Ennahda
Hassnae Bouazza
Illustratie: Norman Lindsay
‘Wat zal Ennahda wel en niet kunnen doen?’, vraagt Raouf Khalsi van de Tunesische krant Le Temps. De stemmen worden nog geteld, maar de partij van voormalig Tunesisch banneling Rachid Ghannouchi heeft al de overwinning opgeëist voor de verkiezingen van afgelopen zondag.
In de pers veroorzaakt de partij een enorme buzz. Zowel binnen als buiten Tunesië wordt Ennahda met argusogen gevolgd, want wat zullen ze gaan doen? Hier in Europa zijn mensen bang voor alles wat maar een islamitisch stempel draagt. Meteen al bij het begin van de opstanden, klonk de vraag ‘en de islamisten dan?’ tot vervelens toe. Die vraag gaat het komende jaar, in Tunesië althans, beantwoord worden.
Ook in Tunesië zijn de seculieren bang dat de partij een te zwaar islamitisch stempel op de samenleving zal willen drukken. Ghannouchi zelf heeft meermaals beloofd dat hij niet aan de verworvenheden zal tornen en dat vrouwen zich geen zorgen hoeven te maken. Hij vergelijkt zijn partij met de Turkse AKP van premier Erdogan. Tijdens de campagne was partijgenoot Souad Abdelrahim het niet-gehoofddoekte gezicht van de partij, maar volgens Al Arabiya stond haar kandidaatschap in contrast met lectuur die te krijgen was op de stands van de partij: het soort boeken dat seksesegregatie propageert en alles behalve een moderne islam voorstaat.
Critici van de partij zijn dan ook sceptisch, maar vooralsnog lijkt daar geen urgente reden toe: de partij heeft geen meerderheid in het tijdelijke parlement en zal dus een coalitie moeten vormen met andere partijen. De stemverdeling is zo bepaald, dat geen enkele partij een absolute meerderheid kan halen.
Partijwoordvoerders hebben hun voorkeur uitgesproken voor de seculiere partij van voormalig banneling Moncef Marzouki en voor Ettakatol, een links-seculiere partij. De Progressieve Democraten willen niet samenwerken, omdat zij denken dat Ennahda Tunesiës vrijheden zal aantasten. Een coalitie met seculiere partijen zou sceptici gerust kunnen stellen.
Raouf Khalsi is ook benieuwd wat de partij zal doen met de geschiedenis van het land, haar multiculturaliteit, diversiteit en de tolerantie ‘zonder welke we nooit hadden kunnen samenleven.’
Er is vooralsnog geen reden om paniekerig te doen. Het nieuwe parlement en de interim-regering moet een nieuwe grondwet ontwerpen en verkiezingen uitschrijven voor eind 2012, begin 2013. De Tunesiërs hebben een heel jaar om de ontwikkelingen op de voet te volgen en vervolgens hun goed- danwel afkeuring te geven. En dat we dat wel aan hen over kunnen laten, hebben ze het afgelopen jaar ruimschoots aangetoond.
Hassnae Bouazza (حسناء بوعزة) schrijft voor Vrij Nederland, De Volkskrant, NRC Handelsblad, Elle en de Arabische site van de Wereldomroep. In 2009 was ze te bewonderen in Vrouw & Paard, afgelopen kerst won ze bijna De Nationale Wetenschapsquiz. Dat ze nog tijd heeft om in het geheim voorbereidingen te treffen voor de vestiging van het kalifaat in Nederland, mag een wonder heten. Volg haar op Twitter.
Hassnae Bouazza, 25.10.2011 @ 21:02
11 Reacties
op 25 10 2011 at 22:08 schreef MNb:
Die indruk heb ik ook, maar niet dankzij de Nederlandse media. Volgens mij is Tunesië hard op weg een doorsnee, saai land te worden.
op 26 10 2011 at 00:05 schreef Marco Knol:
We zullen zien. Clubjes als Ennahda en AKP vertrouw ik op voorhand net zoveel als het CDA; niet.
Maar misschien moet ik te zijner tijd mijn mening bijstellen en constateren dat ze meer voor de democratie ter plekke hebben betekend dan het CDA en z’n voorlopers alhier. We zullen zien.
Ik wens de Tunesiers een buitengewoon doorsnee saai land toe. ;)
op 26 10 2011 at 09:55 schreef p.wielaard:
Mnb, Laten we het hopen. De gristenen in Nederland spelen tenslotte ook maar en marginale rol. “Zo gematigd als Erdogan” is geen best vooruitzicht overigens. Dat is gewoon een godsdienstwaanzinnige met (inderdaad) een dubbele agenda. Het kalifaat zal hij niet nastreven, maar ik vergelijk zijn partij met onze Gristenunie. Ongevaarlijk “van het padje” met (nog) niet te veel macht, maar met hele enge ideetjes over vrouwen, homo’s abortus en (niet geheel onbelangrijk) Darwin.
op 26 10 2011 at 10:14 schreef babs:
Een paar dagen geleden waren op het nieuws achter elkaar Lybie en Tunesie. In beide landen een hoop blije mensen. Wat mij vooral op viel waren de verschillen. Lybische massa’s kwamen op mij over als agressief en dom, Tunesische massa’s als gezellig en intelligent.
