Home » Archief » Fable III


[14.01.2011]

Fable III

Tom Breedveld

Peter Molyneux, oprichter van Lionhead Studios en bedenker van vele succesvolle videogames zoals Black & White en de Fable-serie, stond altijd al bekend om het ‘over-hypen’ van zijn eigen spellen. Fable zou ‘het beste spel ooit’ worden en zonder zijn input in de games-industrie zou deze nog minstens 15 jaar moeten ontwikkelen om de huidige positie te bereiken. Dit leidde onder andere tot vele boze blikken van fans, die vaak moesten toezien hoe de functies, die Molyneux met veel bombarie had aangekondigd, helemaal niet in de uiteindelijke spellen voorkwamen. Schaamte, bad rep en zelfs publiekelijke excuses tot gevolg.

Desalniettemin verkochten de spellen van Lionhead altijd meer dan redelijk, met vele miljoenen kopieën over de toonbank voor alleen al de Fable-serie. De irritante aanwezigheid van Molyneux werd voor lief genomen en gamers stonden ook weer graag in de rij voor Fable III, het nieuwste deel in de serie en een direct vervolg op deel 2.

In Fable III is iedereen ondertussen een stuk verder. Waar deel 2 nog eindigde met de kroning van het personage dat je speelde (je besliste zelf wie dat was en hoe hij of zij eruit zag) tot koning van een soort van middeleeuws land, is in Fable III de Industriële Revolutie uitgebroken en waan je jezelf in een nog glanzender en gedetailleerder rijk. Maar helaas, de opvolger van de koning (of koningin) is een ware tiran, die zijn volk uitbuit en mensen die tegen hem ingaan zonder genade tegen de muur zet.

De speler krijgt de rol van de broer of zus van deze heerser, en zoals te verwachten valt, krijg je algauw genoeg van zijn tirannie en besluit je, samen met je butler en een oude generaal, een revolutie te beginnen.

Vanaf hier lijkt het pad vrij voor een briljante gameplay zoals die van Fable II, waarin door de magische werelden, de vele missies en de coole wapens en personages veel uren kunnen worden besteed. Maar helaas, dat had Fable III mij niet te bieden.

Het spel begint leuk genoeg, met een ontmoeting met een zigeunervolk in de bergen. De zigeuners willen, voordat je mag deelnemen aan de opstand, eerst weten of je betrouwbaar bent, en sturen je daarom op pad om verschillende taken te voltooien zodat je je rebelse natuur kunt bewijzen.

Maar dan gaat het bergafwaarts. Vanaf hier leidt de verhaallijn je nauwelijks nog door leuke gebieden en ook interessante personages laten bijna niets meer van zich horen. Ook lopen ze steeds makkelijker met je mee, in plaats van een beetje behoorlijke taken voor je op te stellen, waardoor je grotendeels alleen nog van punt A naar B hoeft te lopen, een paar monsters hoeft te verslaan, en interessant hoeft te doen met je zwaard. En dan zijn ze nog veeleisend. Op een gegeven moment kom je in een woestijn terecht, geteisterd door demonen. Dat klinkt spannend, maar is in de praktijk meer een wandeling van een uur terwijl er soms een zwart mannetje op je af loopt. Vroeger waren demonen eng, niet lachwekkend.

Maar Fable III heeft natuurlijk ook heel wat sterke punten, want anders zou de klok niet zeggen dat ik cumulatief 36 uur heb gespeeld. De zogeheten side quests, missies die niet van belang zijn voor de voortgang van de verhaallijn maar wel erg leuk om te doen, zijn nog grappiger dan in deel 2. Zo willen Sam en Max, twee geesten die dood zijn maar dat saai vinden, dat je de Necronomicon voor ze vindt om een feestje te kunnen beginnen, en toveren drie jongens je om tot een poppetje op hun bordspel.

Want ondanks het geweld en de tirannie en revolutie, is Fable bovenal grappig. De dialogen zijn leuk (al zijn ze soms ook ontzettend flauw) en de gehele wereld geeft een tongue-in-cheek-gevoel af. Twee struikrovers die bij het beroven van een koets een discussie voeren over existentialisme en het geloof, of een man die ervan overtuigd is dat kippen uit zijn op wereldverovering (iets waar hij later gelijk in krijgt).

Wat het luisteren naar de personages ook erg fijn maakt, is het feit dat de belangrijkste worden ingesproken door typische Engelse beroemdheden. John Cleese speelt de butler (hoe kan het ook anders), Stephen Fry de slavendrijver die de fabrieken leidt, Jonathan Ross diens ratachtige dienaar, zelfs Ben Kingsley en Michael Fassbender nemen nog wat tekst op zich. Bijkomend nadeel is het feit dat Molyneux weer eens meer hooi op zijn vork nam dan eigenlijk de bedoeling was, want zo’n cast kost natuurlijk geld. Hierdoor horen we jammerlijk weinig van Ross en Kingsley, die elk maar zo’n vijf zinnen hebben voordat ze sterven of gewoon in het niets oplossen. Maar ach, volgens mijn vrienden op school ben ik enige die überhaupt weet wie deze mensen zijn, dus ik sta vrijwel alleen in mijn ontevredenheid.

Ik maakte de fout Fable 2 hierna nog een keer te spelen, waarin ik algauw meer plezier had dan deel 3, maar dat neemt niet weg dat nummer 3 ook wel leuk was. De wereld is mooi, de explosies zijn groot en de humor is smakelijk. Ik verwacht een Fable IV (want dat hele uitmelk-systeem, daar houdt Molyneux wel van), maar dan zal ik toch wat minder enthousiast in de rij staan. Nu ga ik verder met Fallout: New Vegas, kijken of dat spel stand kan houden bij zijn predecessors.

