Erdoğan-stemmende Nederlandse Turken, wat doen jullie hier eigenlijk nog?
Suna Floret
‘Mijn moslimbroeders die willen stemmen op HDP! Uw stem is bestemd voor homo’s, voor Armeniërs, terroristen, vijanden van de Islam en anti-Turkse media uit Europa en Amerika. Allah, bescherm ons land tegen instabiliteit en waardeloosheid’. Dit citaat is van Ahmet Akgündüz, de rector van de Islamitische Universiteit in Rotterdam, die dit op zijn Facebookpagina schreef. Hij kreeg duizenden likes.
Dit is niet de eerste keer dat de heer Akgündüz dit soort denigrerende opmerkingen maakt. Dat hij nog steeds zijn functie kan uitoefenen in Rotterdam, vind ik bijna lachwekkend. Wat zou er gebeuren als een Nederlander, die op een universiteit in Turkije werkt, zulke dingen zou hebben geschreven?
Donkere kant
De Turkse Nederlanders, de Turkse Rotterdammers, hebben massaal op de pro-islamitische partij van Erdoğan (AKP) gestemd. Turken die hier zijn geboren en getogen, waarvan ik dacht dat ze enigszins wereldwijs zijn, hebben gekozen voor de religie in plaats van voor vrijheid.
Zelfs de Turken in Saoedi-Arabië hebben in verhouding minder op de AKP gestemd. Misschien komt dat omdat zij de donkere kant van de Islam van dichtbij hebben gezien, ik weet het niet.
Gelukkig heeft de Turk in Turkije anders gesproken en gekozen voor het individu. Het maakte mij niet uit wie er aan de macht komt, als de macht van Erdoğan maar wordt beperkt. Als zijn invloed op de Nederlandse Turken, op de tientallen moskeeën, maar wordt beperkt.
Opgevoed door wolven
Al die Turken die hier leven maar alsnog voor een corrupte vorm van religie kiezen, voor een dictatuur, voor een paleis met meer dan duizend kamers, voor hoofddoekjes en lange baarden; ik snap eerlijk waar niet waarom jullie hier nog wonen. Wat kun je hier nog betekenen voor de maatschappij, wat kan de maatschappij nog voor jou betekenen?
Als een Turk niet wordt aangenomen na een sollicitatie wordt het discriminatie genoemd. De afgelopen week hebben de Turkse Nederlanders onderling zoveel naar elkaar geroepen, geschreven en gezegd, dat het woord discriminatie nog te zwak is. Alsof ze zijn opgevoed door wolven.
Vrede en saamhorigheid
Ik ben veel liever een Armeense homo dan een rector – op een universiteit nota bene – die haat zaait. En vervolgens de Koran pakt en zijn studenten vertelt dat het allemaal om vrede en saamhorigheid gaat.
Wat is er aan de hand met jullie? Het lijkt alsof je de democratie gebruikt om de democratie om zeep te helpen. En iedereen kijkt toe. Ik proost op het individu! Ik proost op vrijheid!
Suna Floret heeft een wekelijkse column in het Algemeen Dagblad. ze staan op haar Facebookpagina. Volg haar ook op Twitter.
Suna Floret, 11.06.2015 @ 06:24
43 Reacties
op 11 06 2015 at 07:03 schreef Thomas E:
Eigenlijk kan ik hier niet over meepraten, want ik heb geen Turkse roots en ben geen moslim. Ik weet dus niet wat het is om als aanhanger van een gehate godsdienst in een cultuur met andere normen en waarden te leven.
