Halal demonstreren
Hassnae Bouazza
Illustratie: Egon Schiele
Terwijl Gaddafi’s troepen de opstandelingen bevochten, het Jemenitische leger demonstranten neermaaide en Saoedische tanks de straten van Bahrein vulden, is er dinsdag 15 maart, geheel onverwacht in Syrië gedemonstreerd.
Er is weinig informatie, maar via Twitter en verschillende blogs werden een paar filmpjes gedeeld van een groep demonstranten in Damascus. Er zijn ook geruchten dat er elders in het land demonstraties waren en dat die zijn opgebroken, maar dit alles blijft onbevestigd.
Vandaag zou er weer gedemonstreerd worden.
Diezelfde dinsdag was er een uit de hand gelopen demonstratie in Khouribga, Marokko. In Marokko staan weer grote betogingen voor zondag 20 maart gepland. Daarover later meer.
In Saoedie-Arabië zou afgelopen vrijdag, 11 maart, gedemonstreerd worden. De aanloop naar die dag was roerig. Aan het begin van de maand werd de Internationale Boekenbeurs van Riyadh verstoord door bebaarde extremisten die zich tegen de verderfelijke, zondige invloed van de boeken keerden en die de aanwezige vrouwen schoffeerden.
De Saoedische Minister van Informatie veroordeelde op zijn Twitter-pagina de actie van de jongemannen en kreeg hierop een smsje waarin hem werd meegedeeld dat hij in de hel zou branden als kafir. Het nummer van de afzender was uiteraard gewoon zichtbaar.
Tegelijkertijd speelde in de media de discussie hoe islamitisch verantwoord het nou eigenlijk is om te demonstreren. Geestelijken hielden zich even niet bezig met de gebruikelijke vragen als ‘moet ik ablutie verrichten voordat ik seks heb met mijn vrouw’ of ‘mijn man pakt mijn geld af ‘, en staken donderpreken af over de ‘duivelse demonstraties’. Ze riepen de vromen op zich daar niet toe te laten verleiden. Het zou het pad zijn naar chaos en verdeeldheid. Demonstreren was, kortom, haram. Bovendien, zo stelden ze, zijn er in het Koninkrijk andere manieren om je wensen kenbaar te maken en is er alle vrijheid om openlijk te discussiëren.
Vrijheid. In Saoedi-Arabië.
Rond diezelfde periode viel ook Internationale Vrouwendag. Saoedische vrouwen eisten meer vrijheid, het recht om auto te rijden en zonder begeleiding de deur uit te kunnen. Ze willen ook gewoon naar voetbalwedstrijden kunnen. Hoezo zijn die alleen toegankelijk voor mannen, vroeg een jongedame zich af.
Dit zijn eisen van een groep die in steeds grotere mate bijdraagt aan de economie. De tijd dat mannen werkten en vrouwen thuis bleven, is ook in Saoedi-Arabië lang voorbij: de inkomens van vrouwen zijn hard nodig. Dit leidt er weer toe dat sommige mannen de inkomens van de vrouwen annexeren, wat weer uitmondt in relatieproblemen.
Het feit dat mannen niet en vrouwen wel therapie willen voor de problemen, leidt tot nog meer opgekropte frustratie. Volgens een onderzoek van huwelijkstherapeuten lijdt een groot aantal Saoedische vrouwen in stilte: 95 procent van de vrouwen die naar psychiaters en psychologen gaat, is depressief. Ze missen medeleven en compassie van hun man en hij helpt ook niet mee in het huishouden.
Prince Alwaleed bin Talal ziet de opheffing van het rijverbod wel zitten: gezinnen kunnen zo besparen op de kosten voor een chauffeur. Dat zou betekenen dat liefst 750.000 buitenlandse werknemers naar huis zouden kunnen.
Vrijdag de 11e stond een enorm politieapparaat klaar om eventuele demonstranten ‘op te vangen’. Maar er gebeurde niets. Twee dagen eerder was een demonstratie al hard neergeslagen, dus de spanning was hoog. In een van de krantenartikelen was te zien hoe een Saoediër zijn auto tooide met een grote foto van Koning Abdullah, om zijn vaderlandsliefde te tonen. Mensen die wilden demonstreren zouden hun land haten en in het verderf willen gooien.
Maar het bleef stil. Tot opluchting van de Shoura Raad die de Saoedische leiders feliciteerde met het vertrouwen en respect van het volk. Ook Prins Miteb, Minister van Staat en hoofd van de Nationale Garde was blij met de wederzijdse liefde tussen het volk en haar leiders. Dat de Saoediërs zich stil hielden had natuurlijk alles te maken met liefde en respect en niks met de dreigementen en het harde neerslaan van eerdere demonstraties. Minister van Buitenlandse Zaken, Prins Saud al-Faisal, waarschuwde de betogers van te voren en zei dat buitenlandse bemoeials hard zouden worden aangepakt.
