog gaat duren of hoe deze crisis op te lossen valt. Daarom doe ik hieronder een poging om voorbij de propaganda te kijken naar waar we nu werkelijk staan in deze oorlog die al sinds 2014 gaande is. Een oorlog die weleens de proloog zou kunnen zijn een nieuwe wereldorde.
Superioriteitsgevoel
In mijn directe omgeving zie ik reacties die geleid worden door een superioriteitsgevoel tegenover Rusland. Ook in de Nederlandse talkshows wordt gesproken alsof Rusland aan de vooravond staat van een nederlaag, terwijl niets hierop wijst. Dit wensdenken is vergelijkbaar met hoe we zijn geïnformeerd over Afghanistan, Irak en Syrië. Je herinnert vast nog wel de glorieuze uittocht uit Afghanistan, de niet bestaande massavernietigingswapens van Irak en de oorlog in Syrië die wordt gevoerd over alweer een gaspijpleiding.
Het is juist in het belang van Rusland om de oorlog in Oekraïne zolang mogelijk te rekken. De eerste tekenen die daarop wezen, waren de eerste dagen van de oorlog. Er is veel gesproken over de 64 kilometer lange colonne van voertuigen die dagenlang stilstond voor de Oekraïense grens. Allerlei theorieën zijn erop losgelaten om de vraag te beantwoorden waarom deze colonne niet doortrok naar Kiev. Een alternatieve theorie is dat zelfs Rusland verrast was door de weinige weerstand van de Oekraïense troepen die al sinds 2014 werden getraind en voorzien van wapens door de NAVO. Daarnaast waren er geen significantie troepenverplaatsingen van onder andere de Azov-militie in het Oosten van Oekraïne.
Doordat er dus geen weerstand was, zou de oorlog te snel zijn afgelopen en waren de echte doelen van Rusland nog altijd maximaal verdedigd. Rusland is niet geïnteresseerd in het westelijke deel van Oekraïne. Het gaat juist om het gebied aan de oostkant van de Dnjepr, het eigenlijke doel van Rusland als vergelding voor het niet naleven van de Minsk-akkoorden door Oekraïne. Rusland heeft namelijk veel meer te winnen met een buffer tussen de Krim en de rest van pro-NAVO Oekraïne en NAVO-lidstaten Roemenië en Bulgarije om haar dominantie over de Zwarte Zee te consolideren.
Er spelen al een tijd een aantal crisissen die niet worden opgepakt door mismanagement van de regeringen Rutte. En nu komt daar naar alle waarschijnlijkheid een verlenging van de sancties overheen. Een ‘perfect storm‘ die alleen maar zal aanhouden zolang de oorlog in Oekraïne voortduurt.
Sancties als instrument van niet-Westerse landen
Sancties waren van oudsher maatregelen waar je als Westerse landen niet-Westerse landen de les mee las. De enkele keer dat er sprake was van sancties door niet-Westerse landen aan Westerse landen, was de eerste echte oliecrisis in 1973. Toen waren de gevolgen tijdelijk en niet zo verstrekkend als nu. Inmiddels is deze oliecrisis uit ons actieve geheugen verdwenen. Wat is blijven hangen, zijn sancties aan landen waar mensen niet op witte Nederlanders lijken of een ander geloof hebben.
Prijzen verdrievoudigd
De sancties die Rusland na de start van de Oekraïne-oorlog in februari 2022 aan het Westen oplegde, hadden al gezorgd voor inflatie en sterke prijsstijgingen, maar het ergste moet nog komen. Naar verwachting zal volgend jaar een gemiddeld Nederlands gezin per maand 1.000 euro extra kwijt zijn aan boodschappen en energiekosten. Deze voorspelling is gebaseerd op de huidige trend en vergelijkbare sancties in het verleden, zoals die tegen Iran. Daar zag men een verdrievoudiging van de prijzen voor basisproducten zoals aardappelen en brood.
Dit betekent concreet dat meer dan een miljoen mensen in Nederland een hele zware periode tegemoet gaan. Maar de gevolgen zullen niet alleen beperkt blijven tot de onderkant van de samenleving. Ook Inge & Eric, die elke drie jaar een nieuwe auto kochten, moeten het straks doen met één auto. Of deze periode van korte duur is, moet nog maar blijken. Van andere landen weten we dat sancties soms tientallen jaren kunnen duren en aangezien de EU steeds minder een markt is voor Rusland, vraag ik me af of de sancties op korte termijn zullen worden opgeheven.
BRICS-landen
Een andere reden waarom de sancties nog lang kunnen duren, is de relatie tussen China en Rusland. China is de belangrijkste partner van Rusland. Door de mogelijkheid van Rusland om brandstoffen te leveren aan China via de ‘Power of Siberia‘-pijpleiding hoeft Rusland zich geen zorgen te maken als het de EU verliest als afzetgebied. De omzet die via China wordt behaald, zorgt ervoor dat de oorlogskas goed gevuld blijft.
Ook zien we de afgelopen maanden een verhoogde activiteit rondom de zogenaamde BRICS, de opkomende economieën, die de helft van de wereldbevolking vertegenwoordigen. De verwachting is dat dit samenwerkingsverband zal zorgen voor een teloorgang van de economische macht van de G7-landen. Ook zien we het uitrollen van een strategie voor het vervangen van de dollar als leidende munteenheid voor de handel en als standaard betaalmiddel voor olie & gas. De eis die Rusland heeft neergelegd om betaald te worden in roebels is al een eerste indicatie van deze strategie.
Hoe nu verder
Nu het Westen aan de kant zit waar de klappen vallen, wordt het tijd om te accepteren dat alleen vredesonderhandelingen kunnen leiden tot een oplossing. De sancties kunnen alleen worden opgeheven als het Westen Oekraïne dwingt om zich toch te houden aan de Minsk II-akkoorden. Deze optie is de enige ontsnappingsroute. Of we accepteren dat EU-burgers moeten lijden voor de ego’s van haar politici, die aan de leiband lopen van de VS.
En toen was daar Taiwan
Dat China op enig moment de leidende economische wereldmacht zal worden, staat vast. Als huidige nummer 1 is het de VS er alles om te doen zijn positie te behouden. Daarnaast heeft China geen sancties uitgevaardigd tegen Rusland. Vooral het laatste lijkt een verklaring voor het wapengekletter rondom Taiwan.
Sinds 2014 leveren NAVO-landen wapens en trainen ze het Oekraïense leger. Hetzelfde pad lijkt nu ook te worden gekozen voor Taiwan met een levering van 1.1 miljard dollar aan wapens.
Daarmee is een escalatie tussen China en Taiwan een stap dichterbij gekomen. De VS en haar partners lijken met deze levering dezelfde strategie als in Oekraïne te volgen met als doel om China te provoceren. Deze ontwikkeling zal er alleen toe leiden dat Rusland en China landen die Oekraïne en Taiwan steunen verder onder druk zullen zetten. Hiermee hopen ze de wapenleveranties te stoppen door de bevolking in de EU de pijn te laten voelen van sancties.
Aniel Orie is zeer kritisch op de huidige maatschappij waarin hij als ondernemer zijn geld verdient. Een activist in zijn vrije uren. Aversie tegen alles wat rechts is. Knuffelt in zijn vrije tijd met mannen en een enkele vrouw op de mat. Droomt van een plek onder de zon in Porto.
Aniel Orie, 08.09.2022 @ 08:42