Maar wat ik wel weet, is dat ik hier niet zou willen blijven als ik in Turkije alles beter en prettiger zou vinden. Dan zou ik denken: ik blijf me niet langer ergeren aan de bespotting van mijn geloof en cultuurwaarden, dus ik ga. Dán financieel maar een stapje terug.
op 11 06 2015 at 07:50 schreef Nrosa:
Sinds wanneer worden mensen ter verantwoording geroepen over hun stemgedrag? Of u het er mee eens bent of niet, doet er niet zoveel toe. Verder proef ik iets van ‘dan ga je toch lekker terug naar je eigen land’, maar dan iets beschaafder verwoordt.
op 11 06 2015 at 08:22 schreef Neersmuk:
Tja, vrijheid van meningsuiting. Ook voor turken met een klein denkraam. Moeilijk hoor.
op 11 06 2015 at 08:30 schreef Thomas E:
@Nrosa
Man man wat schiet je toch weer makkelijk in de geijkte reflexen. Niemand wil toch op plekken zijn waar hij niet happy is? Ik heb zelf een Engelse moeder en heb heel lang Engeland als het land gezien waar alles leuker en beter was. Dit kwam door vage jeugdherinneringen. Maar nadat ik een flink aantal jaren in Londen had gewoond en gewerkt kwam ik er achter dat NL zo gek nog niet is.
op 11 06 2015 at 08:36 schreef Roland:
“Ik proost op het individu! Ik proost op vrijheid!”
Tenzij ze op een partij stemmen of adviseren op een partij te stemmen die ik niet goed vindt, dan ben ik ‘veel liever een Armeense homo’.
Tja
op 11 06 2015 at 08:51 schreef Gaz Typari:
Je kunt natuurlijk hetzelfde zeggen over CDA of SGP stemmers, hoewel dat partijen zijn die hier in NL actief zijn. Het punt is dat er genoeg mensen zijn die tegen de vrijheid van anderen stemmen, zie bijvoorbeeld het koopzondagenreferendum in Ede. Waarom moeten dan alleen diegenen met een Turkse achtergrond die dat doen weg?
op 11 06 2015 at 08:56 schreef Pyt van der Galiën:
Inhoudelijk ben ik het grotendeels met dit artikel eens. Erdogan is een rechtse, autoritaire man die mij niet snel genoeg kan vertrekken. Een dictator is hij natuurlijk niet. Wanneer hij dat wél zou zijn zouden er in Turkije geen open verkiezingen plaats kunnen vinden. Ik zou hem eerder vergelijken met Poetin en Orban. Allen autoritaire leiders wiens bewind wordt gekenmerkt door het zorgvuldig intact laten van formele democratische structuren, in combinatie met het geleidelijk muilkorven van oppositie en media.
Ik heb wél problemen met Suna’s oproep aan Turkse Nederlanders die Erdogan steunen, te vertrekken uit Nederland. Erdogan is een autoritaire conservatief, eerder vergelijkbaar met Ard van der Steur dan met Al-Baghdadi. Ik vind dat de aanhang van Ard van der Steur bestreden moet worden, niet dat ze het land uit geknikkerd moet worden. Hetzelfde lijkt me te gelden voor de aanhang van Erdogan.
op 11 06 2015 at 09:24 schreef Mohammed:
Turken die gebruik maken van stemrecht, ja dat is even balen zeg. Dat de uitkomst u niet bevalt dat kan natuurlijk. Ik vindt het ook waardeloos dat al die Hollandse Tokkies op de PVV stemmen.
Verder onderschrijf ik wat Nrosa zegt. Het oprot gehalte vier hoogtij.
op 11 06 2015 at 10:44 schreef MNb:
Nrosa stelt een domme vraag: het antwoord is sinds het verschijnsel verkiezingen is uitgevonden. Ook de vraag waarom je in Nld. blijft als je Erdogan zo’n toffe peer vindt is legitiem.
op 11 06 2015 at 11:03 schreef Pyt van der Galiën:
Nrosa stelt absoluut geen domme vraag. En Thomas’ reactie vind ik echt van de zotte. Wanneer je ergens ongelukkig (mee) bent, mag je proberen datgene wat je ongelukkig maakt te veranderen. Over de middelen die je daarvoor mag gebruiken kun je vervolgens discussiëren, over dat recht niet. Dat “love it or leave it-conservatisme” verwacht ik op DDS en bij Elsevier, niet hier. Sinds wanneer zeggen wij tegen mensen: “wanneer het je hier niet bevalt, rot je maar op?”. Dat zeg ik zelfs niet tegen een PVV’er. In feite ontzeg je mensen dan immers het recht te streven naar veranderingen. Wat is daar “links”of “liberaal” aan?
