Geef de Marokkanen hun Skype terug!
Hassnae Bouazza
Illustratie: David Mack
De Marokkaanse telecombedrijven hebben gezamenlijk de diensten Skype, Whatsapp en Viber geblokkeerd omdat mensen sinds de komst van deze gratis internetdiensten niet meer met elkaar bellen en dat kost de bedrijven geld.
Even terugspoelen: de telecombedrijven hebben het dus de mensen in Marokko onmogelijk gemaakt om gratis te appen en skypen, zodat ze gedwongen worden te betalen voor telefoongesprekken.
Dure gesprekken
Krankzinnig en behoorlijk woedendmakend. Aanvankelijk dacht mijn zus in Marokko dat alleen Whatsapp en Viber waren geblokkeerd, maar toen ze met mijn moeder wilde skypen, bleek ook dat niet mogelijk.
Het is nu niet bepaald zo dat internationale telefoongesprekken niks kosten. Maar belangrijker: het gros van de mensen kán zich helemaal geen dure gesprekken veroorloven. Skype is een godsgeschenk voor massa’s mensen die dankzij de dienst goed en langdurig contact kunnen onderhouden met familie in verre landen en die dus dankzij Skype niet in een sociaal isolement terecht komen.
Boycot
Skype (en dus ook Viber en Whatsapp) doorbreekt de eenzaamheid, houdt contacten makkelijk en betaalbaar. Het mooiste aan Skype is dat, als het een beetje meezit, je uren gezellig kunt kletsen, alsof de ander, die op duizenden kilometers vliegen van je vandaan zit, gewoon bij je is. Je kunt elkaar alleen nog niet ruiken en proeven.
Dat die oplichters van de Marokkaanse telecombedrijven hiermee weg denken te komen, is zorgwekkend. Ik vraag me af waar de overheid is. Die bemoeit zich altijd overal mee. Laat haar nu maar ingrijpen en een halt toeroepen aan deze schandelijke actie van roekeloze bedrijven die mensen hebben beroofd van hun voornaamste communicatiebron.
Op de barricade en boycot die fuckers tot ze op de knieën gaan!
Eerder gepubliceerd op Aicha Qandisha. Hassnae Bouazza (lees dit verse interview met haar in de Vlaamse krant De Standaard) is regisseur en eindredacteur van Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha. Vorig jaar heeft ze in Beiroet de Arouwad Award gekregen voor haar stukken over de Arabische wereld. Lees vooral ook haar relaas over het racisme op de progressieve redacties waar zij heeft gewerkt.
Hassnae Bouazza, 16.01.2016 @ 11:03
9 Reacties
op 16 01 2016 at 13:56 schreef wiske:
nouja!!
en ik wil lekkere mandarijnen uit n-afrika die dit jaar helemaal niet in de winkel liggen
op 16 01 2016 at 18:13 schreef Maurice:
Doorgeschoten kapitalisme.. Zorgwekkend ook, dat de regering dit blijkbaar toelaat?
op 16 01 2016 at 20:10 schreef babs:
Hahahaha, wat een domme idioten.
op 16 01 2016 at 23:39 schreef Haes:
Hoe zit het met Facetime, kan dat wel of is dat ook geblokkeerd?
op 20 01 2016 at 00:50 schreef dewanand:
Miaauw, miaauw, namastiaauw Shree/ Miss Hassnae Bouazza,
Mijn natte vingerdroom is om ooit toch iets wetenschappelijks gepresteerd te hebben voor ik mijn laatste adem uitblaas om lekker te gaan genieten in Narak, Hindoe Hellewerelden, evt van 72 blanke homomannen, als TRISEKSUEEL.
mbt blokkade:
Feitelijk is het vanuit strikt evolutionair oogpunt onnatuurlijk dat wij (oversekste) mensapen nu met elkaar internationaal bellen, skypen, whatsapp enz want miljoenen jaren lang deden wij dit niet.
Concreet:
de lokale sociale cohesie wordt vernietigd door internationaal te skypen, whatsapp, bellen, enz binnen de lokale mensapentoop, en het lokale BSSP neemt dan af. (BSSP: Bruto Sociaal en Seksueel Produkt).
Uiteraard moet eea hierover nog beter onderzocht worden.
Marokko is toch een oligarchische staat met dictatuur van een paar machtige families?
Hoe kan je Marokko nou bevrijden en het land veranderen in een welvaartsstaat met kenniseconomie?
Dat Eurocentrisme en Americacentrisme is niet echt gezond bij globaliserings processen.
op 20 01 2016 at 21:25 schreef Sasha Berkman:
Hoe staat het ermee?
op 23 01 2016 at 22:40 schreef Sasha Berkman:
Hebben ze daar nu nog steeds geen skype?
op 27 01 2016 at 16:23 schreef babs:
Sasha, Hassnae,
Dit is wat ik erover kan vinden: alleen mobiel worden de programma’s geblokkeerd. Via internet met vaste lijnen zou het wel gewoon moeten werken.
Daarmee is het niet zozeer dom, zoals ik vermoedde, maar puur machtsmisbruik door bedrijven om de bevolking uit te knijpen. Dit is dus wat gebeurt als je bedrijven hun gang laat gaan. Maroc Telecom is 53% van Vivendi (Canal+ ed). Meditel is 40% van France Telecom. (bron Wikipedia)
Ik snap alleen niet dat INWI/WANA hieraan meedoet, die waren juist via mobiele data markt aan het veroveren. Daar zou dommigheid een rol kunnen spelen.
Wil je echt actie ondernemen, richt je dan op Orange en Canal+. Daarnaast is dit echt geweldige propaganda voor de EU, die precies dit soort gecoordineerd consumentenmisbruik aan banden legt en een goed voorbeeld van het belang van netneutraliteit.
op 01 03 2016 at 14:29 schreef Joep:
Ik skype al tijden met iemand in Marokko via mijn laptop. Maar ook dat is geblokkeerd tegenwoordig. Dus het beperkt zich niet tot alleen smartphones. ‘De koning Mohammed is zo goed’, hoor ik van Marokkanen, die als papegaaien zonder verstand van zaken elkaar na kletsen. Nou niet dus. Er zijn zat rapporten hoe corrupt deze monsieur is, die ook grote zakelijke belangen in de telefoonsector heeft. En kijk eens aan, op elke straathoek en winkel zie je zijn tronie verschijnen, net als bij die moordenaar Hassan II. En als je overal de beeltenis van de machthebber ziet, dan weet je dat je je in een dictatuur bevind.