Freaks
Hassnae Bouazza
Illustratie: Edwin Long
De opmaat naar de Egyptische presidentsverkiezingen op 23 en 24 mei was een Bal der Geweigerden. Een stoet van freaks en excentriekelingen trok de afgelopen weken aan de televisiekijker voorbij. Afgelopen weekend werd de inschrijvingstermijn gesloten. De laatste die zich heeft gemeld, is Omar Suleiman, de man die onder Mubarak hoofd van de geheime dienst was en hem opvolgde nadat hij was opgestapt.
Er zijn voorlopig drieëntwintig kandidaten geselecteerd waaruit de mensen kunnen kiezen. De komende twee weken zal hun achtergrond doorgelicht worden om vast te stellen of ze aan alle voorwaarden voldoen en daadwerkelijk kandidaat kunnen blijven.
De afgelopen maanden meldden zich ruim duizend kandidaten als toekomstig leider van ‘de moeder van de wereld’, zoals Egyptenaren hun land graag noemen. Om mee te dingen naar het presidentschap moest je dertigduizend handtekeningen verzamelen of je gesteund weten door minstens dertig parlementsleden.
Bouthaina Kamel, de enige vrouw die serieus werd genomen, is er niet in geslaagd de vereiste handtekeningen binnen te halen. Ook begrafenisondernemer Sami heeft zijn droom in rook op zien gaan. Sami’s troef was zijn impotentie: als leider zou hij niet de ballast van een vrouw en kinderen hebben, noch de last van seksuele driften, zodat hij zich volledig op zijn ambt zou kunnen storten.
Een voormalige dief sneuvelde helaas ook, net als een meneer die zich als de nieuwe messias presenteerde en die zwoer antichrists als George Bush en Assad uit de weg te helpen. De dief gaf live op televisie zijn telefoonnummer om mensen tips te kunnen geven hoe hun huis inbraakproof te maken. Ook Mohamed Askar gaat het niet worden. Zijn campagneslogan was: ‘Zeg dag tegen tuinbonen en falafel’ en hij beloofde ‘Gehakt voor iedereen, driemaal daags’.
Ayman Nour, de man die het in 2005 tegen Mubarak durfde op te nemen en gevangen werd gezet, is geweigerd omdat hij in de gevangenis heeft gezeten. Salafist Hazem Abu Ismail mag waarschijnlijk ook niet meedoen omdat zijn moeder een Amerikaans paspoort zou hebben.
Mijn persoonlijke favoriet was zanger, danser, acteur en misschien wel Egypte’s grootste homo-in-de-glazen-kast Saad Sughayar. Sughayar is bekend van hits als ‘Ik hou van je, ezel’. Hij meldde zich met dertigduizend handtekeningen en deed een tour in een cabrio, zoals het een echte presidentskandidaat betaamt. Hij beloofde collega’s Sha’boula en Adawiya als ministers in zijn droomkabinet op te nemen. Sha’boula is een corpulente zanger die de wansmaak tot exceptionele hoogten heeft weten te brengen met zijn vettige haar en schreeuwerige, fel glinsterende kleding en accessoires. Adawiya was een populaire volkszanger tot hij – zo gaat het verhaal althans – door een groep Saoediërs werd ontvoerd en verkracht. Sindsdien kan hij nog nauwelijks lopen; in latere videoclips van hem staat hij dan ook en doet de camera alle bewegingen.
Op fora reageerden mensen massaal op het nieuws van Sughayar. ‘Dat ontbrak er nog aan,’ schreef de een, terwijl de ander zich vrolijk maakte dat ‘een buikdanseres’ president wilde worden. Sughayar vond de kritiek maar onzin: als een piloot het land dertig jaar lang kon besturen, waarom hij dan niet? Sughayar kwam niet door de selectie omdat hij de benodigde formulieren niet van tevoren had ingevuld. Om zichzelf het gezichtsverlies te besparen, zei hij dat zijn gooi naar het presidentschap een grap was.
Nu moeten we het gewoon weer doen met de moslimbroeders en voormalige vertrouwelingen van Mubarak, en die kennen we nu wel.
Hassnae Bouazza (حسناء بوعزة) schrijft voor onder meer Vrij Nederland, De Volkskrant, NRC Handelsblad, Elle, de Arabische site van de Wereldomroep en OneWorld. Met Femke Halsema werkt ze aan een documentaire over vrouwen en de islam. In 2009 was ze te bewonderen in Vrouw & Paard, ze is regelmatig te horen bij BNR Nieuwsradio en te zien in het programma Z.O.Z.. Dat ze nog tijd heeft om in het geheim voorbereidingen te treffen voor de vestiging van het kalifaat in Nederland, mag een wonder heten. Volg haar op Twitter.
Hassnae Bouazza, 14.04.2012 @ 07:44
4 Reacties
op 14 04 2012 at 11:56 schreef Thomas E:
Hahahahaha wát een leuk – maar eigenlijk dieptriest – verslag!
op 14 04 2012 at 14:11 schreef MNb:
Thomas E schrijft voor mij.
op 15 04 2012 at 09:09 schreef bahaedin:
‘Als een piloot een land dertig jaar kan besturen, waarom ik niet?’. Daar zit inderdaad wel wat in ja.
op 15 04 2012 at 21:41 schreef MNb:
Gisteren las ik in De Ware Tijd dat kandidaat Abdel-Moneim Abolfotoh een gematigd conservatief is, dus noch een freak, noch een Moslim Broeder.