op 11 06 2015 at 11:06 schreef Nrosa:
Nou, dan ook maar alle tokkies die op Wilders stemmen ter verantwoording roepen, of is dat ook een domme vraag?
op 11 06 2015 at 11:32 schreef Sasha Berkman:
Mischien stemmen zoveel mensen wel op Erdogan omdat hij een einde heeft gemaakt aan het seculiere fascisme met haar geschiedenis van Coups en mensenrechtenschendigen van voordien?
anyway, qua achterlijkheid steken ze natuurlijk met kop en schouder uit boven het volk dat op de PVV of de VVD stemt.
op 11 06 2015 at 12:34 schreef Thomas E:
@Pyt
Jammer dat je mijn woorden kwaadwillig verdraait. Ik zal NOOIT zeggen of denken ‘als ’t je hier niet bevalt, dan rot je maar op’. Ik gun iedereen zijn vrijheid, zoals ik die zelf ook graag wil. Ik zeg alleen maar dat je geen masochist hoeft te zijn. Wáárom zou je ergens willen blijven waar je het minder naar je zin hebt? Een film die ik niet leuk vind loop ik ook uit. Een gezelschap dat me niet bevalt verlaat ik ook. Moet ik dat gezelschap dan zo nodig gaan veranderen (als een Hollandse schoolmeester)? Kom nou, ik sluit me wel bij een leuker groepje aan.
op 11 06 2015 at 13:15 schreef Niek Holtzappel:
Ik ben het wel eens met Suna’s betoog, maar vind wel dat iedereen, ook als ze aan andere natie meer liefhebben dan Nederland, hier gewoon mogen wonen in vrede en voorspoed. Ik geloof ook niet dat Suna deportatie voorstaat van degenen die hebben meegedaan met verkiezingen voor een vreemde natie en daarbij op de verkeerde partij hebben gestemd weg wil hebben.
Wel is het natuurlijk zo dat als je denkt dat je in een ander land gelukkiger en completer bent het zeker het overwegen waard is om naar dat land te verhuizen.
Zelf beschouw ik een ieder die hier woont als Nederlander, tenzij de persoon zelf te kennen geeft dat hij of zij liever als Turk, Armeniër, Engelsman of Rus wordt gezien.
op 11 06 2015 at 16:00 schreef In Turkije stinken Turken niet!:
Ik kan maar niet begrijpen hoe je in een adem democratische waarden verdedigt om vervolgens een groep mensen te marginaliseren op basis van hun stemgedrag, uiterlijke kenmerken en religie.
Suna bewijst dat je niet op Erdo hoeft te stemmen om achterlijk te zijn.
op 11 06 2015 at 16:33 schreef Sasha Berkman:
Overigens lijkt Suna zich niet druk te maken over de fascisten die op de MHP hebben gestemt.
Laten we vooral blij zijn dat de HDP de kiesdrempel heeft gehaald! Dat is de belangrijkste uitkomst van de afgelopen verkiezingen.
op 11 06 2015 at 16:57 schreef Peter:
Ik wilde een uitgebreide reactie op de reacties schrijven, maar Jeroen Laemers van Sargasso heeft dat al gedaan. Alles wat Jeroen zegt: http://sargasso.nl/wvdd/rector-islamitische-universiteit-van-rotterdam-vliegt-weer-eens-uit-de-bocht/
op 11 06 2015 at 17:01 schreef babs:
Zie het als Nederlanders die in de VS wonen en dan massaal PvdA stemmen. Het mag natuurlijk, maar het is raar, want die partij staat voor voor sociale zekerheid op een conservatief-Europese manier en waarom woon je in de VS als je zo graag dat soort sociale zekerheid wil? Eens dus met Suna.