Wat een ironie dat het juist Saoedische tanks zijn die nu de straten van Bahrein vullen.
Hassnae Bouazza (حسناء بوعزة) schrijft voor Vrij Nederland, De Volkskrant, NRC Handelsblad, Elle en de Arabische site van de Wereldomroep. In 2009 was ze te bewonderen in Vrouw & Paard, tegenwoordig is ze regelmatig te horen in Vrijdagmiddag Live. Afgelopen kerst won ze bijna De Nationale Wetenschapsquiz. Dat ze nog tijd heeft om in het geheim voorbereidingen te treffen voor de vestiging van het kalifaat in Nederland, mag een wonder heten. Volg haar op Twitter.
Hassnae Bouazza, 17.03.2011 @ 08:41
13 Reacties
op 17 03 2011 at 09:42 schreef sabaroth:
Mooi stukje, alleen ik neem aan dat mensen niet hun hand haten:
Mensen die wilden demonstreren zouden hun hand haten en in het verderf willen gooien.
op 17 03 2011 at 09:56 schreef hassnae:
Tikfout, werd er net op geattendeerd. Inmiddels gecorrigeerd.
op 17 03 2011 at 10:22 schreef Roderick:
Die geestelijken kunnen maar het beste even op wikipedia zoeken, engelse verse, Ghusl (غسل), The ablution becomes mandatory for any adult Muslim after having sexual intercourse, any sexual discharge (e.g. of semen),[1][2] completion of the menstrual cycle,[3][4] giving birth, and death by natural causes.[5]
Zolang burgers in een land de heilige schrift & wet Gods stellen boven de staats- of grondwet is er niet veel hoop op een beschaafde, democratische, samenleving (naar onze westerse maatstaven).
op 17 03 2011 at 10:23 schreef sabaroth:
Ik denk dat er een hele hoop van afhangt hoe het in Lybie afloopt.
Tunesie en Egypte ging relatief erg gemakkelijk en heeft de rest geinspireerd, als die dolle hond van een khadiffi het ook verliest is het niet meer te houden, dan is bewezen dat zelfs het meest gewelddadige regime omver kan worden geworpen en breekt overal de pleuris uit.
Als hij het wel redt zal de rest zich misschien toch wat voorzichtiger opstellen.
op 17 03 2011 at 10:23 schreef Bigpete:
Je zet hier best goed een aantal dingen op een rijtje, maar wat ik mis is jouw eigen stellingname. Gemiste kans.
op 17 03 2011 at 11:14 schreef Frans Smeets:
Big Pete,
Ik lees wel een duidelijke stellingname.
op 17 03 2011 at 11:15 schreef MNb:
Maar Hassnae, wat vind je nou van de oproep van de Arabische Liga aan de VN = het Westen om in Libië in te grijpen?
op 17 03 2011 at 11:21 schreef afbeeldingetjesch:
De illustratie is weer zeer geslaagd. Met name de vormgeving van de handen is fantastisch.
op 18 03 2011 at 13:56 schreef Marco Meijer:
Interessant onderwerp. Islam (“onderwerping”, toch?) en vrijheid. Zijn die twee begrippen verenigbaar? Ik weet er veel te weinig vanaf.
op 18 03 2011 at 19:36 schreef Olav:
Marco, los van wat het in de de “echte” islam betekent, want daar weet ik ook te weinig van: een mens kan zich in theorie natuurlijk wel degelijk onderwerpen aan vrijheid en aan al wat mooi en vriendelijk is. Dus je eigen verrotte ego vergeten en leven voor het hogere, dat is ook als ik me niet vergis de essentie van `alle religies. Of de fundamentalisten en fanatici het ook zo bedoelen? Dat lijkt me niet.
Ik hebeen andere vraag, geheel off topic: hoe spreek ik de naam van Hassnae eigenlijk correct uit? Is dat has-naa of has-nee, of iets er tussenin?
Dit n.a.v. een discussie met mijn vriendin.
op 18 03 2011 at 22:46 schreef MNb:
MM: ja hoor, dat is mogelijk. Kom maar hier in Suriname kijken. Daar leven naar verhouding driemaal zoveel moslims als in Nederland en die hebben geen enkel probleem met vrijheid in welke betekenis ook.
Niemand hier begrijpt iets van discussies over hoofddoekjes en zo. Het geheim ligt waarschijnlijk in de uitdrukking “no span”. Surinamers vinden de vraag wat vanavond te koken veel belangrijker. Kwestie van prioriteiten, zeg maar.
op 22 03 2011 at 15:58 schreef Lisa:
Goed stuk! Vond het ook top hoe je gisteren sprak tijdens de “Arabische Lente” in de Melkweg. Ik kijk uit naar je stuk over Libië in Vrij Nederland!
op 25 03 2011 at 09:38 schreef hassnae:
Dank je wel, Lisa!