Het effect van het internet op onze mentale gezondheid
Foto: Robin Worrall via Unsplash
Tegenwoordig lijkt het alsof we ons leven op internet leven, maar kan overmatig gebruik van internet en sociale media invloed hebben op je geestelijke gezondheid? Hoewel het een handig hulpmiddel is voor onderwijs, werk, sociale interactie en amusement, kan overmatig gebruik een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Desondanks wordt internet vergelijken nog altijd dagelijks gedaan door Nederlanders. Logisch, want anno 2021 kunnen we eigenlijk niet meer zonder het internet. Maar, is dit te ver gegaan?
Of het nu komt door het lezen van te veel negatief nieuws of het online onderzoeken van je symptomen, te veel computertijd kan je angst vergroten. Over het algemeen is het geen goed idee om je gezondheidssymptomen online te onderzoeken, omdat het uiteindelijke resultaat veel onnodige angst en zorgen is. Het algemene advies is niet om je symptomen te onderzoeken, maar om eerst een arts te raadplegen. Een van de effecten dat het internet op je mentale gezondheid kan hebben, is dus dat het voor angst kan zorgen, terwijl dit in sommige gevallen niet eens nodig is.
Niet alleen het nieuws en het onderzoeken van symptomen online kan van invloed zijn op onze mentale gezondheid, dit geldt ook voor platformen op het internet als Instagram en Facebook. Het gebruik van sociale media kan desondanks een goede zaak zijn, omdat het ons helpt familie en vrienden bij te houden, maar we moeten voorzichtig zijn met hoe het onze psyche beïnvloedt. Studies hebben namelijk aangetoond dat overmatig gebruik van sociale media bij sommige mensen kan leiden tot gevoelens van depressie en afhankelijkheid. Als we op sociale media komen, zijn we op zoek naar bevestiging, en al dan niet bewust, we vergelijken ons leven met dat van anderen. Als gevolg hiervan genieten we misschien niet van wat er op dit moment is.
Overmatig gebruik van smartphones, computers en tablets kan bovendien je slaap verstoren. Felle lichten van deze apparaten blokkeren de afscheiding van melatonine, het hormoon dat de slaap reguleert. Experts raden daarom aan om een bedtijd in te stellen. Ook moet je je smartphone afsluiten voordat je op bed gaat en absoluut geen gebruik meer maken van sociale media. Als je de behoefte voelt om constant je sociale media-accounts te controleren op updates of meteen op e-mails te reageren (zelfs midden in de nacht), ervaar je misschien wat sommige experts ‘problematisch internetgebruik’ noemen. Neem in dit geval contact op met een arts om dit probleem te verhelpen.
Uiteindelijk moeten we een lijn trekken als het gaat om toegang tot sociale media. Misschien stel je elke dag een limiet in op je schermtijd of zet je je apparaten elke nacht op een bepaald tijdstip uit. Wat je ook doet, maak voldoende tijd vrij voor het echte leven. Je wordt er gelukkiger en gezonder van. Natuurlijk kan het internet hier een rol bij spelen, maar zorg ervoor dat je niet verslaafd wordt eraan of er zelfs afhankelijk van wordt. Dit kan immers negatieve gevolgen hebben voor je mentale gezondheid.
Ingezonden, 08.12.2021 @ 07:47