Alles wat Niek zegt dus, zoals altijd eigenlijk.
Sasha,
Nederlandse Turken die MHP stemmen zijn in het Nederland van Rutte prima op hun plek.
op 11 06 2015 at 17:14 schreef Abdel:
Peter blogt vaak over het dubbele moraal in Nederland maar floret lijkt daar niet gevoelig voor
op 11 06 2015 at 17:44 schreef MNb:
Nrosa, ik riep die tokkies (en ook niet-tokkies die toen al voor de Grote Blonde Leider in katzwijm lagen) al ter verantwoording nog voor Wilders de PVV oprichtte ….. dus wat is je probleem?
En precies daarom was het een domme vraag, PvdG – omdat het antwoord zo enorm voor de hand ligt. Zodra je verkiezingen organiseert zullen mensen elkaar ter verantwoording roepen waarom ze wat stemmen. Precies wat SF op deze pagina doet. Ik heb er geen enkel probleem mee als jij mij vraagt waarom ik zowat altijd GL stem – en soms weet ik het antwoord zelf niet.
Wat de andere vraag betreft (“waarom niet terug naar Turkije?”) – het feit dat “omdat ik Nld wil veranderen in Erdogan’s Turkije 2” een valide antwoord is neemt niet weg dat de vraag eveneens valide is. Interessant is dan natuurlijk hoeveel Erdogan stemmers inderdaad een dergelijk antwoord geven.
Het is echt niet zo moeilijk. Ik had er dan ook geen enkel probleem mee toen Grote Piet mij in 2010 vroeg waarom ik nog in Suriname bleef.
op 11 06 2015 at 18:20 schreef su:
Turken mogen niet bepalen waar ze op stemmen. Dan moeten ze maar het land verlaten volgens Suna. Vrijehid voor iedereen behalve als het Suna niet bevalt. Wat een idiote gedachte. Ik schijt op je mening. Deze auteur hoort bij Elsevier of TPO. Geenstijl is ook goed.
op 11 06 2015 at 19:28 schreef In Turkije stinken Turken niet!:
Ik vraag me af of Suna daadwerkelijk begrijpt wat de Nederlandse samenleving is. Ik heb nog geen samenleving kunnen zien en als deze samenleving al bestaat dan heb ik er in ieder geval niets mee te maken. Behalve dan wanneer de zoveelste aanval op de Turken hier in Nederland wordt uitgevoerd om ze zo verder verdacht te maken en politiek, cultureel en financieel uit te schakelen.
op 11 06 2015 at 20:28 schreef Pyt van der Galiën:
@Thomas
Ik heb jouw woorden niet bewust verdraait. Wanneer je dat wél zo opvat ligt de fout bij mij, want dan heb ik me niet helder uitgedrukt. Daarvoor mijn excuses. Voor alle duidelijkheid: ik ben het grotendeels eens met de kritiek op Erdogan en ik ben net als Sasha dolblij met de overwinning van de HDP. Indien ik Turks zou zijn geweest, zou ik op die partij gestemd hebben.
Ik blijf het echter ook na lezing van het artikel van Jeroen Laemers oneens met de stelling dat je wanneer je een bepaalde opvatting aanhangt, je in Nederland niets te zoeken hebt. Dat lijkt me de consequentie van jullie standpunt. Citaat van Suna: ik snap eerlijk waar niet waarom jullie hier nog wonen. Wat kun je hier nog betekenen voor de maatschappij, wat kan de maatschappij nog voor jou betekenen?. Dit is deels retoriek, dat begrijp ik wel. Maar ik kan het óók lezen als een oproep te vertrekken: love it or leave it. Of mis ik hiet iets wat jullie wél zien?
