Hé, waarom mag ik je tieten niet zien?
Peter Breedveld
Scène uit The Blue Lagoon (Randal Kleiser, 1980).
Hé, waarom mag ik je borsten niet zien? Wat is dat voor preutse onzin? O, je denkt dat ik persoonlijke interesse heb in die vormeloze vetbobbels van je. Verbeeld je maar niks, het is dat je ze zo amechtig bedekt. Leg me uit waar dat goed voor is.
Zou toch gek zijn, als ik zo tegen vrouwen zou praten? Ik denk dat ik snel een aanklacht wegens seksuele intimidatie aan mijn broek zou hebben. Waarom is het dan wel normaal om een gehoofddoekte vrouw zo aan te spreken, zoals ik prominent bolletje van de extreemrechtse racistensite The Post Online Bas Paternotte zag doen, met in zijn kielzog een stel walkures van de antimoslimbrigade? Agressief onderwierpen ze Trouw-columnist Emine Uğur, kennelijk publiek bezit geworden, aan een soort Spaanse Inquisitie over de hoofddoek waaronder ze, in de woorden van de woest aantrekkelijke Paternotte, haar ‘verdorde kop’ verbergt.
Appels en peren
O, u vindt dat appels met peren vergelijken. Belachelijk om vrouwenborsten gelijk te stellen aan hoofdhaar, want borsten zijn erotiserend en haar is gewoon haar. Je borsten tonen is exhibitionisme, niemand die normaal is doet dat, haar heeft niks met seks te maken.
Dat is hoe u bent opgevoed, maar vertel me eens waarom u zoveel aandacht aan uw haar besteedt, mogelijk meer dan aan uw borsten. Ik denk ook dat u er meer geld aan uitgeeft. Met een goede kop met haar trekt u veel positieve aandacht, van mannen ook. U hebt vast weleens gemerkt dat de aandacht op een “bad hair day” aanzienlijk minder is. Haar maakt en breekt mensen. Denk aan Will Smith, die ontplofte toen Chris Rock een grap over het gemillimeterde haar van zijn vrouw maakte.
En het zal u verbazen dat het publiekelijk tonen van vrouwenborsten niet altijd taboe is geweest in Nederland. In de 17e eeuw was het mode om jurken te dragen die de borsten onbedekt lieten. Borsten waren symbool van maagdelijke deugdelijkheid, van ongerepte puurheid, geen seksobjecten. De elite begon ermee, met die topless jurken, en het gewone volk volgde snel. Dat was in het oerchristelijke Nederland, waar je levend verbrand werd als je het verkeerde geloof aanhing, en aan een molensteen de plomp werd ingedonderd als je homo was. Maar blote vrouwenborsten waren vol-ko-men normaal.
Erogene zone
De status van borsten is nooit hetzelfde geweest en kan ook zo weer veranderen. Als de Kardashians met blote borsten beginnen rond te lopen, doen modebewuste vrouwen het hier binnen de korste keren ook weer. Als de hals tot erogene zone wordt verklaard, zoals ooit in Japan, gaan vrouwen die en masse bedekken, of juist benadrukken. Het is allemaal mode. In mijn jeugd ging iedereen en haar oma topless op het Scheveningse strand, nu zou er een rel losbreken als iemand het doet. Borsten bedekken is niet meer of minder raar dan je haren bedekken. Het is raar om te doen alsof dat raar is, want ik kan me niet voorstellen dat iemand zou ontkennen dat haar een cruciaal onderdeel vormt van iemands vrouw-zijn.
Wat mij betreft wordt u allemaal een beetje relaxter wat lichamelijkheid betreft. Kleding moet functioneel zijn en kan ook als versiering van het lichaam dienen, maar het bedekken van het lichaam uit preutsheid is opgelegd. Door het christendom, door de mode- en cosmeticawereld, die mensen onhaalbare schoonheidsstandaarden oplegt, door een gecultiveerde afkeer van lichamelijkheid. Ooit komt dat wel weer terug, denk ik, de ontspannen, toevallige naaktheid waar niemand moeilijk over doet. Mensen worden het op zeker moment altijd moe hun natuurlijke neigingen te onderdrukken.
Dwangmatige preutsheid
Maar als u uw dwangmatige preutsheid wilt blijven cultiveren, het is mij hetzelfde. Verbeeld u alleen niet dat u zoveel vrijer bent dan Emine, want dan houdt u zichzelf ontzettend voor de gek.
Hoe dan ook, u hebt geen flikker te maken met wat een ander wel of niet aantrekt.
Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.
Peter Breedveld, 13.06.2022 @ 18:06