Ik ben vooral blij dat de verkiezingen in Tunesie een duidelijke winnaar hebben overgeleverd. Dat geeft al een vorm van stabiliteit, want het is duidelijk wie premier of president wordt (ik weet niet hoe hun staatsinrichting precies is). Zelfs als het Tunesische Moslim-Democratisch-Appèl minder gematigd is dan verwacht, dan nog vertrouw ik het Tunesische volk, dat ze die partij daarop bij volgende verkiezingen gaan afrekenen. Saai land aan het worden, wat MNb zegt. Leuk voor ze dat ze een eervolle vermelding in de geschiedenisboeken gaan krijgen: daar begon de wereldwijde opstand tegen de boven ons gestelden.
Dit alles in tegenstelling tot Lybie. Daar is het leven de komende jaren een stuk minder saai. We gaan nog veel horen van dat land.
op 26 10 2011 at 12:59 schreef Nils:
De grootste schok voor mij was toch wel dat de ‘nun’ een zonneletter is en dat het Ennahda is en niet Al-Nahda. Maar zo leren we elke dag bij.
En:
‘Wat is de basis van de SGP?
De Bijbel, het Woord van God, is de basis van waaruit politieke standpunten worden bepaald en discussies gevoerd.’
En wij gaan even aan hun vertellen welke partijen ze wel en niet zouden moeten toelaten? Laat me niet lachen.
Als de SGP een Islamitische partij was geweest, was ze allang verboden en had Ayatollah Ali van der Staaij allang op het eerste vliegtuig terug naar Iran gezeten.
op 26 10 2011 at 21:00 schreef You On A Gin:
Acties als deze zijn m.i. niet die van een “gematigd” staatsman. Ik vraag me af wat er gebeurd was als Balkenende zoiets had geflikt.
op 27 10 2011 at 00:47 schreef MNb:
Ja, zoiets hebben we in Nederland nou nooit meegemaakt.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zo_is_het_toevallig_ook_nog_eens_een_keer
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koosje_Koster
http://nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Jong
Intussen kon slachtoffer Yusuf Sengul gewoon vrijelijk zijn verhaal doen in één van de grootste Turkse kranten. Dat vertelt Gin er uiteraard niet bij, want dat komt niet zo goed uit.
Of Erdogan “gematigd” is en welke betekenis dat woord heeft is niet zo belangrijk. Feit is dat het democratisch gehalte van zijn land flink vooruitgegaan is sinds zijn verkiezing tot staatsleider. Dat betekent nog niet dat Turkije perfect is, nee.
Hypocriete Gin zoekt alleen de nuance bij Wilders, niet bij regeringsleiders van moslimlanden.
Hoe denkt hij trouwens dat ze in de Nederlandse of Amerikaanse Bijbelgordel reageren als je daar in het zwart gekleed gaat en Ronnie James Dio’s drievingerig gebaar maakt? Bestaat de grootste straf dan ook uit het luisteren naar de psalmen van het Urker Mannenkoor?
op 27 10 2011 at 11:23 schreef babs:
Euhn, Ginnie, nogal wat Nederlanders (waaronder mijn inmiddels gepensionieerde tandarts) hebben een strafblad vanwege belediging van een bevriend staatshoofd. Bijvoorbeeld omdat ze een spandoek met ‘Johnson moordenaar!’ uit hun raam hadden hangen.
Blijft verder natuurlijk bizar gedrag om je lijfwachten arrestaties te laten uitvoeren, vanwege de muzieksmaak van de arrestanten. In Nederland doen ze dat geniepiger, wraak nemen op lieden die het de staat lastig hebben gemaakt.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fred_Spijkers
op 27 10 2011 at 15:32 schreef You On A Gin:
@ MNb
Ach, ach, ach. Het zal toch eerder ‘hypokritisch’ zijn. Erdogan heeft voor mij alle schijn tegen, en dit incident onderstreept dat voor mij. Mijn argusogen zijn niet op hem vanwege zijn geloof, maar vanwege zijn fundamentalisme. Ik neem aan dat ook jij daar een zeker onderscheidend vermogen op kunt toepassen? Mijzelf lukt dat namelijk prima.
Kun je wel de aandacht proberen te verleggen door naar onze zwarte kousen te wijzen (en leuk hoor, die voorbeelden van minstens 50 jaar geleden), maar voor zover ik weet kunnen ze je in Staphorst niet laten arresteren vanwege je t-shirt of muzieksmaak. In sommige gemeenten staat dan wel in de APV dat vloeken verboden is, maar er is niets bij mij over bekend dat dit ooit consequenties heeft gehad. Detail: het is een 2-vingerig gebaar en in Italië betekent het zoveel als ‘je vrouw gaat vreemd’.
@ babs
Ja. Klokkenluiden wordt in dit land bewust ontmoedigd, met extreme middelen. Ook op dit plekje op de aardbol worden er smerige spelletjes gespeeld.
op 28 10 2011 at 10:35 schreef babs:
Gin,
Ook ik vertrouw Erdogan totaal niet. Maar (itt wat je verhaal suggereert) het is een bekwaam politicus die precies aanvoelt tot hoe ver hij kan gaan. Zou hij de kans krijgen, Turkije zou een stuk enger worden. Maar hij weet dat het niet kan.
In die zin vind ik Erdogan goed vergelijkbaar met Donner. Donner als alleenheerser zou van Nederland een eng land maken, maar de man is bekwaam genoeg om het bij speldenprikken te laten.
op 28 10 2011 at 20:41 schreef You On A Gin:
Geen speld tussen te krijgen babs. Toch maakt de man best nog wel eens een uitglijder (dat is menselijk) waardoor zijn masker kortstondig af gaat. In dat licht zie ik het door mij aangehaalde incident dan ook.