Overigens vind ik het een interessant stuk. Suna verdient het niet ongenuanceerd neergesabeld te worden, iets wat ik volgens mij ook niet heb gedaan.
op 11 06 2015 at 21:46 schreef Thomas E:
Oké Pyt, ik ben blij met je reactie. Je moet me geloven als ik zeg dat dat hele ‘oprotten-gedoe’ héél ver van mij af staat. Ik ben blij met een veelkleurig Nederland en ik gun iedereen zijn geluk in onze samenleving. Maar als je een retro samenleving onder Erdogan aanhangt, homo’s niet accepteert, vrouwen minder vrijheden gunt, en NL een kutland vindt, dan moet je volgens mij écht masochist zijn om hier te willen blijven wonen. En dan snap ik wat Suna bedoelt.
op 11 06 2015 at 22:14 schreef Mario:
Thomas E is best wel grappig.
“Eigenlijk kan ik hier niet over meepraten, want ik heb geen Turkse roots en ben geen moslim. Ik weet dus niet wat het is om als aanhanger van een gehate godsdienst in een cultuur met andere normen en waarden te leven.”
&
“Man man wat schiet je toch weer makkelijk in de geijkte reflexen. Niemand wil toch..”
Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand. Wie o wie schiet in de geijkte stand? Ik steek m’n hand in m’n boezem en werpe de steen.
“en ik gun iedereen zijn geluk in onze samenleving. Maar als je…”
Vooral dat ‘maar’.
op 11 06 2015 at 23:40 schreef Sasha Berkman:
Suna proost niet op de democratische overwinning van de Koerden maar zeikt over de AKP aanhang. De sterkte van de Grijze wolvenpartij (MHP) en de invloed van die Hitlervereerders hoor ik haar niet over. Mischien dat ze niet zoveel afweet van de moderne geschiedenis van Turkije? Of ze is dom of ze is kwaadaardig? Een anti-fasciste is ze denk ik niwt, dat articuleert ze niet. Beetje contextloos blaten IMO.
op 11 06 2015 at 23:50 schreef Mojo:
Maken Nederlandse Turken eens gebruik van hun stemrecht is het nog steeds niet goed volgens Suna. Suna zeg eens, wat doet jij hier nog? Kennelijk vind je het moeilijk te bevatten dat mensen er soms een andere politieke keuze op nahouden. Ik denk dat ze daar in Noord Korea wel begrip voor kunnen hebben :).
op 11 06 2015 at 23:50 schreef Sasha Berkman:
“Behalve dan wanneer de zoveelste aanval op de Turken hier in Nederland wordt uitgevoerd om ze zo verder verdacht te maken en politiek, cultureel en financieel uit te schakelen.”
noem eens een voorbeeld? Ik ben benieuwd,
op 12 06 2015 at 05:02 schreef L.Brusselman:
Naar paternalistisch toontje,wat moreel superioriteitsbesef betreft lijkt Suna aardig geassimileerd.Fraaie variatie op rot toch lekker op naar je eigen land als het je hier niet bevalt,maar in feite nog .extremer
op 12 06 2015 at 05:03 schreef su:
Beste Thomas en Pyt. Jullie kletsen maar uit jullie nek. Je hebben geen idee waar jullie het over hebben. Jullie hebben geen idee waarom de kiezers voor Erdogan kiezen. In tegenstelling tot de Nederlandse tokkies die op Wilders stemmen heeft Erdogan Turkije van een derde wereld land met enorme inflatie een regionale economische macht gemaakt en dat terwijl aan bujna alle grenzen oorlog of vijandigheid is: Syrië, Iraq, Armenie.
Overal fabrieken en bedrijvigheid. Mensen kunnen een gezin starten. Moeders kunnen bij de diploma-uitreiking van hun dochters aanwezig zijn; mocht eerst niet vanwege de hoofddoek van de moeder.
Turkije wordt zo socio-economisch sterk dat er netto meer mensen ingaan dan eruit.
Overal nieuwe wegen met als gevolg aanzienlijk minder doden op de weg: Gewoonlijk vielen er tientallen doden per dag in Turkije door slechte wegen, complete bussen met passagiers vlogen van ravijnen of botsten tegen vrachtwagens. Inflatie van 300 400%. Op een gegeven moment werden 6 nullen van de biljetten af gehaald. Kauwgom kostte 20.000 lira amper 15 jaar geleden.