Tom Breedveld (1994) is gymnasiast, full-time smartass en game-verslaafde.

Games, Tom Breedveld, 14.01.2011 @ 11:59

[Home]
 

20 Reacties

op 14 01 2011 at 12:35 schreef Rik Wessels:

Ik zit toch vooral op Elder Scrolls V te wachten ( ben geen fan van Bioware dus hele dragon age kan me gestolen worden:veel te lineair) .Als dat net zo goed is als Oblivion en/of Fall out 3 wordt het geweldig …

op 14 01 2011 at 14:25 schreef Mark:

DE herspeelbaarheid in Fable drie zit ‘m in alle mogelijke manieren van uitspelen. En dan de wereld te zien veranderen.

Ga je voor het goede en zorg je dat je bakken met geld hebt voordat je alle partners hebt dan heb je daarna een hele andere wereld dan wanneer je de kwade speelt en de mensen laat creperen…

Dat gaf het spel voor mij wel wat herspeelbaarheid. Maar eerlijk is eerlijk. Ik heb in deel 2 veel meer uren zitten dan in het deel 3

op 14 01 2011 at 14:31 schreef Sa'id:

Als Fable-fan van het eerste uur kan ik me meer dan vinden in deze recensie, die ook nog eens bijzonder vermakelijk is. Helaas heb ik de fout gemaakt om midden in Fable III nog eens zijn voorganger te gaan spelen. Resultaat, ik heb geen zin meer in deel 3. Fall out: New Vegas ken ik nog niet, maar ik zie uit naar je recensie.

op 14 01 2011 at 14:36 schreef Tweets die vermelden Frontaal Naakt. » Fable III -- Topsy.com:

[…] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Sa'id Vanenburg en anderen. Sa'id Vanenburg heeft gezegd: RT @FrontaalNaakt: In ander game-nieuws: Fable 3 is niet what it's cracked up to be, door Tom Breedveld: http://tinyurl.com/4dx6j7f […]

op 14 01 2011 at 15:23 schreef rena:

Mooie recencie! Ik zou het bijna niet erg vinden als mijn smartass zoon (2001) dit spel zou gaan spelen. Hoewel ik altijd bang ben dat hij een game-verslaafde zou kunnen worden. Hij heeft al een voorkeur voor het krijgen van vierkante ogen.

op 14 01 2011 at 15:58 schreef Wampie:

Tom Breedveld, onthoud die naam!

op 14 01 2011 at 16:09 schreef Rik Wessels:

En dan komt ook nog Elder scrolls online ,portal 2 en Guild wars 2 ( veel om naar uit te kijken )

op 14 01 2011 at 16:24 schreef leo schmit:

Niet mijn wereld, maar leuk om over te vernemen in een goed verslag

op 14 01 2011 at 16:25 schreef leo schmit:

van te vernemen?

op 14 01 2011 at 16:54 schreef vetklep:

Inderdaad leuk om te lezen, hoewel niet mijn soort spel.
P.S.:
Heeft er nog iemand een goeie suggestie in de categorie extreem zinloos geweld, actie en graphix a la Halflife, anno nu?

op 15 01 2011 at 00:42 schreef Marco Knol:

Ach ja, daarom speel ik nu nog steeds CIV. ;)

op 15 01 2011 at 15:45 schreef Paul:

@ vetklep
Halflife ken ik niet maar mijn kroost is zeer te spreken over Black Ops, zowel voor de PC als PS3…
Zelf heb ik net de story line uitgespeeld. Dan is het voor mij wel weer klaar, want online leg ik het toch altijd tegen iedereen af :-s
Plenty gory scenes met fel realistische graphics!

op 15 01 2011 at 16:49 schreef vetklep:

op 15 01 2011 at 15:45 schreef Paul:
Dank, die ga ik maar eens checken.
Wel online, want dat gezamenlijk moorden vond ik altijd erg gezellig. Zelfs als ik afgemaakt werd.

op 15 01 2011 at 19:11 schreef Asmodeus:

Goede recensie: het is duidelijk dat Fable niet aan mij besteed is.

Veel plezier met Fallout New Vegas. Zet je schrap voor menig programmeerfoutje, dan kan het alleen maar meevallen…

Op het moment speel ik EVE online: een heelal als enorme zandbak. Zit in een klan met Amerikanen, Europeanen, Aziaten. Toevallig las ik gisteren dat een van de leden in Brisbane (Australië) zichzelf en familie in veiligheid moest brengen.
Komen die overstromingen toch even dichtbij…

op 15 01 2011 at 20:23 schreef vetklep:

Dat vond ik ook zo grappig aan online gamen, dat je met allerlei figuren van over de hele wereld zat te kletsen tussen de moord en doodslag door.

op 16 01 2011 at 05:20 schreef Paul:

@ vetklep
misschien dan toch maar ’s een headsetje kopen voor de PS3…

op 16 01 2011 at 11:55 schreef Asmodeus:

lol

op 16 01 2011 at 12:25 schreef Asmodeus:

Online gaming brengt de wereldvrede meer dichterbij dan de onlangs afgesproken verdragen over de vermindering van kernwapens….

op 16 01 2011 at 12:40 schreef Asmodeus:

Afreageren en verbroederen…

op 16 01 2011 at 13:03 schreef Asmodeus:

Multiculti niet te vergeten.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN OKTOBER

O Het grote anti-Joodse haatcomplot

O De Blitzkrieg tegen de critici van Jan van de Beek

O De mondsnoerende feiten van Hein de Haas

O De hoogopgeleiden hebben het weer gedaan

O De Charlatan regeert

O Wilders bedreigt een burgemeester

O Goede Joden, slechte Joden

O Chris Kuch en de Wetenschapper

O Swingen is het nieuwe Tupperware

O Regeerprogramma über Alles

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS