Gezond eten en blijven sporten tijdens de wintermaanden
Hoesten, keelpijn en rillingen? Soms vergeten we bijna dat het ook ‘gewoon’ najaar is en we jaarlijks te maken hebben met deze nare klachten. Ben jij zo ‘gelukkig’ dat het ‘alleen’ maar een beginnend griepje is, voelt het natuurlijk nog steeds niet echt fijn. Met deze tips kom je er gelukkig sneller van af.
Voorkomen is beter dan genezen
Gezond eten en vooral blijven sporten is het beste advies. Mag je nu niet voetballen, hockeyen of jouw sport uitoefenen? Bedenk dat er meer is. Ga wandelen, hardlopen, fietsen of skeeleren. Geen zin om met je rains rugzak door de storm te gaan? Ook thuis kun je fit blijven! Ga hoelahoepen, touwtje springen of zet muziek op en ga dansen. Zorg wel voor goede schoenen en een goede sport bh zoals de Anita momentum. Hou je niet van bh’s zonder beugel? Geen nood want ook de sport bh met beugel is in diverse maten en vormen verkrijgbaar.
Geef je er aan over!
We snappen dat je daar niet zoveel zin in hebt, maar als je een griepje onder de leden hebt, werkt je eraan overgeven wel het beste en snelste. Kruip in bed en slaap of kijk een film. Heb je een beginnend griepje? Ga dan een aantal dagen vroeg naar bed en sta wat later op. Zo tank je dan toch een beetje bij.
Keelpijn? Zeezout en salie helpt
Een recept uit grootmoeders tijd. En je weet die zijn het beste. Gorgel vier keer per dag met warm water waarin je één theelepel zeezout oplost. Nog beter werkt het als je het zout combineert met Salie. Je keelpijn is dan even helemaal verdwenen.
Drink veel
Veel drinken is altijd al goed voor je. Zo ruim je namelijk de afvalstoffen in je lijf op. Als je je ziekjes voelt, is voldoende drinken dus helemaal een must. Dat hoeft niet alleen water te zijn. Ook thee is goed voor je (koffie onttrekt vocht aan je lichaam dus doe dat liever niet). Wil je het echt goed aanpakken, drink dan gemberthee of kruidenthee.
Een verstopte neus, keelpijn of koude rillingen? Neem gemberthee. Je maakt het door drie theelepels geraspte gemberwortel in een halve liter kokend water te doen en 10 minuten te laten trekken (liefst afgedekt). Vind je het zo niet lekker, voeg dat nog wat citroensap en/of honing toe. Van kruidenthee ga je goed transpireren. Daarnaast kan het pijn verlichten en werkt het ontstekingsremmend. Kruidenthee maak je door drie gelijke delen gedroogde vlierbloesem, pepermunt en duizendblad te mengen. Twee eetlepels in een glas en warm water erbij. Met honing, gemberwortel of een kaneelstokje kun je de smaak steeds iets aanpassen. En als je de thee drinkt voor je gaat slapen het slapen gaan, zal je slapen als een roos.
Vlierbessensap
Vlierbessen versterken het immuunsysteem en werken goed tegen virussen. Vlierbessensap of wat vlierbessensiroop dus en je bent zo weer fit.
Verstopte neus? Knoflook en ui naast je bed
Wondermiddelen zijn het. Een grof gesneden ui op een schoteltje naast je bed als je gaat slapen heeft een positief effect op je luchtwegen. Een rauw teentje knoflook eten is ook heel gezond. Of je partner het kan waarderen is niet zeker. En als laatsten een stoombad met knoflook in plaats van menthol ook goed. Hoewel dat laatste veel lekkerder ruikt natuurlijk.
Oma’s kippensoep
Hete kippenbouillon kan door de stoom zorgen voor een verlichting van een verstopte neus. Maar dat is niet alles, het werkt ook ontstekingsremmend. Is oma niet in de buurt dan is dit het recept: Laat de kippendijen met wat zout trekken in een grote pan en voeg 6 gepelde uien, een paar teentjes knoflook, een lepel honing, wat cayennepeper en een stukje verse gember toe. De bouillon vult de vocht- en eiwitbehoefte van ons lichaam weer aan. Prettig als je door koorts aan het zweten bent.
Ingezonden, 24.10.2020 @ 10:06