En dan komen rukkers als Thomas het volgende zeggen zoals hierboven:”Maar als je een retro samenleving onder Erdogan aa
op 12 06 2015 at 09:03 schreef Thomas E:
@su
“Democratie is slechts de trein die wij nemen totdat wij op onze bestemming zijn aangekomen. Minaretten zijn onze bajonetten, koepels onze helmen, moskeeën onze kazernes en gelovigen onze soldaten.”
Iemand die ooit deze woorden uitsprak – Erdogan dus – verdient het om door democraten gewantrouwd te worden. Op z’n minst! En diegenen die hier in NL wonen en zich nog steeds in bovengenoemde woorden kunnen vinden, mogen zich wat mij betreft aansluiten in de door jouzelf gesignaleerde trend: ‘Turkije wordt zo socio-economisch sterk dat er netto meer mensen ingaan dan eruit.’
op 12 06 2015 at 09:04 schreef Hans van der Neut:
Zoals ik het zie zijn er twee soorten mensen, zij die hun eigen vrijheid en die van anderen vieren, en zij die hun vrijheid gebruiken om die van anderen kapot te maken (Erdogan en aanhangers).
@Su: Dat Erdogan in staat was om economische vooruitgang te boeken heeft veel meer te maken met geopolitieke invloed dan met de kwaliteiten van de gevolgde politieke koers, die is namelijk reli- fascistisch te noemen. In dat licht is dit argument wrang, een Godwin in vergelijking met A.H., die ook ‘democratisch gekozen’ aan de macht kwam en ook al zijn ‘wonderwerken’ over de bevolking uitstrooide.
@ Pyt: Rechts- nationalistische Turken vormen hier op dit moment nog een marginale groep, maar dat hoeft niet zo te blijven, er zijn talloze tendensen waarneembaar waaruit je de conclusie kan trekken dan ook in Europa het fascisme weer hevig opkomt. Het is dus nog maar de vraag wie hier binnenkort, onder invloed van repressie en terreur zal moeten vertrekken, ik denk dat dat juist de linksigen zullen zijn.
lees: Sivas, 2 juli 1993
op 12 06 2015 at 09:58 schreef Egbert:
Weer zo’n heropvoedingsstuk van Suna. Laatst ging ze de vrouwen bevrijden die daar niet om vroegen.
De rector zegt: anti-Turkse media uit Europa en Amerika, en dat is natuurlijk “denigregrend”, ‘moet hij eens in Turkije proberen’. Onslaan! Trouwens, wat is je stemadvies voor Nederlanders die in Turkije wonen, zonder dat ze naar Nederland moeten?
een corrupte vorm van religie – jeemig, dat heet ‘politiek’ hoor. Het moment dat je religie toelaat in politiek kun je van alles verwachten.
in Europa het fascisme. Rustig maar. We krijgen eerst dit: deze week stak Angela Merkel de loftrompet voor het huidige Egyptische dictatoriale regime (eindelijk verkiezingen gehad, gaat Duitsland de coup goedkeuren): goed voor de economie en zo, . Ik bedoel maar, kritiek uit Westerse landen op vrouwen- en homorechten hoor je alleen als zo’n land gebombardeerd moet worden. Dus niet homorechten als een zorg, maar als argument. Homo’s en vrouwen voor je politieke karretje spannen.
Maar goed, meer nog dan ‘fascisme in Europa’ maak ik me zorgen over de intolerantie waarmee dit stuk geschreven is. Een groot “Ik ben voor VVMU, maar …”.
op 12 06 2015 at 10:56 schreef Pyt van der Galiën:
Nog maar eens: ik moet niets hebben van Erdogan, zijn neoliberale sociaal-economische beleid en zijn sociaal-conservatieve opvattingen. Uit Suna’s stuk krijg je echter de indruk dat Erdogan het broertje van Al-Baghdadi is en dat Turkse Nederlanders om die reden massaal op hem gestemd hebben. Erdogan is niet Al-Baghdadi en ik betwijfel of ze (uitsluitend) vanwege zijn islamisme op hem gestemd hebben. Hij heeft Turkije economisch gemoderniseerd en het land buiten de globale sociaal-economische crisis van 2008 weten te houden. Veel Turken zijn nu materieel beter af dan vóór zijn aantreden,met name op het platteland. Zijn economische successen zijn gebaseerd op de opbouw van schulden, wat op termijn waarschijnlijk niet houdbaar is, maar daarin onderscheidt hij zich niet van Nederland. Of van de gemiddelde Nederlander, wiens welvaart gebaseerd is op een enorme individuele en collectieve schuld. Dat hele systeem is niet houdbaar en ontploft vroeg of laat (weer) in ons gezicht.
@babs
Dus wanneer ik naar de VS verhuis voor een baan, word ik geacht niet meer op de SP te stemmen? En wanneer ik naar Griekenland verhuis, mag ik geen VVD meer stemmen?
op 12 06 2015 at 11:10 schreef Nrosa:
En MNb, u bent degene waar het allemaal om draait? Ik heb nog nooit Nederlanders tot de orde horen roepen wat betreft hun stemgedrag, het was dan meer van “we moeten ze serieus nemen en betrokken houden”. En even voor de duidelijkheid, binnen een democratie zou dat ook niet hoeven..
op 12 06 2015 at 12:43 schreef Niek Holtzappel:
Pyt, als je naar de VS verhuist en daar de nationaliteit aanneemt zal niemand je kwalijk nemen als je op de Democraten, Republikeinen, Independent, Green Party of Liberarians stemt. Vreemder is het dat je dan op buitenlandse partijen als de VVD of SP stemt
op 12 06 2015 at 14:04 schreef Pyt van der Galiën:
@Niek
Maar dat is babs’ punt niet. Of dat van Suna en Jeroen Laemers.
op 12 06 2015 at 17:31 schreef MNb:
“u bent degene waar het allemaal om draait?”
Nrosa, alleen als jij het zegt.
“Ik heb nog nooit Nederlanders tot de orde horen roepen wat betreft hun stemgedrag”
Dan heb je niet goed opgelet.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ambtenarenverbod
http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/mccarthy-in-nederland
Overigens gebruikte ik de woorden “ter verantwoording roepen” en niet “tot de orde roepen”. Dat betekent bepaald niet hetzelfde. Daarmee laat je zien dat je je discussies bij voorkeur op oneerlijke wijze voert. Je doet een slinkse poging mijn standpunt in een stropop om te toveren.
Daarvoor roep ik je bij deze ter verantwoording – en tot de orde. Houd je bij wat ik schrijf – niet bij wat je hoopt dat ik schrijf of wat je in je eventuele domheid interpreteert wat ik schrijf.
op 15 06 2015 at 13:16 schreef Nrosa:
Nee, dat betekent inderdaad niet exact hetzelfde, excuus. Ik heb overigens ook nog nooit mee gemaakt dat autochtonen ’ter verantwoording’ horen roepen over hun stemgedrag. Mijn punt blijft staan.
op 15 06 2015 at 13:53 schreef Nrosa:
Worden geroepen..
op 15 06 2015 at 15:45 schreef babs:
Pyt, het mag best en is in individuele gevallen ook goed uit te leggen, maar als bij Nederlandse verkiezingen in de VS wonende Nederlanders in meerderheid SP en PvdA stemmen zou ik dat vreemd vinden.
op 16 06 2015 at 17:44 schreef Herbert:
Sowieso vind ik het raar dat je mag stemmen voor een land waar je niet woont en waar je ook geen belasting betaalt.
Nog vreemder vind ik het dat je mag stemmen voor een land waar je niet bent geboren en nooit hebt gewoond.
op 15 04 2019 at 12:29 schreef SHjdisjdidjd:
Shdbhddbjdjdbdjhdbsjdbdhdhhsbdbd